Bo to Polska... nie elegancja Francja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
barton
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Bo to Polska... nie elegancja Francja

Post 14 lip 2013, o 13:49

Konto usunięte, niby masz rację, tylko w relacji zabrakło informacji: ile jest statystycznie tych sytuacji (nie licząc enigmatycznego: nie ma dnia bez interwencji -> zresztą nawet nie nie jest powiedziane o charakterze tych interwencji: odzyskanie skradzionego mienia, dewastacja, inne). Jedyna informacja jaka jest podana to ilość rowerów:2500 sztuk oraz, że użytkowników jest nawet 10000 dziennie (choć pewnie mówa tu była o jakimś największym peaku)... Więcej w tym materiale sensacji, niż jakiegoś konkretu

A pokazanie roweru z zerwanym łańcuchem lub mówienie o przebitym kole w kontekście wandalizmu... :wall:
Równie dobrze można powiedzieć o zabezpieczeniach na te rowery, które zakładają użytkownicy by mieć go do dyspozycji (np. powrót z firmy do domu)

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 lip 2013, o 15:01

Barthol, 2500 rowerów, straty - 50 rowerów miesięcznie - co daje 2% strat miesięcznie. http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... urilo.html

Może to i mało, może to i norma. Co nie zmienia faktu, że komuna z nas zrobiła naród wandali i złodziei. Zwłaszcza w kontekście "dóbr publicznych", czyli niczyich :wall:

Gootek
6 gwiazdek

Post 14 lip 2013, o 22:17

Konto usunięte pisze:komuna z nas zrobiła naród wandali i złodziei. Zwłaszcza w kontekście "dóbr publicznych", czyli niczyich :wall:
Konto usunięte_,
komuna na pewno była żyznym gruntem,
ale ziarno kiełkowało już wcześniej.
Jak to wyraził Józef Piłsudski: "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy."
:-/

barton
6 gwiazdek

Post 15 lip 2013, o 01:08

Konto usunięte pisze: Barthol, 2500 rowerów, straty - 50 rowerów miesięcznie - co daje 2% strat miesięcznie. http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... urilo.html

w artykule jest napisane:
tylko w ciągu dwóch miesięcy straż miejska znalazła 100 porzuconych lub zniszczonych jednośladów.
co dalej nic nie mówi o skali problemu... Bo jednak jest różnica miedzy 10 porzuconych/90 zdemolowanych a 90 porzuconych/10 zdemolowanych... A oba przypadki możemy podsumować dramatyczną liczbą 100 ;).

btw. czy w przypadku pozbawionych bez opieki rowerów, istnieje możliwość namierzenia najemcy?? Jeśli tak, to co za problem obciążyć go kosztami za "nadprogramowe" godziny :mrgreen:

Co do wandalizmu, jest to czystej wody buractwo... Niestety zawsze będzie ktoś komu coś wadzi i czy to będzie miejski rower/klomb/kosz na śmieci/samochód to postanowi je zdemolować (z takich czy innych powodów). Dodajmy do tego mentalność: skoro nie jest to moje, to mam to w de.. i nie będę szanował, albo skro już zapłaciłem to zjadę tym po schodach :wall:.

btw. przypomniała mi się sprawa w temacie wypożyczalni samochodów... jak pojawiły się tego rodzaju firmy na rynku, to na początku nie było dużych restrykcji... bo przecież autem się jeździ w miejsce docelowe albo coś przewozi... No ale takiej okazji nie mogły też przepuścić osoby, które takie firmy traktowały jako wypożyczalnie rajdówek na lokalne kjs'y :wall:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 15 lip 2013, o 10:32

to chyba się tu nadaje ;-)
Obrazek

a co do wątku rowerowego, to pasuje mi do tego artykułu opis Barthola
Więcej w tym materiale sensacji, niż jakiegoś konkretu
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 15 lip 2013, o 14:25

busik pisze: to chyba się tu nadaje
SETI@home HQ :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2013, o 12:51

Swego czasu poruszaliśmy wątek przetargów w Polsce i jak to państwo i firmy są bezduszne dla drobnych ciułaczy. To dam przykład tego co mnie wczoraj uderzyło.
Wchodzi do mnie handlowiec i mówi, że ma klienta, który wygrał przetarg na świadczenie usługi... i prosi od nas o ofertę na świadczenie mu usługi, na którą on wygrał przetarg :wall: :wall: :wall:
W sensie - gościu ma w małej wsi
1 świadczyć usługi, których nie posiada,
2 na określonym poziomie, którego nie posiada (i którego nikt nie zapewni, bo to środek wypiździejewa)
3 podpisał już umowę, którą posiada
4 umowa na 5 lat...
Gostek wystartował w przetargu nie mając zasobów, nie wiedząc czy w danym mieście w ogóle jest technicznie możliwe świadczenie usług na poziomie którego wymagał Zamawiający, wygrał ten przetarg i jeszcze podpisał umowę. A dopiero teraz zastanawia się skąd ma wziąć dostawcę i zbiera oferty. Rozumiecie to? :wall: :wall: :wall:
A potem taki debil stoi i drze się - Panie Premierze, oszukał mnie pan, Państwo jest bezduszne bo zabiera mi środki do życia itd...
Jak się kufa nie myśli, tylko kasa kasa kasa widnieje przed oczami, to potem trzeba ponosić konsekwencje i płacić kary wynikające z zapisów umowy, którą się podpisało
A nie daj boże, taki gostek podnajmie jakąś małą firemkę, która mu wszystko zrobi, a on potem przestanie płacić - bo powie, że mu urząd nie płaci - a nie przyzna się do tego, że złożył w przetargu ofertę bez żadnej kalkulacji i teraz kasy już nie ma żeby opłacić dostawcę i puści z torbami niewinnych ludzi.
To jest dla mnie niezrozumiałe - jak można być takim debilem i tak ograniczonym...
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 25 wrz 2013, o 15:43

busik pisze: To jest dla mnie niezrozumiałe - jak można być takim debilem i tak ograniczonym...

A czy w warunkach przetargu były wymogi posiadania zasobów, doświadczenia,itp. czy piszący ten przetarg był ograniczonym debilem ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 wrz 2013, o 17:12

leon, nie znam całej historii przetargu - nie wiem jakie w nim były zapisy, ale jeżeli gościu spełnił wymogi nie mając zdolności, to albo posłużył się referencjami z innych tematów gdzie "mu się udało", albo
piszący ten przetarg był ograniczonym debilem
również.

Mimo wszystko, jak składasz ofertę, to bierz konsekwencje, bo zgadzasz się w tym momencie na każdą głupotę, jaka widnieje w umowie załączonej do SIWZ itd itd

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 25 wrz 2013, o 17:35

leon pisze: A czy w warunkach przetargu były wymogi posiadania zasobów, doświadczenia,itp.

Jeżeli nie było, to wówczas nie powinny się znaleźć w umowie, a jeśli się jednak znalazły, to facet jest debilem, bo ją podpisał :cofee:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 25 wrz 2013, o 18:45

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 sty 2014, o 13:08

Hehe, nasłuchawszy się historii jak to idzie sie do sklepu Apple i jest obsługiwanym jak na klienta przystało, wybrałem się w sylwestra do salonu Apple, żeby wymienić ładowarkę, która przestała ładować.

- Dzień dobry, nie działa mi ładowarka do iPhone, chciałem prosić o pomoc, wymianę, cokolwiek...
- Czy kupował Pan telefon u nas?
- Nie, w sensie tego salonu, ale jest to telefon z oficjalnej sieci sprzedaży apple polska, może Pan to sprawdzić.
- A czy ma Pan chociaż dowód zakupu? - dopytuje dalej sprzedawca
- Nie, jest to mój telefon służbowy, firma mi go kupiła - odpowiedziałem
- W takim razie musi się pan udać do firmy z reklamacją
- Czyli to nie Ameryka?
- Nie proszę pana, tu jest Polska (nie elegancja Francja*)

* dopisek mój ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 2 sty 2014, o 13:27

Fido_, idzie się do osoby w biurze i ona po pierwsze załatwi z palcem reklamację a po drugie na pewno ma zapasową ładowarkę…
Przynajmniej u nas tak to działa.
iPona można ładować z komputera, jakbyś może nie wiedział przypadkiem.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 sty 2014, o 13:34

Arno pisze:
Każdy współczesny telefon można tak ładować ;-)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 2 sty 2014, o 13:57

Arno pisze:Fido_, idzie się do osoby w biurze i ona po pierwsze załatwi z palcem reklamację a po drugie na pewno ma zapasową ładowarkę…
To wcale nie znaczy że wszędzie ma nosić i laptopa . A jak jadę na trzy dni w delegację to tez mam zabierać ze sobą biuro ? Poza tym wiele osób nie ma laptopa . Ja mam od niedawna bo nie potrzebowałem .

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 2 sty 2014, o 14:22

Kubik1 pisze: Ja mam od niedawna bo nie potrzebowałem .
Jednak często kupujemy rzeczy bo ich nie potrzebujemy :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 sty 2014, o 17:56

Rzecz matką potrzeby

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 sty 2014, o 19:27

Arno pisze:Fido_, idzie się do osoby w biurze i ona po pierwsze załatwi z palcem reklamację a po drugie na pewno ma zapasową ładowarkę…
Ja to wszystko wiem. Akurat osoba od telefonów jest w biurze w W-wie, więc to trochę bez sensu jechać specjalnie z KRK do Wwy po ładowarkę. Łatwiej kupić ładowarkę USB za 5zł (http://allegro.pl/ladowarka-sieciowa-us ... 23115.html).
Chodzi raczej o podejście. Wiadomo, że jest to ładowarka od iPhone. Wyprodukowała to firma Apple. Więc żądanie paragonów, dowodów zakupu jest dość śmieszne i lekko żenujące.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 2 sty 2014, o 19:34

Konto usunięte pisze: Chodzi raczej o podejście. Wiadomo, że jest to ładowarka od iPhone. Wyprodukowała to firma Apple.

Skądyś to znam ;-)
Firma Subaru też wyprodukowała wszystkie swoje auta, a upomnij się w PL o gwarancję na importowany samochód.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 sty 2014, o 21:13

Od wielu lat przywożę komputery rodzinie z USA.
Była taka biała plastikowa seria laptopów. Miały wadę fabryczną, a mianowicie pękała im obudowa tam gdzie klawiatura, na kancie, w miejscu gdzie się opierają ręce.
Poszedłem do serwisu - to parę lat temu nie było iSPotów.
I bez mrugnięcia okiem wymienili w dwóch.
Może coś się zmieniło?

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 5 sty 2014, o 11:01

Konto usunięte pisze:Hehe, nasłuchawszy się historii jak to idzie sie do sklepu Apple i jest obsługiwanym jak na klienta przystało, wybrałem się w sylwestra do salonu Apple, żeby wymienić ładowarkę, która przestała ładować.

- Dzień dobry, nie działa mi ładowarka do iPhone, chciałem prosić o pomoc, wymianę, cokolwiek...
- Czy kupował Pan telefon u nas?
- Nie, w sensie tego salonu, ale jest to telefon z oficjalnej sieci sprzedaży apple polska, może Pan to sprawdzić.
- A czy ma Pan chociaż dowód zakupu? - dopytuje dalej sprzedawca
- Nie, jest to mój telefon służbowy, firma mi go kupiła - odpowiedziałem
- W takim razie musi się pan udać do firmy z reklamacją
- Czyli to nie Ameryka?
- Nie proszę pana, tu jest Polska (nie elegancja Francja*)

* dopisek mój ;-)
Zabawne, szczegolnie w kontekscie ogolnoswiatowej akcji apple ktora polega na wymianie dowolnej(!) ladowarki na oryginalna za free lub jakies grosze - poczytaj. Tak, polski rynek ma swoja specyfike, pewnie nie bez powodu.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 sty 2014, o 11:34

To wynika z „optymalizacji" kosztów właściciela iSpotów.
Podpytam przy okazji, dlaczego tak jest.

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 5 sty 2014, o 15:42

jarmaj pisze:
Konto usunięte pisze: Chodzi raczej o podejście. Wiadomo, że jest to ładowarka od iPhone. Wyprodukowała to firma Apple.

Skądyś to znam ;-)
Firma Subaru też wyprodukowała wszystkie swoje auta, a upomnij się w PL o gwarancję na importowany samochód.
:thumb: :-) Oj, z "naszego subarowego" podwórka też by się znalazło mnóstwo przykładów ;-) .

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 30 kwie 2014, o 13:27

Od paru dni mam kamerkę w samochodzie... Nie uwierzylibyście jaki ciekawy film mógłby powstać z tego materiału... :roll: :evil:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 30 kwie 2014, o 13:37

Bilex pisze: Nie uwierzylibyście

Założymy się ? :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ODPOWIEDZ