Niekoniecznie, ja kupiłem po prostu transmiter FM i puszczam albo z pendrive albo paruję telefon po bluetooth.ptk22 pisze: Czyli muszę się rozstać z oryginalnym radiem subaru?
Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Do transmitera mozna chyba jeszcze po kabelku jack-jack. zalezy od telefonu i transmitera oczywiscie. jest to tez jakis substytut handsfree przy okazji.inquiz pisze:Niekoniecznie, ja kupiłem po prostu transmiter FM i puszczam albo z pendrive albo paruję telefon po bluetooth.ptk22 pisze: Czyli muszę się rozstać z oryginalnym radiem subaru?
Impreza na codzien a w weekendy 126p900
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Pobawiłem się przez kilka dni zabawką o nazwie Intel Compute Stick.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=aLITHNJj01s
Jak na zabawkę za 499zł, daje bardzo fajne możliwości. Podłącza się to do portu HDMI w TV i robi toto za prawie pełnoprawny komputer. Odtwarza całkiem przyzwoicie w HD, ma na pokładzie Windows 10 Home (jak kto lubi można postawić linuxa) i moim zdaniem jeśli ktoś nie ma pełnoprawnego PC-ta/Laptopa w domu, to robi za bardzo użyteczny dodatek do tabletu na którym można choćby normalnie wyedytować dokument (sorry, nie jestem tego zrobić w stanie na tablecie).
Za klawiaturę i mysz może robić zgrabna aplikacja na smartfona, albo fizyczna klawiatura i mysz bezprzewodowa.
IMHO fajny sprzęt do oglądania filmów z CDA, albo do zabrania ze sobą do cioci na imieniny jako awaryjny komputer
Link: https://www.youtube.com/watch?v=aLITHNJj01s
Jak na zabawkę za 499zł, daje bardzo fajne możliwości. Podłącza się to do portu HDMI w TV i robi toto za prawie pełnoprawny komputer. Odtwarza całkiem przyzwoicie w HD, ma na pokładzie Windows 10 Home (jak kto lubi można postawić linuxa) i moim zdaniem jeśli ktoś nie ma pełnoprawnego PC-ta/Laptopa w domu, to robi za bardzo użyteczny dodatek do tabletu na którym można choćby normalnie wyedytować dokument (sorry, nie jestem tego zrobić w stanie na tablecie).
Za klawiaturę i mysz może robić zgrabna aplikacja na smartfona, albo fizyczna klawiatura i mysz bezprzewodowa.
IMHO fajny sprzęt do oglądania filmów z CDA, albo do zabrania ze sobą do cioci na imieniny jako awaryjny komputer

Konto usunięte, a jak z prozaiczną sprawą jaką jest umiejscowienie wtyczki HDMI?
bo jak ktoś ma TV na ścianie, z portem 90st - to nie podłączysz
a jak masz podłączenie równolegle, to możliwe że obudowa tv przeszkodzi?
ostatnio takie kwasy mam co chwilę w lapku jak cokolwiek trzeba podłączyć do USB - masz niby dwa porty obok siebie, ale jak w jeden coś wepniesz, to w drugi już ni hu hu
pierdoły, ale wkurzające
ostatnio takie kwasy mam co chwilę w lapku jak cokolwiek trzeba podłączyć do USB - masz niby dwa porty obok siebie, ale jak w jeden coś wepniesz, to w drugi już ni hu hu
pierdoły, ale wkurzające
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
straszna musi być utrata jakości na takiej przejściówce...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Konto usunięte, ciekawe ze względu na funkcjonalność i windowsa zamiast androida jak zazwyczaj. jedno pytanko, czy jako zasilanie wystarcz użyć wolny slot USB w TV czy potrzebuje więcej mocy i trzeba użyć źródła zewnętrznego?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Tak jakość jest podła. Zera są mniej okrągłe a jedynki jakieś takie krzywe.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
W filmie na yt wpinaja w port USB w tv. Ja nie próbowałem bo nie mam takiego.inquiz pisze:Konto usunięte, ciekawe ze względu na funkcjonalność i windowsa zamiast androida jak zazwyczaj. jedno pytanko, czy jako zasilanie wystarcz użyć wolny slot USB w TV czy potrzebuje więcej mocy i trzeba użyć źródła zewnętrznego?
Czyli do sprawdzenia, jak pamiętam moją instrukcję tv to jest ostrzeżenie, żeby nie ładować niczego ani nie podłączać jako źródło prądu. Szmocy chyba za mało.Konto usunięte pisze: W filmie na yt wpinaja w port USB w tv.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
W standardzie jest krótka 15cm przedluzka hdmi.busik pisze:Konto usunięte, a jak z prozaiczną sprawą jaką jest umiejscowienie wtyczki HDMI?
Byłem w zeszłym tyg na prezentacji Intela i mają wypuścić mocniejszy stick z 4gb ram. Tylko chyba cena nie będzie już taka fajna
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Ja bylem 2 tygodnie temu i można było takiego wygrać - cena w dystrybucji o ile dobrze pamiętam to 159USD. Co do zasilania, to gość coś wspominał, że od którejś wersji HDMI nie potrzeba zewnętrznego źródła.Konto usunięte pisze: Byłem w zeszłym tyg na prezentacji Intela i mają wypuścić mocniejszy stick z 4gb ram. Tylko chyba cena nie będzie już taka fajna
Z innych ciekawych rzeczy prezentowali Blueanker. Póki co bez szału, ale przy dzisiejszej modzie na internetowy ekshibicjonizm ma potencjał

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

tak, żartuję. kiedyś bardzo mocno starali się mi wytłumaczyć, żeby kupować drogie hable hdmi, bo na tych najtańszych jest gorszy obraz, stąd ten postBergen pisze:siewcu, żartujesz, prawda? Upewniam się tylko.

Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Akurat to ma jakieś uzasadnienie w przypadku długości kabla i "gęstości" sygnału. Jakość przewodu i wtyczek decyduje o tym, czy w ogóle będzie coś widać.siewcu pisze: żeby kupować drogie hable hdmi, bo na tych najtańszych jest gorszy obraz
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

dziwne pytanie, ale gdzie nie zadać jak tu:
pacjent = laptok, po wymianie dysku i klawiatury
system = windows 7 home
przeglądarka = objawy podobne na chrome i FF
wtyczki = zainstalowane aktualne Java, Flashplayer, silverlight, apple quicktime plugin = problem nie ustępuje
antywisrus = microsoft essentials
problem = po otwarciu jakiejkolwiek strony nie przewija ekranu w dół, można oglądać tylko i wyłącznie nagłówek strony, scrollem w myszce, sztrzałkami, kursorem.... czymkolwiek, ekran namiętnie stara się spierdzielać na górę, więc nie da się nic odczytać, przejrzeć itd. masajgon
Inny objaw powiązany = na ekranie głównym kliknięcie dowolnej ikony powoduje zaznaczenie się ikony pierwszej z góry (w lewym górnym rogu), a podwójne kliknięcie jakiejkolwiek ikony powoduje uruchomienie się programu którego ikona właśnie jest pierwsza od lewej u góry
sporadycznie problem znika, ale jednak częściej komp funkcjonuje jak powyżej
o co kaman drogie bravo?
wg mnie chyba jest jakiś fakap z klawiaturą, że "niewidocznie" zblokowany jest klawisz przewijania lub inny, bo przy restarcie systemu potrafi też piszczeć jak głupi i trzeba trybem serwisowym uruchamiać windowsa
choć może gdzieś indziej jest myk, bo strony potrafią uruchomić się normalnie, a po kilku sekundach dopiero blokować się na samej górze - jakby jakaś wtyczka czy inny konflikt systemowy go "uruchamiał"
komuś coś dzwoni?
pacjent = laptok, po wymianie dysku i klawiatury
system = windows 7 home
przeglądarka = objawy podobne na chrome i FF
wtyczki = zainstalowane aktualne Java, Flashplayer, silverlight, apple quicktime plugin = problem nie ustępuje
antywisrus = microsoft essentials
problem = po otwarciu jakiejkolwiek strony nie przewija ekranu w dół, można oglądać tylko i wyłącznie nagłówek strony, scrollem w myszce, sztrzałkami, kursorem.... czymkolwiek, ekran namiętnie stara się spierdzielać na górę, więc nie da się nic odczytać, przejrzeć itd. masajgon
Inny objaw powiązany = na ekranie głównym kliknięcie dowolnej ikony powoduje zaznaczenie się ikony pierwszej z góry (w lewym górnym rogu), a podwójne kliknięcie jakiejkolwiek ikony powoduje uruchomienie się programu którego ikona właśnie jest pierwsza od lewej u góry
sporadycznie problem znika, ale jednak częściej komp funkcjonuje jak powyżej
o co kaman drogie bravo?
wg mnie chyba jest jakiś fakap z klawiaturą, że "niewidocznie" zblokowany jest klawisz przewijania lub inny, bo przy restarcie systemu potrafi też piszczeć jak głupi i trzeba trybem serwisowym uruchamiać windowsa
choć może gdzieś indziej jest myk, bo strony potrafią uruchomić się normalnie, a po kilku sekundach dopiero blokować się na samej górze - jakby jakaś wtyczka czy inny konflikt systemowy go "uruchamiał"
komuś coś dzwoni?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Co dzieje się jak otworzysz jakiś dokument (np w notatniku) i spróbujesz pisać i przesuwać się do innych linii?
Neee, masz przyblokowany styk klawisza "strzałka w górę" albo ósemki na klawiaturze numerycznej, o ile laptok posiada. Prawilny sposób diagnozy, to odłączyć klawiaturę wbudowaną, używać klawiatury USB i sprawdzić czy będzie ok.
Prawilny sposób naprawy, to wymienić klawiaturę, mniej prawilny - psiknąć pod podejrzany klawisz sprayem do czyszczenia styków elektrycznych. Ale istnieje ryzyko, że coś się dzięki temu bardziej spieprzy (np. rozpuści się grafit na membranie...).
Mojem skromnem zdaniem.
Prawilny sposób naprawy, to wymienić klawiaturę, mniej prawilny - psiknąć pod podejrzany klawisz sprayem do czyszczenia styków elektrycznych. Ale istnieje ryzyko, że coś się dzięki temu bardziej spieprzy (np. rozpuści się grafit na membranie...).
Mojem skromnem zdaniem.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Bergen pisze: Neee, masz przyblokowany styk klawisza "strzałka w górę" albo ósemki na klawiaturze numerycznej
Owszem przyblokowany, ale wg opisu stawiam na klawisz "Home".

Konto usunięte, sprawdzę w domu, bo to priv, a w robocie na służbowym mam wszystko ok, dzięki temu mogę pisać tu 
Bergen, na to wychodzi że rrosiu ma rację, bo jak odpalisz główny ekran i klikasz ikony myszką, to tylko przy jednoczesnym przytrzymaniu klawisza HOME podświetla się pierwsza z góry od lewej ikona
podziękował - wszystko jasne
spróbuję sprężonym powietrzem psiknąć - jak nie pomoże, to gościowi co zmieniał klawiaturę (bo to jest nowa świeżo po wymianie) zrobię nalot
podziękował

Bergen, na to wychodzi że rrosiu ma rację, bo jak odpalisz główny ekran i klikasz ikony myszką, to tylko przy jednoczesnym przytrzymaniu klawisza HOME podświetla się pierwsza z góry od lewej ikona
podziękował - wszystko jasne
spróbuję sprężonym powietrzem psiknąć - jak nie pomoże, to gościowi co zmieniał klawiaturę (bo to jest nowa świeżo po wymianie) zrobię nalot
podziękował

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Czy ktoś ćwiczył kartę SD w funkcji drugiego dysku w laptopie? Czy to w ogóle ma sens? (brak cache itp)....
Karty sd sa wolne, czytniki montowane mocno ograniczony transfer.Proponuję drogie lecz idealne rozwiązanie.Konto usunięte pisze:Czy ktoś ćwiczył kartę SD w funkcji drugiego dysku w laptopie? Czy to w ogóle ma sens? (brak cache itp)....
Dysk ssd, drugi dysk talerzowy (ten ktory masz obecnie w lapku)zamiast napędu dvd. Napędu w komputerach przenośnych nie uzywa się juz zupelnie.
Inne rozwiaznie to nas server, dostep do plików z kazdego miejsca na świecie, gdzie mam dostęp do Internetu.
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
akir pisze: Proponuję drogie lecz idealne rozwiązanie.
Nie ma idealnych rozwiązań.
Aktualnie mam w laptopie drugi dysk w miejscu napędu DVD. Ale niestety w nowym lapku nie będzie miejsca na drugi dysk. Pozostanie mi pewnie jakiś zewnętrzny dysk na USB 3.0
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan! pisze: a dziura na m.2 będzie?
Zamówiłem lenovo x1 carbon, obawiam się, że nic się tam nie da wsadzić, bo to sprzęt dla inżynierów gejów. I jak to korpo jest jedna specyfikacja z dyskiem 250GB. To dużo za mało