Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
-
rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
-
Polubił:
129 razy
-
Polubione posty:
198 razy
Bergen pisze:
Jeśli wybiorę "ręcznie" operatora w ustawieniach na T-mobile na przykład, to telefon działa w czymś w rodzaju "roamingu" i nie mam dostępu do Internetu, a przynajmniej tego taniego.
Z reguły w smartfonach jest ustawiona blokada na transfer danych w roamingu, trzeba ją wiec wyłączyć (od jakiegoś czasu jest opcja, że nie dotyczy roamingu wewnętrznego, co nadal chroni Cię przed przypadkowym transferem na terenach przygranicznych).
"
Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller -

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak
-
Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
-
Polubił:
245 razy
-
Polubione posty:
526 razy
Bergen, nie wiem co masz na mysli pisząc "tani internet". Mój telefon w Play je internet z pakietu danych (25 GB /miesiąc) w roamingu krajowym. Co do szybkości działania nie podzielam Twoich obserwacji ale jakby nie było to zależy to od tego gdzie się spędza najwięcej czasu.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru
-
Bergen
- Moderator
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
O szybkości działania nic nie pisałem...
Ok, to już wiem. Muszę kupić pakiet danych i włączyć transmisję w "roamingu wewnętrznym". Obejdzie się bez zmiany operatora. Thanks, Lads!
Bergen
-
busik
- 6 gwiazdek
- Auto: DS5
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
Play ma w swoich regulaminach zawarte info, że gwarantują jakość sieci (transmisji) gdy działasz po ich infrastrukturze
jeśli natomiast przełączysz się na innego operatora - to dane mogą naliczać się poza pakietami jakie masz w abonamencie, lub transfer może być ograniczany
Może się okazać, że transfer będziesz miał lepszy, ale płacić za niego będziesz więcej - musisz sprawdzić regulaminy swoich pakietów na Pre-paidzie
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
busik pisze:Play ma w swoich regulaminach zawarte info, że gwarantują jakość sieci (transmisji) gdy działasz po ich infrastrukturze
jeśli natomiast przełączysz się na innego operatora - to dane mogą naliczać się poza pakietami jakie masz w abonamencie, lub transfer może być ograniczany
Może się okazać, że transfer będziesz miał lepszy, ale płacić za niego będziesz więcej - musisz sprawdzić regulaminy swoich pakietów na Pre-paidzie
Moje dzieciaki się przełączają regularnie z Play na TMobile i nic im nie nalicza z prepaidów. Ja w postpaidzie jestem cały czas na TMobile i bardzo sobie chwalę, też się nic nie nalicza dodatkowo. Więc nie bardzo kumam, znasz kogoś komu takie przełączenie naliczyło coś dodatkowo??
http://www.play.pl/pomoc/pomoc-technicz ... g-krajowy/
Konto usunięte
-
Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
-
Polubił:
245 razy
-
Polubione posty:
526 razy
Konto usunięte, kiedyś regulaminy play rozróżiały internet w sieci play i roamingu krajowym. Tylko to było w czasach kiedy telefony działały tydzień na jednym ładowaniu

Chloru
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
14 razy
-
Polubione posty:
19 razy
Chloru pisze:
Konto usunięte, kiedyś regulaminy play rozróżiały internet w sieci play i roamingu krajowym. Tylko to było w czasach kiedy telefony działały tydzień na jednym ładowaniu
No to wszystko jasne. W każdym razie ZTCW aktualnie nie ma żadnych ograniczeń za wyjątkiem oferty Play Internet, która jest ofertą na sam internet, bez połączeń głosowych. W zalinkowanym artykule piszą, że telefon się sam przełącza. Ale w praktyce to g... prawda, chyba, że sygnał play całkowicie zniknie. jeśli jest tylko cień sygnału Play, to telefon z uparciem godnym lepszej sprawy próbuje się wpiąć do sieci play, choćby obok był sygnał jak dzwon innej sieci.
Telefony tydzień? Nie wierzę

Konto usunięte
-
Chloru
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
245 razy
-
Polubione posty:
526 razy
Kurde coraz gorzej z Tobą... Mercedes, skleroza... ;)
Chloru
-
FUX
- 6 gwiazdek
- Auto: jeżdżące
-
Polubił:
236 razy
-
Polubione posty:
350 razy
E 52 do dzisiaj tak ma.
Zero gadania w tym czasie oczywiście.
Do BTS z 1,5km w linii prostej.
FUX
-
Bergen
- Moderator
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
Jest cała masa telefonów które do dziś tak mają.
W moim Samsungu E1280 bateria trzyma miesiąc...
Bergen
-
pol052
- 2 gwiazdki
- Auto: Impreza GD
-
Polubił:
5 razy
-
Polubione posty:
28 razy
Jakby ktos urzywalbyl Xcovera 2 i proponowali mu Xcovera 3 to zamieniac.
tel wyraznie szybszy mozna w koncu przenosic aplikacje na karte,
stety niestety zlikwidowali klapki z gniazdek zasilania i sluchawek co ponoc skutkuje przelanczeniem sie telefonu na glosnik po utopieniu ale z tym chyba da sie zyc.
Rozdzialka dalej ta sama ale ekranik wiekszy o 0,5 cala.
Impreza na codzien a w weekendy 126p900
pol052
-
j33mbo
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Uzywa kyos BB Passporta?
Chce się przesiąść z androida do którego jestem dość przyzwyczajony.
j33mbo
-
luki266
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru Outback
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Mam, jakich informacji poszukujesz?
luki266
-
Gootek
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
j33mbo pisze:Uzywa kyos BB Passporta?
Chce się przesiąść z androida do którego jestem dość przyzwyczajony.
Właśnie piszę z Passport :)
Wcześniej używałem Q10.
Passport jest super, przede wszystkim szybszy od Q10, którego mulilo po aktualizacji softu.
Mam też smartfon z Androidem, ale go nie używam.
Zrozumiesz dlaczego gdy się oswoisz z Passportem.
;)
Gootek
-
j33mbo
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
No jeszcze musze go sobie jakoś załatwić bo nie chce do Play przechodzić, a tylko tam jest w ofercie.
Na S5 nie występuje do tej pory (rok prawie używam) nic co by dawalo oznaki zmulania. Zero spowolnienia.
Wkurza mnie tylko to ze jak chce coś zrobić na telefonie (praca) to pół ekranu mam zajęte przez klawiaturę.
j33mbo
-
j33mbo
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
luki266, czego uzywales wcześniej?
Co ile ladujecie telefon?
Macie wszystkie aplikacje typu Yanosik, Endomondo?
j33mbo
-
luki266
- 1 gwiazdka
- Auto: Subaru Outback
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Endomondo nie ma, nie używam. Janosik jest i z BlackBerry World i Androida - oba działają. Wcześniej używałem Q10, Q5, Z10, 9900, 9700, 9810, równolegle mam aktualnie Note3
luki266
-
busik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
j33mbo pisze: nie chce do Play przechodzić, a tylko tam jest w ofercie.
na pewno ?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
busik
-
Gootek
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
2 razy
j33mbo pisze:
Co ile ladujecie telefon?
co 2 dni nawet
Kup sobie po prostu w sklepie typu Komputronik albo innym. Możesz na raty.
Przecież operator tez Ci nie da za darmo tylko doliczy do abonamentu.
Gootek
-
Chloru
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
245 razy
-
Polubione posty:
526 razy
I w 99% wyjdzie drożej niż na raty w sklepie. Warto poszukać oczywiście oferty 0%.
Ostatnio sprawdzałem w Play - im mniej chcemy zapłacić na początku za telefon, tym więcej zapłacimy w sumie. Inżynieria finansowa, odsetki i takie tam. Telefony od dluzszego czasu kupuję w Euro/Komputronik/X-Kom - w zależności od tego kto ma lepszą ofertę. Warto też zerknąć na ofertę oleole (to takie EuroRTVAGD tylko bez sklepów stacjonarnych - za to zdarza się, że mają lepsze ceny). Asortyment ten sam - zawsze można pójść pomacać w sklepie wcześniej.
Chloru
-
siewcu
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
może tu mi ktoś pomoże... poskładałem sobie xperię z, która miała zbity lcd - przełożyłem graty ze swojego do innej ramki z lcd, którą kupiłem. problem teraz jest taki, że pomimo tego, że wykrywa kartę sim i poprawie oznacza zablokowane i macierzyste sieci, to nie chce się za cholerę z żadną połączyć. mieli, mieli i rzuca komunikatem "nie można połączyć z siecią, spróbuj ponownie później". telefon bez blokady operatora, bez simlocka. softy sprawdzane 3 - goły andek 5.0.2 aktualizowany z fona, goły 5.0.2 po naprawie z pc companion, i brandowany play z flashtoola. zero zmian. jakiś pomysł?
siewcu
-
busik
- 6 gwiazdek
-
Polubił:
48 razy
-
Polubione posty:
117 razy
swego czasu Sony robiło tak, że fabrycznie tel nie miał simlocka - natomiast fixował się na sieć, której sima dostał jako pierwszego. Jeśli więc przed Twoim simem był jakiś z innej sieci, to mógł się zablokować na tą sieć
Nie wiem czy jeszcze tak robią, ale parę lat temu tak telefony Sony i Ericssony działały - sprawdź czy faktycznie się simlock nie zainstalował, bo objawy masz standardowe dla simlocka
busik
-
siewcu
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
1 raz
telefon był kupowany w irlandzkim vodafone, ale simlock był ściągany i chodziło w 2 innych sieciach potem bez ruszania czegokolwiek, dlatego powinno działać...
siewcu
-
inquiz
- 6 gwiazdek
- Auto: pojazd wolnobieżny
-
Polubił:
421 razy
-
Polubione posty:
361 razy
Fajny artykuł i w miarę przystępny na temat technologii LTE, warto wiedzieć z czym to się je zanim się kupi superszybki net bezprzewodowy marketingowo porównywany ze światłowodem od operatora.
http://www.telko.in/lte-halo-tu-ziemia
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
inquiz
-
j33mbo
- 5 gwiazdek
-
Polubił:
0
-
Polubione posty:
0
Mam Passporta. Na razie tęsknię za androidem. Chlip chlip