Arno do tablicy!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Młodziak
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Alfa 146ti / 156 SW JTS / 156 SW GTA
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Arno do tablicy!

Post 3 sty 2011, o 02:03

Arno pisze:Więcej nie wrzucę. Mam 50 kg i chwatit. Ja się nie spinam, bo nie lubię takiej adrenaliny, dlatego nie cierpiałem slalomów w nartach.
Dzieciaki przeżyją. Ja z kolei będę rwd, więc też na początku chciałbym zobaczyć, co się z autem dzieje na większych prędkościach na zakrętach - udających normalne warunki drogowe... gdfzie esp można wyrzucić, bo prawa fizyki i wektopry i tede jednak poddają się pod naciskiem masy x prędkość... i wcale temu esp nie wierzę, nic a nic. Więc chcę auto lepiej poznać.
Dla mnie ciekawe zagadnienie to, czy auto wyposażone w esp, jak esp wysiada, powiedzmy na zakręcie przy 120, to czy ono wtedy przeszkadza kierowcy samemu wyproweadzac samochód? Czy może lepiej jeździć bez tego szczęścia?
I bardzo chętnie poćwiczę scandinavian fl...
W każdym razie mam nadzieję, że się czegoś nauczę, i że dzieci naprawdę skorzystają.
Takie szkolenia powinny być w cenie kursu na prawko... HA HA HA
Uważaj tylko na to esp w Mercedesach, bo w większości da się tylko wyłączyć esp do 50km/h ;-)

Tak, mam trzy Alfy i czytam forum Subaru

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 3 sty 2011, o 07:54

Sej promień wyjazdowy ma max. 5km od miejsca postoju :mrgreen: .
Auto przygarnąłem w zeszlym roku po kimś, kto z powodów zdrowotnych zaprzestał jeździć.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 sty 2011, o 09:12

FUX pisze: Auto przygarnąłem w zeszlym roku po kimś, kto z powodów zdrowotnych zaprzestał jeździć.

No ale czy to oznacza, że Ty jeździsz Land Roverem, a żona seicento? :cofee:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2011, o 09:29

A to różnie w zależności od potrzeb.
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2011, o 09:43

FUX, matko jedyna, to jest proszenie się o paraliż. Nie można jeździć w dzisiejsych czasach autami nie dającymi najmniejszej szansy na wyjście bez szwanku przy niewielkiej stłuczce. I na dodatek żonie i to pewnie z dziećmi pozwalasz tym jeździć????? Nio chyba, że to auto do poruszania się jedynie po drogach bitych między zasiewami.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2011, o 11:26

Arno pisze: Nio chyba, że to auto do poruszania się jedynie po drogach bitych między zasiewami.
W dużym uproszczeniu można tak to ująć... :mrgreen:
Na wsi mieszkam. :oops:
Dolce far niente ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sty 2011, o 19:23

hm, robiłem dzisiaj za balastświetnie dociążający tylną os ( może dlatego takie dobre odczucia) ale gieneralnie to jestem baaardzo zaskoczony jak ten mercedes jedzie po śliskim (Andrzej demonstrował przydatnośc ESP :-) )

potem opiszę bardziej szczegółowo ;-)
Załączniki
Mercedes.jpg

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2011, o 20:46

Esilon bedzie obiektywnym swiadkiem, bo jechal i z Andrzejem i ze mna.
Jestem dziko zaskoczony, tym czo ten samochod wyprawia. Nie mowimy o przyspieszeniach wdeptujacych pilotow radzieckich w glebe, ale o tym jak jedzie w zakretach, jak sie trzyma i wlasnie to, co powiedzial ESILON ( ktorego pozdrawiam serdecznie z tego miejsca) jak ESP wspoldziala w takich sytuacjach na torze sliskim z kierowca.
Uwaga, dociazenie oryginalne, mojego pomyslu, na ten wyjazd zdjalem. Jestem zachwycony! Tele wam powiem i tobie Gregski tez.
Corka moja i syn tez sa zachwyceni, chociaz syn stara Honda mniej :). Dumny z corkui bardzo jestem na tem torze - bo po czterech miesiacach, czy szesciu jezdzenia w ogole.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 9 sty 2011, o 21:47

gregski, uważaj :

gdybym wsiadł z zamkniętymi oczami do tego samochodu i ktos poprowadziłby go po sliskim slalomie (jak dzisiaj na lotnisku) nie zgadłbym jaką marka jadę,
bo:

1: nie jest to kanapa
2: nie wykazuje żadnych oznak zamiatania tyłem
3:nie jest to kanapa
4: nawet z tylnego siedziska naprawdę czuje sie to auto, czuje się że sie trzyma, zawieszenie zestrojone tak że naprawdę szok , czujesz że on chce do nawierzchni a nie w pole przodem czy tyłem ( chociaz ciągle pomarańczowy czy tez zółty trójkoacik miga wściekle :) )
5: niesmiało przyznam, że dzisiejszy slalom gdyby był na czas to nie mam przekonania, że legas byłby szybszy pomimo wspaniałego napędu który coraz bardziej kocham ( bo i tak jest najlepszy :-) )
6: komfort, i tu zagwostka, dla pasażera z zamiłowaniem do kierownicy na pewno przyjemne odczucie pewności zachowania na drodze natomiast dla pasażera emeryta będzie za twardo, jest sztywniejszy .........albo inaczej, zaskakująco mniej komfortowy niz legacy ( i tu tradycyjny ukłon dla dżapańczyków że mimo tego tak świetnie legas się prowadzi :mrgreen: ) ale nie niewygodny, taki kurde szkopski dobrze obliczony balans bo to w końcu nie esklasse
7:wnętrze"smutne" ale eleganckie, takie "użytkowe" i dobrze
8: wyciszony świetnie ( porównując do legasia :) )
9:taksówkarze nie byliby tym modelem zachwyceni a własciwie ich klienci :mrgreen:

Arno , także pozdrawiam serdecznie, po dzisiejszym zacząłem rozumiec Twój wybór i z tego co napiałeś to Ty chyba też :-)
dziękuje także za naoczny dowód, że fabrycznie instalowane sa uchwyty w bagazniku wiadomo po co :mrgreen:

a tak serio, to jestem naprawde bardzo miło zaskoczony tym merolkiem, na pewno wart poważnego zastanowienia przez kogoś kto lubi jeździć, dodatko ładny jest z tymi kawiorowymi dodatkami AMG

p.s. jak mi się cos jeszcze przypomni to dopiszę ;)
ps2, gregski, nie słychać w środku że to diesel przynajmniej z tylnej kanapy a do przodu mnie nie wpuścili :)
ps3 nie , nie zamieniam legasia na merola ale to naprawde FAJNE auto skaleczone stereotypami (niniejszym się przyznaje :mrgreen: )

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 sty 2011, o 21:54

esilon, bawarka trójka jest jeszcze bardziej gokartowa... ;-)

W sumie cieszę się, że potrafiles obrazowo i bezstronnie opisać tą brykę.
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 9 sty 2011, o 23:45

ale ale, chopaki, nie zapominajcie, ze to ja od prawie roku robie reklame Ceklasie :giggle:
nie bez powodu ustawilem Arno pod tablica ;-)

Esi, on nie jest miekki, ale komfortowy jest bardzo. Zauwazyles, ja odciee sa stuki zawieszenia, kol od budy?
w porownaniu z pasatami sratami tzu jest CISZA na nierownym, tam buda rob za pudlo rezonansowe..
nie bez powodu pisze o tym, ze szkopy zrobily krok do przodu duzy.

piszcie dalej, piszcie ;)

gregski
6 gwiazdek

Post 9 sty 2011, o 23:46

Arno pisze: Jestem zachwycony! Tele wam powiem i tobie Gregski tez.

no i zuch jestes. mam nadzieje, ze na tym nie skonczysz i spotkamy sie jeszcze, bo i ja nie moglem i wirus komputerowy rufi_jan, sie wykrecil.... moze w nastepnym odcinku sie uda.
esilon pisze: ps3 nie , nie zamieniam legasia na merola ale to naprawde FAJNE auto skaleczone stereotypami (niniejszym się przyznaje :mrgreen: )

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 11:34

ciekaw jestem jak im wyszla Eklasse w takim razie... w srode musze zrobic 600km sluzbowo, sprobuje wypozyczyc E.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:35

gregski, to wez z jakims wieksiejszym silnikiem chyba. Z duzym dieslem, mamy w pracy. Co za czolg. To jest zupelnie inne auto

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 17:39

gregski, weź 330d lub 335i... :thumb:
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 18:30

wezme co bedzie ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 18:42

łachi nie robią, tak?

gregski
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 19:46

Arno pisze: łachi nie robią, tak?
niby tak, ale jezdzic pol dnia po miescie w poszukiwaniu wlasciwego modelu mietka nie bede ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 sty 2011, o 19:50

gregski pisze: ale jezdzic pol dnia po miescie
Niech Ci przywiozą.. :whistle:
Dolce far niente ;-)

gregski
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 00:21

FUX, tys chyba nigdy auta z wypozyczalni nie bral :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 00:24

w Polse przyowza i jeszcze sie prosza. Wez pan Jaguara, za cene Punto, promocje mamy. Panie kochany, prosze pana, my panu dorzucimy Hotel w Berlinie i w Bonn.

gregski
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 00:26

no nie.. tutaj przywoza bez problemu, ale na co trafisz nigdy nie wiadomo, taka rotacja.
dlatego wole sam podechac na parking tu blisko w centrum i cos wybrac.

jezdzilem dzis przez przypadek nowa Bklasse..
odradzam, nie podchodzic nawet.. ale to wiadomo, chocby z faktu, ze FWD

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 00:45

to tutaj macie przepiekne antyki:

im dalej tym lepiej, chodzi o ustalenie jaki samochod poytrzebny na autostrade w wieku spiewajacych

gregski
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 10:03

aaa przypomnialo mi sie: Bklasse miala skrzynie CVT ...
strasznie smiesznie sie smiga, wrazenie jednego biegu, jak juz sprzeglo hydrokinetyczne pusci - jedyna zmiana obrotow, to potem juz tylko jak w skuterze, zero zmian, przeskokow predkosci obrotowej.. wszystko zalezne od wdepniecia pedalu gazu.. musze taryfiarzy zapytac ile im to kkm wytrzymuje.. w koncu w Legacy/obk to teraz daja...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 sty 2011, o 16:13

esilon, a miały być zdjęcia i w ogóle

ODPOWIEDZ