podobnie jak o innej, toruńskiej, rozgłośni wypadałoby (ze względu na właścicieli) mówić "matwarz", a mówi się...ky pisze:Trójka ma takie wahnięcia: raz jest trójką, innym razem trujką :)
Napierające Komory i inne Kaczory czyli Prezydenckie Wybory
Re: Napierające Komory i inne Kaczory czyli Prezydenckie Wybory
A ja czytałem wywiad z nim na onet.pl.leon pisze:Był właśnie Korwin w Trujce i jak zwykle gadał dobrze, tylko bez sensu.
Ciekawe czy dostanie chociaż 5 % ?
Gościu "odjechał" już totalnie!

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
trujka mówią na to radio fani z dawnych czasówSo What! pisze: O Trójkę Ci zatem chodziło![]()

hmmmm.....
właściwie, to jest to informacja z cyklu "no przecież wiadomo". mimo to, jak zobaczyłem ten obrazek:
http://bi.gazeta.pl/im/8/8100/m8100428.jpg
to szeroko otworzyłem oczy. w życiu bym nie przypuszczał, że przeszłość tak mocno może wpływać na przyszłość i teraźniejszość.
polecam porównanie niebieskiego kształtu z kształtem tzw. Królestwa Kongresowego.
właściwie, to jest to informacja z cyklu "no przecież wiadomo". mimo to, jak zobaczyłem ten obrazek:
http://bi.gazeta.pl/im/8/8100/m8100428.jpg
to szeroko otworzyłem oczy. w życiu bym nie przypuszczał, że przeszłość tak mocno może wpływać na przyszłość i teraźniejszość.
polecam porównanie niebieskiego kształtu z kształtem tzw. Królestwa Kongresowego.
Faktycznie hmm..., jednak sceptycznie się odnoszę do teorii rozbiorowej. Mnóstwo ludzi na ziemiach odzyskanych jest przecież "zza Buga". 

No, to teraz niezłe pole do popisu ma Platforma... 

411KM @ 575Nm
To błąd, tereny przejęte przez Prusy i Austrię lepiej się rozwijały i ta przewaga istnieje do dziś (dziś gdzieś nawet widziałem obrazek, gdzie obok siebie była mapa wyników i mapa sieci kolejowej lub drogowej -- nie pamiętam).minimus pisze:Faktycznie hmm..., jednak sceptycznie się odnoszę do teorii rozbiorowej. Mnóstwo ludzi na ziemiach odzyskanych jest przecież "zza Buga".
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Chyba sie nie zrozumieliśmy. Jeśliby teoria rozbiorowa była właściwa to Pomorze Zachodnie, Lubuskie i Dolnośląskie byłoby Kaczora. Przeciez to ludzie głosują i chyba nie dlatego, że sieć komunikacyjna jest taka a nie inna.
No chyba że ja czegoś nie zrozumiałem
No chyba że ja czegoś nie zrozumiałem

Nie zrozumiałeś tego, że w czasie rozbiorów zabory niemieckojęzyczne zyskały przewagę gospodarczą i infrastrukturalną nad rosyjskim i ta przewaga wciąż istnieje. Spójrz na Poznań czy Wrocław, to nie są biedne miasta (za to są zadbane); generalnie Polskę Zachodnią trudno zaliczyć do tzw. Polski B. Moje Słońce jeszcze uważa, że w zachowaniach ludzi tam mieszkających jest więcej tzw. protestanckiego etosu pracy.
IMHO Pomorze Zachodnie nie ma się gorzej od ściany wschodniej, a wręcz odwrotnie (m. in. dlatego że mają blisko do Niemcowni, z której żyją).
Ci co żyją w lepszej sytuacji i mają większe skłonności do pracy niż do wyciągania ręki, głosowali na kandydata PO.
r.
IMHO Pomorze Zachodnie nie ma się gorzej od ściany wschodniej, a wręcz odwrotnie (m. in. dlatego że mają blisko do Niemcowni, z której żyją).
Ci co żyją w lepszej sytuacji i mają większe skłonności do pracy niż do wyciągania ręki, głosowali na kandydata PO.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Moim zdaniem nie
Tak, poniemiecka przewaga gospodarcza jest w jakimś tam stopniu widoczna np w Wielkopolsce. Dalej na zachód, północ, czy południe tego nie widać. Kilka lat temu sporo podróżowałem po tamtych rejonach. I nie jest to Wielkopolska. Dobrym przykładem jest Srebrna Góra gdzie mieliśmy nasz zjazd. Miejsce wyglądało tak, jakby jedyne co było zrobione po wypędzeniu Niemców to położony asfalt na poniemieckich drogach. I to za Gierka, poem już nic. Może z wyjątkiem Wrocławia, ale tam jest głównie Lwów, więc ludność wielkomiejska.
No chyba, że mieszkańcy wsi pgr'owskich w ogóle nie poszli głosować. Może to jest przyczyna

Tak, poniemiecka przewaga gospodarcza jest w jakimś tam stopniu widoczna np w Wielkopolsce. Dalej na zachód, północ, czy południe tego nie widać. Kilka lat temu sporo podróżowałem po tamtych rejonach. I nie jest to Wielkopolska. Dobrym przykładem jest Srebrna Góra gdzie mieliśmy nasz zjazd. Miejsce wyglądało tak, jakby jedyne co było zrobione po wypędzeniu Niemców to położony asfalt na poniemieckich drogach. I to za Gierka, poem już nic. Może z wyjątkiem Wrocławia, ale tam jest głównie Lwów, więc ludność wielkomiejska.
No chyba, że mieszkańcy wsi pgr'owskich w ogóle nie poszli głosować. Może to jest przyczyna

oooo jak by ktos znal jakis dobry tytul opowiadajacy troche o tym skad przesiedlano dokad, plus zarys historyczny to byl bym wdzieczny.. za cholere nie moge sie polapac, roznice na ziemiach odebranych sa ORGOMNE... w dodatku ciagle o to ludzi pytam przy kazdej okazji i obraz sie robi jeszcze bardziej zamazany..
mieszkajac w Lodzi spotykalem jedynie okolicznych rolnikow ktorzy w czasach ziemii obiecanej przyjechali za praca do miasta..
tu na zachodzie masakra.. btw: patrzac na mapke czerwona lodz nie zawiodla
drugi btw: punkt glosowania przy open'er festival byl pelny ludzi... rewelacja.. a przeciez trzeba sie bylo postarac, zdobyc zaswiadczenie, pojsc do lokalu wyborczego zamiast na plaze..
mieszkajac w Lodzi spotykalem jedynie okolicznych rolnikow ktorzy w czasach ziemii obiecanej przyjechali za praca do miasta..
tu na zachodzie masakra.. btw: patrzac na mapke czerwona lodz nie zawiodla

drugi btw: punkt glosowania przy open'er festival byl pelny ludzi... rewelacja.. a przeciez trzeba sie bylo postarac, zdobyc zaswiadczenie, pojsc do lokalu wyborczego zamiast na plaze..

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
gregski pisze: roznice na ziemiach odebranych
Kiedy my odbieramy, to są ziemie odzyskane. Kiedy nam odbierają to są ziemie utracone. Nie ma ziem odebranych

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
dlatego ja pojechałem do centrum Gdyni z myślą ,że tam nie będzie dużo ludzi z festiwalu głosować ... ale tam też było pełno ludzi z opaskamidrugi btw: punkt glosowania przy open'er festival byl pelny ludzi... rewelacja.. a przeciez trzeba sie bylo postarac, zdobyc zaswiadczenie, pojsc do lokalu wyborczego zamiast na plaze..

gregski, zaryz historyczny??
no wiesz, Mieszko I, Bolesław Chrobry, Bismarck, Hitler, Stalin, etc
Granice II RP pokrywają się z obecnymi granicami wojewódzkimi.
Co do tego kto gdzie pojechał to przypuszczam, że to w dużej mierze działo przypadku. Jakiś pociąg podstawili i on gdzieśtam na zachód jechał. Co do Lwów --> Wrocław, to pewnie na zasadzie z największego miasta do największego miasta. Ale to oczywiście nie reguła. Ponoć sporo osób ze zniszczonej Warszawy tam się też osiedlało, ale w miastach oczywiście.
no wiesz, Mieszko I, Bolesław Chrobry, Bismarck, Hitler, Stalin, etc

Granice II RP pokrywają się z obecnymi granicami wojewódzkimi.
Co do tego kto gdzie pojechał to przypuszczam, że to w dużej mierze działo przypadku. Jakiś pociąg podstawili i on gdzieśtam na zachód jechał. Co do Lwów --> Wrocław, to pewnie na zasadzie z największego miasta do największego miasta. Ale to oczywiście nie reguła. Ponoć sporo osób ze zniszczonej Warszawy tam się też osiedlało, ale w miastach oczywiście.
Konto usunięte no ale odzyskuje sie ziemie utracone
to sa w zasadzie ziemie 'otrzymane', albo jeszcze precyzyjniej 'wcisniete'

to sa w zasadzie ziemie 'otrzymane', albo jeszcze precyzyjniej 'wcisniete'
minimus, nie upraszczaj.. dzialo sie sporo... przyklady ?? szczecin w rekach niczyich przez pierwsze lata..
w koncu lezy po prawej i lewej stronie odry .. pomiedzy tez zreszta..
wczoraj wracajac z openera gadalem z wlascicielem pasieki spod koszalina (zatrzymalismy sie po miod) - jak mi zaczal opowiadac kto skad to musialem sie zegnac bo bym do domu nie wrocil.. pomijam fakt, ze okazalo sie rowniez, ze jego szwagier pracuje w BLN na naszej lini montazowej
swiat jest malutki..
ciekawie jest czytac w wiki historie tych miast.. po niemiecku co innego, po polsku co innego, po angielsku jeszcze co innego..
centralna polska przy tym nudna jak flaki z olejem..
w koncu lezy po prawej i lewej stronie odry .. pomiedzy tez zreszta..
wczoraj wracajac z openera gadalem z wlascicielem pasieki spod koszalina (zatrzymalismy sie po miod) - jak mi zaczal opowiadac kto skad to musialem sie zegnac bo bym do domu nie wrocil.. pomijam fakt, ze okazalo sie rowniez, ze jego szwagier pracuje w BLN na naszej lini montazowej

ciekawie jest czytac w wiki historie tych miast.. po niemiecku co innego, po polsku co innego, po angielsku jeszcze co innego..
centralna polska przy tym nudna jak flaki z olejem..
w sensie, ze między Piotrkowem Tryb. a Płockiem? prawda. nudna.gregski pisze:centralna polska przy tym nudna

edit:
a co do tych przesiedleń i mentalności, to z chęcią bym usłyszał opinię jakiegoś socjologa (nawet amatora) na temat takiej oto tezy:
ludzie, którzy byli przesiedlani, z definicji zaczynali od zera. od nieswojego domu i tego, co na wózku własnoręcznie przyciągnęli. i musieli sobie radzić. samemu. bez oczekiwań i bez "dadzą". lepsza infrastruktura tylko w tym pomagała. więc teraz też szanują pracę i mają zupełnie inne podejście do własności. zwłaszcza własności samemu wypracowanej.
IMO spora nadinterpretacja, raczej jest tak że jak się coś dostało to się tego zbytnio nie szanuje. Oglądałem domy na dolnym śląsku które wyglądały tak jakby od czasu wyprowadzki poprzednich właścicieli nie widziały remontu, podobnie na zachodnim pomorzu wioski poKonto usunięteeerowskie gdzie nic się nie dzieje i wcale to nie wygląda na gospodarne rejony.damaz pisze: ludzie, którzy byli przesiedlani, z definicji zaczynali od zera. od nieswojego domu i tego, co na wózku własnoręcznie przyciągnęli. i musieli sobie radzić. samemu. bez oczekiwań i bez "dadzą". lepsza infrastruktura tylko w tym pomagała. więc teraz też szanują pracę i mają zupełnie inne podejście do własności. zwłaszcza własności samemu wypracowanej.
A podział geograficzny jest widoczny w każdych wyborach i nie widzę perspektywy aby się to zmieniło. No i jeszcze jedna interpretacja to tradycje patriotyczne które lepiej przetrwały w kongresówce i galicji niż na ziemiach wyzyskanych gdzie ludność w sporej części została "oderwana od korzeni" i zepsuta PRLem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
damaz, zdecydowanie inquiz potwierdza moje obserwacje...
tzw zepsucie prl'em tez ciekawe.. w pewnych rejonach nie mozna bylo kupic nawet cementu bez specjalnego pozwolenia, by nie remontowac domow ruin, trzymano ludzi w ten sposob w przekonaniu, ze za moment trzeba bedzie opuscic domostwa
trwalo to az do lat 80tych, to widac do dzis
tzw zepsucie prl'em tez ciekawe.. w pewnych rejonach nie mozna bylo kupic nawet cementu bez specjalnego pozwolenia, by nie remontowac domow ruin, trzymano ludzi w ten sposob w przekonaniu, ze za moment trzeba bedzie opuscic domostwa
trwalo to az do lat 80tych, to widac do dzis

tym, akurat, to byli psuci wszyscy równo. od lewej do prawej, od góry do dołu.inquiz pisze:zepsuta PRLem.
to (przyznaję się do niewiedzy) wiele wyjaśnia.gregski pisze:trzymano ludzi w ten sposob w przekonaniu, ze za moment trzeba bedzie opuscic domostwa
ale tego nie wyjaśnia. znaczy: skąd się to bierze? i dlaczego taki, akurat, historycznie powiązany, podział?inquiz pisze:podział geograficzny jest widoczny w każdych wyborach i nie widzę perspektywy aby się to zmieniło.
bo to nie podział historyczny, a geograficzny jest...damaz pisze: ale tego nie wyjaśnia. znaczy: skąd się to bierze? i dlaczego taki, akurat, historycznie powiązany, podział?
Teorię historyczą burzy powojenna wędrówka narodów.
Cytat z basha:

Wróciłem z wyborów i ojciec do mnie: "No, na kogo głosowałeś? Na Bronka czy tajemnica?"

czarne jest piękne...
Nie wiem jak na Dolnym Śląsku, ale na Górnym zobaczysz wiele takich kamienic. Przyczyną takiego stanu jest to, że w latach 90-tych "nagle" okazało się, że te kamienice mają swoich właścicieli, którzy są obywatelami Izraela. Mimo, że mieszkania były tzw. komunalne, to miasto postanowiło odnaleźć właścicieli lub ich spadkobierców. Procedura wyglądała tak, że miasto dawało ogłoszenie gdzieś w Izraelu i jakieś tam przepisy nakazują oczekiwanie na zgłoszenie się właściwych osób 10 lub 15 lat (nie pamiętam dokładnie). Dopiero po tym czasie, jeżeli nikt się nie zgłosił,miasto wydawało zgodę na wykup mieszkań, powołanie wspólnoty i co za tym idzie generalne remonty.inquiz pisze: Oglądałem domy na dolnym śląsku które wyglądały tak jakby od czasu wyprowadzki poprzednich właścicieli nie widziały remontu,
Ustaleni właściciele kamienic byli zobowiązani do wykonania remontu fasady w pierwszej kolejności. Dlatego jedne wyglądały pięknie, a inne...

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
- Witek
- 6 gwiazdek
- Auto: A500 @ Piotruś II
- Polubił: 20 razy
- Polubione posty: 15 razy

I już staje się jasne dlaczego Gosiewski ten dworzec we Włoszczowej budował, a że go zabrakło i nie zdążył lotniska wybudować.

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witek pisze: a że go zabrakło i nie zdążył lotniska wybudować.
Widzisz, bo lepszym-szybszym pomysłem byłoby wybudować...lotniskowiec.

Pozdrawiam
ORP Grzegorz Gierczak
I'st Polish Nimitz Class Carrier
Brak podpisu.