Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 gru 2008, o 22:52

Kruszyn pisze: PSTRĄG Z SOSEM Z MIĘTY, NATKI I KAPARÓW
Ten jest bomba Obrazek . Przynajmniej mogę sobie wyobrazić smak..., bo tego z migdałami nie bardzo :roll:

Kruszyn, dzięki :-)


Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 10 gru 2008, o 23:08

Mysle ,że ostatni Jamiego Olivera też niezły. Wszystko co z jego przepisów robiłem wychodzi wybornie :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 gru 2008, o 16:35

Przepis Gala na jagnięcinę przetestowany...
Mnnnniiiiiaaaammmmmmm.....
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 gru 2008, o 17:11

in... :?:

:giggle:
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Kiełpin
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 gru 2008, o 17:36

devlin, ja się bałem zapytać. :mrgreen:

dev, 3 emotikony w jednym poście :o wyrobiłeś normę na pół roku.
czarne jest piękne...

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 11 gru 2008, o 17:58

3?

Jedna to pytajnik, a reszta...?

;)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 01:13

Z okazji wątków świątecznych no i dzisiejszego posta o problemach ze szczupakiem prosty przepisik:
- potrzebny ładny szczupak lub sandacz, osobnika łowimy sami. najskuteczniejsze łowy w makro - kupujemy kompletny egzemplarz razem z łebkiem
- jeżeli nie jest wypatroszony to wypatroszenie jest wskazane - będzie miejsce na nadzienie, oskrobać też nie zaszkodzi ale nie jest konieczne
- składniki dodatkowe: czosnek około 40-50 ząbków obieramy, polewa - duża śmietana gęsta kwaśna, do tego sporo tymainku, pieprz biały, sok z cytryny a reszta według indywidualnych gustów
- osobnika nacieramy solą ze wszystkich stron i niech sobie tak poleży przynajmniej z godzinę
- następnie rybę grzbietem do dołu, do środka wkładamy połowę czosnku i zalewę. następnie przewracamy i ukladamy na brytfance tak aby nic nie wypadlo
- obkładamy resztą czosnku, polewamy śmietaną i do piekarnika
- w trakcie pieczenia warto zajrzeć, zapasami śmietany i tym co jest na spodzie brytfanki polać po wierzchu

1PS. czosnku oczywiście nie zgniatamy, po upieczeniu w tym zestawie jest prawie tak dobry jak rybka
2PS. pieczemy razem z głową i oczkami, mniej roboty, lepiej się układa i lepiej wygląda przy podaniu
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

zagatka
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 22:52

Czy ktoś posiada jakiś sprawdzony przepis na grzane piwo? :-)
if anyone asks...i'm a bubbly ray of sunshine, coated with sweetness.

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:01

inquiz, ile pieczemy, tak mniej więcej? Proporcje składników jakieś, co łaska?
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:09

zagatka, ja sobie czasem robię, ale takie proste. Puszka piwa, ze 4 goździki, szczypta cynamonu i łyżka miodu, czasem dwie, zależy jaki mam miód. Zagrzewam, uważając żeby się nie zagotowało i do szklaneczki :-) .
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:18

inquiz pisze:pieczemy razem z głową i oczkami (...) lepiej wygląda przy podaniu
I to jego rozkoszne spojrzenie gdy nakladamy sobie porcje...

;)

g.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:19

Ktoś ma pomysł, co mogę zrobić z perliczką :?:
devlin pisze: ile pieczemy, tak mniej więcej? Proporcje składników jakieś, co łaska?

Dev, daj spokój, przepis jest prosty jak deska :roll: Ryba jest jedna, 40 - 50 ząbków czosnku to będzie 5 -6 główek, zależy jaki czosnek, śmietana jest do polania więc pewnie szklanka (dla uproszczenia: małe opakowanie :mrgreen: ale skoro trzeba dolewać to kup duże, ja zresztą lubię się świeżej śmietany napić jak trochę zostanie), sok z cytryny - jedną musisz mieć, pieprz biały - dla ułatwienia mniej ostry od czarnego, czarny widocznie zdominuje smak - przy śmietanowej zalewie delikatnej ryby nie dziwota, a pieczesz tyle co rybę - około pół godziny :-p Temepraturę piekarnika też Ci podać? :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:21

gruby pisze: I to jego rozkoszne spojrzenie

Zawsz zjadam ofiarę patrząc jej w oczy Obrazek

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:25

Popatrz..., a ja dlatego nie jadam owoców morza, bo tam wszystkie mają oczy :mrgreen:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:28

Doxa pisze: nie jadam owoców morza, bo tam wszystkie mają oczy

Uhm... małże na przykład... :cofee:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:32

Konto usunięte, nie, bo nie mam jeszcze, więc dziękuję ;)
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:39

devlin, ale kiedyś będziesz miał :idea:

No doooobra. Więcej szczegółów nie zaszkodzi. Ale inquiz to Ci może jutro odpowie, a i to pewnie dopiero wieczorem. ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:45

Konto usunięte pisze:Ktoś ma pomysł, co mogę zrobić z perliczką :?:
devlin pisze: ile pieczemy, tak mniej więcej? Proporcje składników jakieś, co łaska?

Dev, daj spokój, przepis jest prosty jak deska :roll: Ryba jest jedna, 40 - 50 ząbków czosnku to będzie 5 -6 główek, zależy jaki czosnek, śmietana jest do polania więc pewnie szklanka (dla uproszczenia: małe opakowanie :mrgreen: ale skoro trzeba dolewać to kup duże, ja zresztą lubię się świeżej śmietany napić jak trochę zostanie), sok z cytryny - jedną musisz mieć, pieprz biały - dla ułatwienia mniej ostry od czarnego, czarny widocznie zdominuje smak - przy śmietanowej zalewie delikatnej ryby nie dziwota, a pieczesz tyle co rybę - około pół godziny :-p Temepraturę piekarnika też Ci podać? :giggle:
Czosnek się zgadza - 5 główek minimum, ale biały pieprz to się wali do ryby wyłącznie ze względu na kolor - ryby zwykle są białe. No i ten czas... pół godziny to na małego okonka, słuszny sandacz wymaga 40 minut na każdej stronie - i lepiej sprawdzić przy kręgosłupie przed podaniem.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 19 gru 2008, o 23:47

Gal pisze: 40 minut na każdej stronie

Nie za dużo?

Ogólnie, to bym się jeszcze zgodził, ale 80 minut pieczenia?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 00:51

Na jaka rybę, przepraszam, te prawie o,5kg czosnku :?
Chcecie na pasterce wszystkich powalić... :-d
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 00:52

Konto usunięte pisze:
Gal pisze: 40 minut na każdej stronie

Nie za dużo?

Ogólnie, to bym się jeszcze zgodził, ale 80 minut pieczenia?
Ludzie rybę tyle czasu ?????? 40 minut to maks :wall:
FUX o czosnku to nawet nie wspomnę bo ryby to na pewno czuć nie będzie :-d
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:02

Kruszyn pisze:FUX o czosnku to nawet nie wspomnę bo ryby to na pewno czuć nie będzie :-d
Ale ten czosnek ma byc w zabkach...

g.

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:07

W ząbkach pod językiem ,na podniebieniu ,na pasterce ...wszędzie hehehehehehe po takiej ilosci :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:11

Kruszyn pisze:W ząbkach pod językiem ,na podniebieniu ,na pasterce ...wszędzie hehehehehehe po takiej ilosci :-)

No tak. To wtedy tylko zostaja Chanuki z WiS`em ;)

g.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:24

gruby, A może Ty jakiś kryptosemita i fag jesteś, że tak ciągle o korzeniach wspominasz ?










:mrgreen:

ODPOWIEDZ