Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Auto dla dziada

Post 19 kwie 2013, o 13:45

Лукашэнка pisze:Arno,
gusty i preferencje są różne.
Jeśli to zaakceptujesz, będzie Ci łatwiej.
Nie musisz rozgryzać dlaczego.
Po prostu przyjmij, ze tak jest i już.

Drugi aspekt to ceny.
Nie musisz mnie przekonywać, że jakieś auto marki premium, które kosztuje dwa razu więcej niż auto marki popularnej jak opel czy ford, ma to czy tamto bardziej elegancki czy dopieszczone.
To są zupełnie inne półki cenowe i (prawie) nikt kto zastanawia się nad zakupem samochodu, nie bagatelizuje aspektu cenowego, tak jak ty to robisz wrzucając uwagi na temat Mercedesów AMG w dyskusji na temat takich szrotów jak alfy, fordy czy inne seaty.
Dyktatorze, ja rozumiem, bo miłość nie jedno ma imię, jak wiadomo.
Ale twój tekst czyta się jak artykuł sponsorowany w Jakimś AutoMoto. A za to odpowiada autor.
Trza mieć dystans do tego, co na forum se piszemy. No chyba, że siedzenia w SMaxie powodują spięcie d. Ale to już wina Forda.
Się nie obrażaj i nie urażaj bo powodu chyba brak. Uśmiechnąć się, wzruszyć ramionami i nadal kochać bezwarunkowo. Miłość bowiem szczęście daje.
I ośmielę się nadmienić, że wpisy o AMG są raczej z pogranicza dowcipu, o ile nie zauważyłeś. Nie pozwól żółci zalewać se oczu.
Pozdrawiam z Kijowa, stolicy AMG

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 19 kwie 2013, o 14:00

Arno pisze:twój tekst czyta się jak...
się stuknij raczej w czoło. :mrgreen:

Jeśli już, to nie "się czyta", tylko ty to tak czytasz.
I masz do tego prawo.
Możesz się z tym co piszę nie zgadzać, ale ciągłe imputowanie mi intencji albo interesów, których w tym w rzeczywistości nie mam, to już przesada.
Jestem z czegoś zadowolony, przekonałem się, że coś dobrze działa, w wyniku praktyki nabrałem do czego zaufania - to o tym piszę, bo dlaczego miałbym to ukrywać?

Ośmielając się nadmienić, że mam dystans i nie odczuwam żadnych bardzo wyjątkowych uczuć do żadnej marki samochodów,
pozdrawiam z Warszawy, czczącej dzisiaj pamięć powstańców z getta.
:->

PS
Arno,
tutaj masz amerykańskie review, w którym Carlos Lago porównuje, bardzo podobne w swoich specyfikacjach: Forda Focusa st i VW Golfa R (na występach gościnnych pojawia się tu również BRZ :-> ).

Link: http://www.youtube.com/watch?v=3oapP8qzehI

Zobacz ten facet też podobnie jak ja został skorumpowany przez Forda, bo wymyśla zalety Focusa, o których Ty wiesz, że nie istnieją.
Wiesz przecież, że liczne bardzo pozytywne opinie o dobrym prowadzeniu się tego auta są wyssane z palca, ponieważ kiedyś pod salonem wsiadłeś do tego samochodu.

I zwróć jeszcze uwagę, na początku tego materiału podano, że na rynku amerykańskim Focus kosztuje $ 28,170 a Golf $ 35,360
To kolejny dowód na to, że pozytywne wypowiedzi na temat tego forda to wierutne bzdury.
Przecież jeśli coś jest droższe to jest lepsze, nie prawdaż?
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, o 14:39 przez Gootek, łącznie zmieniany 3 razy.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 14:07

Arno pisze: Najlepsze na obozach było doprowadzena skarpet do takiego stanu, żeby same stały przy kaloryferze. Trudne, lecz wykonalne, przy sporych obcierkach w tamtych czasach.

Amatorszczyzna, mi na obozach harcerskich stały od samego brudu i nie przy kaloryferze tylko pod łóżkiem :-p 8-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 19 kwie 2013, o 14:08

Godlik pisze:Mi się zawsze taki podobał :)
http://otomoto.pl/jeep-grand-cherokee-s ... 30820.html
był przez chwilę jednym z kandydatów :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 19 kwie 2013, o 14:10

Kumpel takim jeździ i jest bardzo zadowolony

esilon
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 14:21

Godlik pisze: Kumpel takim jeździ i jest bardzo zadowolony

stacja benzynowa w pakiecie potrzebna :giggle:

eddie_gt4
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96

Post 19 kwie 2013, o 14:21

Arno pisze:
Лукашэнка pisze:Arno,
(...) Pozdrawiam z Kijowa, stolicy AMG
OT: nigdy nie bylem w Moskwie, ani w Dubaju, ale ilosc G-wagenow - w ktorych jestem zakochany - w Kijowie po prostu miazdzyla... :?
Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 19 kwie 2013, o 14:25

esilon pisze: stacja benzynowa w pakiecie potrzebna
Myślisz że pali więcej niż WRX?

esilon
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 14:28

Godlik, wierzę że może więcej :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 238 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 19 kwie 2013, o 14:31

Miałem okazję przejechać sie wranglerem.
Na asfalcie na tych fabrycznych laczkach było wrażenie szukania tyłu z przodu. I prędkość nie większa, niż 60-70
Ale na pola i polne drogi disco bije na głowę. W każdym razie na fabrycznych gumach.
I nie pisze o zmotanych autach, tylko o fabrycznych.
Proporcje, zwisy, prześwity, kąty natarcia, masy, etc.
Ale to auta z innych światów.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 14:44

Konto usunięte pisze:
Arno pisze: Najlepsze na obozach było doprowadzena skarpet do takiego stanu, żeby same stały przy kaloryferze. Trudne, lecz wykonalne, przy sporych obcierkach w tamtych czasach.

Amatorszczyzna, mi na obozach harcerskich stały od samego brudu i nie przy kaloryferze tylko pod łóżkiem :-p 8-)
Pod kaloryferem bo się musiały suszyć. Buty wtedy były skórkowe.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 14:49

Лукашэнка pisze: Zobacz ten facet też podobnie jak ja został skorumpowany przez Forda, bo wymyśla zalety Focusa, o których Ty wiesz, że nie istnieją.
Wiesz przecież, że liczne bardzo pozytywne opinie o dobrym prowadzeniu się tego auta są wyssane z palca, ponieważ kiedyś pod salonem wsiadłeś do tego samochodu.

I zwróć jeszcze uwagę, na początku tego materiału podano, że na rynku amerykańskim Focus kosztuje $ 28,170 a Golf $ 35,360
To kolejny dowód na to, że pozytywne wypowiedzi na temat tego forda to wierutne bzdury.
Przecież jeśli coś jest droższe to jest lepsze, nie prawdaż?
Łukaszenka, znam tę relację amerykańską.
Zwróć uwagę na to, że ja wcale nie twierdzę, że ST czy RS nie jeżdżą. Raczej przeciwnie:
cytuję siebie:
"Ja powiem krótko, czytałem o tym jak Focus ST zapieprza, że genialnie się prowadzi. Więc udałem się do sklepu i usiadłem w nim.
Jak już pisałem - w środku porażka, fotel w porównaniu z tym w STI wąski i niewygodny. Nie widzę w nim podrózy 1500 km.
"
Napisałem jedynie o tym, że środek jest do dupy i siedzenia uwierają. NIEPRAWDAŻ LI? Nie wypowiadałem się na temat "właściwości jezdnych ".

Uprasza się uprzejmie i wyjątkowo grzecznie o nie wkładanie mi słów w karmin ust.
P.S. Nie odpowiedziałeś na moje zaczepne pytanie czy jeździłęś Focusem ST.

esilon
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:05

Astra 1,4 T, na pytanie czy to juz jakoś jedzie Pan odpowiedzial :oczywiście jedzie gdyż na wyposażeniu jest silnik :giggle:

naprawdę ładny wozik, wbrew cennikowi da się sensowną cene ustawic , sporo miejsca wewnątrz, sporo fajnych dodatków ( np.: seryjne czujniki parkowania przód tył aktywowane z obfitego w guziczki pulpitu sterowniczego :) ), baaaardzo czułe wspomaganie ( za bardzo ale pewnie do przyzwyczajenia), generalnie buda na plus

silnik 1,4 turbo, ma w papierach te niby 140 koni, niestety leniwa rasa

jest to kolejny NOWY model jaki ostatnio wącham i depczę co pozwala wyciągnąc wstepne wnioski: produkuja samochody odcinające kierowce od jakiejkolwiek przyjemności, dające odczuc że "maja swoja wagę " :)

dotychczas najfajniej prowadził sie Forester MY 2013 :-d w dieslu :-d
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, o 15:07 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:06

Arno,
no OK, przyjmuję do wiadomości, że wnętrze tego samochodu tak Cie rozczarowało, iż nie było sensu abyś się nim przejechał.

Ja jednak zaznaczę, że moje wrażenia są zupełnie inne.
Fotele recaro w tym aucie są bardzo wygodne, świetnie wyprofilowane i mają bardzo dobry zakres regulacji we wszystkich kierunkach.
Siedzisko ma regulowaną długość.
Kierownica jest super wygodna, obszyta przyjemną w dotyku skórą.
Lewarek zmiany biegów ładny, wygodny; biegi wchodzą bardzo przyjemnie.
Deska rozdzielcza utrzymana w nowym nowoczesnym dizajnie Forda, wszystkie przełączniki łatwo dostępne. Wskazania zegarów dobrze widoczne (w tym dodatkowe zegary ciśnienia doładowania i temp. oleju.).
itd, itd...
No ale wiadomo, ja zaślepiony jestem.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:07

To cieszy.
Wiesz, jeden lubi Ar Deco a drugi Barok.
Natomiast nadal nie udzieliłeś odpowiedzi na chamskie pytanie, czy jeździłeś ST.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:12

Fotele RECARO®
Fotele Recaro®, zaprojektowano z myślą o maksymalnym podniesieniu komfortu podczas jazdy. Zapewniają odpowiednie podparcie i przytrzymanie podróżnych we właściwej pozycji. Ponad to mogą zaoferować szereg dodatkowych funkcji premium jak regulacja nachylenia oraz długości siedziska, co w tej klasie stanowi wyjątkową opcję. W zależności od wersji wykonane są ze skóry lub częściowo obszyte skórą.

Wykończenie wnętrza
Wnętrze Forda Focus ST zaprojektowano tak, aby kierowca czuł się związany ze swoim samochodem i w możliwie największym stopniu chciał w nim przebywać.

Sportowa stylistyka wnętrza wzmaga doznania z jazdy. Stylizowane pedały, koło kierownicy oraz dźwignia skrzyni biegów, atrakcyjne fotele RECARO®, ciemniejsza podsufitka oraz tapicerka słupków – nieodłączny element stylizacji ST - dodatkowo potęgują sportowe wrażenia.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 19 kwie 2013, o 15:31

Лукашэнка pisze:Lewarek zmiany biegów ładny, wygodny; biegi wchodzą bardzo przyjemnie.
Hmmm.. W Fordzie Kuga, którym teraz mam okazję jeździć, dźwignia zmiany biegów to właśnie jeden z niewielu elementów, które mnie wkurzają.
Skok jest za długi, biegi niby wchodzą pewnie, ale mam wrażenie jakby haczyły.
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:41

vibowit pisze: W Fordzie Kuga, którym teraz mam okazję jeździć

z jakim silnikiem ?

http://otomoto.pl/ford-kuga-2-5t-200km- ... 14415.html nawet ciekawie wygląda :whistle:
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2013, o 15:45 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:45

esilon, 2.0 TDCi
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:45

vibowit, napisz cos więcej prosze w Twoim Kąciku ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 15:49

esilon, jak już skończę przejażdżki - za jakiś tydzień - i będę miał coś więcej do dodania, to na pewno napiszę.
czarne jest piękne...

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 16:04

Arno pisze:Natomiast nadal nie udzieliłeś odpowiedzi na chamskie pytanie, czy jeździłeś ST.
Tak.
Wprawdzie niewiele bo zaledwie czterema stołecznymi ulicami (w sumie może ze 2km?), ale jeździłem.
Na pytanie, czy czułbym się komportowo po trasie 1500 km taka przejażdżka nie pozwala wprawdzie odpowiedzieć, ale jeszcze nigdy nie zdażyło mi się przetestować żadnego samochodu na dłuższym dystansie przed jego zakupem.
Zdaję się na intuicję i jakiś tam już moje doświadczenia z samochodami.
Co mi podpowiada intuicja w przypadku ST, zapewno sam możesz sobie odpowiedzieć, znając moje zaślepienie... :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 16:06

vibowit pisze:
Лукашэнка pisze:Lewarek zmiany biegów ładny, wygodny; biegi wchodzą bardzo przyjemnie.
Hmmm.. W Fordzie Kuga, którym teraz mam okazję jeździć, dźwignia zmiany biegów to właśnie jeden z niewielu elementów, które mnie wkurzają.
Skok jest za długi, biegi niby wchodzą pewnie, ale mam wrażenie jakby haczyły.
vibowit,
Ford Kuga ma taką zaletę w stosunku do Focusa ST, że można wybrać wersję z automatyczną skrzynią biegów.
:-)

esilon
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2013, o 18:08

zgodnia z obietnicą :giggle: siedzieliśmy dzisiaj we wszystkich Fordach,
Kuga fajna ale za duża, Mondek tez, Fiesta brzydal, kiepska pozycja za kierownica,
na jazde wzieliśmy Focusa i mały szok do tej pory sie utrzymuje bo było 1.0 125 koni a niesmowite pocucie zwinności , lekkości i na dodatek żwawo sie zbiera ( dzieki fajnej krzywej momentu chyba),
z perspektywy kierowcy Astra przy Focusie to gruba klucha, Auris 1,6 też,
fiu fiu, będzie myslenie (bo nawet te światła tylne jak dłużej popatrzec nie takie najgorsze) :giggle:
wielki minus za zegary, ich czytelnośc , kolor wskazówek = dramat

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 532 razy

Post 19 kwie 2013, o 18:41

esilon pisze: Fiesta brzydal, kiepska pozycja za kierownica

Kurde w to aż nie jestem w stanie uwierzyć. Jeździłem poprzednią Fiestą przez 2 dni na Krecie. Zrobiłem jakieś 300 km. Jedno z niewielu aut z takim zakresem regulacji kierownicy i fotela (i to jakiejś taniej wersji). Jeżeli to aż tak spieprzyli to :wall: :wall: :wall:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ