Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 6 mar 2014, o 22:28

Godlik, Norton Ghost, Clonezilla itp. Jeżeli kupisz SSD Intela to na ich stronie jest oprogramowanie do klonowania.
Godlik pisze: w komplecie z ASUSem nie dostałem żadnych płyt
Ale masz zapewne możliwość samodzielnego wypalenia płyt odzyskiwania systemu, co jest bardzo wskazane na wypadek awarii dysku.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 6 mar 2014, o 22:29

Godlik,
a potrzebujesz SSD 2,5" czy 1,8"?

Jeśli 1,8", to chętnie bym Ci odsprzedał ten nieużywany:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=12913
Cena do negocjacji i dodatkowo pokryję koszt przekopiowania, w firmie komputerowej w Warszawie.

Jeśli potrzebujesz 2,5", to można taki 1,8" włożyć do adaptera, ale nie będe Cię namawiał, bo taniej można kupić 2,5".

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 6 mar 2014, o 22:42

rrosiak pisze: Ale masz zapewne możliwość samodzielnego wypalenia płyt odzyskiwania systemu, co jest bardzo wskazane na wypadek awarii dysku.
Wiesz jak to zrobić? Win 8.1
Лукашэнка pisze: Godlik,
a potrzebujesz SSD 2,5" czy 1,8"?
Jeśli 1,8", to chętnie bym Ci odsprzedał ten nieużywany:
viewtopic.php?f=5&t=12913
Cena do negocjacji i dodatkowo pokryję koszt przekopiowania, w firmie komputerowej w Warszawie.
Chyba 2,5".
Niestety Twój jest trochę za mały, myślałem o 500 GB. Coś takiego:
http://www.x-kom.pl/p/156009-dysk-ssd-s ... o-7mm.html

O, jednak jest też wersja z ramką i kabelkiem:
http://www.x-kom.pl/p/155688-dysk-ssd-s ... p-kit.html#

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2014, o 22:48

Godlik pisze: Wiesz jak to zrobić? Win 8.1
Z reguły Asus preinstalował jakieś oprogramowanie do tworzenia takich płyt, ale można tez użyć narzędzia systemowego.
Godlik pisze: O, jednak jest też wersja z ramką i kabelkiem:
Zdecydowanie taniej wyjdzie zakup kabelka lub obudowy USB osobno. Jakby co, mogę Ci pożyczyć.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 mar 2014, o 23:06

Godlik pisze:Chyba 2,5".
Warto się upewnić przed zakupem.

Godlik pisze:Niestety Twój jest trochę za mały, myślałem o 500 GB.
Uważam, że do laptopa większego nie potrzeba.
W moim prywatnym laptopie mam SSD 120GB i jest OK.
Powiedziałbym nawet, ze mały dysk ma tą zaletę, ze przyzwyczaja do dobrego nawyku archiwizowania zasobów na dysku zewnętrznym.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 6 mar 2014, o 23:42

Większe dyski ssd są zazwyczaj szybsze afair.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 6 mar 2014, o 23:42

Лукашэнка pisze: Powiedziałbym nawet, ze mały dysk ma tą zaletę, ze przyzwyczaja do dobrego nawyku archiwizowania zasobów na dysku zewnętrznym.
Kolejny powód aby badziewnych systemów nie używać. Ręczna archiwizacja?
Pomyłka.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 mar 2014, o 23:48

FUX, jesteś pewien, że wiesz o czym piszesz :?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2014, o 00:01

Tak.
Robienie archiwum ręcznie na dysku zewnętrznym.

A co wtedy, kiedy coś jest potrzebne „już", dysk w domu/firmie, a my w ciemnym miejscu.

Od czasu uruchomienia Time Machine odczuwam komfort użytkowania komputera. Po dwóch padach dysków w kompach sam rozumiesz.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2014, o 00:04

rrosiak pisze: Zdecydowanie taniej wyjdzie zakup kabelka lub obudowy USB osobno. Jakby co, mogę Ci pożyczyć.
Dzięki, ale kupię sobie. Teraz już wiem, czego szukać. Na Allegro są faktycznie sporo tańsze
Лукашэнка pisze: Warto się upewnić przed zakupem.
Sprawdziłem, 2.5"
Лукашэнка pisze: Uważam, że do laptopa większego nie potrzeba.
W moim prywatnym laptopie mam SSD 120GB i jest OK.
Powiedziałbym nawet, ze mały dysk ma tą zaletę, ze przyzwyczaja do dobrego nawyku archiwizowania zasobów na dysku zewnętrznym.
Ja jednak wolę większy. W 'starym' laptopie mam 120GB SSD + 500GB HDD. Tutaj jestem ograniczony jedną kieszenią na dysk.
A do tego dysk zewnętrzny (WD My Book Live 2GB) podpięty do routera z opcją automatycznej archiwizacji plików z laptopa i dostępem z każdego miejsca (net/telefon/tablet, itp.)
FUX pisze: Kolejny powód aby badziewnych systemów nie używać. Ręczna archiwizacja?
Pomyłka.
A kto mówi o ręcznej, patrz wyżej.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2014, o 00:07

FUX pisze: Tak.
No w sumie masz rację, bo posiadanie małego dysku (np. 120 GB) wymusza ręczne przenoszenie plików na zewnętrzny dysk... Dlatego właśnie chcę większy

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 7 mar 2014, o 00:07

trzeba szukać okazji do ukazania "przewagi" laptopa kosztującego 3x więcej niż inne o podobnej wydajności :)

Godlik, najprościej chyba nagrać płytki z jakiegoś recovery, włożyć ssd i po prostu na niego wrzucić zawartość płytek, robiłem tak i działa.

ps. nie masz tam przypadkiem miejsca na dysk msata?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 mar 2014, o 00:08

FUX pisze: Tak.
Czy ktoś wspominał o ręcznej archiwizacji?
FUX pisze: A co wtedy, kiedy coś jest potrzebne „już", dysk w domu/firmie, a my w ciemnym miejscu.
Od tego jest "chmura", tylko że w ciemnym miejscu zazwyczaj i tak sieci nie ma :mrgreen:
FUX pisze: Od czasu uruchomienia Time Machine odczuwam komfort użytkowania komputera. Po dwóch padach dysków w kompach sam rozumiesz.
Time Machine to żaden cud, a padów dysków przeżyłem kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset, ale mimo to dalej Cię nie rozumiem :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 mar 2014, o 16:08

Jaki laptop dla:

- 65 latka
- aktywnego, prowadzącego mały biznes
- przenośność nie jest kluczową cechą, potrzebna będzie powiedzmy raz w tygodniu i dwa razy do roku, 2 tygodnie nad morzem ;-)
- konieczna stacja dokująca, żeby odczucie było, że pracuje się na komputerze stacjonarnym z dużym monitorem, klawiaturą i myszką, laptop jest próbą przejścia z komputera stacjonarnego na pracę bardziej mobilną
- wydajność nie jest najważniejszą cechą, będzie tam zainstalowany program księgowy, program biurowy i przeglądarka z duuużą liczbą zakładek
- ważne, żeby nie zestarzał się zanadto przez najbliższe 5 lat
- windows wymagane, ms office mile widziany
- jasna matryca
- chętnie dysk SSD, nie musi być duży, ważne żeby się odpalał sprawnie i nie mulił
- cena do 4K brutto, no może z małym ogonkiem

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 26 mar 2014, o 18:33

Konto usunięte, a może jakieś urządzenie typu "All in one"?
Na przykład coś takiego

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 mar 2014, o 18:53

Tak naprawdę wybierz coś co Ci się najbardziej podoba a potem przyjrzyj się parametrom żeby kupić najlepszy za dostępny budżet. Właśnie kupowałem laptopa przy podobnych założeniach, ale z budżetem trochę niższym i stanęło na Lenovo, ale tylko dlatego ze trafiłem dobrą konfigurację za przyzwoitą cenę. Kupa klikania i wkurzania się generalnie ;) Ciężko coś wybrać wg. jakichś obiektywnych kryteriów.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 26 mar 2014, o 23:50

Konto usunięte, coś w ten deseń http://www.kuzniewski.pl/p10862,lenovo- ... cenie.html ?

Ja generalnie ze swojego T440s jestem zadowolony ale lekko wykracza ponad budżet i dla starszej osoby może nie być optymalnym rozwiązaniem (matryca 14 FHD oznacza małe znaczki, które trzeba sobie powiększać jak się pracuje bez zewnetrznego monitora). Tak czy siak - wszystko co teraz mozna kupic to chińczyk i niestety jakość to już nie to samo co stare Thinkpady T/Latitude/cokolwiek.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Gootek
6 gwiazdek

Post 27 mar 2014, o 00:03

Skoro laptop ma być bardziej stacjonarny niż przenośny, to może taki z ekranem 17,3" (matowym, oczywiście)

http://www.kuzniewski.pl/p15370,toshiba ... cenie.html

W dobrej konfiguracji za 3550 zł, czyli jeszcze wystarczy na studencką licencję Office.

Jeszcze co do stacji dokującej:
- jeśli laptop nie będzie bardzo często odpinany, to stacja w sumie niepotrzeba. Wszystko można przecież podpiąć bezpośrednio.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 27 mar 2014, o 10:30

Лукашэнка, w sumie tak, ale wyobraź sobie, że musiałbyś taką cegłę odpinać w piątek, nieść w ciężkiej torbie, a potem przypinać w poniedziałek. Wydaje mi się, że wygodniej jest zachować mobilność poprzez stosunkowo niewielkie rozmiary (do 15 cali) i udawać, że to komputer stacjonarny w biurze. Podpinanie monitora, klawiatury i myszki za każdym razem przez starszą osobę, jakoś nie wydaje mi się zbyt wygodne.

Gootek
6 gwiazdek

Post 27 mar 2014, o 10:59

Konto usunięte,
OK, masz rację, że skoro i tak będzie używany monitor oraz zewnętrzna klawiatura i myszka, to wyświetlacz 17" może być za duży.
W takim razie można byłoby pójść w kierunku mnieszego, może nawet 12-13", bo czemu nie?
Co do stacji dokującej, oczywiście to wygodne rozwiązanie.
Jednak jeśli miałaby ona kosztować np. 1000 zł, to zastanowiłbym się czy nie wolałbym jednak raz w tygodniu wpinać przewodu zasilającego oraz HDMI monitora? Kwestię klawiatury i myszki można wygodnie rozwiązać poprzez jedną małą pluskwę wpiętą na stałe w jedno z gniazd USB.
Mój ojciec ma 74 lata i daje radę podłączać wszystko czego potrzebuje do swojego laptopa.
Gorzej mu idzie z software, niż z hardware.

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 27 mar 2014, o 11:38

W żadnym wypadku toshiby!!! badziew jakich mało, sypie się to na potęgę a wykonanie co najmniej słabe... nawet przy pracy stacjonarnej się rozleci.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2014, o 12:08

Konto usunięte, MBP
:mrgreen:

Będzie Pan zadowolony.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Re: Odp: Poradnik młodego komputerowca

Post 27 mar 2014, o 14:33

FUX pisze:Konto usunięte, MBP
:mrgreen:

Będzie Pan zadowolony.
Nie wątpię. Szkoda tylko że program księgowy nie pójdzie na macu. A kupowanie dodatkowej licencji Windows + wirtualizacja chyba mija się z celem

pisałem z telefonu

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 mar 2014, o 14:38

Plusy dodatnie kasuję te ujemne. ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 27 mar 2014, o 15:20

Konto usunięte pisze: A kupowanie dodatkowej licencji Windows + wirtualizacja chyba mija się z celem
zawsze można wywalić osx. Wtedy i byłby ładny, choć to taki styl ikei i nadawałby się do pracy.

ODPOWIEDZ