Auto dla dziada
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Re: Auto dla dziada
no jakby tak patrzeć to Subaru zwykle puszcza imprezy wolnossące, później WRX, a na końcu (i to po długiej) przerwie STI.Лукашэнка pisze: No i która marka jest bardziej "sportowa"?
czyli Ford jest najbardziej sportowy na świecie. Chyba nawet bardziej niż Porsze.
o a może by (dla zabawy) zrobić ranking sportowości marek? Sumujemy moc wszystkich oferowanych silników i dzielimy przez ich ilość.
Alan, Alan, Alan! pisze: o a może by (dla zabawy) zrobić ranking sportowości marek? Sumujemy moc wszystkich oferowanych silników i dzielimy przez ich ilość.
Na pewno wygra Oshkosh.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 277 razy
- Polubione posty: 546 razy
Stawiałbym na Bugatti ... ewentualnie Caterpillar 
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
właśnie sobie wyobraziłem te pół konia w Twojej stajni
bo te 167 to ogarniam
bo te 167 to ogarniam
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
3 auta, 2.0 średnia. 161 kunia.
No i żaden nie jest sportowy.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
u mnie średnia 2,2 ltr, 142 kuce
nie wiem tylko czy nie należy przyjąć jakiegoś współczynnika dla auta służbowego
chyba moc x2, bo na każdy krawężnik wjedzie i w bagnie pójdzie
ekologia: posadziłem choinkę
nie wiem tylko czy nie należy przyjąć jakiegoś współczynnika dla auta służbowego
ekologia: posadziłem choinkę
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 89 razy
- Polubione posty: 443 razy
Alan, Alan, Alan! pisze:U mnie dwa. 2.25 l poj, 240 kuni.
Segreguje smieci.
Dwa. Średnia pojemność 1,8 l i 225 KM. Masz więcej koniów
Na pocieszenie za to ja mam większą moc w przeliczeniu na jednostkę pojemności. Więc idę w downsizing
Licząc na litr pojemności: 107 KM
PS
Też segreguję śmieci. Tzn oddzielam śmieci od nie-śmieci i te pierwsze odizolowuję od reszty w koszu
Ja mam segregację śmieciową od roku. W zasadzie nie ma z tym problemu, ale wymaga to samozaparcia i przestawienia się.
A mianowicie, puszki, pojemniki po jogurtach itepe myjemy w zmywarce - ( ręcznie się nie opłaca energetycznie - tak napisali). Nieumyte i tłuste nie nadają się do recyklingu.
Mamy problem ze śmieciami zielonymi - odbierają tylko po dwa worki, a czasem worków jest osiem ( sezonowo). Wtedy musieliśmy wozić do specjalnego punktu, który na szczęście nie jest daleko i mam do tego odpowiednie auto!
Ale już po roku gmina zdecydowała, że będzie odbierać wszystko zielone.
Klawa sytuacja - firma śmieciowa odbiera raz na jakiś czas tzw gabaryty. I co się stało? Całe miasto pierwszego dnia wystawiło wszystko, co miało na ulicę i firma się załamała.
A mianowicie, puszki, pojemniki po jogurtach itepe myjemy w zmywarce - ( ręcznie się nie opłaca energetycznie - tak napisali). Nieumyte i tłuste nie nadają się do recyklingu.
Mamy problem ze śmieciami zielonymi - odbierają tylko po dwa worki, a czasem worków jest osiem ( sezonowo). Wtedy musieliśmy wozić do specjalnego punktu, który na szczęście nie jest daleko i mam do tego odpowiednie auto!
Ale już po roku gmina zdecydowała, że będzie odbierać wszystko zielone.
Klawa sytuacja - firma śmieciowa odbiera raz na jakiś czas tzw gabaryty. I co się stało? Całe miasto pierwszego dnia wystawiło wszystko, co miało na ulicę i firma się załamała.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
zino
- 4 gwiazdki
- Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
na szczęście nie wszędzie tak jestArno pisze: puszki, pojemniki po jogurtach itepe myjemy w zmywarce
Arno,Arno pisze:A mianowicie, puszki, pojemniki po jogurtach itepe myjemy w zmywarce - ( ręcznie się nie opłaca energetycznie - tak napisali). Nieumyte i tłuste nie nadają się do recyklingu.
marnujecie wodę I energię elektryczną. Oraz zanieczyszczacie środowisko składnikami tabletek do zmywarki.
Żeby tworzywa sztoczne nadawały się do sensownego recyklingu to jeszcze musiałby zostać posegregowane na poszczególne polimery: PE, PP, PET, itd...
W Polsce w ogóle są niewielkie moce przerobowe w zakresie różnych potencjalnych sposobów powtórnego wykorzystania takich materiałów.
Więc możesz spokojnie przyjąć, że wasze pięknie umyte kubki po jogurtach trafiają albo na zwykłe wysypisko śmieci albo do spalarni.
To co bym zaproponował gdybym był premierem, to separację w domu odpadków organicznych (resztki jedzenia, obierki ziemniaków, trawa z trawnika, zdechły kanarek, zużyty pampers itd;) ktore powinny być kierowane oddzielnie do zakładów zgazowania biomasy. Pozostałe śmieci, tylko bardzo zgrubnie posegregowane powinny trafiać do zakładów segregacji, gdzie byłyby one fachowo segregowane (dając przy okazji sporo miejsc pracy) oraz dając produkt, który faktycznie nadawałby się do przerobu czy wykorzystania w różnych kierunkach. To powinno zostać zorganizowane jednolicie w całym kraju a nie jak teraz co gmina to inaczej.So What! pisze:Лукашэнка, to co robić w takim razie?
A w tym beznadziejnym systemie jaki mamy teraz, ja po prostu zadeklarowałem, że nie segreguję śmieci i wszystko wrzucam do jednego kubła, by nie tracić własnego czasu ani miejsca mieszkaniu na jakieś pseudo-segregowanie. Jedynie odpadki z kuchni kompostuję w przydomowym ogródku, a suchy chleb pzekazuję właścicielowi kilku kóz.
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 313 razy
- Polubione posty: 60 razy
Лукашэнка, nie pytałem o zmiany systemowe, ale w sumie trudno się z Tobą nie zgodzić - jak pomyślę ile wody i energii marnuje się na mycie śmieci w domach, to mnie cholera bierze.
to jakas kolosalna paranoja z myciem smieci.
totalny absurd...
my glownie kupujemy jogurty w sloikach litrowych zwrotnych.
sa tez takie w wiaderkach z papieru z odrobina plastiku..
napoje? wode w butelkach od czasu do czasu wysoko zmineralizowana, niegazowana tylko z kranu i w bidony, rowniez w podrozy. segregacja typowa - trzy kosze w domu, jeden na odpadki ogolne z bio (bo tych mamy malo), papier, opakowania.
aha, szklo bezzwrotne np od wina (tego idzie u nas duuuuzo) segreguje sie w pomieszczeniu z koszami na jasne i kolorowe. w sumie w kuchni na smieci idzie poltorej szafki 60 cm..
totalny absurd...
my glownie kupujemy jogurty w sloikach litrowych zwrotnych.
sa tez takie w wiaderkach z papieru z odrobina plastiku..
napoje? wode w butelkach od czasu do czasu wysoko zmineralizowana, niegazowana tylko z kranu i w bidony, rowniez w podrozy. segregacja typowa - trzy kosze w domu, jeden na odpadki ogolne z bio (bo tych mamy malo), papier, opakowania.
aha, szklo bezzwrotne np od wina (tego idzie u nas duuuuzo) segreguje sie w pomieszczeniu z koszami na jasne i kolorowe. w sumie w kuchni na smieci idzie poltorej szafki 60 cm..
Ja nie wiem, w czym problem.
U nas jest segregacja, nikt plastiku po jogurcie nie myje.
Gdy zakończyliśmy w zasadzie zakupy wody mineralnej, to plastiku i papieru jest po worku miesięcznie.
Organiczne do kompostownika.
No i szkło białe i kolorowe oddzielnie.
Kubel na wszystko to ⅓ co tydzień. Mniejszych juz nie ma i opłata za tą pojemność najniższa ale i tak za wysoka w stosunku do tego, co zapełniamy.
U nas jest segregacja, nikt plastiku po jogurcie nie myje.
Gdy zakończyliśmy w zasadzie zakupy wody mineralnej, to plastiku i papieru jest po worku miesięcznie.
Organiczne do kompostownika.
No i szkło białe i kolorowe oddzielnie.
Kubel na wszystko to ⅓ co tydzień. Mniejszych juz nie ma i opłata za tą pojemność najniższa ale i tak za wysoka w stosunku do tego, co zapełniamy.
średnia pojemność: 2.0 lArno pisze:3 auta, 2.0 średnia. 161 kunia.
średnia moc: 179 KM
Nie jest tak źle.
a zapomniałbym dopisać, że ja śmieci wyrzucam.
czarne jest piękne...
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 111 razy
- Polubione posty: 176 razy
Średnia pojemność: 2,33 l
średnia moc: 204 KM
Czyli mam całkiem dużego
Śmieci segreguje, głównie butelki: zwrotne od tych bezzwrotnych
średnia moc: 204 KM