Powitanie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Re: Powitanie

Post 6 kwie 2010, o 21:20

Piter 35 pisze: Ach dziękuję :thumb: , od razu czuję się jak w domu :mrgreen:

Skoro już wróciłeś i zrobiłeś ze swojego powrotu szoł to gdzieś był jak Cię nie było :mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 kwie 2010, o 21:30

michal pisze: Skoro już wróciłeś i zrobiłeś ze swojego powrotu szoł to gdzieś był jak Cię nie było
A opierdalałem się mówiąc krótko :arrow: na świętach u rodzinki :mrgreen: .
Spałowałem dziś po drodze do Jelonki parę furmanek i czuję się szczęśliwy z moim Skalaxikiem :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 6 kwie 2010, o 21:33

Piter 35, znaczy ,że żona też narzeka jak wracasz :?:

:evilgrin:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 kwie 2010, o 21:53

Kruszyn pisze: Piter 35, znaczy ,że żona też narzeka jak wracasz
A nie wracaliśmy razem i nie bała się :thumb: No może ze dwa razy dostałem opierdziel jak przesadziłem :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 kwie 2010, o 21:53

omg, ten jeleniogórski spammer i handlarz tandetą znów tutaj :roll:

:mrgreen:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 kwie 2010, o 21:57

remek pisze: omg, ten jeleniogórski spammer i handlarz tandetą znów tutaj
Ano tak , skodziawki trzeba sprzedawać tfuuu Gt-ki :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 7 kwie 2010, o 19:26

Piter 35 pisze: Już wróciłem , cieszycie się

a oferty przywiozłes jakies ciekawe ?

bo jak nie to sie nie ma z czego cieszyć :roll:

:mrgreen:

klosz007
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 7 kwie 2010, o 23:10

Witam wszystkich :)

Nie jestem co prawda posiadaczem Subaru - obecnie poruszam się Hondą Accord VI generacji (2002) ale bardzo poważnie rozważam zmianę auta. Początkowo myśli kierowały się ku kolejnemu Accordowi (tym razem VII generacji) ale nie wiem czy górę nie weźmie Legacy 2.0 sedan z okolic 2005 roku. Byłby to pojazd odpowiednio unikalny, nie rzucający się w oczy i w większym chyba stopniu spełniający moje oczekiwania :)

Pozdrawiam,
Zbyszek

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 7 kwie 2010, o 23:30

klosz007, witamy, pięknie to napisałeś... :thumb: Kupuj subaru, będziesz zadowolony... I po raz kolejny powtarzam, że sporo mamy osób (w tym ja), które z hondy przerzuciły się na subaru i nie żałują.. :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

klosz007
0 gwiazdek

Post 7 kwie 2010, o 23:59

Stylistyka IV generacji bardzo mnie pociąga, napęd na 4 koła jeszcze bardziej.

Jaki jest problem ze znalezieniem egzemplarza godnego uwagi na naszym rynku wtórnym ? Czy warto szukać za granicą (tu raczej ze względu na akcyzę pozostaje mi tylko 2.0) ? Zauważyłem, że auto jest stosunkowo przystępne cenowo - czy to oznacza mały popyt/trudności ze zbyciem w przyszłości ? Nie bardzo tylko rozumiem dlaczego silnik 2.0 z rocznika 2005 raz ma coś koło 130KM a raz 165 - zdecydowanie interesuje mnie ta druga opcja.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2010, o 01:38

pytaj Pitera 35, - od niego zacznij zasięganie języka.. A nuż Ci coś fajnego ściągnie..
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 8 kwie 2010, o 13:11

klosz007 pisze: auto jest stosunkowo przystępne cenowo - czy to oznacza mały popyt/trudności ze zbyciem w przyszłości ?
W przyszłości to diabli wiedzą, ale jednak jest to auto dla hobbysty - statystyczny Kowalski w tej klasie woli Niemca z dyzlem, a to Subaru, panie dzieju, to takie niewiadomoco. Dużo pali, jedzie niezbyt szybko (na prostej; a na zakrętach, to wiadomo, przecież i tak lepiej hamować :mrgreen: ), bagażnik ma nie największy w segmencie...
To i mało kto gotów płacić za takiego paścia.
klosz007 pisze: problem ze znalezieniem egzemplarza godnego uwagi na naszym rynku wtórnym ? Czy warto szukać za granicą
Trafiają się dobre egzemplarze krajowe i zagraniczne, szukałbym tu i tu (przy czym za granicą, zdecydowanie za pomocą kogoś kumatego i zaufanego, patrz kolega Piter35).
klosz007 pisze: 2.0 z rocznika 2005 raz ma coś koło 130KM a raz 165 - zdecydowanie interesuje mnie ta druga opcja.
Ten wzrost mocy to czysta hochsztaplerka na papierze; owszem, niby masz dostęp do dodatkowych koni, ale bardzo wysoko. W codziennej praktyce różnica mało odczuwalna, a właściciele "słabszej" wersji bardzo ją sobie chwalili. Że jedzie wystarczajaco, nie psuje się i pali znośnie.
A jak chcesz rakiety, to i tak raczej nie wolnossący legaś ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 kwie 2010, o 13:18

WiS pisze: Ten wzrost mocy to czysta hochsztaplerka na papierze;

przy 5 tysiącach obrotów nadal cos się dzieje więc to nie tylko papir ;-)

ale mój 2.0 ma juz tylko 150;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 8 kwie 2010, o 13:21

esilon pisze: przy 5 tysiącach obrotów nadal cos się dzieje
No o tym pisałem.
Który kierownik limuzymy w Polsce wkręca motór tak wysoko? Przecie się zniszczyć od tego może, hałasuje, no i dużo pali.
Zaś w telewizji mówili żeby wkładać piątkę przy 70 na godzinę.
A przy 2-3 tysiącach wszystkie wersje jadą mniej więcej tak samo, ZTCW.

Innymi słowy, jak ktoś chce i umie, to pojedzie szybko jedną i drugą. A jak nie chce lub nie umie, to i tak wszystko mu jedno ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2010, o 14:45

esilon pisze: ale mój 2.0 ma juz tylko 150;-)
i dalej piszesz, że to to nie jeździ :giggle:
WiS pisze: Który kierownik limuzymy w Polsce wkręca motór tak wysoko?

ja w civicu zmieniałem bieg przy 7200rpm :-D

klosz007
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2010, o 16:35

No ja takiego motoru nie mam w Accordzie żeby zmieniać biegi przy 7200 (to nie Type-R) ale przy 5500-6000 to norma :) Ogólnie posiadanie silnika z VTEC (jeśli ktoś wie o czy mówię :razz: ) i nie używanie tego w całej rozciągłości jak dla mnie przeczy sensowi posiadania Hondy.
Ja raczej na zużycie paliwa nie zwracam uwagi i pojęcie eco-drivingu jest mi raczej obce z natury :lol: Mój samochód papierowo w mieście pali zdaje się 10,5 a wynik przy dystrybutorze na poziomie 12,5-13 (nie zimą bo wtedy więcej) kwituję ziewnięciem przy tankowaniu ;-) Więc jak widać potrafię wycisnąć siódme poty z pompy paliwa.

Pytałem dwóch osób zajmujących się ściąganiem aut ze Szwajcarii i mówią, że Legacy to auto trudne do dostania - cieszy się bardzo dobrą opinią, nikt nie pozbywa się tego auta jeśli jest w dobrym stanie itp.

Jeśli nie 2.0 to 2.5 ale ze względu na akcyzę to chyba pozostaje mi rynek krajowy albo Szwajcaria.

Dzięki za poradę - odpytam Pitera 35.

Pozdr,
Zbyszek

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 kwie 2010, o 17:13

klosz007 pisze: jeśli ktoś wie o czy mówię :razz:
u mnie załączał się dopiero przy 4800, więc niżej nie było sensu jeździć :evilgrin:
klosz007 pisze: Mój samochód papierowo w mieście pali zdaje się 10,5 a wynik przy dystrybutorze na poziomie 12,5-13 (nie zimą bo wtedy więcej) kwituję ziewnięciem przy tankowaniu ;-) Więc jak widać potrafię wycisnąć siódme poty z pompy paliwa

to Ty się chłopie nie zastanawiaj, tylko kupuj subaru... hondy prowadzą się fajnie, ale subaru... inna liga na zakrętach 8-)

klosz007
0 gwiazdek

Post 8 kwie 2010, o 18:02

To musicie mi pomóc w zakupie żebym się nie naciął ;-) Słabe punkty Accordów mam w małym palcu i wiem na co patrzeć i co sprawdzać. Ale Subaru...

pepe
1 gwiazdka
Auto: forek MY 07

Post 11 kwie 2010, o 17:11

Się przywitam i być może wkrótce wjadę tu foresterkiem , pozdrawiam .

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 11 kwie 2010, o 17:22

Witaj i wjeżdżaj :-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

Wodzu22
0 gwiazdek
Auto: kiedyś jakieś będzie :)

Post 11 kwie 2010, o 18:20

Witam wszystkich serdecznie. Na imię mam Krystian a na forum przyciągną mnie jeden z użytkowników :) samochodu chwilowo brak jakiegokolwiek a subaru to tylko odlegle marzenia no ale od czegoś trzeba zacząć nie? :) wiec Hey wszystkim jeszcze raz i do spotkania (być może) na elmocie.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 12 kwie 2010, o 12:22

Wodzu22, witaj i czuj się jak u siebie :-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Bartolomeo
0 gwiazdek
Auto: Mercedes C-200 K

Post 12 kwie 2010, o 19:54

Witam wszystkich!
Dołączyłem do Was bo jestem nakręcony na kupno Forestera z 2009r. Dotychczas poruszam sie Mercedesem C-200 K, r. 2002 i mam go już serdecznie dość (ciągłe naprawy i usterki), dlatego postanowiłem zmienić autko na Subaru lub Honde Accord. Wiem że to nie miejsce na pytania ale wzorem Klosz007 zapytam się. Nie wiem co zrobić czy kupić Forka w Europie licząc się z tym że zapłacę 18,6 akcyzy sprowadzając z Niemiec, czy kupić Go w USA. Ale spotkałem się z wieloma opiniami, że jest wtedy u nas problem z częściami, że u nich są inne połączenia przewodów, wszystko jest w calach a nie metryczne tak jak u nas. Pytam o to bo różnica w cenie jest znacząca: Niemcy 110 tys po opłaceniu a w USA 85 tys także po zapłaceniu wszystkich kosztów. Doradźcie co robić bo jestem w kropce. :((
P.S. Jeszcze jedno pytanko. Chce mieć wersje z automatem w związku z tym spotkałem sie z opiniami że lepiej brać silnik 2.5 bo 2.0 jest za słaby. Jak to jest, czy przy 2.0 można w miarę żwawo się poruszać po drogach, jak z wyprzedzaniem itp...
Dziękuję i pozdrawiam

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2010, o 20:26

Bartolomeo, witamy! Jak widać jesteś kolejną osobą mogącą potwierdzić, że dzisiejsze merole to badziew... :-)
Bartolomeo pisze: Chce mieć wersje z automatem w związku z tym spotkałem sie z opiniami że lepiej brać silnik 2.5 bo 2.0 jest za słaby.

Spytaj się j33mbo - on jeździ forkiem 09 (albo 08, nie pamiętam) w automacie, nie pamiętam tylko pojemności, ale będzie się mógł z Tobą podzielić wrażeniami..

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 kwie 2010, o 21:16

On ma chyba w manualu...
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ