Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?

Post 19 paź 2008, o 00:31

WRC fan pisze:http://www.tvn24.pl/-1,1569196,0,1,lodo ... omosc.html

Prosze...same plusy: większe możliwości badawcze a i lodołamacze nie będą już zanieczyszczać powietrza w Arktyce i pompować ton CO2 do atmosfery :-p
A to chyba oznacza iż misie polarne to bardzo młody gatunek jest. Na pewno musiał ewoluować po sporym ociepleniu w średniowieczu no bo jakby mógł przetrwać :idea:
A na temat "wpływ palenia na stosie na zmiany klimatyczne" mogłaby powstać piękna habilitacja :mrgreen:

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 19 paź 2008, o 08:27

Wedlug wyliczen ekonomistow do 2050 roku ludzkosc wyda na walke z ociepleniem klimatu ( kosztowne zmainy w przemysle, kary itede, nasz koszty...) 450 BILIONOW ( nie amerykanskich bilionow tylko naszych) dolarow, a spowoduje to obnizenie temperatury w 2100 roku o az 0.003 stopnia Celsjusza.
Oplaca sie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 19 paź 2008, o 09:41

Wizja lepszej przyszlosci dla naszych dzieci napawa mnie optymizmem - koszta sie nie licza :) Liczy sie efekt ;)
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2008, o 10:38

Efekt jest porazajacy.
Ale powrocmy do teorii spiskowej. Czyli planu wybicia ludzkosci za pomoca niszczeia zrodel energii i wspolczensej cywilizacji technicznej.
Juz Huxley pisal, ze ludzi jest za duzo i proponowal ( 60 lat przed oswiecimiem) uzywanie chloroformu jako metody usuwania UNFIT - nieprzystosowanyc. A kto mialby decydowac KTO JEST NIEPRZYSTOSOWANY?
Interesujace: Administrator.
Pozniej w latach 70tych Kissinger zlecil pewne opracowanie, w ktorym stwierdzono, ze ludzi moze byc 500 milionow i nalezy reszte poddac eutanazji, lub usunac innymi metodami.
Te idee przyswiecaja nawiedzonym zielonym.
Dzis jest plan Zbiorowego Samobojstwa, czyli NIE PRODUKUJEMY dzieci - po dwoch pokoleniach o ile sie zmniejszy liczba ludnosci.
ZObacxcie co sie, stanie: prad zdrozeje o 90% powiedzmy, w zwiazku z tym wszystkie ceny wzrosna lawinowo, bo kazdy bedzie dodwala swoja podwyzke.
O ile zdrozeja uslugi medyczne? Kogo bedzie na nie stac.
W czarnym scenariuszu: szpitale padaja, dlugosc zycia sie skraca. CEL OSIAGNIETY.

AMI
5 gwiazdek

Post 19 paź 2008, o 14:03

A wszystko w atmosferze chwalebnego ratowania swiata - czyz to nie piekne?
A najpiekniejsza w tym wszystkim jest w sumie akceptacja szerokich mas zwyklych zjadaczy chleba przekonanych i slusznosci tej drogi...
Przynajmiej do czasu glodu :) Tylko to beda takie refleksje poniewczasie nieco, jesli dojdzie do niego...
Jacek "AMI" Rudowski

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 paź 2008, o 16:05

AMI - gdybym nie mial dostepu do informacji, to bym prawdopodobnie tak jak wszyscy przekonany, ze to czlowiek zawinil.
Media rzucily sie na ociplenie klimatu, tak jak dawniej na zimna wojne, energie atomowa.... Czyms musza straszyc.
Jakos trzeba masy trzymac w szachu. A wojny nie bylo w Europie od 60 lat. Nie jest dobrze.

Natlok informacji, manipulowanych, czesto bez argumentow, we wszystkich mediach bez wyjatku powoduje, ze nie mozna w to nie wierzyc.
Teraz jedynie propagowanie tego co wiemy wszedzie, gdzie mamy dostep, moze powoli, kropla po kropli, odwrocic te katastrofe.
Kupowac ziemie rolna, zeby sie wyzywic samemu jakby co. A straty beda nie do nadrobienia. Faryki pozamykane skoroduj, drzewa na dachach wyrosna, szpitale sie rozpadna, wszystko rozkradzione. Nieodtwarzalne.
A co gorsza, zadne polityk sie nie sprzeciwi, nawet jaky mial swiadomosc tego, co sie zbliza, bo nawet wspomnienie, ze ocieplenie nie jest przez nas spowodowane jest NIEMORALNE.

AMI
5 gwiazdek

Post 19 paź 2008, o 18:31

Arno pisze: A co gorsza, zadne polityk sie nie sprzeciwi, nawet jaky mial swiadomosc tego, co sie zbliza, bo nawet wspomnienie, ze ocieplenie nie jest przez nas spowodowane jest NIEMORALNE.
Gorzej - klamstwo klimatyczne podobno ma byc w przyszlosci niczym klamstwo oswiecimskie... tak dla przypomnienia.
W sumie nie wiem, czy bardziej to smieszne, czy bardziej tragiczne.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 11:55

To macie znow cos do "posmiacia" :)

http://wiadomosci.onet.pl/1513269,2679, ... skart.html

taki sobie cytat ;)
Tak, jakby ich nie było
Przez rok ja, moja żona, dwuletnia córeczka i pies, mieszkając w sercu Nowego Jorku, zamierzamy żyć tak, by w żaden sposób nie wpływać na środowisko. Bez śmieci, emisji CO2, toksyn, metra, pakowanych produktów, plastiku…" (noimpactman.typepad.com/blog). Rodzina Beavan odłączyła w apartamencie prąd, na kuchennym blacie trzyma pudełko na kompost, nie używa papieru toaletowego, a nawet podpasek i tamponów. Wierzą w to, że wspólnym wysiłkiem ludzie mogą ocalić planetę i cieszą się z przyjaciół, którzy wciąż ich odwiedzają, by zagrać po ciemku w Scrabble. O swoich doświadczeniach planują napisać książkę.
Bardzo interesujace - nieprawdaz? :) Pewnie zaprzestana oddychania i nawet puszczania bakow :) za przeproszeniem
Jacek "AMI" Rudowski

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 23 paź 2008, o 11:58

No cóż, są też ludzie którzy dostają fioła na punkcie dbania o środowisko. Zupełne przeciwieństwo powszechnego wdupiemiecia panującego w Polsce.

AMI
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:09

No, niech sobie dbaja - tylko wielu z nich oczekuje, ze cala reszta tez zacznie zyc grzebiac po smietnikach, bo tak jest ekologiczniej...
Poza tym jeszcze zeby ta ich dbalosc byla konsekwentna... Lodowki sa be, ale komputerki i blogi w internecie sa cool...
Jacek "AMI" Rudowski

minimus
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:36

Nie sądze żeby oczekiwali tego od wszystkich. Raczej chcą zwrócić uwagę na problem. Albo coś tam. Nieważne.
Ważniejsze jest to że u nas ludzie mają problemy ekologiczne w głębokim poważaniu.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 23 paź 2008, o 12:43

minimus pisze:No cóż, są też ludzie którzy dostają fioła na punkcie dbania o środowisko. Zupełne przeciwieństwo powszechnego wdupiemiecia panującego w Polsce.

Akurat uważam, że to wdupiemanie jest sto razy lepsze i niż otaczająca nas wszechświatowa ekohisteria i ekoterroryzm...

minimus
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:51

Ekohisteria?? Ekoterroryzm?? Chyba lekka przesada.
jarmaj pisze:Akurat uważam, że to wdupiemanie jest sto razy lepsze
Problem w tym, że oddychamy tym samym powietrzem i jesteśmy częścią tego samego ekosystemu.
BTW masz katalizator?

AMI
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:51

minimus pisze: Nie sądze żeby oczekiwali tego od wszystkich. Raczej chcą zwrócić uwagę na problem. Albo coś tam. Nieważne.

Gdyby tak bylo, nie byloby tej calej wszechobecnej ekopaniki wzbudzanej przez oszolomow...
Jacek "AMI" Rudowski

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:55

minimus pisze:Ekohisteria?? Ekoterroryzm?? Chyba lekka przesada.
Problem w tym, że oddychamy tym samym powietrzem i jesteśmy częścią tego samego ekosystemu.
BTW masz katalizator?
Raczej te dwa słowa najlepiej oddają to, co się dzieje.
Oczywiście że nie mam katalizatora, skąd w ogóle taki pomysł?!? :roll:

:mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 23 paź 2008, o 12:56

jarmaj, w garażu/piwnicy nie masz? ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 12:58

Azrael pisze:jarmaj, w garażu/piwnicy nie masz? ;-)
Nie, z kompletnym wdupiemaniem został wywalony na śmietnik. :mrgreen:

minimus
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:03

jarmaj, jak dla mnie to ty jesteś ekoterorystą i ekooszołemem. To ty zmuszasz ludzi do tego żeby wdychali syf z twojego samochodu bo tak tylko i wyłącznie tobie jest wygodniej.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:07

Tak, tak, zapomniałeś jeszcze napisać, że zabijam też przez to te urocze małe foczki o smutnych oczach, oraz że dziennie ubywa przeze mnie po jednym gatunku flory bądź fauny! :lol: :lol: :lol:

minimus
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:11

Prze ciebie, przeze mnie i nas wszystkich. Chodzi o to żeby nasz negatywny wpływ na środowisko jak najbardziej zminimalizować. Im więcej z nas to zrozumie tym lepiej dla wszystkich.

minimus
5 gwiazdek

Re:

Post 23 paź 2008, o 13:15

I jeszcze jedno. Do tej pory trzymałem się z daleka od tego wątku bo mnie wasze opinie po prostu przerażały. Ale nie wytrzymałem i zerknąłem na pierwszą stronę. A tam taka perełka. I to od kogo??!! :o ;-)
Może warto przypomnieć te święte słowa.
Co prawda nie rozumiem dlaczego WiS nie pamieta jakie były zimy 30 lat temu. Musi być jest młodszy niż myślałem. Albo starszy :giggle: ;-)
WiS pisze:Generalnie macie rację - ale jednak apeluję, by piętnując cfaniaczków i wyśmiewając napalonych idealistów nie wylać dziecka z kąpielą.

Bo "coś w tym jednak jest". Pojęcie "ekologia" swój ładunek treści ma i te treści bywają niekiedy bardzo ważne dla naszego bezpieczeństwa, indywidualnego i zbiorowego. Czasami, gdyby nie ci idealistyczni aktywiści Grinpisów, mniej czy bardziej zwariowani naukowcy, a nawet z lekka cyniczni politycy, wyciągający zza pleców raporty w/w wyłącznie w charakterze pałki na przeciwnika - mielibyśmy się z pyszna.

Bo ludzie są wygodniccy i gonią za szybkim zyskiem, więc gdyby nie ta cała sfera "publicznej ekologii", rózni geszefciarze truli by nas na potęgę i po cichu. Robiłem trochę w branży, widziałem z bliska rzeczy, wykraczające poza nawet bujną wyobraźnię.

Na przykład: podziemne morze benzyny lotniczej w sąsiedztwie ujęć wody dla dużego miasta; mogilniki ze środkami chemicznymi zlokalizowane przez PRL w starych studniach, czyli swobodnie przenikające do źródeł wody pitnej; pomysły wybitnych naukowców-biznesmenów, żeby spalać nierozpoznane (!) chemikalia (cywilne i wojskowe) w cementowniach...
Dodajcie do tego sprawy takie, jak konserwanty w żywności, azbest w budownictwie, ołowiowa benzyna...
I pomyślcie o średniej długości życia - oraz o społeczno-ekonomicznych kosztach lekceważenia "ekologii".

PS. A w globalne ocieplenie nie wierzę :evilgrin:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:16

minimus pisze:Prze ciebie, przeze mnie i nas wszystkich.

Przez nas wszystkich? To luz, uspokoiłeś mnie.
Bo wiesz, gdybym tylko tak ja sam, to może i naszły by mnie jakieś wyrzuty. Ale jak jestem tylko jednym z 6 miliardów wpływających, to mój osobisty udział jest pomijalnie mały. Więc nie mam czym się przejmować. :mrgreen:

AMI
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:24

minimus pisze: jarmaj, jak dla mnie to ty jesteś ekoterorystą i ekooszołemem. To ty zmuszasz ludzi do tego żeby wdychali syf z twojego samochodu bo tak tylko i wyłącznie tobie jest wygodniej.

Twoj samochod nie posiada rury wydechowej i nie emituje zanieczyszczen? Dlaczego nie jezdzisz rowerem? :)
I nie marudz o katalizatorach - troche jednych substancji zamieni w inne i to tylko dlatego, ze komus sie uwidzialo, ze jedne zwiazki sa zle, a cos innego jest ok. Katalizator tez nie rozwiazuje wszelkich problemow.
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:26

minimus pisze: Co prawda nie rozumiem dlaczego WiS nie pamieta jakie były zimy 30 lat temu.

Ohoho - te 300 lat temu, to dopiero byly zimy... ale tez ich nie pamietam :)
Jacek "AMI" Rudowski

AMI
5 gwiazdek

Post 23 paź 2008, o 13:29

minimus pisze: Do tej pory trzymałem się z daleka od tego wątku bo mnie wasze opinie po prostu przerażały.

Mnie bardziej przeraza koncepcja zawracania ludzkosci do ziemianek, jesli mialbym byc szczery.

A skoro takim ultraekologom, jak z wygrzebanego przeze mnie artykulu, tak ciezko sie zyje w cywilizacji, w miescie, w smrodzie i syfie, to po co w ogole sie tam mecza. Niech sie wyniesie cale 8tys. do jakiegos wspolnego buszu - beda mieli swieze powietrze i swiety spokoj...
A zapomnialem, troche ciezko moze byc z pradem w ziemiance, zeby swoje kolejne blogi wypisywac na sieci...

EDIT:
Z drugiej strony moga sobie kupic laptopa na korbke :)
Jacek "AMI" Rudowski

ODPOWIEDZ