Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Używałem, nie umiał poprawnie grać "moich" rzeczy w ich naturalnym zapisie i się obraziłem ;)
Dzięki, spróbuję, może się na mnie nie pogniewa, bo to dość proste utwory do ćwiczeń 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
z mojej dzisiejszej korespondencji
- widzę też, że używacie spacje i polskie znaki w nazwach. nie powinno się tego robić
- powyrzucałam wszystkie rz, ch itp

- widzę też, że używacie spacje i polskie znaki w nazwach. nie powinno się tego robić
- powyrzucałam wszystkie rz, ch itp

-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Co byście polecili na domowego NAS-a?
Ma to słuzyć do przechowywania dokumentów (domownikom zdarza się pracować na różnych kompach i są poirytowani kiedy ten dokument miałam na laptopie a tutaj gdzie go mam szukać?), filmów, zdjęć, z możliwością odtwarzania po DLNA.
Ma być tani i oszczędny w pobieranie prądu.
Wstępnie miałby obsługiwać 2 dyski 2TB, nie wiem czy jest sens robić jakiegokolwiek RAIDA bo jak poleci kontroler to i tak dane pewnie szlak trafi; backup to osobna kwestia.
Chciałbym uniknąć przerostu formy nad treścią. Mile widziane ciekawe sugestie.
W ogole to zastanawiam się wstępnie czy nie wystarczy mi jednak opcja router(który i tak musze kupić bo obecny się kończy) z opcją udostępnionego dysku na USB np. taki http://allegro.pl/tp-link-td-w8970-rout ... 59560.html
Ma to słuzyć do przechowywania dokumentów (domownikom zdarza się pracować na różnych kompach i są poirytowani kiedy ten dokument miałam na laptopie a tutaj gdzie go mam szukać?), filmów, zdjęć, z możliwością odtwarzania po DLNA.
Ma być tani i oszczędny w pobieranie prądu.
Wstępnie miałby obsługiwać 2 dyski 2TB, nie wiem czy jest sens robić jakiegokolwiek RAIDA bo jak poleci kontroler to i tak dane pewnie szlak trafi; backup to osobna kwestia.
Chciałbym uniknąć przerostu formy nad treścią. Mile widziane ciekawe sugestie.
W ogole to zastanawiam się wstępnie czy nie wystarczy mi jednak opcja router(który i tak musze kupić bo obecny się kończy) z opcją udostępnionego dysku na USB np. taki http://allegro.pl/tp-link-td-w8970-rout ... 59560.html
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
zino
- 4 gwiazdki
- Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Grzegorz, używam WD My book live 2TB podpięty do routera. Mam dostęp z laptopa i telefonu po wifi a w pracy przez http. Dla mnie ok. Dlna też pójdzie, ale jeszcze nie podłączyłem.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Masz stałe IP czy korzystasz z jakiegoś ddnsa dla potrzeb łączenia się zdalnego?
Jaki to router? Czy dysk się usypia po zadanym czasie, czy też cały czas jest włączony?
Jaki to router? Czy dysk się usypia po zadanym czasie, czy też cały czas jest włączony?
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Grzegorz pisze: Ma to słuzyć do przechowywania dokumentów (domownikom zdarza się pracować na różnych kompach i są poirytowani kiedy ten dokument miałam na laptopie a tutaj gdzie go mam szukać?), filmów, zdjęć, z możliwością odtwarzania po DLNA.
Jak te dokumenty nie są ogromne i supertajne to właściwym rozwiązaniem wydaje się raczej jakiś Dropbox, GugielDrajw czy coś w ten deseń.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ja też używam My Book Live 2TB, podpiętego do routera.
Usypia się po pewnym czasie. Fajną opcją jest automatyczny backup danych z kompa.
Do dostępu ze smartfona jest specjalna aplikacja WD 2GO, przez neta możesz się do niego dostać przez specjalną stronkę https://www.wd2go.com/
Tu możesz sobie o nim poczytać:
http://www.wdc.com/pl/products/products.aspx?id=280
Usypia się po pewnym czasie. Fajną opcją jest automatyczny backup danych z kompa.
Do dostępu ze smartfona jest specjalna aplikacja WD 2GO, przez neta możesz się do niego dostać przez specjalną stronkę https://www.wd2go.com/
Tu możesz sobie o nim poczytać:
http://www.wdc.com/pl/products/products.aspx?id=280
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
Hmm, pomijając zdjęcia i filmy to nie są zapewne, tylko są ale:
-słaby upload ok 0,8 Mb
-wygoda stosowania gorsza w porównaniu do zmapowanego udziału (dodatkowe programiki które trzeba ładować jak rozumiem i aktualizować)
-padnięte łącze(rzadko ale zdarza się).
-słaby upload ok 0,8 Mb
-wygoda stosowania gorsza w porównaniu do zmapowanego udziału (dodatkowe programiki które trzeba ładować jak rozumiem i aktualizować)
-padnięte łącze(rzadko ale zdarza się).
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Grzegorz, IMHO ten słaby upload bardzo nie przeszkadza. To wszystko dzieje się automatycznie w tle.
Wygoda stosowania lepsza. Masz wybrany katalog, programik działający w tle, który na każdym komputerze synchronizuje za Ciebie te foldery z chmurą.
Padnięte łącze jest problemem jeżeli chcesz coś wrzucić do internetu. Niezależnie od użytego rozwiązania
Spróbuj Dropbox. Jest darmowy, łatwo się to używa i konfiguruje. Możesz mieć też kopię dokumentów na swoim smartfonie.
Wygoda stosowania lepsza. Masz wybrany katalog, programik działający w tle, który na każdym komputerze synchronizuje za Ciebie te foldery z chmurą.
Padnięte łącze jest problemem jeżeli chcesz coś wrzucić do internetu. Niezależnie od użytego rozwiązania

Spróbuj Dropbox. Jest darmowy, łatwo się to używa i konfiguruje. Możesz mieć też kopię dokumentów na swoim smartfonie.
Oblukiwuję jakieś małe SSD na system, w oko wpadły mi Intel 335 80GB i Kingston HyperX 3K 120GB. Różnica w cenie żadna, w pojemności istotna. Intel zapowiada się solidnie, ale Kingston kusi.
Co wybrać Filipinko ?
Co wybrać Filipinko ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
leon, jeżeli nie zależy Ci na narzędziach (Intel udostępnia całkiem niezłe za free, działające oczywiście tylko z dyskami Intela) to bierz Kingstona. Kilka kupiłem i działają bez zarzutu (włączając w to własnego notebooka).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- Chloru
- 6 gwiazdek
leon, nie znam budżetu ale bujanie się z 2 dyskami jest trochę bez sensu (chyba, że faktycznie masz duży magazyn z filmami ;))) ) Ja bym szedł w pojemność. Przeglądając benchmarki różnych dysków SSD doszedłem do wniosku, że owszem są szybsze i wolniejsze... ale wszystkie wymiatają w porównaniu do HDD
zmiana będzie bardzo odczuwalna, tym bardziej im częściej (z większej ilości programów) będziesz korzystał.

Chloru, z 4-ma dyskami, z tego 2 w raidzie 

Problem kolejny, tym razem z dublowaniem dysku.
Chcę zdublować dysk systemowy, na inny pusty dysk, obydwa są dynamiczne i przy próbie dublowania pojawia się komunikat "Nie znaleziono żadnego zakresu dla obiektu typu plex" . O co kaman, bo wujek gógle nic nie wie.
Chcę zdublować dysk systemowy, na inny pusty dysk, obydwa są dynamiczne i przy próbie dublowania pojawia się komunikat "Nie znaleziono żadnego zakresu dla obiektu typu plex" . O co kaman, bo wujek gógle nic nie wie.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Nie wiem co to jest dysk dynamiczny i co to jest dublowanie (za moich młodych czasów używało się polecenia dd), ale na stronie MS piszą, że:
Wersje Windows Vista Ultimate i Windows Vista Enterprise obsługują łączenie i rozkładanie dysków dynamicznych, ale nie obsługują dublowania. (Dublowanie obsługuje system Windows Server 2008). Aby uzyskać więcej informacji dla użytkowników zaawansowanych, przejdź do witryny poradnika Windows Vista Springboard Resource Guide w sieci web (strona może zostać wyświetlona w języku angielskim).
Może Twój system (o którym nam nie powiedziałeś) nie obsługuje dublowania (cokolwiek to jest).
Wersje Windows Vista Ultimate i Windows Vista Enterprise obsługują łączenie i rozkładanie dysków dynamicznych, ale nie obsługują dublowania. (Dublowanie obsługuje system Windows Server 2008). Aby uzyskać więcej informacji dla użytkowników zaawansowanych, przejdź do witryny poradnika Windows Vista Springboard Resource Guide w sieci web (strona może zostać wyświetlona w języku angielskim).
Może Twój system (o którym nam nie powiedziałeś) nie obsługuje dublowania (cokolwiek to jest).
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, też o tym na początku pomyślałem, ale wówczas leon nie miałby nawet możliwości wyboru opcji dublowania. Przypuszczam jednak, że próbuje to zrobić na Win8Pro, gdzie jest to teoretycznie możliwe.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

rrosiak pisze: Przypuszczam jednak, że próbuje to zrobić na Win8Pro, gdzie jest to teoretycznie możliwe.
Praktycznie ponoć też, tylko nie u mnie.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
leon pisze: Praktycznie ponoć też, tylko nie u mnie.![]()
Zacznijmy zatem od podstaw

Większy, nówka nieśmigana (1 uruchomienie, 3h pracy).
Na początku jakby próbował tworzyć partycję, zaraz jednak ona znika i wyskakuje komunikat jw.
A najdziwniejsze że ww. komunikat nie występuje nigdzie., w żadnym supporcie M$.
Na początku jakby próbował tworzyć partycję, zaraz jednak ona znika i wyskakuje komunikat jw.
A najdziwniejsze że ww. komunikat nie występuje nigdzie., w żadnym supporcie M$.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
leon, no to masz problem
A tak poważnie, to ja bym spróbował sklonować wszystko na nowy dysk, odpalić i ew. następnie zrobić dublowanie na ten stary. Może po prostu coś z tym nowym dyskiem nie halo jest.
Edyta pyta, co w logach systemowych się pojawia?

A tak poważnie, to ja bym spróbował sklonować wszystko na nowy dysk, odpalić i ew. następnie zrobić dublowanie na ten stary. Może po prostu coś z tym nowym dyskiem nie halo jest.
Edyta pyta, co w logach systemowych się pojawia?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
- rrosiak
- 6 gwiazdek
To nie są ćwiczenia. To poważne zadanie będące zapewne następstwem przykrych doświadczeń z awarią dyskuKonto usunięte pisze: A jaki jest w ogóle cel ćwiczenia?

rrosiak pisze: Edyta pyta, co w logach systemowych się pojawia?
W Eventviewerze znalazłem mnóstwo rzeczy, ale nic na temat.
rrosiak pisze: awarią dysku
Jak to mówią, użyszkodnicy dzielą się na tych co jeszcze nie robią kopii i na tych co robią. Niestety na tym kompie nie mogę bootować z raida.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
leon, nie wiem jak duży masz dysk systemowy i co na nim trzymasz, ale ja od pewnego czasu preferuję automatyczne tworzenie obrazu dysku. W razie awarii, czas odzyskiwania jest bardzo krótki, a ponadto masz możliwość cofnięcia się do stabilnej wersji po jakichś eksperymentach. Dublowanie mam tylko na dużych dyskach z danymi.