I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
Inaczej. Powyżej 130 automatycznie jesteś współwinny. A czy płacą, czy nie, o to należałoby zapytać kogoś, kto już przetestował automatyczną współwinę ;)
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Gdzie golonka..ky pisze: A czy płacą, czy nie, o to należałoby zapytać kogoś, kto już przetestował automatyczną współwinę ;)

Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Przy 200 z rowerami i kajakiem na dachu często muszę hamować przed zawalidrogą w DiscoFUX pisze:Konto usunięte, przy 180 zdarza się, że muszę na prawy..

Konto usunięte, poniosła Cie fantazja....
Tzn. jak ruszaleś, to caly ten ambaras był na dachu, przy 200 niekoniecznie...
ja mam teraz luks warunki i narty wożę wewnątrz. Box sobie śpi w garażu.
Tzn. jak ruszaleś, to caly ten ambaras był na dachu, przy 200 niekoniecznie...
ja mam teraz luks warunki i narty wożę wewnątrz. Box sobie śpi w garażu.
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX, nie zczaiłeś lekkiej ironii
To, że masz teraz the best of the best wiemy

To, że masz teraz the best of the best wiemy

Konto usunięte, muszę podwyższona temp. podtrzymywać...
BTW. Właśnie w tle sobie jakiś TVN jazda polska leci i się dowiedziałem, ze na rondach wlącza sie lewy kierunek, jeżeli sa namalowane pasy, a w domysle, jeżeli jest wiecej pasow, niz jeden...
Prawda to, czy ściema?

BTW. Właśnie w tle sobie jakiś TVN jazda polska leci i się dowiedziałem, ze na rondach wlącza sie lewy kierunek, jeżeli sa namalowane pasy, a w domysle, jeżeli jest wiecej pasow, niz jeden...
Prawda to, czy ściema?
Dolce far niente 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: BTW. Właśnie w tle sobie jakiś TVN jazda polska leci i się dowiedziałem, ze na rondach wlącza sie lewy kierunek, jeżeli sa namalowane pasy, a w domysle, jeżeli jest wiecej pasow, niz jeden...
Prawda to, czy ściema?
Ale w sensie, że jak się zmienia pas, czy jak się nie zjeżdża na najbliższym zjeździe? Bo może to być dwuznaczne
Bielak tego nie doprecyzował..
Jest np. jeden pas ruchu i ludziska jadą w kolo na np 3 zjazd z włączonym kierunkiem LEWYM. Uważam, że nieprawidlowo i dobry zwyczaj oraz przepis nakazuje użycie PRAWEGO, zjeżdżając.
Nie kumam ligiki jeżdżenia na lewym.
Dotyczy to także rond z wieloma pasami, skoro np. środkowego pasa nie zmieniam na wewnętrzny, bo najczęściej jest linia ciągła z przerywaną.
Jest np. jeden pas ruchu i ludziska jadą w kolo na np 3 zjazd z włączonym kierunkiem LEWYM. Uważam, że nieprawidlowo i dobry zwyczaj oraz przepis nakazuje użycie PRAWEGO, zjeżdżając.
Dotyczy to także rond z wieloma pasami, skoro np. środkowego pasa nie zmieniam na wewnętrzny, bo najczęściej jest linia ciągła z przerywaną.
Dolce far niente 

Wszystko zależy od tego, jak są pasy namalowane. Jak nie zmieniasz, to nie migasz. Jak zmieniasz, to migasz, proste :)
r.
r.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
FUX pisze: Jest np. jeden pas ruchu i ludziska jadą w kolo na np 3 zjazd z włączonym kierunkiem LEWYM. Uważam, że nieprawidlowo i dobry zwyczaj oraz przepis nakazuje użycie PRAWEGO, zjeżdżając.
IMHO to zależy. Jak jest takie małe rondko jakich teraz nastawiali setki i w dodatku ruch jest duży, to pokazanie, że jedziesz w lewo zmniejszy stres wjeżdżającego z przeciwka, bo ma pewność, że powinien się zatrzymać. A biorąc pod uwagę to, że jest kupa gości, którzy zjeżdżają z ronda bez kierunkowskazu, taki lewy kierunkowskaz może uprzyjemnić życie innym.
Konto usunięte pisze: lewy kierunkowskaz może uprzyjemnić życie innym.
Pod warunkiem, ze sledzisz wszystkich na rondzie i wiesz co pierwotnie bylo dla niego "lewym".
Dla mnie takie mruganie jest bez sensu - lepiej, jasniej, wygodniej migac na zjazd - ale przykladowo w Irlandii chyba jest w przepisach (dokladnie nie podam niestety, gdzies kiedys tylko zerkalem, bo sam sie nadziwic nie moglem), ze jak sie dyma dokola ronda w prawo, to trzeba migaczyk w prawo, a na zjezdzie w lewo i trzeba uwazac, bo jak tego nie zrobisz, to gotowi Ci wjechac przed maske z wjazdu przeciwleglego, bo mysla, ze bedziesz zjezdzal na wprost z ronda.
Co nie zmienia faktu, ze i tak wszyscy jezdza i mrugaja w ogole jak im sie "uwidzi", i najlepiej miec oczy dokola glowy.
Jacek "AMI" Rudowski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
AMI pisze: Dla mnie takie mruganie jest bez sensu - lepiej, jasniej, wygodniej migac na zjazd
Kazde dzialanie, ktore poprawi czytelnosc moich zamiarow jest wg mnie dobre. Kontakt wzrokowy z innym kierowca, czasami nawet odsuniecie szyby i zasygnalizowanie reka ze bedzie sie np. zawracac poprawia bezpieczenstwo.
Nie wiem, czy się nie zmieniło od czasu jak robiłam prawko (3 lata temu), ale skoro nadal o tym mówią w telewizji, to pewnie nie.
Wówczas zgodnie z przepisami było tak, że w pewnym sensie traktujesz rondo przed wjazdem na nie jak zwykłe skrzyżowanie. Czyli, mając klasyczne rondo z 4 zjazdami robisz tak:
- jeżeli zjeżdżasz pierwszym zjazdem (jedziesz w prawo), to przed rondem włączasz prawy migacz i masz go włączonego aż nie zjedziesz z ronda
- jeżeli zjeżdżasz drugim zjazdem (jedziesz na wprost), to przy wjeździe na rondo nie włączasz migacza w ogóle, dopiero przed zjazdem włączasz prawy migacz
- jeżeli zjeżdżasz trzecim, lub czwartym zjazdem (skręcasz w lewo, lub zawracasz), to przed wjazdem na rondo włączasz lewy migacz i jedziesz z włączonym, a dopiero przed zjazdem włączasz prawy
Takie były (są?) przepisy.
Dla mnie osobiście bzdura, bo skąd ten stojący przed drugim/trzecim/czwartym wjazdem, przy większym ruchu na większym rondzie, ma wiedzieć gdzie wjechałeś i co mu to daje?
No ale sama prawie oblałam przez to egzamin na prawko, to pamiętam
Wówczas zgodnie z przepisami było tak, że w pewnym sensie traktujesz rondo przed wjazdem na nie jak zwykłe skrzyżowanie. Czyli, mając klasyczne rondo z 4 zjazdami robisz tak:
- jeżeli zjeżdżasz pierwszym zjazdem (jedziesz w prawo), to przed rondem włączasz prawy migacz i masz go włączonego aż nie zjedziesz z ronda
- jeżeli zjeżdżasz drugim zjazdem (jedziesz na wprost), to przy wjeździe na rondo nie włączasz migacza w ogóle, dopiero przed zjazdem włączasz prawy migacz
- jeżeli zjeżdżasz trzecim, lub czwartym zjazdem (skręcasz w lewo, lub zawracasz), to przed wjazdem na rondo włączasz lewy migacz i jedziesz z włączonym, a dopiero przed zjazdem włączasz prawy
Takie były (są?) przepisy.
Dla mnie osobiście bzdura, bo skąd ten stojący przed drugim/trzecim/czwartym wjazdem, przy większym ruchu na większym rondzie, ma wiedzieć gdzie wjechałeś i co mu to daje?

No ale sama prawie oblałam przez to egzamin na prawko, to pamiętam

Czarownica prawdę Ci powie :D
Moim zdaniem to ma sens, gdy w tym celu korzystasz z lewego (wewnętrznego) pasa, jeśli do wjechania nań musisz najpierw wyjechać na prawy. Przeczytałem przed chwilą cały oddział 4 i 7 trzeciego rozdziału PoRD i nigdzie nie widzę, żeby PoRD precyzowało, jak używać kierunkowskazów na rondzie.zofija pisze: - jeżeli zjeżdżasz trzecim, lub czwartym zjazdem (skręcasz w lewo, lub zawracasz), to przed wjazdem na rondo włączasz lewy migacz i jedziesz z włączonym, a dopiero przed zjazdem włączasz prawy
r.
Logika ustawodawcy powala...zofija pisze: Takie były (są?) przepisy.
a jeżeli ktos chce bokiem parę razy w około, to co wtedy?
Awaryjne...

Dolce far niente 

ky, mi się nie chciało tego czytać, ale taka jest praktyka, na pewno jeśli mówimy o jednopasmowym rondzie.
Przynajmniej jeśli chodzi o egzaminy na prawko
Przynajmniej jeśli chodzi o egzaminy na prawko

Czarownica prawdę Ci powie :D
zofija, bo to kolejny zwanzig do udupiania adeptów przez egzaminatorów... 
kolejny patent w egzaminach, to w jednym pytaniu jest blędna odpowiedzia uzywanie światel drogowych od świtu do zmierzchu, a w innym uzywanie jest prawidłowe...
nawet niebieski mial dzisiaj problem w interpretacji, a gdzie jest interpretacja, to ....

kolejny patent w egzaminach, to w jednym pytaniu jest blędna odpowiedzia uzywanie światel drogowych od świtu do zmierzchu, a w innym uzywanie jest prawidłowe...
nawet niebieski mial dzisiaj problem w interpretacji, a gdzie jest interpretacja, to ....
Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
W australiowie jest tak samo jak na krzyzowce. Tylko oni nie buduja tych idiotycznych rond z zaslaniajaca wysepka. Fitek dzisiaj nie mogl wyjsc z podziwu dla mysli przewodniej 

Jak ja zdawałem na prawko (2003r.) to było tak, że ronda dzieliło się na te ze światłami i na te bez świateł.
Te bez świateł - tylko prawy kierunek po minięciu ostatniego (nie naszego) zjadu.
Ze światłami - mrygasz tam gdzie jedziesz
Nie śledziłem kodeksu, więc nie wiem czy tak zostało... Dodatkowo zdawałem w małym mieście (wszystkie ronda 4 wjazdowo-wyjazdowe) nie wiem jak ww. zasady miały się do większych rond (np. Radosława vel. Babka)
Te bez świateł - tylko prawy kierunek po minięciu ostatniego (nie naszego) zjadu.
Ze światłami - mrygasz tam gdzie jedziesz
Nie śledziłem kodeksu, więc nie wiem czy tak zostało... Dodatkowo zdawałem w małym mieście (wszystkie ronda 4 wjazdowo-wyjazdowe) nie wiem jak ww. zasady miały się do większych rond (np. Radosława vel. Babka)
Jasne - tylko, ze o ile miganie na zjazd jest konkretna informacja, o tyle miganie przez kawal ronda lewym migaczem (na kontynencie) lub prawym (Irlandia/UK) - realnie nic nie wnosi.Konto usunięte pisze:AMI pisze: Dla mnie takie mruganie jest bez sensu - lepiej, jasniej, wygodniej migac na zjazd
Kazde dzialanie, ktore poprawi czytelnosc moich zamiarow jest wg mnie dobre. Kontakt wzrokowy z innym kierowca, czasami nawet odsuniecie szyby i zasygnalizowanie reka ze bedzie sie np. zawracac poprawia bezpieczenstwo.
Ale dla tego "jasne" wlasnie zeby nie zaskakiwac lokalesow - mrugam im juz w kazda mozliwa strone, by miec tylko pewnosc, ze zaden mi przed maske nie wjedzie. Choc to tez nie zawsze pomaga - jakies pare tygodni temu bedac juz na rondzie zostalem zaskoczony przez pana z dojazdu, ktory najpierw sadzil, ze zdazy, a potem ze zdumieniem odkryl, ze wjezdza mi przed maske jednak i co zrobil? Nie, nie dodal gazu - zatrzymal mi sie na wprost zjazdu, przed moja maska.
Generalnie juz czulem na szczescie, co sie swieci, wiec w niego nie pierdyknalem.
Inna sprawa, ze 3 pasmowe rondo z 6 dojazdami oznacza czasami troche ruchu na nim.
Jacek "AMI" Rudowski
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
jarmaj pisze: Tak odnośnie fotoradarowgo bandytyzmu:
Przyganiał kocioł garnkowi (jarmaj WRC fanowi)

post d_xtera
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
ładnie im pan nakreślił sytuacje w firmie
ja też zazwyczaj nie wiem kto prowadził pojazd
ja też zazwyczaj nie wiem kto prowadził pojazd

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Pomysł stary, ale perspektywa wdrożenia jakby bliższa:
http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Nie-t ... &_ticrsn=3
Ja na szczęście jeżdżę głównie drogami powiatowymi... tfu, chciałem powiedzieć, ja na szczęście i tak zawsze jeżdżę zgodnie z przepisami
http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Nie-t ... &_ticrsn=3
Ja na szczęście jeżdżę głównie drogami powiatowymi... tfu, chciałem powiedzieć, ja na szczęście i tak zawsze jeżdżę zgodnie z przepisami