Fabia vs. Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Fabia vs. Subaru

Post 22 wrz 2011, o 00:54

WiS pisze:Właściwie, to Jarek własnie polał wodę na młyn odwetowców z Bonn i tych, ktorzy uważają AWD, w cywilnorynkowym aucie, za fanaberie.
8-)
Nie do końca.
Starałem się tylko pokazać, że nic nie jest czarno-białe i wszystkie rozwiązania mają + i - . I każdy musi wyważyć na czym mu zależy i z czego w imię czego może zrezygnować.

Ja na przykład, gdybym nagle miał kupę kasy i mógłbym pozwolić sobie na drugi samochód, taki na dłuższe trasy, to Wiśnię zrobiłbym jeszcze bardziej hardcorową i kupiłbym Legacy spec B, albo mocniejsze Audi Quattro.
Bo ta frajda, kiedy wszyscy próbują rano wypychać wespół w zespół swoje auta z zaśnieżonego parkingu, a ja wsiadam i po prostu odjeżdżam, a potem na drodze mam wrażenie, ze inni tak się wleką, jakby stali, a ja mogę normalnie jechać, jest warta minusów tego AWD w innych warunkach.

Więc ja uważam, że to nie fanaberia. ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 wrz 2011, o 01:03

no dobra, ale to może zróbmy przy okazji forumowy test-filmik i porównajmy co kto ma. 8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 22 wrz 2011, o 08:44

jarmaj pisze: Bo ta frajda, kiedy wszyscy próbują rano wypychać wespół w zespół swoje auta z zaśnieżonego parkingu, a ja wsiadam i po prostu odjeżdżam, a potem na drodze mam wrażenie, ze inni tak się wleką, jakby stali, a ja mogę normalnie jechać, jest warta minusów tego AWD w innych warunkach.

Więc ja uważam, że to nie fanaberia. ;-)
Jarmaj, pamiętaj też, że jednak ludność nie umie jeździć i kropka. To w śniegu bardzo przeszkadza. Oni są po zwykłych kursach na prawo jazdy. i w ogóle się boją. I kupują Yarisy (nie złote) bo na nich ćwiczyli na kursie i je znają. teraz to będą Fabie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2011, o 08:46

rrosiak pisze:
Arno pisze: i proszę - słowak założyl se że SUbary wgra, a co wygrało? e? Baworak.

Też byłem zaskoczony, choć jeszcze bardziej dziwiły mnie wyniki w poszczególnych konkurencjach. Subaru przeciągnięte bez problemu przez Audi dostało maksymalna ilość punktów :?
a start pod górę na lodzie jak był oceniany? w zasadzie wielkiej różnicy nie było. Każden wyjechał bardzo sprawnie.
fatalnie ten mercedes na lodowisku.

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 22 wrz 2011, o 09:17

To ja dla Taty mam propozycję - sam niedawno miałem zagwozdkę, kupić Subaru, czy może inne auto ... w grę wchodziło Volvo, Saab, Honda ... a także Skoda ...

Octavia RS

:mrgreen:
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 wrz 2011, o 09:56

jarmaj pisze: potem na drodze mam wrażenie, ze inni tak się wleką, jakby stali
Założę się o kolejnego browara, że jakby Cię wsadzić do ośki, też byś miał takie wrażenie. Więcej, ostatniej zimy widziałem SUV-y czy terenówki, których kierownictwo jeździło bardziej ślamazarnie niż ja w swoim bolidzie młodzieży wiejskiej. A przecie żaden ze mnie wymiatacz.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 wrz 2011, o 12:46

ky pisze: że jakby Cię wsadzić do ośki, też byś miał takie wrażenie.
Nie aż tak duże, ale trochę oczywiście.

Najgorszy problem w ośce, to wyprzedzić te wlekące się masy ludności. W czterołapie po prostu się odwija jak jest chociaż trochę miejsca i się jedzie. W ośce owszem, jechać też można trochę szybciej, ale żeby już napędzić się potrzeba taki kawał wolnej drogi, że w końcu i tak jedzie się za snujami, bo nie ma gdzie wyprzedzić.

Zresztą jak napisałem wcześniej, na białym różnica między AWD ośkami jest tak ogromna, jakby to było auto z jakiejś innej planety i bez sensu jest w ogóle rozważać tu jakiekolwiek porównania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2011, o 14:37

Wiecie wy co, ja sobie daję radę moim z tylnym napędem. Ale umówmy się, jak warunki są trudne, to 4x4 jest wygodniejsze i pewniejsze. Zresztą nie wjeżdża się w głebokie błoto ośką nisko zawieszoną. Ale - pokonałem całe Czech merolem, w śniegu dość głębokim i nie miałem ani jednej dziwnej sytuacji a byłem najszybszy na trasie.

Na mój gust, tu się powtórzę, większość kierowców to przerażone kapeluchy. No niestety.Nikt ich nigdy nie umie jeździć, część nigdy nie wyjeżdża ze wsi a jak dojeżdżają do Płocka to zostawiają auto na parkingu przed metropolią. To jest rzeczywistość. Na dodatek ilu ludzi zimą ma łysawe opony, ilu jeździ na letnich... i tak dalej. Obrazek nie jest idealny.

I jak Jarmaj napisał, w sytuacji naprawdę ekstremalnej i tak zwykły zjadacz chleba zareaguje 5 sekund za późno i to na dodatek źle zareaguje. Dla takiego najlepsza jest elektronika.

Jeśli pomylę o zaśnieżonym podjęździe pod stromą górkę. Mokry śnieg. To przypomina mi się Czarna Żmija. Od lat nie miałem takiej sytuacji. Ale może się zdarzyć.

WitAce
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: komis

Post 22 wrz 2011, o 18:50

Witek pisal wczesniej na temat skretu MX5. Wychodzi na to, ze w tej broszurze biora klienta pod wlos. Pisza o minimalnej szerokosci ulicy na ktorej mozna zawrocic, a nie o srednicy skretu. Chodzi o to, ze mozna zawrocic na waskiej uliczce pod warunkiem ze od sciany do sciany jest minimum 5m - nie mylic z ulicami gdzie jest 5m od kraweznika do kraweznika, bo to pewnie prawie kazde auto potrafi :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 22 wrz 2011, o 18:50

Alan, Alan, Alan! pisze: zróbmy przy okazji forumowy test-filmik i porównajmy co kto ma.
Pieszczoch :oops:
Arno pisze: umówmy się, jak warunki są trudne, to 4x4 jest wygodniejsze i pewniejsze
Pan chcesz utrupić taką fajną dyskusję? A niedoczekanie...
Arno pisze: większość kierowców to przerażone kapeluchy.(...). Na dodatek ilu ludzi zimą ma łysawe opony, ilu jeździ na letnich...
Kwalifikacje, inteligencja i mentalnosc dużej częsci tzw. "większości" to powód, by zamiast 4x4 szukać sobie od razu 6x6 albo i 8x8, z przyzwoitym pancerzem i wukaemem w wieżyczce :evilgrin:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 22 wrz 2011, o 19:35

WiS pisze: zamiast 4x4 szukać sobie od razu 6x6 albo i 8x8, z przyzwoitym pancerzem i wukaemem w wieżyczce :evilgrin:
dobrze gada, dać mu wódki :thumb: masz jakieś zniżki jakby co :?:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2011, o 20:11

inquiz, kiedyś znałem prezesa Agencji Mienia Wojskowego, ale go niestety jakiś czas temu odwołali, diabli wiedzieć czemu :mrgreen: Ale spox, jakoś damy radę - tylko pamietaj, że une, te 8 na 8, pomimo wszystkich skrętnych koł, jednak się źle parkują :whistle:
Bajdełej, jak już jesteśmy w wątku przesiąkniętym czeską myślą techniczna, to ja zawsze lubiłem Topazy :evilgrin:

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 22 wrz 2011, o 21:49

WiS, wtedy parkujesz jak monsterem, w sumie wszystkie miejsca są wolne.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 wrz 2011, o 22:32

WiS pisze: 8x8, z przyzwoitym pancerzem
Mój Padre lepiej go wspomina niż tego suwaka, którego ma obecnie. Ale to może przez te wspomnienia z młodości ;)))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2011, o 22:51

inquiz pisze: parkujesz jak monsterem, w sumie wszystkie miejsca są wolne
:mrgreen: :thumb: :mrgreen:
ky pisze: może przez te wspomnienia z młodości
A jak, stąd też mój sentyment do Topaza 8-) Oraz trabansa i UAZa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 23 wrz 2011, o 18:29

Taki tam czeski film ... http://moto.pl/Testy/1,113546,10275460, ... 95_km.html

Kod: Zaznacz cały

Z młodzieńczą swadą RS-ka wgryza się w równy, suchy asfalt. Jest przyjemnie podsterowna, [...]
:wall:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 wrz 2011, o 18:34

Chloru pisze: Z młodzieńczą swadą RS-ka wgryza
no wgryza, a jak już ruszy to może go połknie :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2011, o 14:59

Chloru, najbardziej mnie martwi, ze dla tej RSki 11 tys. km to jest już "długi dystans" :whistle:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 24 wrz 2011, o 23:39

To jest trochę jak z MT vs AT. Pamiętam, że ktoś mi powiedział, że jak raz spróbuję automata, to już nie będę chciał auta z manualną skrzynią. Po pierwszej przejażdzce wiedziałem na pewno, że tak się nigdy nie stanie, ale gdybym teraz miał kupować np. Legacy, to szukałbym tylko AT - nie z bezgranicznej miłości, na pewno. Po prostu bezpieczniej z wielu względów (wg mnie oczywiście).
A co do zalet AWD, to też jest trochę jak z automatami, niby mam te 10s do "setki", sporo aut ma mniej, albo do "60" rozpędzają się dużo lepiej, a jednak nawet na suchym te wcale nie-wolniejsze auta wjeżdżają na skrzyżowanie, w momencie, gdy je opuszczam... no bo co mogę zrobić, najwyżej nie nacisnąć pedału gazu jak zapala się zielone.
Podobnie jest z AWD jak go nie ma, nie ma katastrofy (piszę z pozycji kierowcy auta pozbawionego centralnego dyferencjału), ale jak jest to jest fajnie (ostatniej zimy, jak Łódź stała w korkach do pracy - z Bełchatowa - miałem lepszy czas niż latem, i to bez spinania), a i jakiś naprawdę ciężki zabłąkany - zakopany po progi - pojazd wyciągnie się w wigilijną noc z własnego podwórka, a to znów wypchnie się kogoś z zaspy na Piramowicza, po to, żeby sobie spokojnie w niej samemu zaparkować. Itd. itd. Wady... wady znałem, jak kupowałem.

Możemy zacząć jeszcze wątek "benzyna vs desel". :)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 24 wrz 2011, o 23:44

citan, to już lepiej moc vs moment ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 24 wrz 2011, o 23:48

Chloru, to na wszelki wypadek jeszcze raz najpierw trzeba by wytłumaczyć co to jest moment, bo inaczej dyskusja może być wielkim OT :giggle: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, o 23:49 przez zofija, łącznie zmieniany 1 raz.
Czarownica prawdę Ci powie :D

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 24 wrz 2011, o 23:49

dyfer vs szpera. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2011, o 23:49

zofija, momenty bywają w filmach :mrgreen:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 24 wrz 2011, o 23:52

Chloru, znasz tylko takie z filmów? :? :razz:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2011, o 23:56

zofija, no fajne momenty jeszcze są jak się z lewej klepnie :mrgreen:

ODPOWIEDZ