Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Auto dla dziada

Post 25 kwie 2013, o 11:50

Forester XT 2013 rozłozył mnie dzisiaj na łopatki :o

rewelacyjny samochód, polecam każdemu subarufanowi oraz kazdemu przeciwnikowi skrzyń automatycznych ze szczególnym uwzględnieniem cvt

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 25 kwie 2013, o 12:03

esilon pisze: kazdemu przeciwnikowi skrzyń automatycznych ze szczególnym uwzględnieniem cvt
Nie taki diabeł straszny ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 25 kwie 2013, o 12:05

Jakby dziś wymieniał żónie, to bym się właśnie zastanawiał nad takim.

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 12:10

So What! pisze: Nie taki diabeł straszny
mozliwość hamowania silnikiem jak w manualu była ciosem ostatecznym w mój sceptycyzm :-)
Arno pisze: Jakby dziś wymieniał żónie, to bym się właśnie zastanawiał nad takim
moja żona zgadza się z takim trybem myslena :giggle:

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 25 kwie 2013, o 12:20

tzn benzin plus cvt?
faktycznie troche nadgonili w temacie estetyki i gadzetow we wnetrzu (ktorych brak wqrwial)

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 12:25

gregski pisze: tzn benzin plus cvt?

tak, benzin, baaardzo chętny do jazdy, podobno dobry sprzęt grający ale zapomnielismy włączyć :-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 25 kwie 2013, o 12:46

gregski pisze:i gadzetow we wnetrzu (ktorych brak wqrwial)
Pod względem gadżetów, nadal jest bieda.
Na przykład, w Japonii od roku ogromną furorę wśród nabywców Subaru robi system EyeSight:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=8MMhN9B1Jos
A tutaj, nawet w tym nowym Foresterze, tego nie oferują.
Ani tak naprawdę niczego innego, co byłoby godne prawdziwego gadżeciarza.
;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 310 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 25 kwie 2013, o 12:49

Лукашэнка pisze:
Na przykład, w Japonii od roku ogromną furorę wśród nabywców Subaru robi system EyeSight:
Koszmar. Nie rozumiem, po co to komu :-|

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 13:03

Лукашэнка pisze: Ani tak naprawdę niczego innego, co byłoby godne prawdziwego gadżeciarza

bo cały nowy xt jest gadżetem, na dodatek turbofajnym i użytecznym, a miłosnicy konsoli do gier niech zasiadaja przed kompami :-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 25 kwie 2013, o 14:43

esilon pisze: Forester XT 2013 rozłozył mnie dzisiaj na łopatki
Dodam, że mnie też 8-)
esilon pisze: mozliwość hamowania silnikiem jak w manualu była ciosem ostatecznym w mój sceptycyzm
Ja do końca w to nie uwierzyłem, i przed ostrzejszym zakrętem jednak macałem hamulec - ale pewnie po godzinie więcej spędzonej za kierą wreszcie by do moich ośrodków instynktu dotarło, że niby, panie dzieju, automat... a jednak umi ;-)
Ale mały minusik jest. Po naciśnięciu gazu jednak te poł sekundy opóźnienia się czuje, zwłaszcza przy nieco dynamiczniejszej potrzebie. Pewnie też do przywyknięcia. W każdym razie, w starych automatach trwało to jednak dłużej, a poza tym gdy już silnik dogada się z kołami, 230 koni robi co trzeba i nadrabia zwłokę bardzo ładnie, więc da się żyć (i wyprzedzać na krótkich odcinkach bez stresu).
Co do jazdy po zakretach - myslę, że przechyły porównywalne z moim XT '04.
Subiektywne wrażenia inne, bo siedzi się dużo wyżej.
Duży plus za względną cichość przy prędkościach autostradowych.
Na 18-tkach, samochod bardzo pewnie i ładnie pojechał przez baaaardzo polną drogę, a nawet kawalek poza nią.
Wnętrze - bardzo fajne, nieprzekombinowane, wygląda jak w samochodzie, a nie jak w makiecie statku kosmicznego dla nastolatków.
gregski pisze: troche nadgonili w temacie estetyki i gadzetow we wnetrzu (ktorych brak wqrwial)
A idź Ty... i tak, jak dla mnie, za dużo mu się tam świeci i błyska :evilgrin: Ale gdy wsiadałem, bardziej mi to przeszkadzalo, niż gdy wysiadałem - krótko mówiąc, za to, jak jeździ, można mu dużo wybaczyć.
esilon pisze: jest gadżetem, na dodatek turbofajnym i użytecznym, a miłosnicy konsoli do gier niech zasiadaja przed kompami
Howgh.

A, dla celów kronikarskich: kręcenie sie po mieście, po podmiejskich dróżkach (raczej dynamicznie i w większości w trybie sharp) plus kawałek autostradowy - zuzycie paliwa ok. 14-15 litrów. Przypuszczam, że mój, deptany podobnie, zuzyłby tyle samo.

Arno pisze: Jakby dziś wymieniał żónie, to bym się właśnie zastanawiał nad takim.
A to u mnie odwrotnie: jakby dziś się zastanawial nad takim, to by wymieniał żonę :giggle:

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 25 kwie 2013, o 15:18

14-15 litrow? Smiech na sali. O 5-7 za duzo jak na dzisiejsze standardy w aucie rodzinnym. Rozumiem Impreza wrx, ale nie to. Te czasy minely, no moze jeszcze w europie srodkowej i wschodniej nie patrzy sie ile kasy wciaga nosem auto, ale zachod juz sobie darowal taka bzdurna rozrzutnosc.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 15:21

gregski, nie wiem, czy zauwazyłeś, ale nie rozmawiamy teraz o Kii Cee'd ;-)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 183 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 25 kwie 2013, o 15:22

Golona nie fantazjuj :idea: , pokaż mi Suva z takim mocnym silnikiem co tyle pali realnie a nie na papierze :cofee:

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 15:26

Piter 35 pisze: pokaż mi Suva z takim mocnym silnikiem co tyle pali realnie a nie na papierze

i ma nie byc na ropę :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 15:27

gregski pisze: 14-15 litrow? Smiech na sali. O 5-7 za duzo
Piter 35 pisze: pokaż mi Suva z takim mocnym silnikiem co tyle pali
Nie tylko SUVa i z mocnym.
Postulowane przez Grega 8-9 litrów, przy deptaniu raz po raz niemal do odcinki, ruszaniu spod świateł, etc. jest nierealne nawet w SXie 1.6 :mrgreen:

No, może w Priusie się da? ;-)
esilon pisze: ma nie byc na ropę
Podejrzewam, że taki Yeti 2.0 tdi przy naszym dzisiejszym stylu jazdy spokojnie wciągnąlby te 10, o ile nie więcej.

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 16:14

WiS pisze: Podejrzewam, że taki Yeti 2.0 tdi przy naszym dzisiejszym stylu jazdy spokojnie wciągnąlby te 10, o ile nie więcej

co dowodzi że czas zapomnieć raz na zawsze o skodzie :mrgreen:

gregski
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 25 kwie 2013, o 16:40

Piter 35 pisze:Golona nie fantazjuj :idea: , pokaż mi Suva z takim mocnym silnikiem co tyle pali realnie a nie na papierze :cofee:
Crossovera Piter. Nie pokaze bo mnie kompletnie nie interesuja. Pewnie jakies tfsi z bezposrednim wtryskiem go pogonia, ale to drugorzedne.
Wcale nie uwazam go ogolnie za glupie auto, juz wiem jaki by mi sie podobal gdybym potrzebowal takie auto: 2.5 z cvt ze stanow i instalacja lpg z duzym 70 litrowym bakiem toroidalnym w kolo.
Nie czaje tylko sensu kupowania crossa ktory tyle pali jako rodzinnego dupowozu. No bo przecie nie na tor z taka wysoka buda... Ot co..

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 16:44

gregski pisze: Nie czaje tylko sensu kupowania crossa ktory tyle pali jako rodzinnego dupowozu

dla sportowej rodziny w sam raz, wiesz gregu ile pali Jumper L3H2 ? cięzko przekroczyć 8l/100, na dodatek cały VAT od wszystkiego mozna odliczyć bez montowania sejfu, czy to oznacza że dla trzyosobowej rodziny to jest ideał ?
no prosię Cię :roll:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 16:49

gregski pisze: Pewnie jakies tfsi z bezposrednim wtryskiem go pogonia,
TFSI z bezpośrednim wtryskiem, odpowiednio deptane, chleją zdrowo. Cudów nie ma, chyba, że w folderach reklamowych.
gregski pisze: Nie czaje tylko sensu kupowania crossa ktory tyle pali jako rodzinnego dupowozu.
A ktoś Ci powiedział, że traktuje go jak rodzinny dupowóz...? :o
Żaden Forester turbo nigdy nim nie był.
To jest bardzo fajne, uniwersalne auto pozwalajace i na bezstresową jazdę po złych drogach lub nawet lekkim bezdrożu, i na sprawne wyprzedzanie zawalidróg, dający przy tym namiastkę rajdowego ducha Subaru. A więc raczej auto dla wariata-hobbysty, względnie dla człowieka bardziej szukającego frajdy niż oszczedności, niż dla statecznego ojca licznych dziatek, męża dostojnej połowicy oraz zięcia ukochanej teściowej i pana wiernego psa, które to stado trzeba możliwie tanio zawieźć na wakacje ;-)

Forester wrócił do źródeł, ot, co. Szkoda tylko, że jednak nie jest przy tym o pół rozmiaru mniejszy... no ale cóż, taki trynd, żeby wozić nadmiar blachy i powietrza.

esilon
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 16:51

żeby nie było: tez uważam że pali za duzo :-)
mój WRX zresztą też :lol:

ale ma w sobie to coś te Forek xt co pozwoliłoby przeprowadzić w głowie tak zwaną racjonalizację :giggle:
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, o 16:53 przez esilon, łącznie zmieniany 1 raz.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 16:51

esilon pisze: zapomnieć raz na zawsze o skodzie
Nie, tylko o klekotach 8-)

O reszcie pogadamy, gdy pojawi się Scout od nowej Octavii ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 16:55

esilon pisze: tez uważam że pali za duzo
Powiedzmy sobie szczerze - przy aucie, za ktore na start trzeba wyłozyć 140 tysięcy z hakiem, do którego komplet opon bedzie kosztował pewnie z 3 tysiace wzwyż, a roczne ubezpieczenie aż się boję pomysleć, kwestia litra czy nawet trzech na setke, czyli 6-18 złotych, czyli ok. 40 złotych róznicy przy podrózy z Kielc do Wawy i nazad, jest moim zdaniem doskonale nieistotna.
Co najwyżej wino sobie do kolacji wypiję tańsze po powrocie :giggle:

Bardziej niż spalanie przeszkadza mi ta cena sprzedazy - na to na winie nie zaoszczędzę :wall:

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 17:41

WiS pisze: Bardziej niż spalanie przeszkadza mi ta cena sprzedazy - na to na winie nie zaoszczędzę :wall:
WiS, wiesz jak wygląda spadek wartości tego typu samochodu z biegiem kolejnych lat.
Jeśli kupować go prywatnie, to najrozsądniej na wiele lat.
Powiedzmy 6-8. Albo nawet dać mu dożywocie, jeśli się wcześniej nie rozleci.
A skoro tak, to może warto rozważyć sfinansowanie zakupu przez bank?
Przy cenie nowego auta 140 000 zł, da się zorganizować kredyt z miesięczną ratą 1 460 zł, przy wpłacie wstępnej 28 500 zł.
Teraz wygląda to juz mniej przerażająco?
:cofee:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 18:18

Niowa wersja pojazdu dla dziada. Pojazd odziedziczony. Jeszcze dorobie deskę rozdzielczą w czeczotce.
Załączniki
IMG-20130425-00027.jpg
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, o 19:23 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 kwie 2013, o 18:27

gregski pisze:14-15 litrow? Smiech na sali. O 5-7 za duzo jak na dzisiejsze standardy w aucie rodzinnym. Rozumiem Impreza wrx, ale nie to. Te czasy minely, no moze jeszcze w europie srodkowej i wschodniej nie patrzy sie ile kasy wciaga nosem auto, ale zachod juz sobie darowal taka bzdurna rozrzutnosc.
Zachód poddał się praniu mózgów. Istotnie, lepiej żeby paliło mniej, ale najpierw wywindowano ceny benzyny bez sensu, a potem dowalono podatki eko i wmówiono wszystkim że silnik 0.9litra w Sklasse to jest to.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ODPOWIEDZ