Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 10 paź 2016, o 22:19

Dzięki za odzew. Poszedłem dziś do dużego salonu komputronika pomacac na żywo - Dell xps i Asus robią dobre wrażenie przy bliskim spotkaniu. Lenovo T nie było, spodobała mi się gamingowa wersja Lenovo 700 z głośnikami jbl.

No i przede wszystkim, zaczynam rozważać coś lżejszego z mniejszą martyca. Mam wrażenie że część 15tek jest teraz prawie taka duża i ciężka jak moja17tka.

Wracam więc do oglądania mniejszych. Chloru, myślę o 16 g razu. AAA, warunki gwarancji Asusa bardzo interesujące. HDMI powinno być w standardzie, życie pokazuje że jak trzeba to właściwej przejściówki nie ma pod ręką.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 10 paź 2016, o 22:59

inquiz,
popatrz, na tego laptopa dają 3 lata gwarancji door-to-door:
http://www.kuzniewski.pl/p31390,hp-prob ... cenie.html

Polecam ten sklep, bo jak widzisz na przykładzie tego modelu, można sobie tu skroić sprzęt wg własnych potrzeb lub zachcianek.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 10 paź 2016, o 23:14

inquiz, jak ma być mniejsze to bym mocno myślał nad Surface 4 Pro (tylko wtedy wychodzi zajebiscie drogo ;) ). Zresztą jak chcesz mały, wytrzymały laptop i 16 GB to będzie raczej drogo bo w tych mniejszych i lżejszych zazwyczaj nie da się dokładać pamięci i trzeba brać mocne konfiguracje.

Лукашэнка, właśnie laptop z tego sklepu wyzionął mi ducha. Jak zgłosiłem na początku drobne pęknięcia obudowy matrycy (taki pajączek) to powiedzieli, żebym się pałował. rrosiak też z tego co pamiętam nie ma o nich najlepszej opinii.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 paź 2016, o 23:24

inquiz pisze: AAA, warunki gwarancji Asusa bardzo interesujące. HDMI powinno być w standardzie, życie pokazuje że jak trzeba to właściwej przejściówki nie ma pod ręką.
w Asusach (tych o których mówię) masz DP i HDMI (normalnych rozmiarów), porty są na tyle wysoko że nie prężą o biurko. Bierz 15". W mniejszych (przynajmniej w rozsądnych pieniądzach) zawsze czegoś nie ma. A to 2 usb, a to ethernetu brak, a to małe HDMI i trzeba kombinować z przejściówką która się wygina i zaraz problemy. W małych, z którymi miałem do czynienia jest też problem z grzaniem i wiatraki co chwilę napieprzają. U mnie tylko jak dłużej pogram zaczynają być słyszalne, tak to ledwie słyszalny szum ;-)

A no i jak bazowo weźmiesz 8GB to, przynajmniej ASUS, zostawia jedno gniazdo pamięci więc na luzie sobie dołożysz drugie 8. U Marty jest też dobrze ulokowane pod klapką miejsce na M.2. Czyli bazowo z 4.4k, za lekko ponad 5 masz torpedę na parę lat.

Tzn, nie namawiam do Asusa jakoś specjalnie, ale mam dobre doświadczenia z nimi. Mój komp codziennie jest transportowany; pracuje po 18h dziennie; w warunkach warszawskich przynajmniej tam gdzie bywam jest sporo kurzu i nie mam wrażenia, że mi się komp starzeje.

Gootek
6 gwiazdek

Post 10 paź 2016, o 23:26

Chloru pisze:właśnie laptop z tego sklepu wyzionął mi ducha. Jak zgłosiłem na początku drobne pęknięcia obudowy matrycy (taki pajączek) to powiedzieli, żebym się pałował. rrosiak też z tego co pamiętam nie ma o nich najlepszej opinii.
Ja u nich kupowałem laptopy przez wiele lat (w sumie może z 10 sztuk). Jedne działały dłużej, inne krócej... ale nigdy nie wiązałem tego z nimi, bo to przecież tylko sklep, a nie producent.
Dla mnie zaletą tego sklepu jest duży wybór modeli i konfiguracji laptopów biznesowych.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 paź 2016, o 23:33

ja biorę w komputroniku, ale w megastorze. Tych małych komputroników nie lubię, bo tam panuje taka specyficzna atmosfera. Ale megastore jest spoko, jak Dell nam nie podpasował to bez problemu wymienili. A... i mają spoko ochroniarza!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 11 paź 2016, o 08:49

Лукашэнка pisze: można sobie tu skroić sprzęt wg własnych potrzeb lub zachcianek.

I w tym jest problem, bo aby obniżyć koszty wkładają własne części co powoduje, że gwarancją NBD producenta możesz sobie tyłek podetrzeć.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 paź 2016, o 08:53

rrosiak pisze: I w tym jest problem, bo aby obniżyć koszty wkładają własne części co powoduje, że gwarancją NBD producenta możesz sobie tyłek podetrzeć.

a wcale nie są tacy tani. Ostatnio kupowałem Lenovo córce w X-Comie i wyszło dużo lepiej do identycznej konfiguracji w Kuzniewskim.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 paź 2016, o 09:11

Лукашэнка pisze:
Chloru pisze:właśnie laptop z tego sklepu wyzionął mi ducha. Jak zgłosiłem na początku drobne pęknięcia obudowy matrycy (taki pajączek) to powiedzieli, żebym się pałował. rrosiak też z tego co pamiętam nie ma o nich najlepszej opinii.
Ja u nich kupowałem laptopy przez wiele lat (w sumie może z 10 sztuk). Jedne działały dłużej, inne krócej... ale nigdy nie wiązałem tego z nimi, bo to przecież tylko sklep, a nie producent.
Dla mnie zaletą tego sklepu jest duży wybór modeli i konfiguracji laptopów biznesowych.
Podejście do realizacji reklamacji w 2 miesięcznym laptopie to raczej decyzja sprzedawcy a nie producenta. Dysk SSD który dostałem tez pozostawia sporo do życzenia (Samsung 840 z dużym Bugiem w firmware, zdecydowanie za wolny jak na SSD).

inzquiz, ja swojego obecnego laptopa upolowałem w Saturnie na jakiejś wyprzedaży. Po dołożeniu dysku SSD na M.2 i ramu wyszło ponad rok temu jakieś 4,4 kPLN (i5 w wersji HQ, 16 GB, 256 SSD + 1 TB, GTX 860, wifi ac, matowe 15 cali FHD). Na tamtą chwilę cena była lepsza niż w X-komie czy komputroniku. Zaletą 2 ostatnich jest wyszukiwarka i możliwość wybrania bardzo szczegółówych konfiguracji.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 11 paź 2016, o 22:01

Chloru, w weekend chyba faktycznie sprawdzę markety.
Dzięki wszystkim za odzew, dam znać jak postęp.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 11 paź 2016, o 22:22

a że tak spytam z ciekawości... mi do większości rzeczy wystarcza 6 letni dell, z podstawowym i5 1gen, 8gb ramu i ssd. co Wy robicie na tych laptopach? z ciekawości bym na swoim spróbował czy da radę, jeśli będzie możliwość
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 paź 2016, o 22:27

A co z systemem operacyjnym? Czy warto szukać czegoś z W10 Professional?
No i czy jest taka opcja, żeby kupić np. laptopa z W10 HE i przejść (legalnie) na W10 Pro?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 11 paź 2016, o 22:29

siewcu, np. obróbka i montaż filmów z gopro

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

siewcu
5 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 22:32

hm, to to nie mam jak spróbować - ani filmów z gopro nie mam, ani pomysłu na żaden soft do tego - o umiejętnościach w tym temacie nawet nie wspominam, bo są ujemne... ale oceniając po znajomych, którzy kupują mocne komputery do tego typu zastosowań(i5/i7, gtx 970 i wyżej) to fakt, mój może nie dać rady. ale za to jest pancerny :) choć mojego t60 i tak raczej nie pobije, ma już prawie 9,5 roku i dalej śmiga, teraz nawet z win 10
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 22:55

So What! pisze: No i czy jest taka opcja, żeby kupić np. laptopa z W10 HE i przejść (legalnie) na W10 Pro?

Tak, kupić nowego Win10Pro. Serio :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 23:03

rrosiak pisze:
Tak, kupić nowego Win10Pro. Serio :idea:
Za 1.200 zł, tylko po to, żeby przejść z HE na Pro?
https://www.microsoftstore.com/store/ms ... .320427400

Gootek
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 23:14

rrosiak, chloru,
przekonaliście mnie. Nie kupię już niczego u tych poznaniaków :razz:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 23:37

So What! pisze: Za 1.200 zł, tylko po to, żeby przejść z HE na Pro?
OEM jest tańszy.
Лукашэнка pisze: rrosiak, chloru,
przekonaliście mnie. Nie kupię już niczego u tych poznaniaków
Ale dlaczego, przecież byłeś do tej pory zadowolony.
Nie zmienia to faktu, że kupując do firmy notebooki z gwarancją naprawy w następnym dniu roboczym, chciałbym aby w razie potrzeby była ona realizowana. Niestety przekonałem się (niejednokrotnie), że w przypadku sprzętu zakupionego u Kuźniewskiego jest z tym problem. Serwisant przysłany przez Della stwierdził, że nie może wymienić uszkodzonych komponentów, gdyż nie pochodzą one z montażu fabrycznego. W efekcie procedura naprawy trwała prawie miesiąc :wall:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 23:47

rrosiak pisze:
OEM jest tańszy.
No na pewno. Problem pojawia się wtedy, gdy masz już komputer z W10HE i chciałbyś się przesiąść na wersję Pro.
Trochę sporo smoczych monet trzeba wydać ;-)

siewcu
5 gwiazdek

Post 11 paź 2016, o 23:52

rrosiak pisze:Serwisant przysłany przez Della stwierdził, że nie może wymienić uszkodzonych komponentów, gdyż nie pochodzą one z montażu fabrycznego. W efekcie procedura naprawy trwała prawie miesiąc :wall:
wtrącę się tutaj - znam dwóch serwisantów della, którzy naprawiają laptopy w ramach NBD. i faktycznie, naprawie(a raczej wymianie) podlegają tylko te rzeczy, z którymi laptop wyjechał z fabryki - części mają na sobie naklejki z jakimiś numerami seryjnymi prawdopodobnie, i jeśli takiej naklejki nie ma(lub jest naklejka z innego sprzętu, mają to wszystko skatalogowane) to sprzet nie podlega naprawie. sam próbowałem wymienić zasilacz z którym mój laptop nie wyjechał z fabryki, podałem numer z naklejki i dostałem info, że ten zasilacz nie był w zestawie z tym laptopem(zweryfikowany wspomnianym numerem i service tagiem) i nie ma opcji wymiany... choć ponoć zależy to też od serwisanta, bo jeden się "zlituje" i wymieni, a drugi nie - niektóre z wymienionych części wracają do della, może na recykling a może do naprawy.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 paź 2016, o 13:48

Biedni właściciele systemów win.
:lol:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2016, o 13:49

FUX pisze: Biedni właściciele systemów win.
Bo mamy więcej możliwości konfiguracyjnych? :razz:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 paź 2016, o 14:00

Szymon, a która z funkcji Pro jest Ci tak niezbędna??

Obrazek

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 paź 2016, o 14:07

Konto usunięte pisze:
Szymon, a która z funkcji Pro jest Ci tak niezbędna??
Szukam kompa dla mamy i faktycznie, żadna z tych opcji nie jest potrzebna. Przy okazji byłem ciekaw, jak to wygląda z ewentualną zmianą systemu po zakupie ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 paź 2016, o 14:07

So What! pisze:
FUX pisze: Biedni właściciele systemów win.
Bo mamy więcej możliwości konfiguracyjnych? :razz:
Pytanie, kto czego oczekuje.
To wasze korporacje są nieruchawe z tą windą.
Aczkolwiek Twoi Koledzy korzystaja z japka i windozy nie kcą. ;-)

Mama przestawi się na owocowy sprzęt, jako bardziej przyjazny, i będzie Tobie współczuć,że tak bardzo się katujesz.
:mrgreen:

ODPOWIEDZ