Rajdy 2009

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Rajdy 2009

Post 13 paź 2009, o 22:53

No cóż. Zwycięzcy są na mecie rajdu, a nie odcinka ;)

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 13 paź 2009, o 22:58

Gruuuuuuuboooo...... :?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 paź 2009, o 23:24

chyba na autoklubie czytałem, ze Lesio przywalił, bo ten żepot tam był - ale mnie to jakoś nie wygląda.

Grubo :o

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 14 paź 2009, o 08:17

:o

Link: http://www.youtube.com/watch?v=BFqymj68 ... re=related
ujęcie średnie ale lepszych nie było :-(
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 19 paź 2009, o 14:57

jarmaj pisze: Raczej zapomnieli (albo co bardziej prawdopodobne, nie posłuchali pilota), że za metą lotną nie zaczyna się długi pas wybiegowy .
Widać chyba nie tylko oni, bo Kuzi leżał na jakiejś drugiej furze..... :cofee:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 19 paź 2009, o 21:35

Conajmniej dwie inne też tam wypadły w pucharze.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 20 paź 2009, o 01:02

no to coś nie teges z organizacją było chyba....
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Azrael
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 12:57

Nie, raczej nie teges z załogami ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 paź 2009, o 14:12

Chcesz powiedzieć, że coś jest nie teges z boskim Lesiem? ;)

r.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 20 paź 2009, o 14:17

A bo to pierwszy raz wyleciał za lotną :lol: Czasem kiedyś nie było tak, że przez lotną przeleciał na dachu ?

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 20 paź 2009, o 19:43

W ostatni weekend wybrałem się na Cambrian Rally. Parę fotek 8-)

Link do galerii: http://picasaweb.google.co.uk/vicuok/Ca ... ly17102009#
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 24 paź 2009, o 00:31

Taki ważny rajd teraz jest, tyle emocji, a tu cisza. :roll:

Czy ja dobrze słyszałem, że ta p* fia poraz kolejny się ośmieszyła i nie dała najlepszemu kierowcy świata licencji F1? :?

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 24 paź 2009, o 00:52

Witek pisze: Czy ja dobrze słyszałem, że ta p* fia poraz kolejny się ośmieszyła i nie dała najlepszemu kierowcy świata licencji F1? :?
Ale nawet szef zespołu w barwach którego miał jechać Loeb przyjął tą wiadomość z ulgą ...
http://www.f1wm.pl/php/wiad_gen.php?id=13805

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 paź 2009, o 20:16

Witek pisze:Czy ja dobrze słyszałem, że ta p* fia poraz kolejny się ośmieszyła i
Młody człowieku, jeśli ktoś się ośmiesza, to Ty sam. Załącznik L mówi wyraźnie, jakie wymagania są postawione kandydatowi do superlicencji i w którymś z wywiadów sam Loeb przyznał, że żadnego tych kryteriów nie spełnia. Nie ma zatem podstaw do wydania superlicencji.

I z całym szacunkiem dla Loeba, ale doświadczenia w single-seaterach ma niewiele. A to jest inny świat niż WRC czy RoC.
Witek pisze:nie dała najlepszemu kierowcy świata licencji F1? :?
Skoro taki najlepszy, to czemu w testach GP2 miał najsłabsze wyniki z całej stawki? Bolid był za słony? Sam Franz Tost przyznał, że Loeb, aby być konkurencyjnym, musiałby dużo potestować, zanim mógłby się ścigać jak równy z równym (patrz post WuRCa). A ostatnią rzeczą, która jest potrzebna zarówno Loebowi, jak i F1, jest drugi Badoer na torze.

r.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 24 paź 2009, o 22:43

ky pisze:
I z całym szacunkiem dla Loeba, ale doświadczenia w single-seaterach ma niewiele. A to jest inny świat niż WRC czy RoC.

A czy przypadkiem nie odniósł kiedyś jakichś sukcesów w Le Mans? Czym on tam jechał?
ky pisze: ostatnią rzeczą, która jest potrzebna zarówno Loebowi, jak i F1, jest drugi Badoer na torze.

Bo bardzo ważny jest ten wyścig o pietruszkę. :roll:
Miałby 300 km wyścigowych na przyszłość.
ky pisze: Załącznik L mówi wyraźnie, jakie wymagania są postawione kandydatowi do superlicencji i w którymś z wywiadów sam Loeb przyznał, że żadnego tych kryteriów nie spełnia.

Czepiasz się szczegółów. Sam grzmisz na system medalowy, a wielbisz jakiś załącznik L. ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 paź 2009, o 22:55

choć fanem strasznym Loeba nie jestem też uważam ,że powinien wystartować w tym ostatnim wyścigu sezonu który tak na prawdę nie ma już żadnego znaczenia i taki start na pewno by dodało dużo smaku temu wyścigowi ,a o co chodzi w F1 jak nie o widowisko i może był by ostatni ale komu to przeszkadza, było by coś ciekawego

a tak szczerze to nie wiem czy był by taki ostatni ,ale to tylko moje prywatne zdanie.
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 00:52

Witek pisze: Czym on tam jechał?
Prototypem. To jednak coś innego niż single-seater, inna aerodynamika, inna masa, inne osiągi, inna charakterystyka wyścigu, inna wrażliwość bolidu na kontakt. Gdybyś nie widział różnicy:

Obrazek
Obrazek
Witek pisze: Bo bardzo ważny jest ten wyścig o pietruszkę. :roll:
Miałby 300 km wyścigowych na przyszłość.
burat pisze: też uważam ,że powinien wystartować w tym ostatnim wyścigu sezonu który tak na prawdę nie ma już żadnego znaczenia i taki start na pewno by dodało dużo smaku temu wyścigowi
A nie uważacie przypadkiem, że kierowca, który traci kilka sekund na kółku do reszty stawki i nie ma doświadczenia, jest tak naprawdę zagrożeniem na torze? Nawet dzisiejsza F1 to nie są popierdułki.
Witek pisze: Sam grzmisz na system medalowy, a wielbisz jakiś załącznik L
Co innego oficjalny dokument FIA, a co innego brednie starego kurdupla z objawami lekkiego, starczego pomieszania pod kopułą.
burat pisze: nie wiem czy był by taki ostatni ,ale to tylko moje prywatne zdanie.
Był ostatni w testach GP2, zaplecza F1. Więc nie napalałbym się na jakiś wynik w F1.

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 01:13

ale na testach swego czasu F1 czasy ponoć najgorsze nie były i cały czas twierdzę ,że nie był by taki ostatni ale się pewnie tego nie dowiemy

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 01:18

Ale nie to jest ważne, tylko to:
ky pisze:A nie uważacie przypadkiem, że kierowca, który traci kilka sekund na kółku do reszty stawki i nie ma doświadczenia, jest tak naprawdę zagrożeniem na torze? Nawet dzisiejsza F1 to nie są popierdułki.
I nawet nie chodzi o to, że może jakoś strasznie wydzwonić (choć możliwości jest dużo i czasami to co najmniej źle wygląda), ale w F1 wystarczy naprawdę niewiele, by zmarnować komuś wyścig (patrz HAM+BAR w Interlagos).

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 01:31

uważasz ,że Nakijma czy Grosjean jest lepszy od Loeba? ja nie wiem :-/ ,a po drugie komu ma zmarnować wyścig tytuły rozdane, to jedno,drugie to to, że nie wydaje mi się aby Sebek był kierowcą formatu Badoera tylko ,że takie gadanie to jest sikanie po szkle , nic z niego nie wyniknie puki nie pojedzie i tyle

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 01:39

burat pisze: uważasz ,że Nakijma czy Grosjean jest lepszy od Loeba?
Jestem prawie pewny. Bo mają doświadczenie w single-seaterach. Za kilka-kilkanaście tysięcy km w bolidzie zapewne sytuacja by się odwróciła, ale mówimy o stanie obecnym.
burat pisze: nie wydaje mi się aby Sebek był kierowcą formatu Badoera
Naprawdę uważasz, że są tacy, którzy po kilkuset kilometrach zrobią od razu jakiś wynik? To zresztą tak samo jak z Raikonnem -- jak wsiadł do rajdówki, to wszyscy uważali że od razu naklepie wszystkich, aż drzazgi polecą, a potem prawie wszyscy jojczyli, że tak słabo pojechał i że ta F1 to przereklamowana jest.

A Badoer jest właśnie bardzo ciekawym przykładem -- kierowca testowy i to z wieloletnią praktyką. Może i nie musi być najszybszy jeśli umie opisać zachowanie bolidu, ale nie sądzę żeby był aż tak kaleczny. Sądzę raczej, że po prostu bardzo się zdziwił, jak bardzo różni się obecny bolid od np. zeszłorocznego, którym mógł jeszcze regularnie jeździć.

r.

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 paź 2009, o 02:58

ky pisze: A Badoer jest właśnie bardzo ciekawym przykładem -- kierowca testowy i to z wieloletnią praktyką. Może i nie musi być najszybszy jeśli umie opisać zachowanie bolidu, ale nie sądzę żeby był aż tak kaleczny. Sądzę raczej, że po prostu bardzo się zdziwił, jak bardzo różni się obecny bolid od np. zeszłorocznego, którym mógł jeszcze regularnie jeździć.

Przecież ostatnio nawet szef Ferrari komentował że po zmianie na Fisichelle się przekonali że bolid jest wyjątkowo trudny w prowadzeniu i to nie była wina Badoera. NIe sądzę ąeby tester był wolniejszy o więcej niż kilka dziesiątych od regularnych kierowców wyścigowych bo nie byłby dobrym testerem.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 paź 2009, o 20:33

I cyborg został mistrzem świata ( trochę to już nudne ) ale szacunek dla francuza :idea:

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 paź 2009, o 20:37

Dawno nie śledziłem wyników na żywo tak uważnie jak z GB. Walka była piękna, wygrał lepszy (chociaż na zasadzie bij mistrza trzymałem kciuki za Mikko).

Oby więcej takich końcówek sezonu WRC.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 lis 2009, o 17:40

Wybiera się ktoś może w sobotę na tą imprezę :?: :arrow: http://www.rajdy.v10.pl/Sosnova,Loeb,i, ... 36517.html

ODPOWIEDZ