Poradnik młodego komputerowca
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
rrosiak, to chyba przypadłość wielu współczesnych laptopów. Im cieńszy i ładniejszy tym gorzej.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Chloru, ale akurat ten model jest ani cienki, ani ładny 

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

rrosiak pisze: Jak dotąd nie spotkałem się z większym brakiem wyobraźni projektantów,
Czyżby ? Przypadkiem tak wymyślili ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
rrosiak, to znaczy, że w cieńszych i ładniejszych będzie tylko gorzej 

Chloru, w moim wymienia się banalnie prosto. 
Zaraz mi pewnie powiesz, że on ani piękny, ani mały, ale weź pod uwagę, że to się może skończyć zamieszkami na warszawskich ulicach.

Zaraz mi pewnie powiesz, że on ani piękny, ani mały, ale weź pod uwagę, że to się może skończyć zamieszkami na warszawskich ulicach.

Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, o 23:17 przez vibowit, łącznie zmieniany 2 razy.
czarne jest piękne...
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Doprecyzuję zatemleon pisze: Czyżby ? Przypadkiem tak wymyślili ?

Z takimi też miałem już do czynienia i było zdecydowanie prościej (od pewnego czasu niemalże we wszystkich nowo zakupionych sprzętach wymieniam dyski na SSD)Chloru pisze: rrosiak, to znaczy, że w cieńszych i ładniejszych będzie tylko gorzej![]()

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
u mnie ściąga się cała obudowa z dołu. Dostęp do RAM, dysku i chłodzenia.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A ja akurat mam ASUSa i jestem bardzo zadowolony. I wcale nie wygląda tandetnie.
http://www.serian.pl/
Zmieniłem tylko dysk na SSD (tu akurat dostęp jest bardzo łatwy z dołu) i śmiga.
http://www.serian.pl/
Zmieniłem tylko dysk na SSD (tu akurat dostęp jest bardzo łatwy z dołu) i śmiga.
- Chloru
- 6 gwiazdek
vibowit, Twój jest wyjątkowy! Think different i w ogóle
rrosiak, czekaj... coś jeszcze wymyślą.
Ten Dell faktycznie jest przerąbany. Jakby komuś te klapki przeszkadzały. To samo jest z bateriami w nowych laptopach - upchnięte często w środku obudowy.

rrosiak, czekaj... coś jeszcze wymyślą.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
A w najbliższych dniach czeka mnie jeszcze następny. Zanim go poskładałem to z ciekawości policzyłem śrubki, które trzeba było wykręcić - 32 szt.Chloru pisze: Ten Dell faktycznie jest przerąbany.

bracia i siostry... pomóżcie
na prawie każdej stronie www, i w Chromie i w Firefoxie (innych nie używamy w domu) po kilku znakach wpisywanych wywala mi coś takiego u dołu strony

tutaj po "braci" wywaliło.
Co to za bydlę i jak się go pozbyć? Znaczy jak zrobić żeby nie wyskakiwał?
na prawie każdej stronie www, i w Chromie i w Firefoxie (innych nie używamy w domu) po kilku znakach wpisywanych wywala mi coś takiego u dołu strony

tutaj po "braci" wywaliło.
Co to za bydlę i jak się go pozbyć? Znaczy jak zrobić żeby nie wyskakiwał?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
marcyś, F12?
Dobra to tera mi pomóżta.
Czy to:
http://allegro.pl/asus-vivopc-vm40-inte ... 23482.html
ma szansę uciągnąć te wszystkie mkv HD, Netflix (w sensie strumieniowane HD), YT HD etc
Dobra to tera mi pomóżta.
Czy to:
http://allegro.pl/asus-vivopc-vm40-inte ... 23482.html
ma szansę uciągnąć te wszystkie mkv HD, Netflix (w sensie strumieniowane HD), YT HD etc
Alan, Alan, Alan!, F12 włącza i wyłącza, ale to cholerstwo mi wyskakuje "samo".
Ale zacznę szukać koło klawiatury. Może tu coś mi zwiera.. Choć regularność raczej wskazuje coś innego
Dzięki!
Ale zacznę szukać koło klawiatury. Może tu coś mi zwiera.. Choć regularność raczej wskazuje coś innego
Dzięki!
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Szanowni, doradźcie coś w temacie poprawy jakości WiFi w mieszkaniu. Mam internet od Orange, Livebox 3.0. Po kablu działa pięknie, stabilne 300Mb, WiFi to jakaś porażka. Nawet tuż przy routerze na kompie osiągam max 54Mb. Im dalej, tym gorzej. W sypialni na przeciwległym końcu mieszkania (dzieli nas korytarz w kształcie rozciągniętej litery S) zasięgu nie ma praktycznie wcale. Żeby napisać tego posta, musiałem wpiąć modem z Play Online. A ponieważ spędzam tu ostatnio dużo czasu (jestem po operacji kolana i za bardzo nie mogę łazić), wkurza mnie to niemiłosiernie...
1. Czy to, że nawet przy routerze mam max 54 Mb to wina karty sieciowej w kompie? Bo z tego co czytałem Livebox obsługuje 2.4 GHz i 5GHz i ma teoretyczną prędkość do 450 Mb.
W laptopie siedzi "Qualcomm Atheros AR9485WB-EG", zainstalowałem najnowsze sterowniki.
W jaki sposób można sprawdzić czy karta działa poprawnie/nie jest uszkodzona/jaką maksymalną prędkość potrafi obsłużyć?
2. Jak poprawić zasięg WiFi?
a) kupić jakiś wzmacniacz i wpiąć w gniazdko gdzieś w połowie drogi? Coś takiego?
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... RE200#over
b) kupić dodatkowy router i podpiąć go do Liveboxa?
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WDR4300
Tylko nie wiem czy tak w ogóle można i czy będzie mi działała TV (też od Orange)
1. Czy to, że nawet przy routerze mam max 54 Mb to wina karty sieciowej w kompie? Bo z tego co czytałem Livebox obsługuje 2.4 GHz i 5GHz i ma teoretyczną prędkość do 450 Mb.
W laptopie siedzi "Qualcomm Atheros AR9485WB-EG", zainstalowałem najnowsze sterowniki.
W jaki sposób można sprawdzić czy karta działa poprawnie/nie jest uszkodzona/jaką maksymalną prędkość potrafi obsłużyć?
2. Jak poprawić zasięg WiFi?
a) kupić jakiś wzmacniacz i wpiąć w gniazdko gdzieś w połowie drogi? Coś takiego?
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... RE200#over
b) kupić dodatkowy router i podpiąć go do Liveboxa?
http://www.tp-link.com.pl/products/deta ... TL-WDR4300
Tylko nie wiem czy tak w ogóle można i czy będzie mi działała TV (też od Orange)
- Chloru
- 6 gwiazdek
Maciek przede wszystkim sprawdz ile sieci i na jakich kanalach masz w mieszkaniu. Polecam inSSIDER. Potem bedzie mozna kombinowac.
Popatrzylem na specyfikacje tego atherosa. To karta ktora dziala. Tylko w 2.4 wg tego co na szybko znalazlem. Dodatkowo tylko do 150 Mbps co pewnie daje jakies 70-80 Mbps realnego ruchu do w sprzyjajacych warunkach.
Popatrzylem na specyfikacje tego atherosa. To karta ktora dziala. Tylko w 2.4 wg tego co na szybko znalazlem. Dodatkowo tylko do 150 Mbps co pewnie daje jakies 70-80 Mbps realnego ruchu do w sprzyjajacych warunkach.
- Godlik
- 6 gwiazdek
E, jeśli tak to nie ma co się porywać na jakieś dwuzakresowe wzmacniacze sygnału. No chyba, żeby zacząć od wymiany karty w laptopie.Chloru pisze:Maciek przede wszystkim sprawdz ile sieci i na jakich kanalach masz w mieszkaniu. Polecam inSSIDER. Potem bedzie mozna kombinowac.
WiFi Analyser w telefonie pokazuje tak:
5GHz 2.4GHz Moja jest na pierwszym kanale, nie ma tłoku. Analyser proponuje 14 jako najbardziej optymalny, ale niestety Livebox pozwala wybrać tylko z zakresu 1-13.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Godlik, IMHO największym problemem jest to że live box nie ma zewnętrznej anteny. Przez co zasięg ma wyjątkowo gowniany. Ja bym zaczął od pozyczenia od kogoś na chwilę routera WiFi z antena i zobaczył czy to nie poprawi zasięgu w mieszkaniu
- Godlik
- 6 gwiazdek
Poszperałem trochę w necie i wygląda na to że livebox to raz, ale problem leży też w gównianej karcie WiFi w laptopie (wielu użytkowników zgłaszało ten sam problem beznadziejnego zasięgu). Zacznę chyba od najtańszego rozwiązania, czyli wymiany tej karty - na Allegro kosztują jakieś grosze.
Zwłaszcza, że nie zależy mi na jakichś mega transferach, potrzebuję po prostu działającego netu w sypialni. W tej chwili nie ma go tam wcale.
Zwłaszcza, że nie zależy mi na jakichś mega transferach, potrzebuję po prostu działającego netu w sypialni. W tej chwili nie ma go tam wcale.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Godlik, to moze te urzadzenia co sie do gniazdka wpina rozwiążą. Twoj problem?
Godlik,
sprawdził bym jeszcze czy przypadkiem karta wifi (antena) nie pracuje w twoim laptopie z mocą niższą niż "najwyższa", w ramach jakiegoś trybu oszczędzania energii.
U mnie (Windows 8.1), mam możliwość wyboru 5 ustawień tej mocy.
sprawdził bym jeszcze czy przypadkiem karta wifi (antena) nie pracuje w twoim laptopie z mocą niższą niż "najwyższa", w ramach jakiegoś trybu oszczędzania energii.
U mnie (Windows 8.1), mam możliwość wyboru 5 ustawień tej mocy.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Też mam Win 8.1, ale niestety ta karta ma bardzo ubogie menu właściwości.
Kupiłem coś Intela, zobaczymy czy będzie lepiej. Jeśli nie pomoże, będę kombinował dalej z wzmacniaczami sygnału
Kupiłem coś Intela, zobaczymy czy będzie lepiej. Jeśli nie pomoże, będę kombinował dalej z wzmacniaczami sygnału
a jaki tani hosting polecacie?
prosty: www, konta e-mail, ftp, z tym że dla firmy (jeśli oni tam rozróżniają osoby i firmy).
bez sklepów, sqli i innych takich...
prosty: www, konta e-mail, ftp, z tym że dla firmy (jeśli oni tam rozróżniają osoby i firmy).
bez sklepów, sqli i innych takich...