Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:41

Trochę zamieszania zrobilem chyba.

Śmietany dużo, na rybę około 1,5 kilo daję duże opakowanie piątnicy, do tego łyżeczka tymianku, pieprz biały zalecany ale też można dodać kolorowego, jak dla mnie to ma być dużo. Zależy to też od brytfanki, dobrze aby było jak najmniej wolnej przestrzeni na dnie.

Czosnku się nie bać, jak się go nie pogniecie to zapachów nie ma się co obawiać. Dodatkowo jest całkiem niezły jako zakąska albo można na grzankę rozsmarować.

Ryby nie przewracamy, piekarnik na 150, a czas pieczenia przynajmniej godzina (podlewać śmietaną w trakcie!!) ale to zależy od wielkości rybki.

A głowa w rybie jest praktyczna, przy zakupie to najprostszy weryfikator świeżości. Nic nie wypada ze środka przy układaniu na brytfance a jak ja sobie nakładam to biorę część najbliżej ogona i łepek właśnie, na szczupaku można tam znaleźć małe co nieco do konsumpcji.


Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:44

LouCyphre pisze:gruby, A może Ty jakiś kryptosemita i fag jesteś, że tak ciągle o korzeniach wspominasz ?
Cos w tym musi byc. Ostatnio jak o 4 wracalem przez miasto do domu, to wszyscy mnie o to pytali...

g.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 01:52

gruby pisze: Ostatnio jak o 4 wracalem przez miasto do domu

NIe wierzę...taki strażnik moralności o tej porze poza domem ? :-d







:mrgreen:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 02:14

LouCyphre pisze:
gruby pisze: Ostatnio jak o 4 wracalem przez miasto do domu

NIe wierzę...taki strażnik moralności o tej porze poza domem ? :-d

Szukal moralnosci!!!

g.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 02:24

gruby pisze: Szukal moralnosci!!!

Z takim doświadczeniem po nocy ? Kulą w płot pastorze :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 12:39

Kruszyn pisze: Ludzie rybę tyle czasu ?????? 40 minut to maks

No właśnie, półtorej godziny to indyka piekę...

Z czosnkiem to nie jestem pewien, może nie zabić ryby.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 12:41

inquiz pisze: czas pieczenia przynajmniej godzina

Człowieku :roll: rybę przez godzinę :?:

Chociaż przy 150 to może i da radę....

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 gru 2008, o 19:01

Konto usunięte pisze:
inquiz pisze: czas pieczenia przynajmniej godzina

Człowieku :roll: rybę przez godzinę :?:

Chociaż przy 150 to może i da radę....
Przy większej rybie to trzeba zważyć i 40 minut na kilogram.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2008, o 13:11

WiS pisze: Ze starej książki kucharskiej - moja Babcia wykorzystywała kiedyś te przepisy, i efekt był znakomity
A więc z całą mocą i pełną odpowiedzialnością mogę potwierdzić, że szynki i boczki wyszły ZNAKOMICIE!!!!! :-d
Mniam! :cofee:
Dolce far niente ;-)

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2008, o 15:30

Smacznego :thumb: . Może też kiedyś spróbuję sama tak zrobić :whistle: . Miałeś świeżego prosiaczka, czy to zwykłe mięso ze sklepu?
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 21 gru 2008, o 16:27

Doxa pisze: czy to zwykłe mięso ze sklepu
Ze sklepu.
Tylko zalewa bez szprycowania...
Dolce far niente ;-)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2008, o 23:30

Za 1,5 h kończę pieczenie i już mam święta gotowe :-) . Czyli na 23 jestem zapięty hehehehe. Karpia i ziemniaki upiekę przed sama kolacją.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2008, o 23:42

Kruszyn, A co piekłeś ? Ciasta ?
:mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 gru 2008, o 23:44

LouCyphre oszalałeś ciasta hehehehe mięska piekłem :-p
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 gru 2008, o 17:23

FUX pisze: Bez kombinacji, a sie nie s...li :oops:
Oliwa, czosnek, sol, pieprz, pietruszka...
Święte słowa. Ostatecznie zrobiłam tak:

umytego pstrąga posoliłam i popieprzyłam białym pieprzem. Do środka włożyłam plaster boczku (średnio wigilijnie ;)), na wierzch ryby trochę masła. Włożyłam do gorącego piekarnika na max 15 min. W międzyczasie na patelni rozgrzałam trochę oliwy i masła, dodałam pokrojony w cienkie plasterki czosnek (dużo), sok z 1 cytryny i garść pokrojonej zielonej pietruszki. Na ogniu minutkę, do zagotowania. Rybkę wyjęłam z piekarnika, polałam sosem i była pyyycha :!:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 gru 2008, o 17:34

Na pewno smaczny. Sos sprawdzony wielokrotnie.
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 25 gru 2008, o 19:44

Doxa pisze: i była pyyycha
:thumb:
Dolce far niente ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 26 gru 2008, o 16:21

Doxa, Gal.
Udziec jagnięcy był cacy!!! :thumb:
Hvala...
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 13:38

http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 13:46

Obraz nie bangla...
Dolce far niente ;-)

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Włochy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 13:49

Kurnia, czary - u mnie działa, a Ty, Az i Lucjan mają problemy. Dziwne.

A jak w to klikniesz, to widać coś?

http://1.bp.blogspot.com/_0XY5XCGMHqg/S ... 722349.jpg

No to jeszcze jedno:
Załączniki
_MG_0545.jpg
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 14:13

devlin pisze: A jak w to klikniesz, to widać coś?
Widać...
Coś przypalonego w czerwonym winie?


:razz:
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 14:16

Konto usunięte pisze: Człowieku :roll: rybę przez godzinę :?:

Chociaż przy 150 to może i da radę....
A w jakiej temperaturze pieczesz rybę?
Ja w 120-140.
W 140 też piekę mięso. A są tacy, co pieką w 80 stopniach - parę godzin się taki dwukilowy kawałek piecze, ale za to jest soczysty, na całym przekroju równo różowy i równo upieczony, bez miejsc przepieczonych, szaro-burych i suchych 8-)
I obsmażają po pieczeniu, a nie przed... :-d

Przy pieczeniu w temp.140 stopni, spokojnie możesz liczyć 40 min na kg ryby (jak nie więcej).
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 23:19

Gal pisze: A w jakiej temperaturze pieczesz rybę?

Standardowo wszystko w 180, chyba że czasem technologia wymaga innej.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 4 sty 2009, o 23:21

Konto usunięte pisze: Standardowo wszystko w 180, chyba że czasem technologia wymaga innej.
Technologie są różne.
Nie zagniesz mnie - od stycznia zatrudniam dwóch technologów żywienia po SGGW. ;-)
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

ODPOWIEDZ