UTOPIA. Z całym szacunkiem. Ale w jakim kraju na tym łez padole widziałeś takie udogodnienia dla kierowców? Owszem są autostrady i drogi szybkiego ruchu. Są również drogi "krajowe" i inne mniej ważne, na których przebiegu są wsie i miasta. I są ograniczenia prędkości. Nie wtrącił bym się, gdybym nie był i nie widział.WiS pisze:Dobra, to dla odmiany serio (choć sprawa jest oczywista i chyba nie raz już tu omawiana) - moja idealna wizja polskich dróg:
1. Wszelkie drogi przelotowe między miastami, jesli już niekoniecznie wielopasmowe, to chociaż z szerokimi poboczami, częstymi mijankami i jak największą liczbą obwodnic - czyli zero terenów zabudowanych po drodze. I konstruowane tak, że przecietny kierowca, przecietnym autem, jest w stanie w normalnych warunkach jechac tam 120-130 na godzinę plynnie (ekologicznie!) i bez śmierci w oczach. A Jarmaj 200
2. Z tych dróg, gdzie jest mozliwe bezproblemowe osiągniecie średniej przelotowej np. 110 przy jeździe 120-130, zjeżdżamy do miast i wsi - i tam już zwalniamy do tych np. 50, a przy szkołach i na bardzo wąskich uliczkach osiedlowych czy śródmiejskich nawet i do 20 - ale na bogów, tylko tam! Bo jak mamy do przejechania dwa kilometry, to prędkośc jest właściwie bez znaczenia. A nie raz po raz na krajówce. Bo tam jej ograniczanie jest albo fikcją, albo zlośliwością. A często kombinacją jednego i drugiego.
3. Wielopasmowe ulice wielkomiejskie - zaleznie od pory dnia, roku i natężenia ruchu (kołowego, ale też pieszego - ograniczenia koło szkoł w wakacje i w nocy to absurd), elastycznie, jak trzeba to do 50, ale jak można to i do 120, na przykład.
I wtedy, proszę, można to egzekwować - ale dając żyć normalnym ludziom.
A, i jeszcze 4. - przyzwoity tor asfaltowy i szutrowy przynajmniej jeden w każdym województwie, z niezabijającymi cenami, żeby kto ma taką chęć i potrzebę mógł sobie poszaleć i spuścić nadmiar adrenaliny poza ruchem drogowym.
Niby oczywiste, ale jakoś trudne do wprowadzenia w życie
Wredne puszki
Re: Fotoradary
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
E, no chyba jednak trochę.Azrael pisze: Mojego bezpieczeństwa to nie poprawia.
W sytuacji, gdy dojeżdżasz do skrzyżowania Radarowa/Lechicka, a z Twojej lewej rwie niedouczona blondynka płci dowolnej...
esilon, tak ja jestem przeciwny wszelkim zwalniaczom. Szykana np. z betonu w stylu donic też jest idiotyzmem. Własnie m.in. ze względu na karetkę, straż pożarną itp. Mój kumple jeździ takim 4 tonowym przeładowanym Ducato ratownictwa wysokościowego. Droga hamowania no comment...
Ale ja w ogóle mam inną filozofię życiową i podejście do społeczeństwa, wierzę w możliwie szerokie edukowanie, a możliwie wąskie penalizowanie. W ogóle uważam ze za dużo jest prawa i regulacji w życiu. Tak samo mi mo ze sam zawsze jeżzę na światłach i zawsze wszytskich do tego namawiałem równocześnie byłem zawsze wrogiem nakazu jazdyna światłach. Podobnie z pasami itp. Oczywiście CI co nie zapinają powinni ponosić konsekwencje finansowe np. w razie wypadku, ale zupełnie nie akceptuję uzasadnienia do karania ich mandatami "bo takie jest prawo". Nie ma uzasadnienia dla mnie bo nie ma szkody dla żadnego podmiotu.
Ale ja w ogóle mam inną filozofię życiową i podejście do społeczeństwa, wierzę w możliwie szerokie edukowanie, a możliwie wąskie penalizowanie. W ogóle uważam ze za dużo jest prawa i regulacji w życiu. Tak samo mi mo ze sam zawsze jeżzę na światłach i zawsze wszytskich do tego namawiałem równocześnie byłem zawsze wrogiem nakazu jazdyna światłach. Podobnie z pasami itp. Oczywiście CI co nie zapinają powinni ponosić konsekwencje finansowe np. w razie wypadku, ale zupełnie nie akceptuję uzasadnienia do karania ich mandatami "bo takie jest prawo". Nie ma uzasadnienia dla mnie bo nie ma szkody dla żadnego podmiotu.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Jak i innych ludzi umiejących się zachować na takim skrzyżowaniu. Niestety nie wyręczą oni w myśleniu tych pozostałych i stąd progi. Na Radarowej pojawiły się na życzenie mieszkańców, gdyż wielu "mistrzów kierownicy" wykorzystywało 500m odcinek bez skrzyżowań do testowania możliwości swoich aut, a właśnie na tym odcinku znajduje się m.in. szkoła.Azrael pisze: Mojego bezpieczeństwa to nie poprawia.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

WiS pisze: E, no chyba jednak trochę.
W sytuacji, gdy dojeżdżasz do skrzyżowania Radarowa/Lechicka, a z Twojej lewej rwie niedouczona blondynka płci dowolnej...
Miałem wypadek z udziałem niedouczonej blondynki jadącej 140/50. Dziś uważam ze oczywiście ona zachowała się głupio, nieodpowiedzialnie, źle zareagowała jak zobaczyła sytuację i ogólnie kto jej dał prawo jazdy, ale ja mogłem i powinienem uniknąc tego wypadku. Dziś bym pewnie uniknął, wtedy też byłem młodszy i głupszy.
Wyjeżdżając na drogę podejmuję ryzyko że będzie pijany ziutek jechał i mnie zabije, albo że wyjdzie mi pod koła zdemenciała staruszka. Mogę jechac wolniej lub szybciej, mogę mieć lepsze lub gorsze auto i to ja musze się liczyć z konsekwencjami, niezależnie od prawa.
Teraz tendencja jesttaka żeby stoień regulacji tego wszytskiego był tak duży żeby odpowiedzialność prawie całkowicie zdjąć ze mnie a przekazać panom w białych czapkach w mundurach niebieskich lub zielonych, ja nie akceptuję takiej filozofii urządzania państwa w żadnej dziedzinie, nie tylko w ruchu drogowym.
rrosiak pisze: gdyż wielu "mistrzów kierownicy" wykorzystywało 500m odcinek bez skrzyżowań do testowania możliwości swoich aut, a właśnie na tym odcinku znajduje się m.in. szkoła.
No i to jest to miejsce gdzie należałoby zwolnić, rozejrzeć się, upewnić że można jechać, niestety znaków nastawiali tyle że już nikt na nie nie patrzy, ograniczenie do 30 stoi wszędzie z byle powodów itp.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Azrael pisze: upewnić że można jechać
Sugerujesz, że po "upewnieniu się" można jechać pełną dzidą po osiedlowej uliczce

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

rrosiak pisze: Sugerujesz, że po "upewnieniu się" można jechać pełną dzidą po osiedlowej uliczce
Sugeruję że trzeba zwolnić tak żeby się być w stanie upewnić, rozejrzeć, na pewno się nie da pełną dzidą, ale dla jednego to będzie 10kph dla drugiego 40kph. Mi akurat dwa razy wybiegło dziecko pod koła na niewielkich uliczkach i dwa razy go nie uderzyłem więc jakąś tam mam wiedzę w tym temacie.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Czyli jednak powoliAzrael pisze: dla jednego to będzie 10kph dla drugiego 40kph

rrosiak, raczej powoli, ale moje powoli to dla niejednego bardzo szybko. Znowu moje szybko to dla niektórych "ależ się wleczesz".
podpisuję się oboma rękamiAzrael pisze: Wyjeżdżając na drogę podejmuję ryzyko że będzie pijany ziutek jechał i mnie zabije, albo że wyjdzie mi pod koła zdemenciała staruszka. Mogę jechac wolniej lub szybciej, mogę mieć lepsze lub gorsze auto i to ja musze się liczyć z konsekwencjami, niezależnie od prawa.
Teraz tendencja jesttaka żeby stoień regulacji tego wszytskiego był tak duży żeby odpowiedzialność prawie całkowicie zdjąć ze mnie a przekazać panom w białych czapkach w mundurach niebieskich lub zielonych, ja nie akceptuję takiej filozofii urządzania państwa w żadnej dziedzinie, nie tylko w ruchu drogowym.

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Azrael pisze: esilon, tak ja jestem przeciwny wszelkim zwalniaczom. Szykana np. z betonu w stylu donic też jest idiotyzmem
jeżeli potraktowac ja jakdajmy na to: zakręt przestanie przeszkadzać a pozostanie tylko i wyłącznie naturalnym elementem wymuszającym dostosowanie stylu jazdy do ...........warunków
no czegoś nie rozumiem, przeładowanym ? droga hamowania długa? może powinni dostosowac styl jazdy do warunków, niedoedukowani ?Azrael pisze: Mój kumple jeździ takim 4 tonowym przeładowanym Ducato ratownictwa wysokościowego. Droga hamowania no comment...
szykany , małe ronda , zweżenia pasa jezdni itp, to najbardziej naturalne spowalniacze ruchu ( w przeciwieństwie do fotoradaru), widząc szykany z daleka, wiedząc o szykanach, nie trzeba gwałtownie hamowac ...denerwowac się,
po prostu jedzie się tak jak warunki pozwalaja i nie trzeba o tym mysleć

esilon, poza dyskusja ideologiczną bo tam już swoje zdanie wyraziłem. Albo tę szykanę zrobisz taką że karetka musi stanąc w miejscu albo Azrael jadący akurat Mini Cooperem S pojdzie przez nią 80 dla samegu funu przejechania jej na limicie. Przy okazji mu zasłonisz pole widzenia, uniemożliwisz manewr omijający itp.
Azrael pisze: Azrael jadący akurat Mini Cooperem S pojdzie przez nią 80 dla samegu funu przejechania jej na limicie
na szczęście takich odwaznych jest naprawdę niewielu

esilon pisze: ja także chętniej zastosowałbym rozwiązanie typu szykana
Taka może być?

...::nie rób tego, czego nie chcesz::...
nie chciało mi się edytowaćAzrael pisze: obiema ;)

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Tylko pozostaje jedna kwestia, dlaczego drogi faszeruje się różnymi szykanami? Po co fotoradary?
Może to wszystko wynika z dwóch rzeczy,
1- Policja ma gdzieś dyscyplinowanie kierowców, zamiast karania wszystkich wymuszających, zajeżdżających, wyprzedzających na przejściach dla pieszych, woli stanąć i łapać za prędkość. Prędkość stała się synonimem zła na drodze i zwalczaniu tego zła podporządkowano wszystkie środki, to nie dziurawa droga jest winna tylko prędkość, zawsze prędkość. Reszta wykroczeń jest nieważna, są tolerowane. Do tego dochodzi idiotyzm komendantów, którzy dają wytyczne: każda kontrola musi się kończyć wręczeniem mandatu, jeśli pouczysz kierowcę to znaczy, że wziąłeś w łąpę. Znam gościa z drogówki, który o ograniczeniach prędkości ma podobne zdanie jak większość na tym forum i fotoradar na prostej drodze biegnącej przez przemysłową dzielnicę miasta, ustawia na 130km/h.
Prędkość jest usprawiedliwieniem dla drogowców, którzy mogą chrzanić swoją robotę, bo i tak winny będzie za szybko jadący kierowca.
2- Istnieje lobby związane z Katedrą Ruchu Drogowego na Politechnice Gdańskiej, twórcy programu GAMBIT- poprawy bezpieczeństwa na drogach. To tam powstają koncepcje uspokojenia ruchu drogowego, realizowane przez tworzenie szykan, instalowanie progów, stosowaniu czerwonej fali w miastach, itp. Do poczytania http://www.krbrd.gov.pl/download/pdf/Gambit_2005_RM.pdf
Oczywiście wymaga to użycia odpowiedniej ilości znaków, sygnalizatorów itd. No i GAMBIT ma sponsorów (patrz: http://www.gambit.fril.org.pl), którzy dziwny trafem żyją ze sprzedaży owych elementów wyposażenia drogi.
Hm, ciekawe nieprawdaż?
Może to wszystko wynika z dwóch rzeczy,
1- Policja ma gdzieś dyscyplinowanie kierowców, zamiast karania wszystkich wymuszających, zajeżdżających, wyprzedzających na przejściach dla pieszych, woli stanąć i łapać za prędkość. Prędkość stała się synonimem zła na drodze i zwalczaniu tego zła podporządkowano wszystkie środki, to nie dziurawa droga jest winna tylko prędkość, zawsze prędkość. Reszta wykroczeń jest nieważna, są tolerowane. Do tego dochodzi idiotyzm komendantów, którzy dają wytyczne: każda kontrola musi się kończyć wręczeniem mandatu, jeśli pouczysz kierowcę to znaczy, że wziąłeś w łąpę. Znam gościa z drogówki, który o ograniczeniach prędkości ma podobne zdanie jak większość na tym forum i fotoradar na prostej drodze biegnącej przez przemysłową dzielnicę miasta, ustawia na 130km/h.
Prędkość jest usprawiedliwieniem dla drogowców, którzy mogą chrzanić swoją robotę, bo i tak winny będzie za szybko jadący kierowca.
2- Istnieje lobby związane z Katedrą Ruchu Drogowego na Politechnice Gdańskiej, twórcy programu GAMBIT- poprawy bezpieczeństwa na drogach. To tam powstają koncepcje uspokojenia ruchu drogowego, realizowane przez tworzenie szykan, instalowanie progów, stosowaniu czerwonej fali w miastach, itp. Do poczytania http://www.krbrd.gov.pl/download/pdf/Gambit_2005_RM.pdf
Oczywiście wymaga to użycia odpowiedniej ilości znaków, sygnalizatorów itd. No i GAMBIT ma sponsorów (patrz: http://www.gambit.fril.org.pl), którzy dziwny trafem żyją ze sprzedaży owych elementów wyposażenia drogi.
Hm, ciekawe nieprawdaż?

Sowy nie są tymi za kogo się podają (Miasteczko Twin Peaks)
WiS pisze: No, to zdaje się nie będzie jednak masowej partii kierowców.
Właśnie.
Narzekajcie dalej.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
esilon, świetne do wygenerowania korka, na mojej uliczce osiedlowej i tak rano o 8 korek ma kilkadziesiąt samochodów.
bohaterstwo jest dobre i przeświadczenie o własnej doskonałości do pierwszego nieominiętego jednak dziecka.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Azrael pisze: świetne do wygenerowania korka, na mojej uliczce osiedlowej i tak rano o 8 korek ma kilkadziesiąt samochodów.
czyli szykana u Ciebie nie jest potrzebna , jej funkcje spełniaja ruchome zapory