Klub Zielonej Kury

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Klub Zielonej Kury

Post 18 paź 2011, o 20:32

Piter 35, żarty żartami, ale znajdź mi w salonie tańsze auto, którym mozna zjechać z czarnego (prześwit i napęd), w miarę komfortowo przelecieć się autostradą (ergonomia, wyciszenie), a w razie potrzeby depnąć i wyprzedzić zawalidrogę na wąskiej i krętej drodze (przyspieszenie).
I w dodatku nie kłuje w oczy sąsiadów i skarbówki ;-)
Kiedyś w tej lidze grały (od biedy) Forek XT i Outlander turbo, a teraz... analogiczne zalety zaczynają się w innym przedziale cenowym.

PS. jakbyś chciał, to wiesz, że możesz mieć Scouta duuużo taniej niż w cenniku? ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0

Post 18 paź 2011, o 22:31

WiS pisze:Kiedyś w tej lidze grały (od biedy) Forek XT i Outlander turbo, a teraz... analogiczne zalety zaczynają się w innym przedziale cenowym.
Octavia Scout benzyna to 160KM, a diesel to 140KM?
Jak na dzisiejsze realia to jednak nie sa porażajęce moce silników.
Za takie same pieniądze można kupić choćby spełniającego te wszystkie wymienione kryteria Forda Kugę, z zacnym silnikiem benzynowym 2.5t R5, który w tym modelu jest on ustawiony na zachowawcze 200KM, ale z łatwością można go przeprogramować na 240KM....
a wtedy juz jest całkiem fajnie. :-)

PS
w Fordzie też dają rabaty "stałym klientom" :whistle:
:mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 paź 2011, o 22:38

Лукашэнка, o dieslu nie mówię, ale te czeskoniemieckie benzynowe tsi są dynamiczniejsze w realu, niż na papierze. Koniów może i przymało, ale dużo niutonometrów w szerokim zakresie powoduje przyspieszenie do setki w ok. 8 sek. i bardzo przyzwoite odejście z rolki, także na wyższych biegach.
O Kudze faktycznie zapomniałem - ale jakoś mi te Fordy nie leżą. Bardzo subiektywne - bo ponoć faktycznie jeździ toto zacnie.

edit: z ciekawości wyguglalem konfigurator Forda - Kuga 2.5 "na goło" to już ponad 120 tysięcy, a z lakierem metalik i doposazona do poziomu tego, co Scout ma w standardzie, wyjdzie niemal 140.
Możemy pogadac, jesli Ford daje przynajmniej 40 % znizki ;-)
Poza tym, Skody się jakoś mało psują - a co do Forda, to znam dwa S-maxy, prawie nowe, które głównie stoją w serwisie.

Gootek
6 gwiazdek

Post 18 paź 2011, o 23:10

WiS,
w podlinkowanym przez Pitera materiale piszą:
"Octavia w specyfikacji z napędem na obie osie i skrzynią DSG została wyceniona na 121 900 złotych. Dodatkowe wyposażenie podniosło jej wartość do 156 tysięcy, co zapala pomarańczową lampkę w głowie."

No właśnie mnie też się zapaliła :idea:

Co do psucia się, to mam zgoła odmienne doświadczenia:
Znam (można powiedzieć, że bardzo blisko ;-) ) dość kompletnego specyfikacyjne Forda S-Maxa, który przy przebiegu obecnie około 50 tys. km nigdy nie miał żadnej usterki, nawet przepalonej żarówki... nigdy nie wymagał najmniejszej regulacji.
Tylko dwie wymiany oleju i filtrów (albo inaczejmówiąc podstawowe przeglądy w ASO) - i to wszystkie kontrakty z warsztatem.
A mój kolega równolegle wybrał w tym samym czasie Skodę Superb, też w bogatej opcji
- i jego auto odwiedza serwisy niezliczoną ilość razy... w tym dwa razy wygodnie - na lawecie.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 paź 2011, o 08:28

Dziwna jest ta polityka pozycjonowania ceny w kosmosie, a później wypasione rabaty.
No chyba, że jest to obliczone na Klyenta, co to nie wie, że są rabaty, a pyskaty go wypyszczy... ;-)
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2011, o 08:44

Лукашэнка, przyznaję si e bez bicia - z linkowanego artykułu przeczytałem tylko początek, mea culpa :oops: :oops:
Ale to jakaś kosmiczna specyfikacja, ZTCW normalny benzynowy Scout (bez DSG, skór, szyberdachu i innych pierdół, ale i tak seryjnie całkiem bogaty w rzeczy pożyteczne i praktyczne, typu ksenon, dobre audio, dwustrefowa klima, pełna schowkologia...) był niedawno do wzięcia za niewiele ponad 100 tysięcy... a dla przyjaciół gruuubo poniżej setki.
Co do doświadczeń serwisowych - no masz, wszystko jest możliwe.

Edit - teraz doczytałem do końca...Tuż po informacji o tej absurdalnej specyfikacji za 156, jest info że:
Na szczęście w cennikach figuruje również tańsza odmiana dostępna od 104 800 złotych zasilana paliwem wysokooktanowym.
I o tej pisałem powyżej, jako o jedynym słusznym Scoucie.

PS. Gdyby Kugę wyposażyć we wszystko, co jest dostępne w cenniku, a nie tylko w rzeczy w miarę rozsądne - pewnie przekroczyłby te marne 156 ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 gru 2011, o 22:31

Jeszcze 6 dni do końca aukcji więc miłośnikom skodzianek polecam licytację :-)
http://allegro.pl/skoda-favorit-135l-no ... 17801.html
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 10 gru 2011, o 15:08

Ta Favoritka pojawia się na allegro co jakiś czas.

barton
6 gwiazdek

Post 10 gru 2011, o 19:44

inquiz pisze:Jeszcze 6 dni do końca aukcji więc miłośnikom skodzianek polecam licytację :-)
http://allegro.pl/skoda-favorit-135l-no ... 17801.html

hahahaha... ktos chyba szuka jakiegoś napaleńca-marzyciela... Bo ta favo ani jakaś wyjątkowa, ani historia z nią żadna ciekawa związana nie jest... Zresztą już chyba kiedyś była dyskusja na ten temat w kontekście fiatów 125p itp. za kwoty z podobnego przedział albo wyższe...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 gru 2011, o 20:43

Ja bym na miejscu właściciela w Czechach dał ogłoszenie.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy - Luxus
Polubione posty: 0

A to ci "Skodzina"! Czyli coś nowego planuje Skoda ;-)

Post 18 sty 2013, o 18:17

Trochę długo zastanawiałam się czy zakładać ten wątek, ale wyszło na to, że jednak założę :-> Niedawno była rozmowa o BRZ'ecie, o nowym Forku, a teraz chyba czas, żeby porozmawiać na temat czeskiej motoryzacji. Szperając po necie, po przeróżnych stronach napotkałam się na Skodę, gdzie jest planowany siedmiomiejscowy SUV. Zainteresowało mnie to. Tylko szkoda, że jeszcze nie są podane silniki jakie będą występować, ale to z czasem :mrgreen:
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, auto zadebiutuje w ciągu najbliższych dwóch lat.
Zobaczymy, jak im pójdzie :mrgreen:

http://www.v10.pl/Skoda,planuje,siedmio ... 92392.html
http://www.motofakty.pl/artykul/polar-n ... -roku.html
http://aktualnosci.auto-swiat.pl/1-skod ... vw-touareg
Ostatnio zmieniony 18 sty 2013, o 18:55 przez subarka665, łącznie zmieniany 2 razy.
W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca...
turbina...

Think. Feel. Drive. Subaru

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 532 razy

Re: A to ci "Skodzina"! Czyli coś nowego planuje Skoda ;-)

Post 18 sty 2013, o 18:30

Jesteś córką WiSa i długo Cię ukrywał przed światem?! :giggle: :whistle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 sty 2013, o 18:33

:lol:

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 sty 2013, o 18:42

Chloru pisze:Jesteś córką WiSa i długo Cię ukrywał przed światem?! :giggle: :whistle:
Raczej nie ;-) Tak po prostu z zainteresowania :-p
turbina...

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 sty 2013, o 00:48

Konto usunięte pisze:Ciężko jest założyć nowy wątek ;-) http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
Trochę :-> Właśnie szukałam tego tematu, ale najwyraźniej umknął gdzieś mojej uwadze :razz:
turbina...

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 sty 2013, o 00:48

Konto usunięte pisze:Ciężko jest założyć nowy wątek ;-) http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... &sk=t&sd=a
No "trochę" :-> Właśnie szukałam tego tematu, ale najwyraźniej umknął gdzieś mojej uwadze :razz: Dzięki ;-)
turbina...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 sty 2013, o 00:55

Czy jakiś litościwy funkcyjny :razz: może połączyć ze sobą te wątki, mówiące o tych jakże ekscytujących modelach tej fascynującej marki?

subarka665
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 sty 2013, o 00:59

jarmaj pisze:Czy jakiś litościwy funkcyjny :razz: może połączyć ze sobą te wątki, mówiące o tych jakże ekscytujących modelach tej fascynującej marki?
:roll: :whistle:
turbina...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2013, o 19:43

Właśnie w kanale BBC coś tam zobaczyłem program TG. A tam skoda yeti w łapskach Klarksona.
1.8 benzynowy,4x4. Chyba mu zapłacili normalnie.
Wychodzi na to, że trzeba kupować to auto
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 16 lut 2013, o 21:11

ten też miał w swoich łapskach.
http://www.pagani.com/it/huayra/default.aspx

też trzeba go kupować :-d

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 16 lut 2013, o 21:18

a tego to nie miał w swoich łapskach Hammond :?: :?: ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

wolek1993
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: 2x Impreza GT MY97 & MY99

Post 16 lut 2013, o 21:48

burat, Dobrze prawisz, Hammond, który zakochał się wcześniej w Zondzie (dalej nie mogę zrozumieć co ma do niej wybielanie zębów) testował Huayra, a Clarkson się strasznie nabijał z nazwy i mówił o niej w niusach w starszej serii. :-p

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2013, o 22:06

a nieeee....
skoro to Chomik miał go w łapkach, to nie kupować.
:-p :-p :-p

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 maja 2014, o 12:06

tak się złożyło, że ostatnio strasznie dużo zielonych kur przewinęło się przez moje życie. w takiej Fabii posiedziałem sobie. nie wiem której, ale coś 45k kosztowała. z zewnątrz, jak z zewnątrz. pięknie nie jest. ale w środku przestronnie, z tyłu wygodnie i kawałek bagażnika też jest. potoczyłem się wkoło placyku nowym Yeti. jak usłyszałem cenę (tego czegoś, co mieliśmy - ok. 80k) to wydałem z siebie ostatni krzyk mody. ten samochód (w przeciwieństwie do Fabii) jest fatalny w środku. wpasować się w to coś trudno, bagażnik PRAWIE taki sam jak w Fabii. skrzynia (biegów) niby DSG a nie powala. zaliczyłem też przejażdżkę octavia combi rs. 230 koni. muszę przyznać, że wrażenie bardzo pozytywne. bardzo bardzo. tylko tego DSG musiałbym się uczyć. jakaś wada? część sterowania (np. tryby skrzyni) jest przed dźwignią zmiany biegów. obawiam się, że nawet osoba przyzwyczajona będzie musiała przez dłuższą chwilę patrzeć w dół, żeby coś tam przestawiać. no i łopatki. ja wiem, że tego raczej się nie używa, ale mogli by odsunąć to coś od wajchy ze światłami. za to wyprzedzanie przy 130 nie stanowi żadnego problemu 8-) .

ODPOWIEDZ