Przepisy i przypisy
Re: Przepisy i przypisy
Trochę zamieszania zrobilem chyba.
Śmietany dużo, na rybę około 1,5 kilo daję duże opakowanie piątnicy, do tego łyżeczka tymianku, pieprz biały zalecany ale też można dodać kolorowego, jak dla mnie to ma być dużo. Zależy to też od brytfanki, dobrze aby było jak najmniej wolnej przestrzeni na dnie.
Czosnku się nie bać, jak się go nie pogniecie to zapachów nie ma się co obawiać. Dodatkowo jest całkiem niezły jako zakąska albo można na grzankę rozsmarować.
Ryby nie przewracamy, piekarnik na 150, a czas pieczenia przynajmniej godzina (podlewać śmietaną w trakcie!!) ale to zależy od wielkości rybki.
A głowa w rybie jest praktyczna, przy zakupie to najprostszy weryfikator świeżości. Nic nie wypada ze środka przy układaniu na brytfance a jak ja sobie nakładam to biorę część najbliżej ogona i łepek właśnie, na szczupaku można tam znaleźć małe co nieco do konsumpcji.
Śmietany dużo, na rybę około 1,5 kilo daję duże opakowanie piątnicy, do tego łyżeczka tymianku, pieprz biały zalecany ale też można dodać kolorowego, jak dla mnie to ma być dużo. Zależy to też od brytfanki, dobrze aby było jak najmniej wolnej przestrzeni na dnie.
Czosnku się nie bać, jak się go nie pogniecie to zapachów nie ma się co obawiać. Dodatkowo jest całkiem niezły jako zakąska albo można na grzankę rozsmarować.
Ryby nie przewracamy, piekarnik na 150, a czas pieczenia przynajmniej godzina (podlewać śmietaną w trakcie!!) ale to zależy od wielkości rybki.
A głowa w rybie jest praktyczna, przy zakupie to najprostszy weryfikator świeżości. Nic nie wypada ze środka przy układaniu na brytfance a jak ja sobie nakładam to biorę część najbliżej ogona i łepek właśnie, na szczupaku można tam znaleźć małe co nieco do konsumpcji.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Cos w tym musi byc. Ostatnio jak o 4 wracalem przez miasto do domu, to wszyscy mnie o to pytali...LouCyphre pisze:gruby, A może Ty jakiś kryptosemita i fag jesteś, że tak ciągle o korzeniach wspominasz ?
g.
gruby pisze: Ostatnio jak o 4 wracalem przez miasto do domu
NIe wierzę...taki strażnik moralności o tej porze poza domem ?

LouCyphre pisze:gruby pisze: Ostatnio jak o 4 wracalem przez miasto do domu
NIe wierzę...taki strażnik moralności o tej porze poza domem ?
Szukal moralnosci!!!
g.
gruby pisze: Szukal moralnosci!!!
Z takim doświadczeniem po nocy ? Kulą w płot pastorze

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Kruszyn pisze: Ludzie rybę tyle czasu ?????? 40 minut to maks
No właśnie, półtorej godziny to indyka piekę...
Z czosnkiem to nie jestem pewien, może nie zabić ryby.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
inquiz pisze: czas pieczenia przynajmniej godzina
Człowieku

Chociaż przy 150 to może i da radę....
Przy większej rybie to trzeba zważyć i 40 minut na kilogram.Konto usunięte pisze:inquiz pisze: czas pieczenia przynajmniej godzina
Człowiekurybę przez godzinę
![]()
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
A więc z całą mocą i pełną odpowiedzialnością mogę potwierdzić, że szynki i boczki wyszły ZNAKOMICIE!!!!!WiS pisze: Ze starej książki kucharskiej - moja Babcia wykorzystywała kiedyś te przepisy, i efekt był znakomity

Mniam!

Dolce far niente 

Smacznego
. Może też kiedyś spróbuję sama tak zrobić
. Miałeś świeżego prosiaczka, czy to zwykłe mięso ze sklepu?

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
Ze sklepu.Doxa pisze: czy to zwykłe mięso ze sklepu
Tylko zalewa bez szprycowania...
Dolce far niente 

Za 1,5 h kończę pieczenie i już mam święta gotowe
. Czyli na 23 jestem zapięty hehehehe. Karpia i ziemniaki upiekę przed sama kolacją.

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
LouCyphre oszalałeś ciasta hehehehe mięska piekłem 

Święte słowa. Ostatecznie zrobiłam tak:FUX pisze: Bez kombinacji, a sie nie s...li
Oliwa, czosnek, sol, pieprz, pietruszka...
umytego pstrąga posoliłam i popieprzyłam białym pieprzem. Do środka włożyłam plaster boczku (średnio wigilijnie ;)), na wierzch ryby trochę masła. Włożyłam do gorącego piekarnika na max 15 min. W międzyczasie na patelni rozgrzałam trochę oliwy i masła, dodałam pokrojony w cienkie plasterki czosnek (dużo), sok z 1 cytryny i garść pokrojonej zielonej pietruszki. Na ogniu minutkę, do zagotowania. Rybkę wyjęłam z piekarnika, polałam sosem i była pyyycha

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
Na pewno smaczny. Sos sprawdzony wielokrotnie.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
Kurnia, czary - u mnie działa, a Ty, Az i Lucjan mają problemy. Dziwne.
A jak w to klikniesz, to widać coś?
http://1.bp.blogspot.com/_0XY5XCGMHqg/S ... 722349.jpg
No to jeszcze jedno:
A jak w to klikniesz, to widać coś?
http://1.bp.blogspot.com/_0XY5XCGMHqg/S ... 722349.jpg
No to jeszcze jedno:
http://wwojnar.com/
Widać...devlin pisze: A jak w to klikniesz, to widać coś?
Coś przypalonego w czerwonym winie?

Dolce far niente 

A w jakiej temperaturze pieczesz rybę?Konto usunięte pisze: Człowiekurybę przez godzinę
Ja w 120-140.
W 140 też piekę mięso. A są tacy, co pieką w 80 stopniach - parę godzin się taki dwukilowy kawałek piecze, ale za to jest soczysty, na całym przekroju równo różowy i równo upieczony, bez miejsc przepieczonych, szaro-burych i suchych

I obsmażają po pieczeniu, a nie przed...

Przy pieczeniu w temp.140 stopni, spokojnie możesz liczyć 40 min na kg ryby (jak nie więcej).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Gal pisze: A w jakiej temperaturze pieczesz rybę?
Standardowo wszystko w 180, chyba że czasem technologia wymaga innej.
Technologie są różne.Konto usunięte pisze: Standardowo wszystko w 180, chyba że czasem technologia wymaga innej.
Nie zagniesz mnie - od stycznia zatrudniam dwóch technologów żywienia po SGGW.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.