Wyraźnie coś jeszcze pamiętam, szare komórki nie wymarły.... Opowiesz coś więcej?WiS pisze: Ciekawa historia, btw., a mało znana .
Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Wiesz Wis my nawet nie możemy wywalczyć sobie wiz do zapchlonej hamerykiWiS pisze: Polski szelf (i roszczenia do wód terytorialnych oraz morskiej strefy ekonomicznej) trochę trudno wyprowadzić poza Kattegat, ale - przy odrobinie fantazji...

A co dopiero mówić o bitwie antarktycznej , nasze państwo jest tak nieudolne ,że nie możemy sobie poradzić z Pzpn, autostradami , pozwalamy by Sbecy brali grube emyturki itp

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Azrael, sorry, ale nie teraz, bo właśnie zbieram siły do pisania zupełnie czego innego
Ale podstawowe info, jak widzę, jest w niezawodnej Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99s ... _Semigalii
Więcej pewnie też da się wyguglać na jakichś forach historycznych...

Ale podstawowe info, jak widzę, jest w niezawodnej Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99s ... _Semigalii
Więcej pewnie też da się wyguglać na jakichś forach historycznych...
Robi. Ale takie-sobie co do skali... Za to przy pewnym udziale pewnego naszego kolegi z dawnego forum, co to jednego z pierwszych forków xt dosiadał i do Mariotta nim dojeżdżałPiter 35 pisze: nasz geniusz co informatyzował Zus nie robi teraz interesów w Kazachstanie

Liga Morska i Kolinialna próbowała ale bez większych efektów.Azrael pisze: WiS, już jakąś wyspę jak dobrze pamietam mieliśmy przez chwilę gdzieś na odległych morzach.
A na serio to Polska miała niedawno przydział (nie wiem czy dalej ma) jakiejś sporej działki dna Pacyfiku. Na razie jest to w sferze Sf ale jak ktoś opanuje wydobycie konkrecji z dna oceanów to może wyprzedzić Billa Gatesa.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Cholera musze zdywersyfikować swoje biznesikiinquiz pisze: ktoś opanuje wydobycie konkrecji z dna oceanów to może wyprzedzić Billa Gatesa.

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Nie pytam kto, bo nie wypada ale brzmi gruboWiS pisze: Za to przy pewnym udziale pewnego naszego kolegi z dawnego forum, co to jednego z pierwszych forków xt dosiadał i do Mariotta nim dojeżdżał

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
Na początek, zamiast subaraków poszukaj na rynku wtórnym jakiejś łodzi podwodnej. Nie musi być żółta, ale byłoby dobrze, gdyby nie ciekła...Piter 35 pisze: musze zdywersyfikować swoje biznesiki

To muszę udać się na wschód tam jest cywilizacja, która mi sprzeda takie cuśWiS pisze: Na początek, zamiast subaraków poszukaj na rynku wtórnym jakiejś łodzi podwodnej. Nie musi być żółta, ale byłoby dobrze, gdyby nie ciekła...

Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- WiS
- 6 gwiazdek
Może nawet o napędzie atomowym. Będzie zarazem ekologicznie, nowocześnie, a i Arno się ucieszyPiter 35 pisze: tam jest cywilizacja, która mi sprzeda takie cuś

Gdybyś kompletował załogę, znam paru chłopaków, którzy powinni to obsłużyć...
TeżWRC fan pisze: Arktycznej

WiS: kiedyś poznałem paru ruskich na kursie językowym w UK, mieli zote łańcuchy i pełne kieszenie 50 funtówek i oferowali że mogą sprzedac, czołg, okręt, co chcemy...
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
a Ty gupi nabrales gratow do CossiegoAzrael pisze: WiS: kiedyś poznałem paru ruskich na kursie językowym w UK, mieli zote łańcuchy i pełne kieszenie 50 funtówek i oferowali że mogą sprzedac, czołg, okręt, co chcemy...

- WiS
- 6 gwiazdek
Nie wiedziałem, czy dać to tu, czy do "coś śmiesznego":
http://soybisiorr.salon24.pl/99628,index.html

http://soybisiorr.salon24.pl/99628,index.html

Taa...
A to tak w ogole juz wiadomo w takim razie, skad bedziemy brali prad do napedzania tych wszystkich hiperekologicznych samochodow w przyszlosci w takim razie? ;)
Bo te "zrodla odnawialne" brzmia zajebiscie dumne, tylko chyba troche dupne sa jak na razie jako zrodla powaznej energii...
Bedziemy robic prad z mieszania lyzeczka w szklance herbaty ?:)
A to tak w ogole juz wiadomo w takim razie, skad bedziemy brali prad do napedzania tych wszystkich hiperekologicznych samochodow w przyszlosci w takim razie? ;)
Bo te "zrodla odnawialne" brzmia zajebiscie dumne, tylko chyba troche dupne sa jak na razie jako zrodla powaznej energii...
Bedziemy robic prad z mieszania lyzeczka w szklance herbaty ?:)
Jacek "AMI" Rudowski
AMI, wszystkich ekoterrorystycznych bloggerów trzeba będzie poprosić o odnowienie trochę energii (proponuję takie kręciołki, jak dla chomików - tyle, że z turbinami), jak się wiatraki przestaną wyrabiać... a nie, nie wiatraki, wiatraki są już niedżezi. 

http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
No przyszlosc energetyki jak w morde strzelil ;)
Tylko zaraz sie animalsi oburza :)
Tylko zaraz sie animalsi oburza :)
Jacek "AMI" Rudowski
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... e_CO2.html
Skończyłem czytać, po tym jak okazało się, że to my "mieszkańcy bogatej północy" produkujemy najwięcej CO2. Opodatkować oceany... i chińczyków.
Skończyłem czytać, po tym jak okazało się, że to my "mieszkańcy bogatej północy" produkujemy najwięcej CO2. Opodatkować oceany... i chińczyków.
citan - wlasnie przeczytałem te pierdoły i chciałem je zapodac tutaj, ale widze, ze mnie ubiegłeś...
Normalnie nie wiem w jakich kategoriach to traktowac...
Rozwaliła mnie idea zasadzenia każdemu człowiekowi takiego samego limitu emisji co2.
No i wyjdzie na to, ze jak lubie sobie w zyciu pobiegac albo pojezdzić na rowerze,to pewnie też będe musial od jakiejś tłustej nieruchawej dupy odkupić jakis certyfikacik, bo jak nie to nie wiem - więzienie? :)
No, poza tym zbojkotujmy kiwi, banany i wszystko co trzeba przewozic z innego miejsca na ziemi - biedni Irlandczycy, znow zostana tylko z rybami,ziemniakami i stekami z angusa...
Normalnie chyba tylko Księżyc zostaje...
Normalnie nie wiem w jakich kategoriach to traktowac...
Rozwaliła mnie idea zasadzenia każdemu człowiekowi takiego samego limitu emisji co2.
No i wyjdzie na to, ze jak lubie sobie w zyciu pobiegac albo pojezdzić na rowerze,to pewnie też będe musial od jakiejś tłustej nieruchawej dupy odkupić jakis certyfikacik, bo jak nie to nie wiem - więzienie? :)
No, poza tym zbojkotujmy kiwi, banany i wszystko co trzeba przewozic z innego miejsca na ziemi - biedni Irlandczycy, znow zostana tylko z rybami,ziemniakami i stekami z angusa...
Normalnie chyba tylko Księżyc zostaje...
Jacek "AMI" Rudowski
AMI, sluszna koncepcja, niech sie kazdy sam wyzywi.
U nas beda na zmime jablka i kapusta kiszona. A jako szczepionka przeciw grypie, tuberkulozie, ospie czanej i rozowej, polio i w zasadzie w zastepstwie calej medycyny, bo szpitele truja jak nie wiadomo co - jako szczepionka czosnek w duzych ilosciach.
Od razu zrobi sie jakos tak przytulniej w domach, wrazenia olfaktoryczne zwielokrotnione.
Mnie interesuje, czy odciecie ogrzewania w wielkiej plycie szybko spowoduje wymarcie czesci spoleczenstwa, a dzieki temu ograniczy produkcje zywonosc, i innych trucizn.
No i brak ogrzewania spowoduje pekniecie rur, czyli mniej wody bedzie sie przesylac, oczyszczac. Same korzysci.
Woda z Wisly, przes piasek sie przepusci i dobrze.,
Na osiedlach studnie cembrowane... Jakos to bedzie.
U nas beda na zmime jablka i kapusta kiszona. A jako szczepionka przeciw grypie, tuberkulozie, ospie czanej i rozowej, polio i w zasadzie w zastepstwie calej medycyny, bo szpitele truja jak nie wiadomo co - jako szczepionka czosnek w duzych ilosciach.
Od razu zrobi sie jakos tak przytulniej w domach, wrazenia olfaktoryczne zwielokrotnione.
Mnie interesuje, czy odciecie ogrzewania w wielkiej plycie szybko spowoduje wymarcie czesci spoleczenstwa, a dzieki temu ograniczy produkcje zywonosc, i innych trucizn.
No i brak ogrzewania spowoduje pekniecie rur, czyli mniej wody bedzie sie przesylac, oczyszczac. Same korzysci.
Woda z Wisly, przes piasek sie przepusci i dobrze.,
Na osiedlach studnie cembrowane... Jakos to bedzie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
No tak, tam raczej nie ma CO2.AMI pisze: Normalnie chyba tylko Księżyc zostaje...

Jak nie ma jak jest. Wyladowaly sondy? One juz tam natruly!
Koniec z rakietami, rozwojem, nauka, medycyna, produkcja zywnosci na wielka skale, autami,
POWROT DO SREDNICH WIEKOW - podoba mi sie. Znowu palic bedziemy kobitki na stosie.
Nie jest zle.
No i chyba najwazniejsz, nie bedziemy sie meczyc po 70-90 lat.
Koniec z rakietami, rozwojem, nauka, medycyna, produkcja zywnosci na wielka skale, autami,
POWROT DO SREDNICH WIEKOW - podoba mi sie. Znowu palic bedziemy kobitki na stosie.
Nie jest zle.
No i chyba najwazniejsz, nie bedziemy sie meczyc po 70-90 lat.
Arno pisze: No i chyba najwazniejsz, nie bedziemy sie meczyc po 70-90 lat.
A to swoja droga - ciekawe kiedy ktos na powaznie wpadnie na ten rewolucyjny pomysl, zeby moze jednak poddawac osobnikow w wieku poprodukcyjnym eutanazji, zeby nie zuzywali niepotrzebnie powietrza i nie produkowali gazow cieplarnianych... taki emeryt to przeciez tylko koszta, w kazdym sensie...
Trzeba w koncu isc z duchem czasow...
Jacek "AMI" Rudowski
Ami to jest wlasnie powrot do korzeni.
W rzymie 60 latkow zrzucano z mostu do Tybru.
W tatrach wyprowadzalo sie staruszkow w gory zima i tam zostawialo. Morderstwo to nie bylo, w koncu jakos sie wyzywia.
Wszedzie pozbywano sie bezproduktwnych osob. Zycie bylo bardzo trudne. Trudno bylo sie wyzywic, ogrzac. Chyba nie bylo wyjscia. No i ciekawe, czy za jakis czas kretyny poddajace sie spiskowcom i robiace wszystko w dobrej wierze, lecz naiwnie, nie doprowadza do kompletenego upadku.
Swiecie kupiliscie, zapasik spory?
W rzymie 60 latkow zrzucano z mostu do Tybru.
W tatrach wyprowadzalo sie staruszkow w gory zima i tam zostawialo. Morderstwo to nie bylo, w koncu jakos sie wyzywia.
Wszedzie pozbywano sie bezproduktwnych osob. Zycie bylo bardzo trudne. Trudno bylo sie wyzywic, ogrzac. Chyba nie bylo wyjscia. No i ciekawe, czy za jakis czas kretyny poddajace sie spiskowcom i robiace wszystko w dobrej wierze, lecz naiwnie, nie doprowadza do kompletenego upadku.
Swiecie kupiliscie, zapasik spory?
Ta, w sumie jak widac bylem naiwny w pewnym sensie myslac, ze wymysla cos, czego wczesniej nie bylo.
Jacek "AMI" Rudowski