Discovery 4 vs. LandCrusier 150 czy ktoś wie?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Re: Discovery 4 vs. LandCrusier 150 czy ktoś wie?

Post 21 mar 2011, o 23:25

Лукашэнка pisze: A nawiązując do tematu rozwarstwienia społeczeństw i co z tego wynika,
ciekawe badania na ten temat robią ci ludzie:
http://www.equalitytrust.org.uk/
O!
People in more equal societies live longer, a smaller proportion of children die in infancy and self-rated health is better.

No przecież. :-)

Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 mar 2011, o 23:28

FUX pisze:Arno, o kasie nie bedziemy gadać, jak mały 5150, funduje... :-d
ale ta kumulacja oznacza, ze ja trzech baniek nie trafilem tydzien temu! cholera.
a przy takiej wygranej, to sie trzeba bardzo pilnowac, zeby se zewnetrznej oznaki luksusu nagle nie kupic.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 mar 2011, o 23:35

To prawda.
Ciekawe czy Lotto może przelać wygraną na konto za granicą.
No nic.
Sprawdzę pojutrze. :evilgrin:

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 21 mar 2011, o 23:37

Bilex pisze: Ciekawe czy Lotto może przelać wygraną na konto za granicą.
Ja to nie wiem czy na moje konto to taka wygrana sie zmieści :whistle: no nic będe musiał szybko wydawać :-d
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 21 mar 2011, o 23:45

FUX pisze: zwalnianie przed zakrętami
Że jak?! :o

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

KonSTi
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Rarrrr!

Post 22 mar 2011, o 00:23

mały 5150 pisze: no nic będe musiał szybko wydawać :-d
pomóc Ci? :giggle:

wiesz, niedługo mam urodziny....jest głośne, szybkie i dużo pali...ma wlot na masce i spojler styłu, może być niebieskie czarne albo białe, kokardę na dachu możesz sobie darować :lol:

wiem...to nie było śmieszne.Możesz mnie zbić. :evilgrin:
In the end,it's not the years in your life that count.It's the life in your years.
Obrazek Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 22 mar 2011, o 01:59

ky pisze: FUX napisał(a):
zwalnianie przed zakrętami

Że jak?!
też mi nowość. W Wiśni 10 lat temu to włożyli.
Arno pisze: A reszta to srebrna uprząż, złota uzda, szmaragdy na siodle - słowem szpan.
Żeby to jeszcze był szpan to można zrozumieć. Problem w tym, że ludziom zaczyna się wydawać, że bez tego się na da żyć, a większość z tych gadżetów daje +20 nieśmiertelności.
FUX pisze: Na Zachodzie mieszkanie w dużym mieście jest zdecydowanie bardziej kosztowne, niz u nas.
zawsze należy brać pod uwagę zarobki, inaczej nie ma to kompletnie żadnego sensu. To tak jak z tymi, którzy jeździli na zachód zarabiać i przeliczali ile 'tam' chleb kosztuje.
To też tak, jak z tym pacanem co ostatnio w TV mówił, że mamy 2 najtańszą benzynę w EU. Może i mamy, ale ile jesteśmy w stanie sobie jej kupić.

A tak na poważnie, to zostawić Was na pół dnia i robicie filozofie z kupowania auta. Bilex jak chcesz to ja Cię zabiorę do salonu i kupię (za Twoje ;-) ).

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 mar 2011, o 08:18

Już widzę minę sprzedawcy w salonie, jak mały, Bilex czy Arno wchodzą i zamawiają 6-8 eM X6... :-d
Dolce far niente ;-)

j33mbo
5 gwiazdek

Post 22 mar 2011, o 08:28

KonSTi pisze: Możesz mnie zbić

ogień!!!!!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 22 mar 2011, o 09:22

Ja tam nie wiem, ile zarabiają na zachodzie...
Wiem za to, że rodzinie 2 plus 2, mieszkającej (na kredyt, a jakże) w Warszawie, pracującej na etat (czyli żadnych leasingów, odliczeń, itp.) bardzo ciężko zarobić na nowe kombi klasy średniej.

Byle Octavia, nie mówiąc już o Superbie (WiS, nic nie mam do Skody, bardzo mi się podobają) z w miarę przyzwoitym silnikiem (oczywiście benzynowym, bo diesel to już abstrakcja cenowa) i wyposażeniem, to wydatek 70-80 kPLN. A jeżeli ktoś celuje wyżej w Insignie, Passata, czy inne Mondeo, musi wysupłać 100kPLN

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2011, o 11:01

Godlik, właśnie o to chodzi. Jesteśmy przynajmniej o jeden stopień rozwoju społeczeństwa w plecy.
Klasy średniej brak, inteligencji brak... no może jeszcze nauka jest na stałym w miarę poziomie - tyle, że kompletnie nie opłacana...
A co lepsi wyjechali już dawno temu (Bergen, dawaj nogę stąd! :evilgrin: )

Mam znajomego, który ma dosyć wysokie stanowisko w jednym z potężnych koncernów mediowych. I co?
I nawet na kredyt na małe mieszkanko go nie stać... Nie wspominając o samochodzie czy wakacjach "all inclusive" w Turcji dodatkowo.
Facet ma prawie 30 lat i mieszka z rodzicami. Jest singlem i nie ma wsparcia drugiej osoby.

I teraz powiedzcie mi - czy wyobrażacie sobie taką sytuację w Holandii, Niemczech, Austrii?
W Szwajcarii dawno by sobie już wynajął dwupokojowe mieszkanie.

(Ja nie mówię FUX o świeżo upieczonych absolwentach uczelni, ja mówię o ludziach z kilkuletnim doświadczeniem, z dodatkowymi kursami, certyfikatami, na całkiem wysokich stanowiskach - czyli o hipotetycznej klasie średniej)

I teraz pojawia się pan, który wyjeżdża z populistyczna teorią, że:
Polak powinien mieć poczucie "sprawiedliwego udziału w narodowym bogactwie, bo wtedy nie będziemy zazdrościli tym z listy najbogatszych Polaków, którzy zgromadzili miliardy złotych".

No woda na młyn. Proporcji żadnych.

Bo czy każdy Amerykanin też powinien mieć poczucie sprawiedliwego udziału i nie będzie zazdrościł Billowi Gatesowi?

Bzdura.

Ale takie manifesty są możliwe i skuteczne właśnie dzięki upośledzeniu naszego społeczeństwa.
I możemy to zwalać na PRL, na mentalność postkomunistyczną i parę innych rzeczy ale na Boga mieliśmy dwadzieścia lat i mam wrażenie, że niewiele się zmienia...

Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem... ale są chyba jakieś mądre głowy, które potrafią to wytłumaczyć...

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 22 mar 2011, o 11:24

Bilex pisze:Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem... ale są chyba jakieś mądre głowy, które potrafią to wytłumaczyć...
"Polak współczesny ma poważne kłopoty tożsamościowe, bo nie wie, co konstytuuje jego dzisiejszą rzeczywistość, co go ukształtowało, co ma chwalić, a co ganić, jakie są jego możliwości, miejsce i rola we współczesnym świecie, z czego w przeszłości powinien czerpać oraz jakie wyzwania przyszłe przed nim stoją. Od siedemdziesięciu lat Polacy są niemal wyłącznie przedmiotem, w znikomym zaś stopniu podmiotem historii. Od siedemdziesięciu lat określają się nie wobec tego, czym są, lecz czym mają się stać, przyjmując bezrefleksyjnie, że osiągnięcie tego przyszłego celu nie może się udać bez zrzucenia ciężaru przeszłości".
Fragment z "Eseju o duszy polskiej" Roszarda Legutko.
- ciekawa pozycja do przeczytania w wolnej chwili.
:->

Bilex pisze:Mam znajomego, który ma dosyć wysokie stanowisko w jednym z potężnych koncernów mediowych. I co?
I nawet na kredyt na małe mieszkanko go nie stać... Nie wspominając o samochodzie czy wakacjach "all inclusive" w Turcji dodatkowo.
Facet ma prawie 30 lat i mieszka z rodzicami. Jest singlem i nie ma wsparcia drugiej osoby.
Czyli jest to popularny "gniazdownik".
Badania na ich temat zlecił w ubiegłym roku Michał Boni.
Okazało się, ze w grupie osób w wieku 20-24 lat gniazdownicy stanowią niemal 83%, w grupie wiekowej 25-30 lat - około 58 %, zaś w grupie 30-35 lat - 28,2%.
W mojej ocenie to dramat. Dramat niedojrzałości społecznej.
I nawet nie dziwi mnie, że taki człowiek pnie się w górę własnie w branży medialnej.
Signum temporis.
:cofee:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 22 mar 2011, o 11:57

A czy min. Boni zlecił badania zależności miedzy ,,gniazdownictwem'', a dostępnością mieszkań/domów i kredytów na nie?

Bo ja bym się nie doszukiwał przyczyn w niedojrzałości społecznej tylko w wysokim progu wejścia we własną chatę.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 22 mar 2011, o 12:27

ky pisze:A czy min. Boni zlecił badania zależności miedzy ,,gniazdownictwem'', a dostępnością mieszkań/domów i kredytów na nie?

Bo ja bym się nie doszukiwał przyczyn w niedojrzałości społecznej tylko w wysokim progu wejścia we własną chatę.

r.
Czy ja wiem. Raczej bym upatrywał zjawiska w tym, że rodzicom zwykle nie najgorzej się powodzi. Mieszkania rodzinne nie są tak przeludnione i ciasne jak kiedyś (dlatego się uciekało), a u mamusi wygodnie i ciepło. I można wydawać zarobione pieniążki na przyjemności a nie na spłatę kredytu. Czy tak trochę nie jest? Przynajmniej z moich obserwacji tak wynika.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 22 mar 2011, o 12:32

Bilex pisze: Mam znajomego, który ma dosyć wysokie stanowisko w jednym z potężnych koncernów mediowych. I co?

Bilex, nie kupuję tej bajeczki. Nie mam wysokiego stanowiska w wielkiej korporacji, nie wziałem od rodziców ani złotówki na mieszkanie, mieszkam i opłacam to wszystko sam.... i w zeszłym roku byłem w Grecji a nie w Turcji :razz: Mieszkam tu już ponad dwa lata (mieszkanie kupione ponad 3 lata temu).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 mar 2011, o 12:37

Chloru pisze: i w zeszłym roku byłem w Grecji a nie w Turcji :razz:
Z dziećmi? ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2011, o 12:39

So What! pisze: Z dziećmi?
;-)

Chloru, widocznie oszczędny człowiek z Ciebie :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 22 mar 2011, o 12:40

So What!, było trochę dzieciaków :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek

So What!, mówimy o singlach, gniazdownikach. Dzieci tylko mobilizują do tego żeby pójść na swoje. Tym większy szacun dla Chlora w tym temacie, że dzieci nie ma a gospodaruje rozsądnie.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Godlik, daleki byłbym od takiego stwierdzenia. Mam w końcu francuskie auto, nie? :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2011, o 12:43

Spoko, zartuję sobie
A ten znajomy Bilexa to faktycznie musi być jakaś pierdoła :mrgreen:

No chyba, że po prostu odkłada na porządny apartament, a nie jakieś byle co na Tarchominie (z góry przepraszam mieszkańców Tarchomina ;-) )

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 mar 2011, o 12:50

Konto usunięte pisze: że dzieci nie ma a gospodaruje rozsądnie.
A co ma jedno do drugiego?
Dzieci to większe skarbonki niż fury...
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 22 mar 2011, o 12:56

FUX, rozumiem, że bawimy się w zabawę "ułóż nowe zdanie wykorzystując jeden wyraz z poprzedniego".

To ja mówię "fury się czasami psują" :-p

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 mar 2011, o 13:41

Godlik pisze:Spoko, zartuję sobie
A ten znajomy Bilexa to faktycznie musi być jakaś pierdoła :mrgreen:

No chyba, że po prostu odkłada na porządny apartament, a nie jakieś byle co na Tarchominie (z góry przepraszam mieszkańców Tarchomina ;-) )
No właśnie ani jedno ani drugie.

Spłacił wreszcie kredyt za naprawdę leciwe auto.
Okazało się, że jego ojciec po przejściu na emeryturę zarabia więcej niż kiedy pracował normalnie, więc jego (kolegi) wkład finansowy nie jest już tak newralgiczny dla całej rodziny.
W związku z tym zaczął się rozglądać za jakimś dwupokojowym mieszkaniem. I narzeka, że drogo.

Fakt, jest trochę gniazdownikiem ale bardziej z powodów ekonomicznych niż wygodnościowych.

Point is - że owszem można tak jak Chlor rzucić się na głęboką wodę i sobie poradzić (brawo Chloru) ale to nie zmienia faktu, że warunki rozwoju materialnego są dużo gorsze niż gdzieś tam.
Mimo, że tam życie droższe, o prace trudniej (a może nie? nie wiem) itp, itd.

A jak pojawiają się dzieci, to jak słusznie zauważyli ojcowie - robi się trochę krótko.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 mar 2011, o 14:04

Bilex pisze:A jak pojawiają się dzieci, to jak słusznie zauważyli ojcowie - robi się trochę krótko.
Ty nie filozuj ;-) , tylko kupuj nową zabawkę. Też bym sobie coś nowego sprawił, ale mam teraz inny szalony pomysł. :giggle:
czarne jest piękne...

ODPOWIEDZ