Raport dobowy,czyli 24h o wszystkim i o niczym;)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 485 razy

Post 28 sie 2025, o 12:28

Chloru pisze:
stach22 pisze:
28 sie 2025, o 11:17
Ale fakt zawężającej się kabiny w sedanach przyjąłeś do wiadomości?
Jak się nauczysz trzymać prosto ajfona to porozmawiamy.
„Mądrej głowie dość po słowie”, choć czasem „jak Cię złapią za rękę, to mów że to nie twoja ręka”.
Obrazek

:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 249 razy
Polubione posty: 531 razy

Post 28 sie 2025, o 12:37

stach22 pisze:
28 sie 2025, o 12:28
„Mądrej głowie dość po słowie”, choć czasem „jak Cię złapią za rękę, to mów że to nie twoja ręka”.
Czyli mamy tak BMW 3 - siedzi się niżej (140 vs 141,5 cm) oraz jest szerzej 145 vs 144 cm. Mimo tego, że X1 jest o 3.4 cm szersze. Możesz wziąć jako rolnik dopłatę z UE bo właśnie dokonałeś samozaorania.

Ale jeżeli uciąłeś celowo obrazek i nie widać nagłówka to napiszę, że manipulujesz! :giggle: Tylko wtedy wyjdzie, że 3.5 cm szersze auto mimo tego jest węższe w środku tam gdzie tego potrzebujesz a to nie jest na 1,5 cm na wysokości głowy.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 12:52

Ehh. Jak z dzieckiem.
Szerokość kabiny na wysokości głowy kierowcy
• BMW X1 (2024): szerokość ramion kierowcy wynosi 55,6 cala (141,5 cm) .()
• BMW 3 Series (2014): szerokość ramion kierowcy wynosi 55,1 cala (140 cm) . 

Wynik: BMW X1 (2024) oferuje o 0,5 cala (1,5 cm) więcej przestrzeni na wysokości ramion kierowcy w porównaniu do BMW 3 Series (2014).()

Szerokość kabiny pomiędzy drzwiami
• BMW X1 (2024): szerokość w przedniej części kabiny wynosi 56,7 cala (144 cm) . 
• BMW 3 Series (2014): szerokość w przedniej części kabiny wynosi 57,1 cala (145 cm) .()

Wynik: BMW 3 Series (2014) oferuje o 0,4 cala (1 cm) więcej przestrzeni pomiędzy drzwiami w porównaniu do BMW X1 (2024).()

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 28 sie 2025, o 12:55

Tak tak a mi czat wypluwa coś takiego...
BMW X1 (2024, U11)
Shoulder room front: 145 cm
BMW 3 Series (F30, 2014)
Shoulder room front: 145 cm
Przypominam, że X1 jest prawie 3.5 cm szersze. Faktycznie więcej w nim miejsca a stach nie manupuluje obrazkami :giggle:
Załączniki
krzywy_fajfon.png

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 16:25

Reasumując.
BMW 3 series(2014)jest węższe o 3,4cm od BMW X1 (2024), co jest bez znaczenia rozpatrując komfort przestrzeni wewnętrznej, gdyż:
BMW 3 series(2014) pomimo, że jest szersze wewnątrz na poziomie drzwi o 1cm, to już na poziomie głowy i ramion kierowcy jest węższe od wnętrza X1(2024) o 1,5cm. (co jasno świadczy o zawężeniu kabiny kierowcy w sedanach na poziomie głowy i barków kierowcy, c.b.d.u.).
Jeśli dołożyć do tego więcej przestrzeni pomiędzy podłogą a sufitem o 4cm na korzyść X1 to rysuje nam się jasny obraz komfortu przestrzeni i doświetlenia kabiny, co wcześniej sprawdziłem organoleptycznie.

Kolejna niepotrzebna gównoburza a’la chlor.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 16:44

Całość się zaczęła od tego, że te SUVy miały być takie pojemne a okazuje się, że szersza o 3,5 cm puszka oferuje raptem 1-1,5 cm więcej miejsca w środku (i to nie wszędzie).

Ale jeżeli te 1,5 cm robi Tobie albo żonie aż taką różnicę to przyznam Ci rację. :giggle:

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 16:51

Chloru pisze:Całość się zaczęła od tego, że te SUVy miały być takie pojemne a okazuje się, że szersza o 3,5 cm puszka oferuje raptem 1-1,5 cm więcej miejsca w środku (i to nie wszędzie).

Ale jeżeli te 1,5 cm robi Tobie albo żonie aż taką różnicę to przyznam Ci rację. :giggle:
Podjedź do salonu BMW i wsiądź do X1 to zrozumiesz od razu o co chodzi, choć racji i tak nie przyznasz ObrazekObrazek
Edit:
Jeśli chodzi o mają żonę to jej zdecydowanie bardziej podobają się sedany. Mi z resztą też. Nowa 3 jest ładniejsza i bardziej elegancka niż X1, tyle że jak sobie poskładałem na czym mi bardziej zależy to wybór był oczywisty.
PS. Kombi nie brałem w ogóle pod uwagę ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 19:32

stach22 pisze:
28 sie 2025, o 16:51
Podjedź do salonu BMW i wsiądź do X1 to zrozumiesz od razu o co chodzi, choć racji i tak nie przyznasz
Ależ ja się stasiu nasiedziałem w SUVach na tyle, żeby wiedzieć, że niewiele z nich mi odpowiada. I nie jest to mały dychawiczny toi-toi na kółkach, sorry.
stach22 pisze:
Jeśli chodzi o mają żonę to jej zdecydowanie bardziej podobają się sedany. Mi z resztą też. Nowa 3 jest ładniejsza i bardziej elegancka niż X1, tyle że jak sobie poskładałem na czym mi bardziej zależy to wybór był oczywisty.

No juz wiemy o co chodziło - często zapuszczasz się w lekki teren wraz z kosiarką Husqarny.
stach22 pisze:
PS. Kombi nie brałem w ogóle pod uwagę
Ja nie brałem pod uwagę pierdopędów na szczudłach. ;)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 19:44

Ani mały, ani dychawiczy, ot cała prawda o wiarygodności twoich tez
Aha, jeszcze psa wożę do veta a on nie lubi walić łbem o sufit

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 20:42

stach22 pisze:
28 sie 2025, o 19:44
Ani mały, ani dychawiczy, ot cała prawda o wiarygodności twoich tez
W każdym aspekcie mniejszy niż V60 (które wcale nie jest jakimś wyjątkowo dużym autem) za wyjatkiem miejsca nad głową (fanaberia dopóki nie walimy glową w sufit) oraz pojemności bagaznika (tutaj remis przed złożeniem siedzeń, po złożeniu jestem w stanie przewieźć przedmioty o ~20 cm dłuższe). O dychawiczności nie będę pisał - przejedź się kiedyś autem które dobrze przyspiesza. To taka właśćiwość auta której używam nieskoniecznie częściej niż wjeżdżam w lekki teren. 90% SUVów nie widziało szutrowej drogi, o lekkim terenie nie wspominając. Tak więc z mojej perspektywy X1 jest raczej małe i dychawiczne.
stach22 pisze:
28 sie 2025, o 19:44
Aha, jeszcze psa wożę do veta a on nie lubi walić łbem o sufit
Z psami jest odwrotnie niż z ludzmi. Im będzie starszy tym gorzej mu się będzie wsiadało do budki telefonicznej na kółkach.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 21:29

Nieskończenie często przyspieszasz od 0-100 szybciej niż 7 sekund?Obrazek Twój mózg i opony mózgowe z pewnością „nie lubią tego” gdy robisz z nich często grzechotkę Obrazek
Ja na ten przykład chyba jeszcze nigdy nie wypróbowałem 0-100, bo nie mam takich młodzieńczych pragnień a w trasie wyprzedzam bez nogi w podłodze, więc twoja teza, że nieskończenie często wykorzystujesz 0-100, Vmax czy inne progowe osiągi są IMO niewarte uwagi Obrazek
Za to nieskończenie częściej przywaliłbym w krawężnik; tak wiem, jestem kiepskim kierowcą Obrazek
A co do mojego Aresika to póki co chłopak jest bardzo żwawy a próg załadunku w X1 wcale nie jest wysoki. Dla Airedala to betka.
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 22:01

stach22 pisze:
28 sie 2025, o 21:29
Nieskończenie często przyspieszasz od 0-100 szybciej niż 7 sekund?
Widać, że tym razem zawiodło i czytanie ze zrozumieniem i aparat matematyczny.
stach22 pisze:
Ja na ten przykład chyba jeszcze nigdy nie wypróbowałem 0-100, bo nie mam takich młodzieńczych pragnień a w trasie wyprzedzam bez nogi w podłodze, więc twoja teza, że nieskończenie często wykorzystujesz 0-100, Vmax czy inne progowe osiągi są IMO niewarte uwagi
J.w. a dodatkowo widać, że syndrom cioty drogowej bierze górę nad czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem, że robię to nieskończenie częściej niż wjeżdżam autem w lekki teren. Autem się w teren nie zapuszczam. Tak jak znakomita większość użytkowników SUVów (nieutwardzona droga to jeszcze nie jest lekki teren).

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 22:04

Chloru pisze:
stach22 pisze:
Nieskończenie często przyspieszasz od 0-100 szybciej niż 7 sekund?
Widać, że tym razem zawiodło i czytanie ze zrozumieniem i aparat matematyczny.
stach22 pisze:
Ja na ten przykład chyba jeszcze nigdy nie wypróbowałem 0-100, bo nie mam takich młodzieńczych pragnień a w trasie wyprzedzam bez nogi w podłodze, więc twoja teza, że nieskończenie często wykorzystujesz 0-100, Vmax czy inne progowe osiągi są IMO niewarte uwagi
J.w. a dodatkowo widać, że syndrom cioty drogowej bierze górę nad czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem, że robię to nieskończenie częściej niż wjeżdżam autem w lekki teren. Autem się w teren nie zapuszczam. Tak jak znakomita większość użytkowników SUVów (nieutwardzona droga to jeszcze nie jest lekki teren).
Czyli wykorzystujesz na 100% (lub choćby 70) możliwości swojej rakiety, czy tylko te dane potrzebne Ci są do chwalenia się na forum?Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 22:10

Jak wyprzedzam to zawsze tak aby trwało to jak najkrócej. To podstawy których uczą na kursie. Tak wciskam pedał przyspieszenia do końca. Po to został stworzony.
(To takie specjalne uproszczenie na potrzeby tej dyskusji bo mam świadomość, że żadnym autem nie jestem w stanie pojechać na 100% jego możliwości.)
stach22 pisze:
28 sie 2025, o 22:04
potrzebne Ci są do chwalenia się na forum?
Chwalenia się na forum? Przecież Ty produkujesz tutaj tyle fap contentu na temat BMW, że mógłbyś być jednoosobowym działem marketingu i SM Monachium.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 22:21

Ja ni chwalę się, tylko wskazuję walory na których mi zależało przed zakupem i które się sprawdzają. Jeśli ktoś ma podobne potrzeby i waha się w pewnych aspektach to jestem w stanie odnieść się do każdego z nich. Jestem tez w stanie wskazać słabe punkty. Choć z mojej perspektywy X1 23i takowych nie posiada Obrazek

Ty natomiast w każdym poście próbujesz deprecjonować i wykazywać wyższość własnego „karawanu” a maksymalne papierowe osiągi którymi szafujesz jako argumentem nie są zapewne nigdy wykorzystywane nawet w średnim procencie. To jest właśnie chwalenie się osiągami.

Powiedzcie drodzy forumowicze, czy naprawdę podczas każdego wyprzedzania wbijacie nogę w podłogę???Obrazek i nie pytam tu bynajmniej o 126p bo tam to mógłbym ewentualnie zrozumieć Obrazek
Nigdy jeszcze w żadnej sytuacji drogowej nie miałem potrzeby dać nogę do dechy, no ale może to taka specyfika Volvo? ;-)
W 320i może ze trzy razy na 8 lat a zjeździliśmy sporo Europy, wielokrotnie Grecja, Włochy, Holandia, Niemcy, Szwajcaria i parę innych. No nie potrzebowałem a nigdy nie miałem problemów ze sprawnym dotarciem do celu.
Chlor, może zapisz się na jakieś doszkolenie, albo wyjmij ołów z podeszwy ObrazekObrazekObrazekObrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 22:31

stach22 pisze:
28 sie 2025, o 22:21
Ja ni chwalę się, tylko wskazuję walory na których mi zależało przed zakupem
Ty jesteś chodzącą reklamą BMW. Nikt na żadnym forum nie naprodukował tyle peanów na temat jednej marki co pewień właściciel BMW na forum które w nazwie ma subaru.
stach22 pisze:
Ty natomiast w każdym poście próbujesz deprecjonować i wykazywać wyższość własnego „karawanu”
Bredzisz jak potłuczony. Po prostu za każdym razem wyskakujesz ze swoim "premium" pojawia się doskonała okazja do karmienia trolla. Łykasz jak pelikan i tyle. A o swoim aucie piszę zdecydowanie rzadziej niż Ty o BMW. To co - poprosimy o dump z tych kilku wątków i przepuścimy przez czata GPT, żeby się przekonać? ;)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 22:40

Chloru pisze:
stach22 pisze:
Ja ni chwalę się, tylko wskazuję walory na których mi zależało przed zakupem
Ty jesteś chodzącą reklamą BMW. Nikt na żadnym forum nie naprodukował tyle peanów na temat jednej marki co pewień właściciel BMW na forum które w nazwie ma subaru.
stach22 pisze:
Ty natomiast w każdym poście próbujesz deprecjonować i wykazywać wyższość własnego „karawanu”
Bredzisz jak potłuczony. Po prostu za każdym razem wyskakujesz ze swoim "premium" pojawia się doskonała okazja do karmienia trolla. Łykasz jak pelikan i tyle. A o swoim aucie piszę zdecydowanie rzadziej niż Ty o BMW. To co - poprosimy o dump z tych kilku wątków i przepuścimy przez czata GPT, żeby się przekonać? ;)
Chlor, śmiało gaz do dechy!!!Obrazek

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 28 sie 2025, o 23:04

stach22 pisze:

Powiedzcie drodzy forumowicze, czy naprawdę podczas każdego wyprzedzania wbijacie nogę w podłogę??? i nie pytam tu bynajmniej o 126p bo tam to mógłbym ewentualnie zrozumieć
Jeśli warunki na drodze na to pozwalają, to prawie zawsze. Im krócej przebywam na lewym pasie tym lepiej i bezpieczniej. Przy okazji jest to chwila przyjemności, która zwiększa poziom serotoniny (przynajmniej u mnie) 8-) Doskonale sprawdza się w połączeniu z fajnie pracującym i świetnie brzmiącym silnikiem

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sie 2025, o 23:15

danikl pisze:
stach22 pisze:

Powiedzcie drodzy forumowicze, czy naprawdę podczas każdego wyprzedzania wbijacie nogę w podłogę??? i nie pytam tu bynajmniej o 126p bo tam to mógłbym ewentualnie zrozumieć
Jeśli warunki na drodze na to pozwalają, to prawie zawsze. Im krócej przebywam na lewym pasie tym lepiej i bezpieczniej. Przy okazji jest to chwila przyjemności, która zwiększa poziom serotoniny (przynajmniej u mnie) 8-) Doskonale sprawdza się w połączeniu z fajnie pracującym i świetnie brzmiącym silnikiem
Ale taka decha-decha? Serio? Obrazek
Nie wiem jak w innych autach ale w 320i było coś takiego, że decha a potem jeszcze klik i druga decha. W X1 to nawet nigdy nie próbowałem Obrazek
No cóż, mam jakieś inne powody do radości z jazdy niż „decha” :-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 13:18

stach22 pisze:
28 sie 2025, o 22:40
Chlor, śmiało gaz do dechy!!!

Proszę bardzo manipulatorku i kłamczuszku. :cofee: W plikach jest zrzut wątków Auto dla dziada i Raportu dobowego z ostatnich kilku lat.
Załączniki
analiza.png

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 13:20

Chloru pisze:
stach22 pisze:
28 sie 2025, o 22:40
Chlor, śmiało gaz do dechy!!!

Proszę bardzo manipulatorku i kłamczuszku. :cofee: W plikach jest zrzut wątków Auto dla dziada i Raportu dobowego z ostatnich kilku lat.
Dużo czasu zajęła Ci ta manipulacja Obrazek
Jesteś w tym mistrzem ;-)

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 13:22

Zapytaj jeszcze czy chwalę niesprowokowany, czy jestem zmuszony do odpowiedzi na kretyńskie prowokacje ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 13:24

Nie stasiu. Sam sobie zapytaj w końcu jesteś dzi-pi-ti master.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 13:25

Chloru pisze:Nie stasiu. Sam sobie zapytaj w końcu jesteś dzi-pi-ti master.
Jestem tylko zwykłym użytkownikiem, nie wiem skąd taka wygórowana opinia.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post wczoraj, o 13:37

stach22 pisze:
wczoraj, o 13:25
Jestem tylko zwykłym użytkownikiem, nie wiem skąd taka wygórowana opinia.
No dobra przekonałeś mnie. Strasznie się rozpisał. Tutaj masz prompt "przeanalizuj wpisy stach22 i Chloru. Czy stach22 częściej chwali BMW czy Chloru częściej go prowokuje?"
Załączniki
analiza2.png

ODPOWIEDZ