Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Auto dla dziada

Post 23 maja 2014, o 13:36

FUX pisze: Ten news to do Coś śmiesznego...
no właśnie aż przeprowadziłem śledztwo dziennikarskie głaszcząc młotek ciesielski coby to od razu zabić.

No ale wygląda na fejka, chociaż... by mnie to nie zdziwiło.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 299 razy

Post 23 maja 2014, o 13:40

To taki żarcik, prawda...? :?

ufff:
Ford Mustang dostępny z 5-litrowym silnikiem V8 oraz silnikiem 2.3-litra z technologią EcoBoost.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 maja 2014, o 14:30

Лукашэнка, przyjdzie i sprawę wyjaśni , nie wiecie ,że ecobost to silnik roku ?? , a w UE ważne są tlenki wydalane przez samochód ? Taki silnik jest całkiem żwawy. Jak ktoś nie chce się ścigać po autostradach tylko na przykład po mieście , do sklepiku czasami ,a wygląd jest ważny dla niego to to jest jak znalazł :roll: :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 23 maja 2014, o 14:41

pogadamy po przebiegu 100kkm, bo o wyższych to chyba nie co gadać ;)
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 23 maja 2014, o 14:48

eee te nowe auta to wszystkie 100tyś+ i zaczyna się jazda z naprawami co często widzę jak czytam tu wpisy ludzi którzy kupują wszelakie nowe auta :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 23 maja 2014, o 15:38

Dawniej samochód był traktowany jako dobro luksusowe i miał służyć długo niektórzy kupowali 1 samochód na całe życie. A niedługo to będą robione samochody bardzo tanie i co dwa,czy cztery lata będzie je trzeba wymieniać na nowe. Jest wiele przypadków, że ludzie kupują nowe auta i narzekają, że w starym to rzadko zaglądali pod maskę a teraz non stop do serwisów, bo jakaś byle pierdoła padnie i wyskakują błędy i trzeba do serwisu. Dlatego ja swoim autem będę jeździł jak najdłużej, chyba że jacyś mądrzy ludzie w naszym kraju będą zmuszać do sprzedania auta dużymi podatkami pseudoekologicznymi.
"OLD SUBARU NEVER DIE"

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 118 razy

Post 23 maja 2014, o 15:44

przeca widać, że cennik obowiązuje od 1 kwietnia :giggle:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 23 maja 2014, o 22:52

burat,
taki 305-konny silnik 2.3 powinien dawać radę w takim autku jak będzie Mustang MY 2015.
To może być niezły kompromis.
Oczywiście, dla tych, którzy nie uznają kompromisów będzie 5.0 V8.

Co do EcoBoost:
- miałem okazję przejechać autem z silnkiem 2.0 EcoBoost (203 KM) dystans 150 000 km no i silnik nigdy nie sprawił żadnego nawet najmniejszego problemu. Wymiany oleju co 20.000 km i nigdy go nie ubyło między wymianami. Świetna kultura pracy na niższych obrotach, a na wysokich całkiem przyjemny gang, jak na R4.
- co do 3-cylindrowego 1.0, nie wiem. Nie zdziwiłbym się, gdyby był mniej wytrzymały. Ale z drugiej stronny, to może zależeć w dużej mierze od traktowania go przez kierowcę.

PS
Testuję teraz VW 2.0 tsi (210KM), no i wypada w mojej ocenie gorzej od konstrukcji fordowskiej.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 maja 2014, o 10:54

Lukaszenka, sam piszesz niezły kompromis. kompromis to kompromis, co nienajlepszego, niedoskonałego, byle co prawdę mówiąc, rozwiązanie dla mas. Lipa.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 89 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 24 maja 2014, o 11:48

Arno pisze:Lukaszenka, sam piszesz niezły kompromis. kompromis to kompromis, co nienajlepszego, niedoskonałego, byle co prawdę mówiąc, rozwiązanie dla mas. Lipa.
Właśnie. Jak się chce auto z silnikiem z maszynki do golenia, to się kupuje jakieś Mondeo, czy innego Cmaxa, a nie Mustanga. Tu MUSI być V8 i >5litrów. ;-)

barton
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 12:47

Obrazek
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Gootek
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 17:17

Barthol,
ale podobno ma jeszcze nie ładny kokpit...
a i te fotele Recaro, co ściskają pośladki...
:roll:

A tak serio mówiąc, to jestem ciekawy tego za co zabiorą się inżynierowie Forda gdy zakończą projekt "globalnego" Mustanga.
A ma to być kolejna generacja Focusa RS.
Budując poprzedniego RSa udowodnili, że 300-konna ośka może szybko jeżdzić i dobrze skręcać.
W tej chwili pojawiają się już inne ośki o podobnych parametrach.
Dlatego do nowego RS włożą ten nowy silnik z maszynki do golenia, który będzie dostępny w ekonomicznej wersji Mustanga, czyli 2.3 EcoBoost.
Tyle, że w tym nowym Focusie to nie będzie 300KM, ani 350KM (jak było w wersji limitowanej poprzedniego RSa), tylko raczej coś około 400.
I znowu ustawią poprzeczkę bardzo wysoko dla konkurentów w fwd.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 17:59

Łukaszenko drogi, Focus ma wnętrze tragiczne. A fotele trzymają, ale uciskają z boku - niestety, poza dzisiejszą młodzieżą o biodrach przedszkolaków nikt nirmalny daleko tym nie pojedzie.
Ale możesz - tak jak my 12 lat temu - wmawiać wszystkim, że Impreza to najpiękniejsze auto świata…

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 277 razy
Polubione posty: 546 razy

Post 28 maja 2014, o 18:45

Arno, ale przejechałeś się chociaż kawałek Focusem II RS? Bo ja uważam, że Subaraki mają kiepskie fotele... stwierdzam to na podstawie przejażdżki Suzuki Swift a to przecież Subaru Justy... więc STi ma pewnie też gówniane stołki :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 19:25

Ah nie, siedziałem jednak długo w ST i o tym mówię.
Nie wiem, czy RS ma te same fotele. Te w ST są za wąskie.
W STI miałem fotele, które były dość znośne, nie genialne. lepsze były te bez poduszek powietrznych.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 251 razy
Polubione posty: 355 razy

Post 28 maja 2014, o 19:46

Jechałem za pasażera w aucie opisywanym, jako Żony, a pewnie Jej podbiera, i wrażenia są bardzo pozytywne.
Miejsca z tyłu sporo, trakcja na pewno nie na upalanie, lecz toczenie bez rumieńca zawstydzenia!, może trochę rozpraszający wyświetlacz spalania, dyskretnie brzmiące audio, gładko działająca skrzynia.
Ogólnie duży pozytyw w tej furze.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 19:47

FUX pisze o XV należącym do DOMINEX.PL

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 19:49

Te!
Jaki Ty szybki jesteś.
A miałeś mieć net odcięty!
:mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 maja 2014, o 19:55

Лукашэнка pisze: nie ładny kokpit...

taki właśnie jest :mrgreen:
Arno pisze: XV
szkoda że takie damskie to auto , no ni ma co kupic aby cieszyło jazda ,w miare wygodne i nie za wór kasy, ale czasy

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 28 maja 2014, o 19:59

Arno, z tego co patrzę w sieci RSy mogą mieć inne fotele niż ST (nie siedziałem w ST). RS ma stołki Recaro mocowane na podobnym stelażu jak sportowy kubeł. Regulacji dokonuje się poprzez odkręcenie fotela, przestawienie, wkręcenie śrub z powrotem.

Dodatkowa obserwacja - postrzeganie wygody/jakości fotela zmienia się z wiekiem i/lub długością trasy jaką mamy pokonać (nie dotyczy jarmaja :giggle: )

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 20:08

A co sie dzieje/jeżeli sie dzieje, z poduszkami bocznymi w fotelach?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 21:02

w fotelach w sti poduszki boczne wypychały plecy w fotelu... takie mam obserwacje - Bug Eye vs mój.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 21:03

Chloru pisze:Arno, z tego co patrzę w sieci RSy mogą mieć inne fotele niż ST (nie siedziałem w ST). RS ma stołki Recaro mocowane na podobnym stelażu jak sportowy kubeł. Regulacji dokonuje się poprzez odkręcenie fotela, przestawienie, wkręcenie śrub z powrotem.

Dodatkowa obserwacja - postrzeganie wygody/jakości fotela zmienia się z wiekiem i/lub długością trasy jaką mamy pokonać (nie dotyczy jarmaja :giggle: )
z tymi śrubami to szalona wygoda.
A swoją drogą to Focus ST kombi może być całkiem interesującym rozwiązaniem do przewozu psa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 21:13

Arno pisze: A swoją drogą to Focus ST kombi może być całkiem interesującym rozwiązaniem do przewozu psa.
Albo nadaktywnego pasażera...

:-d

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 maja 2014, o 21:43

Arno, też tak uważam. Prawie bym się tym przejął gdyby nie fakt, że te fotele były wygodne a ustawiam to sobie raz.

ODPOWIEDZ