Strona 108 z 109
Przepisy i przypisy
: 14 lip 2021, o 16:51
autor: ptk22
Ale chyba każdy piekarnik ma funkcję grilla?
To ma coś jeszcze? Zrób zdjęcie jak wygląda w środku. Albo tabliczki znaminowej.
Przepisy i przypisy
: 14 lip 2021, o 16:54
autor: stach22
ptk22 pisze:Ale chyba każdy piekarnik ma funkcję grilla?
To ma coś jeszcze? Zrób zdjęcie jak wygląda w środku. Albo tabliczki znaminowej.
Funkcja grilla w piekarniku ma tyle wspólnego z wwym. grillem elektrycznym co kos z koszeniem.
Przepisy i przypisy
: 14 lip 2021, o 17:08
autor: ptk22
stach22, OK wrzuć fotki
Przepisy i przypisy
: 14 lip 2021, o 17:25
autor: Alan, Alan, Alan!
stach22 pisze: ↑14 lip 2021, o 15:22
Codziennie węgiel pod grilla rozpalacie?
Wiesz co, nie próbowałem po grillem węgla jeszcze palić. Butlę z gazem mam zostawić na miejscu czy odsunąć?
Grilla węglowego przez 5 lat użyłem ... no ze dwa razy. Szkoda mi na to życia
Przepisy i przypisy
: 14 lip 2021, o 17:39
autor: stach22
Alan, Alan, Alan! pisze:stach22 pisze: ↑14 lip 2021, o 15:22
Codziennie węgiel pod grilla rozpalacie?
Wiesz co, nie próbowałem po grillem węgla jeszcze palić. Butlę z gazem mam zostawić na miejscu czy odsunąć?
Grilla węglowego przez 5 lat użyłem ... no ze dwa razy. Szkoda mi na to życia
Aaaa, to zupełnie inna historia
Przepisy i przypisy
: 15 lip 2021, o 14:08
autor: tzi
Alan, Alan, Alan! pisze: ↑14 lip 2021, o 17:25
Butlę z gazem mam zostawić na miejscu czy odsunąć?
A gaz rosyjski ? Wspierasz wrogi reżim ! ( jak krajowy - wspierasz własny reżim )
Zostają surowe niemyte warzywa
Przepisy i przypisy
: 15 lip 2021, o 14:12
autor: tzi
stach22 pisze: ↑14 lip 2021, o 15:46
A już niebawem prund na mojego steka będzie pochodził z solarów.
Szach mat
Co na to biedne chińske dzieci co te panele w wiosce robiły ?
Sprawdzałeś czy jesteś w stanie ten prąd z paneli wypchnąc do sieci ( pomiary napięcia i odległość od transformatora w uproszczeniu ) ?
Przepisy i przypisy
: 15 lip 2021, o 21:31
autor: inquiz
stach22 pisze: ↑14 lip 2021, o 16:54
Funkcja grilla w piekarniku ma tyle wspólnego z wwym. grillem elektrycznym co kos z koszeniem.
W piekarniku to sobie można zdjęte z normalnego grilla chwilę potrzymać. Ten model który pokazał Stach też jest na mojej krótkiej liście zakupów jak się sezon na normalnego grilla skończy. Jest jeszcze kilka fajnych modeli ale w tym automatyka jest ponoć dość dobrze porobiona.
Przepisy i przypisy
: 15 lip 2021, o 23:36
autor: dzixd
Na zimowe wieczory jak znalazł.
Malinówka na wódce:
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 05:37
autor: bojar
tzi pisze: ↑15 lip 2021, o 14:08
Zostają surowe niemyte warzywa
Na pewno pryskane.
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 05:52
autor: ptk22
inquiz pisze: ↑15 lip 2021, o 21:31
W piekarniku to sobie można zdjęte z normalnego grilla chwilę potrzymać.
Ja grilluję w piekarniku lub kominku. Jak dla mnie piekarnik jest super. Trzeba tylko w połowie obrócić jedzenie. Bo funkcja grill działa od góry.
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 06:05
autor: Kruszyn
dzixd pisze: ↑15 lip 2021, o 23:36
Na zimowe wieczory jak znalazł.
Malinówka na wódce:
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
No i to rozumiem, jak robisz
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 08:36
autor: dzixd
To co do gąsiorka nie weszło, poszło na dżem
:Thumb:
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 12:00
autor: stach22
tzi pisze:stach22 pisze: ↑14 lip 2021, o 15:46
A już niebawem prund na mojego steka będzie pochodził z solarów.
Szach mat
Co na to biedne chińske dzieci co te panele w wiosce robiły ?
Sprawdzałeś czy jesteś w stanie ten prąd z paneli wypchnąc do sieci ( pomiary napięcia i odległość od transformatora w uproszczeniu ) ?
Co do realizacji to jeszcze moment, narazie użyłem argumentu do dyskusji
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 12:02
autor: stach22
Apropos malin, zamierzam wreszcie w tym roku zrobić sok z malin, macie jakiś sprawdzony przepis, jakieś urządzenie etc.?
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 12:43
autor: Alan, Alan, Alan!
stach22 pisze: ↑16 lip 2021, o 12:02
jakieś urządzenie etc.?
Paszczę. Dość dobrze mielą się w paszczy.
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 13:28
autor: stach22
Alan, Alan, Alan! pisze:stach22 pisze: ↑16 lip 2021, o 12:02
jakieś urządzenie etc.?
Paszczę. Dość dobrze mielą się w paszczy.
Sugerujesz zasadę ala „kopi luvac”
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 13:33
autor: Alan, Alan, Alan!
stach22 pisze: ↑16 lip 2021, o 13:28
Sugerujesz zasadę ala „kopi luvac”
No ba! Mam przydomową oczyszczalnię ścieków. Zawsze dogadzamy bakteriom!
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 21:54
autor: inquiz
stach22 pisze: ↑16 lip 2021, o 12:02
akiś sprawdzony przepis, jakieś urządzenie etc.?
Babcia robiła zawsze w takim ruskim sokowniku na parę - pod spodem woda z grzałką, potem zasobnik i pokrywa. Maliny przesypywanie warstwą cukru i to co skapało pasteryzacja.
Najważniejsze owoce - jak sam zbierasz to czujesz które są dobre i naprawdę dojrzałe.
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 22:00
autor: stach22
inquiz pisze:stach22 pisze: ↑16 lip 2021, o 12:02
akiś sprawdzony przepis, jakieś urządzenie etc.?
Babcia robiła zawsze w takim ruskim sokowniku na parę - pod spodem woda z grzałką, potem zasobnik i pokrywa. Maliny przesypywanie warstwą cukru i to co skapało pasteryzacja.
Najważniejsze owoce - jak sam zbierasz to czujesz które są dobre i naprawdę dojrzałe.
Tylko gdzie teraz znaleźć takie urządzenie?
Pamietam, że moja matka miała coś takiego, może jeszcze gdzieś leży w piwnicy.
Przepisy i przypisy
: 16 lip 2021, o 22:05
autor: inquiz
stach22 pisze: ↑16 lip 2021, o 22:00
Tylko gdzie teraz znaleźć takie urządzenie?
Na popularnym serwisie aukcyjnym?
https://allegro.pl/listing?string=sokownik&order=qd
Jak masz piętrowy garnek parowy to też pewnie po małych przeróbkach da się zrobić.
Przepisy i przypisy
: 17 lip 2021, o 07:10
autor: dzixd
@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Przepisy i przypisy
: 17 lip 2021, o 07:39
autor: stach22
dzixd pisze:@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
I potem to cedzić ?
Przepisy i przypisy
: 17 lip 2021, o 09:26
autor: dzixd
stach22 pisze:dzixd pisze:@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
I potem to cedzić ?
Dokładnie.
Przez drobne sitko żeby nasionka zostały a sok bo butelek i pasteryzować
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
Przepisy i przypisy
: 17 lip 2021, o 10:00
autor: stach22
dzixd pisze:stach22 pisze:dzixd pisze:@stach22 weź garnek z grubym dnem. Rozgrzej go i potem na małym ogniu postaw. Nasyp malin (jak je pougniatasz to szybciej puszczą sok)
Dodaj cukru w proporcji 250g/1000g malin (ja dżem robiłem w proporcji 1kg/1kgi jest słodki jak pieron).
Pogotuj na małym ogniu najlepiej do momentu aż zostaną gołe pestki. Jak chcesz słodszy to dosypujesz cukru i gotujesz aż się rozpuści.
Żadne Rocket science.
Jak chcesz dżem to po prostu gotujesz dłużej aż zacznie piana się robić.
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
I potem to cedzić ?
Dokładnie.
Przez drobne sitko żeby nasionka zostały a sok bo butelek i pasteryzować
Wysłane z mojego mądrzejszego telefonu
No właśnie, kupa żmudnej roboty a ja bym to chciał jakoś bardziej „zautomatyzować”
Ale dzięki za przepis. W ostateczności tak zrobię, albo kupie garnki o których mówił Inquiz.