Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 10 kwie 2016, o 11:56

ptk22 pisze: Czyli muszę się rozstać z oryginalnym radiem subaru?
Niekoniecznie, ja kupiłem po prostu transmiter FM i puszczam albo z pendrive albo paruję telefon po bluetooth.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

pol052
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GD
Polubił: 5 razy
Polubione posty: 28 razy

Post 10 kwie 2016, o 18:57

inquiz pisze:
ptk22 pisze: Czyli muszę się rozstać z oryginalnym radiem subaru?
Niekoniecznie, ja kupiłem po prostu transmiter FM i puszczam albo z pendrive albo paruję telefon po bluetooth.
Do transmitera mozna chyba jeszcze po kabelku jack-jack. zalezy od telefonu i transmitera oczywiscie. jest to tez jakis substytut handsfree przy okazji.
Impreza na codzien a w weekendy 126p900

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 kwie 2016, o 15:07

Pobawiłem się przez kilka dni zabawką o nazwie Intel Compute Stick.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=aLITHNJj01s

Jak na zabawkę za 499zł, daje bardzo fajne możliwości. Podłącza się to do portu HDMI w TV i robi toto za prawie pełnoprawny komputer. Odtwarza całkiem przyzwoicie w HD, ma na pokładzie Windows 10 Home (jak kto lubi można postawić linuxa) i moim zdaniem jeśli ktoś nie ma pełnoprawnego PC-ta/Laptopa w domu, to robi za bardzo użyteczny dodatek do tabletu na którym można choćby normalnie wyedytować dokument (sorry, nie jestem tego zrobić w stanie na tablecie).

Za klawiaturę i mysz może robić zgrabna aplikacja na smartfona, albo fizyczna klawiatura i mysz bezprzewodowa.

IMHO fajny sprzęt do oglądania filmów z CDA, albo do zabrania ze sobą do cioci na imieniny jako awaryjny komputer ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 19 kwie 2016, o 16:32

Konto usunięte, a jak z prozaiczną sprawą jaką jest umiejscowienie wtyczki HDMI?
bo jak ktoś ma TV na ścianie, z portem 90st - to nie podłączysz
a jak masz podłączenie równolegle, to możliwe że obudowa tv przeszkodzi?

ostatnio takie kwasy mam co chwilę w lapku jak cokolwiek trzeba podłączyć do USB - masz niby dwa porty obok siebie, ale jak w jeden coś wepniesz, to w drugi już ni hu hu
pierdoły, ale wkurzające
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 kwie 2016, o 17:00

busik, 9,99 PLN :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

siewcu
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 19 kwie 2016, o 19:38

straszna musi być utrata jakości na takiej przejściówce...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 19 kwie 2016, o 20:04

siewcu, żartujesz, prawda? Upewniam się tylko.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2016, o 20:17

Konto usunięte, ciekawe ze względu na funkcjonalność i windowsa zamiast androida jak zazwyczaj. jedno pytanko, czy jako zasilanie wystarcz użyć wolny slot USB w TV czy potrzebuje więcej mocy i trzeba użyć źródła zewnętrznego?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 19 kwie 2016, o 20:21

Tak jakość jest podła. Zera są mniej okrągłe a jedynki jakieś takie krzywe.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2016, o 20:41

inquiz pisze:Konto usunięte, ciekawe ze względu na funkcjonalność i windowsa zamiast androida jak zazwyczaj. jedno pytanko, czy jako zasilanie wystarcz użyć wolny slot USB w TV czy potrzebuje więcej mocy i trzeba użyć źródła zewnętrznego?
W filmie na yt wpinaja w port USB w tv. Ja nie próbowałem bo nie mam takiego.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2016, o 20:44

Konto usunięte pisze: W filmie na yt wpinaja w port USB w tv.
Czyli do sprawdzenia, jak pamiętam moją instrukcję tv to jest ostrzeżenie, żeby nie ładować niczego ani nie podłączać jako źródło prądu. Szmocy chyba za mało.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 kwie 2016, o 20:45

busik pisze:Konto usunięte, a jak z prozaiczną sprawą jaką jest umiejscowienie wtyczki HDMI?
bo jak ktoś ma TV na ścianie, z portem 90st - to nie podłączysz
a jak masz podłączenie równolegle, to możliwe że obudowa tv przeszkodzi?
W standardzie jest krótka 15cm przedluzka hdmi.

Byłem w zeszłym tyg na prezentacji Intela i mają wypuścić mocniejszy stick z 4gb ram. Tylko chyba cena nie będzie już taka fajna

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 19 kwie 2016, o 21:21

Konto usunięte pisze: Byłem w zeszłym tyg na prezentacji Intela i mają wypuścić mocniejszy stick z 4gb ram. Tylko chyba cena nie będzie już taka fajna
Ja bylem 2 tygodnie temu i można było takiego wygrać - cena w dystrybucji o ile dobrze pamiętam to 159USD. Co do zasilania, to gość coś wspominał, że od którejś wersji HDMI nie potrzeba zewnętrznego źródła.
Z innych ciekawych rzeczy prezentowali Blueanker. Póki co bez szału, ale przy dzisiejszej modzie na internetowy ekshibicjonizm ma potencjał ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

siewcu
5 gwiazdek

Post 20 kwie 2016, o 07:59

Bergen pisze:siewcu, żartujesz, prawda? Upewniam się tylko.
tak, żartuję. kiedyś bardzo mocno starali się mi wytłumaczyć, żeby kupować drogie hable hdmi, bo na tych najtańszych jest gorszy obraz, stąd ten post ;-)
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 kwie 2016, o 08:15

siewcu pisze: żeby kupować drogie hable hdmi, bo na tych najtańszych jest gorszy obraz
Akurat to ma jakieś uzasadnienie w przypadku długości kabla i "gęstości" sygnału. Jakość przewodu i wtyczek decyduje o tym, czy w ogóle będzie coś widać.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 maja 2016, o 14:56

dziwne pytanie, ale gdzie nie zadać jak tu:
pacjent = laptok, po wymianie dysku i klawiatury
system = windows 7 home
przeglądarka = objawy podobne na chrome i FF
wtyczki = zainstalowane aktualne Java, Flashplayer, silverlight, apple quicktime plugin = problem nie ustępuje
antywisrus = microsoft essentials

problem = po otwarciu jakiejkolwiek strony nie przewija ekranu w dół, można oglądać tylko i wyłącznie nagłówek strony, scrollem w myszce, sztrzałkami, kursorem.... czymkolwiek, ekran namiętnie stara się spierdzielać na górę, więc nie da się nic odczytać, przejrzeć itd. masajgon

Inny objaw powiązany = na ekranie głównym kliknięcie dowolnej ikony powoduje zaznaczenie się ikony pierwszej z góry (w lewym górnym rogu), a podwójne kliknięcie jakiejkolwiek ikony powoduje uruchomienie się programu którego ikona właśnie jest pierwsza od lewej u góry

sporadycznie problem znika, ale jednak częściej komp funkcjonuje jak powyżej

o co kaman drogie bravo?
wg mnie chyba jest jakiś fakap z klawiaturą, że "niewidocznie" zblokowany jest klawisz przewijania lub inny, bo przy restarcie systemu potrafi też piszczeć jak głupi i trzeba trybem serwisowym uruchamiać windowsa

choć może gdzieś indziej jest myk, bo strony potrafią uruchomić się normalnie, a po kilku sekundach dopiero blokować się na samej górze - jakby jakaś wtyczka czy inny konflikt systemowy go "uruchamiał"

komuś coś dzwoni?
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 maja 2016, o 15:00

Co dzieje się jak otworzysz jakiś dokument (np w notatniku) i spróbujesz pisać i przesuwać się do innych linii?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 18 maja 2016, o 15:00

Neee, masz przyblokowany styk klawisza "strzałka w górę" albo ósemki na klawiaturze numerycznej, o ile laptok posiada. Prawilny sposób diagnozy, to odłączyć klawiaturę wbudowaną, używać klawiatury USB i sprawdzić czy będzie ok.

Prawilny sposób naprawy, to wymienić klawiaturę, mniej prawilny - psiknąć pod podejrzany klawisz sprayem do czyszczenia styków elektrycznych. Ale istnieje ryzyko, że coś się dzięki temu bardziej spieprzy (np. rozpuści się grafit na membranie...).

Mojem skromnem zdaniem.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 maja 2016, o 15:06

Bergen pisze: Neee, masz przyblokowany styk klawisza "strzałka w górę" albo ósemki na klawiaturze numerycznej

Owszem przyblokowany, ale wg opisu stawiam na klawisz "Home".

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 maja 2016, o 16:15

Konto usunięte, sprawdzę w domu, bo to priv, a w robocie na służbowym mam wszystko ok, dzięki temu mogę pisać tu :-)
Bergen, na to wychodzi że rrosiu ma rację, bo jak odpalisz główny ekran i klikasz ikony myszką, to tylko przy jednoczesnym przytrzymaniu klawisza HOME podświetla się pierwsza z góry od lewej ikona

podziękował - wszystko jasne
spróbuję sprężonym powietrzem psiknąć - jak nie pomoże, to gościowi co zmieniał klawiaturę (bo to jest nowa świeżo po wymianie) zrobię nalot
podziękował :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 cze 2016, o 12:09

Czy ktoś ćwiczył kartę SD w funkcji drugiego dysku w laptopie? Czy to w ogóle ma sens? (brak cache itp)....

akir
1 gwiazdka
Polubione posty: 0

Post 17 cze 2016, o 12:50

Konto usunięte pisze:Czy ktoś ćwiczył kartę SD w funkcji drugiego dysku w laptopie? Czy to w ogóle ma sens? (brak cache itp)....
Karty sd sa wolne, czytniki montowane mocno ograniczony transfer.Proponuję drogie lecz idealne rozwiązanie.
Dysk ssd, drugi dysk talerzowy (ten ktory masz obecnie w lapku)zamiast napędu dvd. Napędu w komputerach przenośnych nie uzywa się juz zupelnie.

Inne rozwiaznie to nas server, dostep do plików z kazdego miejsca na świecie, gdzie mam dostęp do Internetu.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 cze 2016, o 13:38

akir pisze: Proponuję drogie lecz idealne rozwiązanie.

Nie ma idealnych rozwiązań.

Aktualnie mam w laptopie drugi dysk w miejscu napędu DVD. Ale niestety w nowym lapku nie będzie miejsca na drugi dysk. Pozostanie mi pewnie jakiś zewnętrzny dysk na USB 3.0

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 17 cze 2016, o 14:08

a dziura na m.2 będzie?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 cze 2016, o 14:22

Alan, Alan, Alan! pisze: a dziura na m.2 będzie?

Zamówiłem lenovo x1 carbon, obawiam się, że nic się tam nie da wsadzić, bo to sprzęt dla inżynierów gejów. I jak to korpo jest jedna specyfikacja z dyskiem 250GB. To dużo za mało

ODPOWIEDZ