Ale masz zapewne możliwość samodzielnego wypalenia płyt odzyskiwania systemu, co jest bardzo wskazane na wypadek awarii dysku.Godlik pisze: w komplecie z ASUSem nie dostałem żadnych płyt
Poradnik młodego komputerowca
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
Godlik, Norton Ghost, Clonezilla itp. Jeżeli kupisz SSD Intela to na ich stronie jest oprogramowanie do klonowania.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Godlik,
a potrzebujesz SSD 2,5" czy 1,8"?
Jeśli 1,8", to chętnie bym Ci odsprzedał ten nieużywany:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=12913
Cena do negocjacji i dodatkowo pokryję koszt przekopiowania, w firmie komputerowej w Warszawie.
Jeśli potrzebujesz 2,5", to można taki 1,8" włożyć do adaptera, ale nie będe Cię namawiał, bo taniej można kupić 2,5".
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=12913
Cena do negocjacji i dodatkowo pokryję koszt przekopiowania, w firmie komputerowej w Warszawie.
Jeśli potrzebujesz 2,5", to można taki 1,8" włożyć do adaptera, ale nie będe Cię namawiał, bo taniej można kupić 2,5".
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Wiesz jak to zrobić? Win 8.1rrosiak pisze: Ale masz zapewne możliwość samodzielnego wypalenia płyt odzyskiwania systemu, co jest bardzo wskazane na wypadek awarii dysku.
Chyba 2,5".Лукашэнка pisze: Godlik,
viewtopic.php?f=5&t=12913
Niestety Twój jest trochę za mały, myślałem o 500 GB. Coś takiego:
http://www.x-kom.pl/p/156009-dysk-ssd-s ... o-7mm.html
O, jednak jest też wersja z ramką i kabelkiem:
http://www.x-kom.pl/p/155688-dysk-ssd-s ... p-kit.html#
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Z reguły Asus preinstalował jakieś oprogramowanie do tworzenia takich płyt, ale można tez użyć narzędzia systemowego.Godlik pisze: Wiesz jak to zrobić? Win 8.1
Zdecydowanie taniej wyjdzie zakup kabelka lub obudowy USB osobno. Jakby co, mogę Ci pożyczyć.Godlik pisze: O, jednak jest też wersja z ramką i kabelkiem:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

Warto się upewnić przed zakupem.Godlik pisze:Chyba 2,5".
Uważam, że do laptopa większego nie potrzeba.Godlik pisze:Niestety Twój jest trochę za mały, myślałem o 500 GB.
W moim prywatnym laptopie mam SSD 120GB i jest OK.
Powiedziałbym nawet, ze mały dysk ma tą zaletę, ze przyzwyczaja do dobrego nawyku archiwizowania zasobów na dysku zewnętrznym.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Większe dyski ssd są zazwyczaj szybsze afair.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Kolejny powód aby badziewnych systemów nie używać. Ręczna archiwizacja?Лукашэнка pisze: Powiedziałbym nawet, ze mały dysk ma tą zaletę, ze przyzwyczaja do dobrego nawyku archiwizowania zasobów na dysku zewnętrznym.
Pomyłka.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
FUX, jesteś pewien, że wiesz o czym piszesz 

Tak.
Robienie archiwum ręcznie na dysku zewnętrznym.
A co wtedy, kiedy coś jest potrzebne „już", dysk w domu/firmie, a my w ciemnym miejscu.
Od czasu uruchomienia Time Machine odczuwam komfort użytkowania komputera. Po dwóch padach dysków w kompach sam rozumiesz.
A co wtedy, kiedy coś jest potrzebne „już", dysk w domu/firmie, a my w ciemnym miejscu.
Od czasu uruchomienia Time Machine odczuwam komfort użytkowania komputera. Po dwóch padach dysków w kompach sam rozumiesz.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Dzięki, ale kupię sobie. Teraz już wiem, czego szukać. Na Allegro są faktycznie sporo tańszerrosiak pisze: Zdecydowanie taniej wyjdzie zakup kabelka lub obudowy USB osobno. Jakby co, mogę Ci pożyczyć.
Sprawdziłem, 2.5"Лукашэнка pisze: Warto się upewnić przed zakupem.
Ja jednak wolę większy. W 'starym' laptopie mam 120GB SSD + 500GB HDD. Tutaj jestem ograniczony jedną kieszenią na dysk.Лукашэнка pisze: Uważam, że do laptopa większego nie potrzeba.
W moim prywatnym laptopie mam SSD 120GB i jest OK.
Powiedziałbym nawet, ze mały dysk ma tą zaletę, ze przyzwyczaja do dobrego nawyku archiwizowania zasobów na dysku zewnętrznym.
A do tego dysk zewnętrzny (WD My Book Live 2GB) podpięty do routera z opcją automatycznej archiwizacji plików z laptopa i dostępem z każdego miejsca (net/telefon/tablet, itp.)
A kto mówi o ręcznej, patrz wyżej.FUX pisze: Kolejny powód aby badziewnych systemów nie używać. Ręczna archiwizacja?
Pomyłka.
- Godlik
- 6 gwiazdek
No w sumie masz rację, bo posiadanie małego dysku (np. 120 GB) wymusza ręczne przenoszenie plików na zewnętrzny dysk... Dlatego właśnie chcę większyFUX pisze: Tak.
trzeba szukać okazji do ukazania "przewagi" laptopa kosztującego 3x więcej niż inne o podobnej wydajności :)
Godlik, najprościej chyba nagrać płytki z jakiegoś recovery, włożyć ssd i po prostu na niego wrzucić zawartość płytek, robiłem tak i działa.
ps. nie masz tam przypadkiem miejsca na dysk msata?
Godlik, najprościej chyba nagrać płytki z jakiegoś recovery, włożyć ssd i po prostu na niego wrzucić zawartość płytek, robiłem tak i działa.
ps. nie masz tam przypadkiem miejsca na dysk msata?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Czy ktoś wspominał o ręcznej archiwizacji?FUX pisze: Tak.
Od tego jest "chmura", tylko że w ciemnym miejscu zazwyczaj i tak sieci nie maFUX pisze: A co wtedy, kiedy coś jest potrzebne „już", dysk w domu/firmie, a my w ciemnym miejscu.

Time Machine to żaden cud, a padów dysków przeżyłem kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset, ale mimo to dalej Cię nie rozumiemFUX pisze: Od czasu uruchomienia Time Machine odczuwam komfort użytkowania komputera. Po dwóch padach dysków w kompach sam rozumiesz.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jaki laptop dla:
- 65 latka
- aktywnego, prowadzącego mały biznes
- przenośność nie jest kluczową cechą, potrzebna będzie powiedzmy raz w tygodniu i dwa razy do roku, 2 tygodnie nad morzem
- konieczna stacja dokująca, żeby odczucie było, że pracuje się na komputerze stacjonarnym z dużym monitorem, klawiaturą i myszką, laptop jest próbą przejścia z komputera stacjonarnego na pracę bardziej mobilną
- wydajność nie jest najważniejszą cechą, będzie tam zainstalowany program księgowy, program biurowy i przeglądarka z duuużą liczbą zakładek
- ważne, żeby nie zestarzał się zanadto przez najbliższe 5 lat
- windows wymagane, ms office mile widziany
- jasna matryca
- chętnie dysk SSD, nie musi być duży, ważne żeby się odpalał sprawnie i nie mulił
- cena do 4K brutto, no może z małym ogonkiem
- 65 latka
- aktywnego, prowadzącego mały biznes
- przenośność nie jest kluczową cechą, potrzebna będzie powiedzmy raz w tygodniu i dwa razy do roku, 2 tygodnie nad morzem

- konieczna stacja dokująca, żeby odczucie było, że pracuje się na komputerze stacjonarnym z dużym monitorem, klawiaturą i myszką, laptop jest próbą przejścia z komputera stacjonarnego na pracę bardziej mobilną
- wydajność nie jest najważniejszą cechą, będzie tam zainstalowany program księgowy, program biurowy i przeglądarka z duuużą liczbą zakładek
- ważne, żeby nie zestarzał się zanadto przez najbliższe 5 lat
- windows wymagane, ms office mile widziany
- jasna matryca
- chętnie dysk SSD, nie musi być duży, ważne żeby się odpalał sprawnie i nie mulił
- cena do 4K brutto, no może z małym ogonkiem
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Konto usunięte, a może jakieś urządzenie typu "All in one"?
Na przykład coś takiego
Na przykład coś takiego
Tak naprawdę wybierz coś co Ci się najbardziej podoba a potem przyjrzyj się parametrom żeby kupić najlepszy za dostępny budżet. Właśnie kupowałem laptopa przy podobnych założeniach, ale z budżetem trochę niższym i stanęło na Lenovo, ale tylko dlatego ze trafiłem dobrą konfigurację za przyzwoitą cenę. Kupa klikania i wkurzania się generalnie ;) Ciężko coś wybrać wg. jakichś obiektywnych kryteriów.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte, coś w ten deseń http://www.kuzniewski.pl/p10862,lenovo- ... cenie.html ?
Ja generalnie ze swojego T440s jestem zadowolony ale lekko wykracza ponad budżet i dla starszej osoby może nie być optymalnym rozwiązaniem (matryca 14 FHD oznacza małe znaczki, które trzeba sobie powiększać jak się pracuje bez zewnetrznego monitora). Tak czy siak - wszystko co teraz mozna kupic to chińczyk i niestety jakość to już nie to samo co stare Thinkpady T/Latitude/cokolwiek.
Ja generalnie ze swojego T440s jestem zadowolony ale lekko wykracza ponad budżet i dla starszej osoby może nie być optymalnym rozwiązaniem (matryca 14 FHD oznacza małe znaczki, które trzeba sobie powiększać jak się pracuje bez zewnetrznego monitora). Tak czy siak - wszystko co teraz mozna kupic to chińczyk i niestety jakość to już nie to samo co stare Thinkpady T/Latitude/cokolwiek.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Skoro laptop ma być bardziej stacjonarny niż przenośny, to może taki z ekranem 17,3" (matowym, oczywiście)
http://www.kuzniewski.pl/p15370,toshiba ... cenie.html
W dobrej konfiguracji za 3550 zł, czyli jeszcze wystarczy na studencką licencję Office.
Jeszcze co do stacji dokującej:
- jeśli laptop nie będzie bardzo często odpinany, to stacja w sumie niepotrzeba. Wszystko można przecież podpiąć bezpośrednio.
http://www.kuzniewski.pl/p15370,toshiba ... cenie.html
W dobrej konfiguracji za 3550 zł, czyli jeszcze wystarczy na studencką licencję Office.
Jeszcze co do stacji dokującej:
- jeśli laptop nie będzie bardzo często odpinany, to stacja w sumie niepotrzeba. Wszystko można przecież podpiąć bezpośrednio.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Лукашэнка, w sumie tak, ale wyobraź sobie, że musiałbyś taką cegłę odpinać w piątek, nieść w ciężkiej torbie, a potem przypinać w poniedziałek. Wydaje mi się, że wygodniej jest zachować mobilność poprzez stosunkowo niewielkie rozmiary (do 15 cali) i udawać, że to komputer stacjonarny w biurze. Podpinanie monitora, klawiatury i myszki za każdym razem przez starszą osobę, jakoś nie wydaje mi się zbyt wygodne.
Konto usunięte,
OK, masz rację, że skoro i tak będzie używany monitor oraz zewnętrzna klawiatura i myszka, to wyświetlacz 17" może być za duży.
W takim razie można byłoby pójść w kierunku mnieszego, może nawet 12-13", bo czemu nie?
Co do stacji dokującej, oczywiście to wygodne rozwiązanie.
Jednak jeśli miałaby ona kosztować np. 1000 zł, to zastanowiłbym się czy nie wolałbym jednak raz w tygodniu wpinać przewodu zasilającego oraz HDMI monitora? Kwestię klawiatury i myszki można wygodnie rozwiązać poprzez jedną małą pluskwę wpiętą na stałe w jedno z gniazd USB.
Mój ojciec ma 74 lata i daje radę podłączać wszystko czego potrzebuje do swojego laptopa.
Gorzej mu idzie z software, niż z hardware.
OK, masz rację, że skoro i tak będzie używany monitor oraz zewnętrzna klawiatura i myszka, to wyświetlacz 17" może być za duży.
W takim razie można byłoby pójść w kierunku mnieszego, może nawet 12-13", bo czemu nie?
Co do stacji dokującej, oczywiście to wygodne rozwiązanie.
Jednak jeśli miałaby ona kosztować np. 1000 zł, to zastanowiłbym się czy nie wolałbym jednak raz w tygodniu wpinać przewodu zasilającego oraz HDMI monitora? Kwestię klawiatury i myszki można wygodnie rozwiązać poprzez jedną małą pluskwę wpiętą na stałe w jedno z gniazd USB.
Mój ojciec ma 74 lata i daje radę podłączać wszystko czego potrzebuje do swojego laptopa.
Gorzej mu idzie z software, niż z hardware.
W żadnym wypadku toshiby!!! badziew jakich mało, sypie się to na potęgę a wykonanie co najmniej słabe... nawet przy pracy stacjonarnej się rozleci.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Re: Odp: Poradnik młodego komputerowca
Nie wątpię. Szkoda tylko że program księgowy nie pójdzie na macu. A kupowanie dodatkowej licencji Windows + wirtualizacja chyba mija się z celemFUX pisze:Konto usunięte, MBP
Będzie Pan zadowolony.
pisałem z telefonu
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
zawsze można wywalić osx. Wtedy i byłby ładny, choć to taki styl ikei i nadawałby się do pracy.Konto usunięte pisze: A kupowanie dodatkowej licencji Windows + wirtualizacja chyba mija się z celem