Coś niedobrego

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gość
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Coś niedobrego

Post 29 gru 2008, o 21:01

Arno pisze:nie dzwine, patrze jakie auo kupic. Zeby koszty byly znosne. A Mercedes drozszy od sti.
Powiem Ci, że jeśli masz zamiar zrezygnować z Sti i przenieść się do innej stajni, auto ma być za podobne pieniądze, a jedocześnie powinno godnie zastąpić Twoją Imprezę, to widzę w tej chwili jednego pretendenta:
http://www.audi.pl/wydarzenia/wiadomosc ... ant,n.html

Przeczytaj dokładnie o technologiach zastosowanych w tym samochodzie. Moim zdaniem są one bardzo ciekawe.
I chyba można już go rezerwować, bo ma być dostępny od wiosny.
8-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2008, o 21:58

No tak, ale podobne pieniadze to sa raczej a4 z silnikami 2.0tfsi albo 2.0tdi.
Ale dziekuje.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gość
5 gwiazdek

Post 29 gru 2008, o 22:09

Nie rozumiem?
Nowe imprezy Sti kosztują w tej chwili w cenniku SIP (wg. EFL): 207-228 tys. zł, a nowe Audi S4 w podstawowej specyfikacji (z manualną skrzynią) podejrzewam, że zostanie wycenione na jakieś 220 tys zł...
nie znalazłem jeszcze dokładnej informacji, ale myślę, że to będzie coś koło tego.

PS
Nowe A4 2.0tfsi albo 2.0tdi to coś w granicach 140-150 tys. zł, wg EFL.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2008, o 22:09

sekunde, pytanie mam takie - czy ceny tych amortyzatorow np w niemczech sa takie same?
mam wrazenie, ze przeglady i czesci sa wyjatkowo kosztowne w tej w sumie zwyklej marce, rozniacej sie jedynie tym, ze otacza ja jakis nimb dziwnej kultowosci.
umowmy sie, szyby besz ramek, to nie taki znowu wyczyn, jest pare innych marek majacych ten system.
naped na cztery kola, istotnie swietny, ale np audi tez ma dobry, zdaje sie.
nie psuje sie. ale chyba wiele aut sie nie psuje.
nie wygodny - sporo jest aut niewygodnych
glosny - tuaj konkurencja jest duza.
niektore modele jezdza szybko, w innych markach tez.

z pwodow historycznych, kiedy importer miejaki S. byl na smoczej wszysto zrobilo sie bardzo drogie.
i tak juz poszlo, trzymano ceny, wmawiano wszystkim, ze to osmy cud swiata, caly narod gapi sie w te auta jak pies w gnat i sie slini. ale tak serio to do czego?
wymienie, jesli pozwolicie, kilka marek, ktore kosztuja tyle samo, a proponuja zupelnie co innego:
BMW, AUDI, MERCEDES, VOLVO, ALFA, SAAB, - zaraz zaczna sie krzyki, ale naped na 4 kola, ale alfa sie psuje, ale Volvo to dla kapeluszy.... No co robic. Alfa podobno sie nie psuje, zwlaszcza diesle.
Ale wyobrazmy sobie, ze zostaniemy przy pierwszych trzech - Audi i BMW w tej samej cenie co STI daja auta z 4x4. Mercedes daje za nieco wieksze pieniadze. A sa przy tym ciche, wygodne, luksusowe... Zupelnie inna bajka. Czyli kwestia wyboru, czego sie oczekuje.
Przeszlo sie przez faze zaslepienia kultowoscia i trzeb wyskoczyc z tego

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2008, o 22:14

gootek pisze:Nie rozumiem?
Nowe imprezy Sti kosztują w tej chwili w cenniku SIP (wg. EFL): 207-228 tys. zł, a nowe Audi S4 w podstawowej specyfikacji (z manualną skrzynią) podejrzewam, że zostanie wycenione na jakieś 220 tys zł...
nie znalazłem jeszcze dokładnej informacji, ale myślę, że to będzie coś koło tego.
Cztery tygodnie temu kosztowalo raczej w okolicach 170. jakies zachwiania kursowe. To moze tez potem dotyczyc a4.
A moze wkrtce kurs znowu spadnie.Kto to wie.

Gość
5 gwiazdek

Post 29 gru 2008, o 22:25

Mój znajomy z dawnych lat, Niemiec z Bawarii, kupił sobie Subaru Legacy na początku lat 90-tych.
Inni nasi wspólni znajomi uważali to za kuriozum.
Ale on był bardzo zadowolony. Przede wszystkim wtedy dużo sie mówiło w Niemczech o kradzieżach Marcedesów i BMW przez... (wiadomo kogo), a on bardzo chciał uniknąć takich kłopotów. I dlatego wybrał bardzo nietypowy samochód – Subaru Legacy.

Ten znajomy miał działalność gospodarczą jako handlowiec i pracował jako przedstawiciel pewnej małej amerykańskiej firmy na teren całych Niemiec.
Robił wtedy niebotyczne przebiegi.
Jego Subaru było absolutnie niezawodne i był bardzo zadowolony.
Ale kiedy po trzech latach przyszedł czas wymienić auto na nowe, okazało się, że Legacy może sprzedać tylko za jakąś śmieszną kwotę. Utrata ceny była tak duża, że jako kolejne auto kupił jednak Mercedesa.
I to jest jedyny mój znajomy Niemiec, który miał kiedyś Subaru.
Więc nie mam pojęcia, jacy ludzie i po co kupują tam te samochody.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 gru 2008, o 22:40

mysliwi

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 30 gru 2008, o 00:16

Arno, nowe a4 3,0 tdi, genialny silnik nieporownywalny do boxera, duuuuuuuuuuzo lepszy, oczywiscie quattro, od brokera za 170 k PLN w tlustej konfiguracji. no i duzo (trzydziesci kilka cm) wieksza buda niz poprzednie a4

gootek, glownie stare dziady, jako opcje dla toyoty oraz wszedzie tam gdzie potrzebne 4x4 jako opcja dla audi quattro za duzo mniejsze pieniadze.
a poniewaz rynek 4x4 bardzo urosl, konkurencja sie pojawila, to trzeba bylo diesla wprowadzic itepe.

proste.

ktos mnie ostatnio pytal jak mi sie sprawuje ta moja KIA ...
nie mialem napisu subaru na tyle... a logo podobne...

podsumowujac: jezdze autem unikatowym w niemczech.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 31 gru 2008, o 19:44

:wall:

Znów banda poczciwych i pełnych dobrych chęci znajomych zapycha mi skrzynkę mailową oraz komórkę życzeniami - w większości zresztą nawet fikuśnymi, i ewidentnie niesamodzielnymi. :oops:

Luuudzie, dajcie se spokój... i nie liczcie na wzajemność :evilgrin:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 31 gru 2008, o 20:11

Pozostaje mi tylko przeprosić za pamięć...

:-p
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 gru 2008, o 20:19

Ty życzyłeś przy okazji, to się nie liczy ;-)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 2 sty 2009, o 00:40

Ode mnie były co prawda nie fikuśne, ale przynajmniej samodzielne :-p

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 2 sty 2009, o 01:33

WiS, OK Skoro nie lubisz jak o Tobie pamiętają, to od teraz zapominam....WiS ?, Kto To Wis ?

barton
6 gwiazdek

Post 2 sty 2009, o 01:59

no i się strułem... :(
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H

Post 2 sty 2009, o 02:09

Barthol pisze:no i się strułem... :(
Przysłowiową "sałatką" ? ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 2 sty 2009, o 02:12

Barthol, rybka za bardzo pływała ? ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barton
6 gwiazdek

Post 2 sty 2009, o 02:18

raczej to nie to, gdyż od 2-3 tygodni jedyne co pijam to woda i herbata i dobrze mi z tym :).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 2 sty 2009, o 02:20

Barthol, widać woda i herbata szkodzą ! :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

barton
6 gwiazdek

Post 2 sty 2009, o 02:25

Chloru pisze:Barthol, widać woda i herbata szkodzą ! :mrgreen:
tak to już jest z dobrymi rzeczami :mrgreen:

Edit (godzina 02:00):
właśnie wezwałem MPWiK do awarii wodociągu (się małe rozlewisko zrobiło na parkingu).

Swoją drogą kocham sytuacje gdy dzwonię poinformować o usterce, gościa w słuchawce słyszę bardzo słabo a moja rodzicielka do drugiego ucha opowiada co mam mówić (jakbym sam nie widział- patrzymy przez to samo okno). Efekt jest tego taki, że gościa słyszę jeszcze słabiej... :giggle:

Zapas wody już sobie zrobiłem, tak profilaktycznie do kilku miednic 8-)

Edit2 (02:30): (relacja prawie live)
Przyjechało 2 magików z MPWiK, pokręcili coś przy zaworze, oznaczyli miejsce wycieku przy pomocy metalowego pręta i taśmy. Woda ma to gdzieś i dalej sobie płynie...

A teraz walczą kilofkami jakieś 30 metrów niżej ze zmarzniętą ziemią.

Edit3: (02:53)
Sytuacja opanowana, woda już nie ucieka z rury. Efekt uboczny: woda odcięta w bloku, się sąsiedzi ucieszą rano. :giggle:
A o poranku pewnie wjedzie tzw. męski sprzęt czyli koparka i nie będzie litości dla dziury :lol:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 sty 2009, o 12:16

LouCyphre pisze: Skoro nie lubisz jak o Tobie pamiętają, to od teraz zapominam....

Lucek, przepraszam jesli uraziłem - bardzo sobie cenię naszą znajomość, ale wcale nie wymagam, aby była ona potwierdzana świątecznym sms-em. Bez tego też Cię lubię ;-)

Problem przestaje być błahy kiedy się od kilkunastu lat ma dość szerokie kontakty zawodowe, różnych dalszych i bliższych znajomych, współpracowników indywidualnych i instytucjonalnych oraz studentów byłych i obecnych - a wszyscy chcą być niezwykle mili - i gdy parę dni przed świętem sms-y i maile zaczynają ci schodzić setkami - a że pracujesz "w ruchu ciągłym", a więc także w okresie świątecznym czekasz na pewne informacje bieżące i ważne, to nie pozwolisz sobie na wyłączenie komórki i kompa i na wywalenie potem tego wszystkiego hurtem.
Efekt - trzeba selekcjonować na bieżąco.
Rodzina mnie omal od świątecznego stołu nie odgoniła, bo byłem zajęty głównie odbieraniem i kasowaniem życzeń z komórki... :wall:

A jeśli się jeszcze otrzymuje od czterech różnych osób cztery razy z rzędu taki sam tekścik, niezwykle dowcipny i w mniemaniu wysyłającego bardzo oryginalny i elegancki, albo maila wysłanego zbiorowo do kiludziesięciu adresatów - to pewną refleksję to budzi... :cofee:
Niekoniecznie pozytywną.

Dlatego wszystkich, którzy mnie lubią - jeszcze raz proszę. Na przyszłość lubcie mnie nie wysyłając mi świątecznych maili i sms-ów. ;-)
Będę Wam naprawdę za to wdzięczny 8-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 2 sty 2009, o 12:28

WiS, nie martw sie ja dostałem SMSowe zyczenia od conajmniej dwoch osób ktorym reki nie podaję i nie rozmawiam bo przeciez wysyłają do całej listy kontaktów.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 2 sty 2009, o 14:13

WiS, no to wszystkiego dobrego w Nowym Roku :barbie:
:mrgreen:

Mroowa
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza

Post 3 sty 2009, o 00:43

Pięknie sobie pada śnieżek już 2 dni... ulice u mnie ... pięknie zasypane śniegiem... a... moje auto... :(

Obrazek

Bo jakiemuś jełopowi chciało się wymusić pierwszeństwo ! :evilgrin:

Na dodatek muszę czekać na ubezpieczenie bo nie ma siana na naprawę :), a dzisiaj w poleconym z PZU stwierdzili, że koszta naprawy przewyższąją wartość auta :(

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 3 sty 2009, o 00:45

Mroowa pisze: Na dodatek muszę czekać na ubezpieczenie bo nie ma siana na naprawę :), a dzisiaj w poleconym z PZU stwierdzili, że koszta naprawy przewyższąją wartość auta :(
No to mają problem. Skoro to jego wina, to upieraj się przy odtworzeniu auta.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 sty 2009, o 00:47

Azrael pisze:WiS, nie martw sie ja dostałem SMSowe zyczenia od conajmniej dwoch osób ktorym reki nie podaję i nie rozmawiam bo przeciez wysyłają do całej listy kontaktów.
A, ja od Subaryty też :mrgreen: Jak sądzę, szczere :giggle:
barbie pisze: WiS, no to wszystkiego dobrego w Nowym Roku
No na te jedne czekałem... i nic - wymusić musiałem podstępem ;-)

Mroowa - wyrazy :-(

ODPOWIEDZ