WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 15 gru 2010, o 11:04

esilon pisze:
czy umiem jeździć, (mały jak napiszesz jeszcze raz że nie umiem to Ci legasiem wklepie na nastepnym SJS tak, że Zło przebudowy gruntownej będzie wymagało ), średnio umiem i dlatego nie wiem czy lepsze auto które więcej wybacza czy własnie taki które jest wymagające ( na chwilke zapominam o kosztach rozważając ten dylemat)

Ktoś, kto napisał, że STi trzeba walczyć, żeby utrzymać się na drodze, a WRXem nie - tzn. że albo z jednym, albo z drugim nie miał nic wspólnego, oprócz czytania folderów reklamowych.

Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 gru 2010, o 11:06

esilon, ja też nie umiem jeździć, a STi chętnie bym kupił.
Tyle, że GT już mam (i nie oddam), a WRXa nie chcę. :cofee:
czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 15 gru 2010, o 11:06

esilon, STi/STI jest bardziej kompletne (np. przez 3 szpery) jako samochód i pozwala lepiej poznać to jak może się prowadzić czteronapędówka, oraz pozwala na pewne ewolucje i techniki jazdy, które nie są możliwe autem nieposzperowanym. Ma też wystarczająco momentu obrotowego i wystarczająco wytrzymałe napędy by móc wykonywać to wszystko w zasadzie na każdej nawierzchni. WRX tego nie zapewnia. Dla mnie w rozwoju techniki jazdy jest lepszy a do tego nadal się prowadzi naturalnie, a nie jak Evo nienaturalnie, więc do nauki jest jak najbardziej OK. Oczywiście Pablinas ma w pewnym sensie rację - jak chce się nauczyć NA DRODZE cisnąć na maksa jak na odcinku specjalnym to STi na pewno będzie za szybkie, ale WRX też (chyba że jeździsz duuuuużo lepiej ode mnie a ja nie doceniam). Oczywiście zależy kto gdzie ma poustawiane limity jak pisałem wyżej. Dla Jarmaja pewnie GT2 nie byłoby za szybkie :giggle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 11:11

vibowit pisze: Tyle, że GT już mam (i nie oddam), a WRXa nie chcę.

Dawno temu mój kolega i obecny współpracownik (jak jeszcze nim nie był) tłumaczył Abtowi pamiętam w KFC w Krakowie: "GT jest fajne a WRX to taki wykastrowany" :giggle:

Ja też czasem mam chęć na GT, ale sprawne byłoby pewnie droższe niż tanie STi :( GTek miał zupełnie inny fajniejszy feeling.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 gru 2010, o 11:15

Azrael pisze:GTek miał zupełnie inny fajniejszy feeling.
Tak, ale to jest bardzo subiektywne odczucie.
To co mnie urzeka w GT, dla innego może być głupie. Doskonale rozumiem ludzi, którzy kupują WRXy.
czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 11:20

vibowit pisze: Doskonale rozumiem ludzi, którzy kupują WRXy.

Ja co do większości nie rouzmiem, tylko w niektórych przypadkach to pewnie dobry wybór np. Barbie.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 15 gru 2010, o 11:48

Napiszę ja bo się nie znam, jak tak popatrzyłem u ALa, czytałem i oglądałem różne relacje z waszych jazd i też mnie naszła ochota aby coś do zabawy zakupić. No i po rozważaniach i kalkulacjach kupiłem legasia. Co prawda stoi pod blokiem i rzadko odpala ale jak dla mnie daje wystarczająco radości jako pierwsze auto z wiatrakiem. A liczyłem w ten sposób że koszt nabycia 9k + coś do włożenia na początek i rezerwa na rok 4k i jak dla mnie się to sprawdziło.
A jakbym się już czegoś naumiał (a jeszcze nie dotarłem do tego etapu) to dokładając 5k do antyka (VOS, zawieszenie, hamulce, wydech) możliwości się trochę zwiększają.
Ale mi nie przeszkadza że auto stare, brzydkie i rudy wyłazi, no i mam cywilnego malucha do jazdy po bułki na codzień więc ewentualna awaria mnie nie uziemia.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 gru 2010, o 12:06

Azrael pisze: W ogóle mnie mocno szukuje ten wątek w kontekscie poziomu emocji itp. WRX to nie dobro religijne tylko samochód ;)
to, że ktoś uważa, że nie trzeba STI żeby się dobrze pobawić to od razu szowinizm religijny i robienie kapliczek? :mrgreen:

Kuba, większość wypowiadających się tutaj siedzi trochę w temacie i chyba nie myślisz, że ktoś nie uważa STI/EVO za lepsze samochody niż WRX. Czy, że w ogóle nie ma lepszych samochodów na świecie.

Są. GT, "GT" STI :mrgreen: ;-)

Zawsze możemy napisać przecież: kup STI, teina, brembo, poliuretanów za 5 koła i innych gratów za 20 i wtedy dopiero się zaczyna zabawa. Ale czy o to chodzi Esilonowi? ;-)
Azrael pisze: Ja co do większości nie rouzmiem, tylko w niektórych przypadkach to pewnie dobry wybór np. Barbie.
i ja :razz: bo mi styka, czasami brakuje, ale to warkne do Wiśni: kop ty suko i jakoś idzie :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 15 gru 2010, o 12:10

remek pisze: kup STI, teina, brembo, poliuretanów za 5 koła i innych gratów za 20 i wtedy dopiero się zaczyna zabawa

i jeszcze wieksze turbo i swapa i gleba i jeszcze turbo i swapa na kutego 2,2 :mrgreen:

fajne to "kupowanie" auta, zaczynam rozumiec WiSa :giggle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 12:12

remek pisze: Zawsze możemy napisać przecież: kup STI, teina, brembo, poliuretanów za 5 koła i innych gratów za 20 i wtedy dopiero się zaczyna zabawa. Ale czy o to chodzi Esilonowi?

Czy toś coś pisał o modyfikacjach? Ja coraz bardziej w cywilnych autach lubię serię.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 12:15

Azrael, nie, nie napisał. Ale sam wiesz jak to doradzanie się kończy, od dzisiaj nie jesteśmy na forach subaru. ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 12:18

remek pisze: jak to doradzanie się kończy,

w kontekście modyfikacji WRX ma dla mnie taka zalete, że jest tu jeden cwaniak który pomoże uniknąc blędów :-)

( tak obiecał przynajmniej ale cholera go wie :-p )

esilon
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 13:17

no bo tak konkretyzując porównania to tu dwa przykłady przekraczające niestety budżet ale takie obrazujące dylemat od strony finansoworocznikowej

STi :arrow: http://otomoto.pl/subaru-impreza-wrx-st ... 72352.html

WRX :arrow: http://allegro.pl/show_item.php?item=1346478419

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 15 gru 2010, o 13:53

drogie to sti... fakt, że prodrive, ale znajomy ostatnio wciągnął STi MY2005 z ciut mniejszym przebiegiem za podobną cenę.. :roll: I nie jakiś pasztet, bo oglądali go w 4turbo i potwierdzili, że jest ok.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 15 gru 2010, o 14:29

esilon, i WRX i STi są fajne, ale jeździ się nimi inaczej. STi łatwiej na torze, WRXem po mieście. Oba auta są zacne i dają tą samą radość jaką nie dają inne auta. Nie mam pojęcia, które bym wybrał na Twoim miejscu, ale bez oceniania, o wadach i zaletach obu mogę Ci ponaopowiadać. Telefon znasz. ;-)

Z tego co wiem to mogłeś się STi i to Solbergiem przejechać, ale nie chciałeś. :whistle:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 15 gru 2010, o 15:16

Panie i Panowie. A czy mógłby ktoś z posiadaczy WRX-a przedstawić, analogiczną do owocowej, kalkulację dla WRX-a?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 15 gru 2010, o 15:47

ky pisze:Panie i Panowie. A czy mógłby ktoś z posiadaczy WRX-a przedstawić, analogiczną do owocowej, kalkulację dla WRX-a?

r.
prosz, WRX 2006

Ubezpieczenie: 2500pln
Paliwo ~1100/m-c = 13200pln
Olej x2 660pln.
Opony zima 1800 + felgi 1400 z malowaniem.
Zestaw hamulców D2 (2,5 roku bez zmiany klocków i tarcz) 3 800 zakup, czyli 1260/rok
Przegląd 800
Amory tył: 1000pln + wymiana i geometria.

Wychodzi 23280

wycinam sprzęgło i łożysko, bo przez 65kkm nie było potrzeby.
Ale gdyby, to sprzęgło za 1200zł widzę na allegro
a łożysko nie wiem które :mrgreen:

Kluczem może być paliwo, bo w obliczeniach owoc zastosował kwotę a nie ilość km. To może wiele zmieniać.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 15 gru 2010, o 15:52

ky pisze: Panie i Panowie. A czy mógłby ktoś z posiadaczy WRX-a przedstawić, analogiczną do owocowej, kalkulację dla WRX-a?

Intak, za czasów kropkowych wrzucał nawet dokładniejszą.

Pragnę zauważyć, że wydatki jednych i drugich są ruuużne. Barbie założyła D2, w wydatku miesięcznym to może straszyć, ale jeśli porówna się ile ona wydała na hamulce, a ile mały na serię, która wprawdzie nie kosztuje tyle, ale nie jest tak trwała... :whistle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 15:55

ja bym zrobił, ale ta kalkulacja jest dziwna bo nie kupuję tarcz, wydechów. felg i opon co roku. Mogę ewentualnie rozpisać jak u mnie to wygląda przy std korzystaniu (mniej więcej bo nie mam pojęcia). Albo np mogę napisać co wydałem przez 3 lata (połowa tego co owoc rocznie ;-) ).

esilon
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 15:58

barbie pisze: Kluczem może być paliwo, bo w obliczeniach owoc zastosował kwotę a nie ilość km. To może wiele zmieniać.

to faktyczny fakt bo legas przy przebiegu 25kkm rocznie ( po jedenastu miesiącach mam 20kkm) łyknie 12650 na paliwo

przyjmijmy twarde założenie że 15kkm rocznie to maks dla tego obliczeniowego auta

remek pisze: (połowa tego co owoc rocznie

no to jest to argument dosć i chyba coraz bardziej wystarczająco mocny za tym co będzie dla mnie lepsze ;-)

pamiętajac oczywiście, że WRX a WRXSTi dzieli przysłowiowa przepaść

heeeeesuuuuuuuuuuuuus , czy ja naprawdę nie mogę siedziec spokojnie na dupie i nic nie kombinowac ? na jakies forum psychologiczne musze się zalogowac :-)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, o 16:03 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 15:59

remek pisze:ja bym zrobił, ale ta kalkulacja jest dziwna bo nie kupuję tarcz, wydechów. felg i opon co roku. Mogę ewentualnie rozpisać jak u mnie to wygląda przy std korzystaniu (mniej więcej bo nie mam pojęcia). Albo np mogę napisać co wydałem przez 3 lata (połowa tego co owoc rocznie ;-) ).
Ale zużycie tych elementów zakładamy takie samo. Bo jeśli spalisz opony w sti to i w wrx - i cena ta sama. Istotne są różnice w cenach a nie całościowy bilans. Bo my np obydwoje w praktyce wydajemy dużo więcej ze względu na ilość km - ale nie to tu liczymy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 16:04

barbie pisze: Bo jeśli spalisz opony w sti to i w wrx - i cena ta sama.
ale dlaczego mam to liczyć. Jedne opony mam 3 lata, drugie mają rok i pojeżdżą ze dwa spokojnie jeszcze ;-) Esi podejrzewam zużycie będzie mieć podobne do mojego.

Bo jak mam zakładać co mógłbym popsuć co roku, to policzmy shortblocki i skrzynie, zderzaki i inne bukkaki :mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 16:08

esilon pisze:
barbie pisze: Kluczem może być paliwo, bo w obliczeniach owoc zastosował kwotę a nie ilość km. To może wiele zmieniać.

to faktyczny fakt bo legas przy przebiegu 25kkm rocznie ( po jedenastu miesiącach mam 20kkm) łyknie 12650 na paliwo

przyjmijmy twarde założenie że 15kkm rocznie to maks dla tego obliczeniowego auta
No to jeszcze wchodzi kwestia którego wrxa liczymy. Do mojego można lać 95 (chociaż ja i tak leję 98), w starszych chyba było 98 obligatoryjnie.
Ale niech będzie że 98.
15kkm przy średnim spalaniu WRXa ok 14l/100 (11-12 trasa, ok 16 w mieście - ja mam 18, ale mam 2km do pracy, dojeżdżam w 5 min i jeżdżę na zimnym silniku).
To daje 2100l paliwa, przy cenie ok 4,8 za benz98 10100zł, przy 4,4 za benz95 9200zł
Teraz niech ktoś poda spalanie STI, najlepiej z tej samej serii czyli 2.5l
Jeśli STI 2.0 to chyba warto porównywać z WRX 2.0 - bo np. Remka auto mimo remapu pali mniej niż moje (ten sam kierowca)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 16:09

remek pisze:
barbie pisze: Bo jeśli spalisz opony w sti to i w wrx - i cena ta sama.
ale dlaczego mam to liczyć. Jedne opony mam 3 lata, drugie mają rok i pojeżdżą ze dwa spokojnie jeszcze ;-) Esi podejrzewam zużycie będzie mieć podobne do mojego.

Bo jak mam zakładać co mógłbym popsuć co roku, to policzmy shortblocki i skrzynie, zderzaki i inne bukkaki :mrgreen:
Laleńko, nie musisz tego liczyć, ale wyliczenia robimy żeby zobaczyć różnicę cen na poszczególnych elementach, a nie całościowe koszty utrzymania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 gru 2010, o 16:10

barbie pisze: bo np. Remka auto mimo remapu pali mniej niż moje (ten sam kierowca)
ale Twoje też mi pali mniej niż Tobie :mrgreen:

Chociaż ostatnio zrobiłaś jakieś czary ze spalaniem ;-)

ODPOWIEDZ