vibowit pisze: Tylko vi!!! Oczywiście w wersji hardcore, a nie jakieś vimy dla mięczaków.![]()
Popieram. Jak widzę te kolorki w vim-ie, to mi sie słabo robi. Jeszcze less jest dla porządnych kolesi

vibowit pisze: Tylko vi!!! Oczywiście w wersji hardcore, a nie jakieś vimy dla mięczaków.![]()
wystarcza w zupełności.:'<,'>s
NASK bez domen eu i pl
Jeśli ktoś ma zarejestrowaną domenę .eu lub .pl w Naukowej i Akademickiej Sieć Komputerowej - czas by znalazł inną firm do jej utrzymywania. Najstarszy w Polsce, działający od 1991 roku operator internetowy przestanie je bowiem obsługiwać z końcem tego roku.
Formalnie jeszcze przed 1 czerwca br. można zarejestrować w NASK domenę .eu, a przed 15 czerwca domenę .pl, ale ich obsługę i tak przed nadejściem przyszłego roku przekazać trzeba innemu operatorowi. Jeśli się tego nie zrobi - adres przestanie być obsługiwany, co oznacza, ze strona na nim umieszczona nie będzie się dostępna, a w razie upływy abonamentu adres zostanie utracony.
Obsługę domenę będzie można przenieść do innego operatora, partnera NASK. W Polsce potentatami w tym zakresie są home.pl. nazwa.pl i az.pl
Rezygnacja NASKU-u dotyczy wszystkich domen .eu, ale w przypadku domen .pl nie obejmuje tzw. domeny rządowej czyli .gov.pl (pod adresami z takim rozszerzeniem rejestrowane są strony instytucji państwowych).
w tym czasie najprawdopodobniej jedynym co zrobią będzie przywrócenie dziewictwa oprogramowaniubarton pisze:i cały proces weryfikacji/naprawy będzie trwał miesiąc
Do tego spokojnie wystarczy Tobie Linux i wcale nie musisz się na nim znać. Wkładasz płytę: next next next i gotowe.barton pisze:czasem trzeba jakiegoś maila napisać, faktury zapłacić czy przewinąć wydarzenia na fb![]()
Windowsa odpalam tylko po to, żeby pograć i do niczego więcej go nie używam, ale pisanie, że to kiepski system to jednak przegięcie.ptk22 pisze:Vista był qupaxem, 7 kiepskim systemem, 8 kiepskim, 8.1 też kiepski, więc oczekiwać, że 10 będzie dobra... hmm no nie wiem
citan pisze: Z kolei oskarżanie systemu o niefrasobliwość użytkownika przy instalowaniu zewn. elementów też nie ma sensu.
ptk22 pisze: Vista był qupaxem, 7 kiepskim systemem, 8 kiepskim, 8.1 też kiepski, więc oczekiwać, że 10 będzie dobra... hmm no nie wiem
dokładnie, mi nawet vista działała. Zresztą do tej pory działa, widzę, jak codziennie o 3am się loguje i ściąga internet od paru lat. :)Konto usunięte pisze: Jako workstation używałem wszystkich nieparzystych wersji windows (3.1, 95) i od XP właściwie nie ma powodu do żadnych narzekań.
coś prawie 7 lat w2k; xp kilka; vista ponad 3; w7 4+ (zmieniłem laptopa); w8.1/w10 od roku. Wszystkie komputery używane ponad 8h dziennie.ptk22 pisze: Jeszcze nie spotkałem laptopa do domowego użytku, na którym ten system działał by dłużej niż 5 lat bez konieczności reinstalacji.
ptk22 pisze: Vista był qupaxem, 7 kiepskim systemem, 8 kiepskim, 8.1 też kiepski, więc oczekiwać, że 10 będzie dobra... hmm no nie wiem
ptk22 pisze: Kiepski ponieważ po kilku latach trzeba go przeinstalować. Sam z siebie zapycha się na tyle, że przestaje działać. Jeszcze nie spotkałem laptopa do domowego użytku, na którym ten system działał by dłużej niż 5 lat bez konieczności reinstalacji.
ptk22 pisze: Zapycha się przez klikanie użytkowników przycisku "tak" gdy pojawiają się pytania czy aktualizować to lub tamto. I czy przy okazji dociągnąć coś jeszcze...
Ten z 2007 roku wstaje w jakies 20-30 sekund. I to wszystko pomimo faktu, że był na nim przez chwilę Win10 ale zostal zrollbackowany do Win7 z powodu problemów ze sterownikami do grafiki (Radeon+Intel).ptk22 pisze: Ile czasu działał Tobie Windows zanim zaczął zwalniać? Mówię o domowym kompie, na którym instalujesz i odinstalowujesz co tylko chcesz. Ja nie widziałem jeszcze takiego, który w warunkach domowych nie zwalniał by drastycznie po paru latach.