pytania z cyklu "dziwne"

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: pytania z cyklu "dziwne"

Post 12 wrz 2012, o 01:35

czasami jest tak, że firma wymaga. Znana mi osoba, która z uporem maniaka w swoim dziale miała polskie i w miarę skromne nazewnictwo (odpowiadające stanowisku, np. starszy młotkowy), musiała niedawno przejść na account managerów i innych junior accountów. I nie ma zmiłuj.

W małych firmach działa to inaczej (albo normalnie albo bufonada) i w dużych inaczej (tam najczęściej są dokładne zasady... i bufonada)

Generalnie (w PL) im wyższy tytuł, tym większe prawdopodobieństwo, że nie wie na czym polega praca ludzi pod nim/których koordynuje. Mail Forwarding Manager (o ile maile o treści 'ok' i 20 ekranami cytowania można nazwać mailami a nie śmietnikiem).

Śmiać mi się chce jak jest uruchamiana 'sytuacja kryzysowa', bo 'wszystko nie działa'. Na pytanie co nie działa, wychodzi, że komuś filmik na starym iPhone nie odpala. ;-)

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 21 wrz 2012, o 11:21

Pytanie z gatunku: "droga na Ostrołękę" - którędy najskuteczniej wydostanę się (ok 16ej :wall: ) na północ Wwy z Ursynowa? Czy Wisłostrada jest totalnie zatkana teraz? Przychodzi mi do głowy wariant przez Bemowo do Łomianek, ale nie wiem czy to czasem nie będzie zamiana siekierki na kijek, każdy swoje musi odstać przecież :-|
Jeśli macie jakieś ciekawsze pomysły dojazdu na Kaszuby (Bytów) niż DK10+A1 to też będę wdzięczny.
fitter happier more productive

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 21 wrz 2012, o 12:02

srnk, weekendowy wyjazd z W-wy w kierunku północnym najczęściej (bo nie zawsze) jest dramatem.

1. Wisłostradę bym odpuścił ( ja zawsze odpuszczam :mrgreen: )
2. Przez Bemowo na Łomianki jest już lepszym pomysłem, ale uwaga... Tak jak jeździ większość, czyli z Radiowej, potem obok "Góry Śmieciowej", potem do Wiślanej w Łomiankach zdecydowanie odradzam. Wiślana jest wąska i na światłach z "7" można spędzić godziny.

Moja sugestia:
Przez Bemowo w stronę Łomianek, ale... odbić w kierunku Wóycickiego (obok Cmentarza Północnego), potem w lewo w Pułkową ("7") i w Burakowie w zjechać w Warszawską. Potem, albo do końca Warszawską i wrócić na "7" w Kiełpinie, albo jeśli jest gęsto, przebić się do Rolniczej i tą dojechać do Czosnowa i tam wrócić na "7".

Chwilę to zajmie, ale da się przejechać.
Tak bym się przedostał przez Łomianki, ale... może bardziej opłaca Ci się na Bemowie wskoczyć na S8, a potem A2?
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2012, o 12:06

Podobno można właśnie autostradą w kierunku Berlina i potem gdzieś się na północ skierować
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 21 wrz 2012, o 13:00

A nie lepiej siekierkowskim przez Rembertów i marki?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2012, o 13:02

Fido_, starzejesz się i zamieniasz we mnie. czytasz tylko pierwsze 8 słow. On chce na KASZUBY!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubione posty: 1 raz

Post 21 wrz 2012, o 13:39

vibowit pisze: Przez Bemowo w stronę Łomianek, ale... odbić w kierunku Wóycickiego (obok Cmentarza Północnego), potem w lewo w Pułkową ("7") i w Burakowie w zjechać w Warszawską. Potem, albo do końca Warszawską i wrócić na "7" w Kiełpinie, albo jeśli jest gęsto, przebić się do Rolniczej i tą dojechać do Czosnowa i tam wrócić na "7".
Chyba ten pomysł wygra. Dzięki!
Pomysł z A2 może i niezły ale żeby to miało sens i jakiś zysk czasowy, to chyba trzeba cierpliwie poczekać na A1 Stryków-Toruń.
fitter happier more productive

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 15:42

dziendoberek.

tak sobie śmigałem po amazonie i wyjątkowo zakochałem się w jednym secie

Pytanie co mi doliczą na cle? jak to wygląda, policzą wartość rynkową czy z jakiejś faktury z amazon?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 wrz 2012, o 17:37

A musisz to u nich? Wszystkie te narzędzia Ci potrzebne?
Jeżeli potrzebujesz opakowania do nich, to mogę Cię poratować odpowiednim opakowaniem ze stali lub Al.
Poszukaj w EU czegoś spod znaku Makity. Zresztą z tymi bateriami to słabo to widzę.
Kupiłem kiedyś w Castoramie, czy gdzieś, podobny zestaw na 230V za 300pln.
Oprócz potrzaskania w opalarce ceramiki w głowicy, reszta sporadycznie używana, działa do dzisiaj.
Tak od 10 lat.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Odp: pytania z cyklu "dziwne"

Post 23 wrz 2012, o 17:41

Alan, jeżeli nowe to wg faktury. A doliczą Ci na pewno Vat do całości tzn. razem z cłem i kosztami wysyłki.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 17:55

FUX pisze: Wszystkie te narzędzia Ci potrzebne?
kompletnie nie są mi potrzebne, ale chcę je mieć i oglądać raz w miesiącu. Poważnie. To tak jak Paslode, czeka pod łóżkiem. Ostatnio wyciągnąłem jak Rosiu wpadł i se strzeliliśmy w biurko. ;-)
A kto wie, jak będę mieć kiedyś więcej czasu może wezmę zabawki i pojadę do teścia albo Gala... ;-)
FUX pisze: Zresztą z tymi bateriami to słabo to widzę.
Baterie 18V nadają się do profesjonalnej roboty w pełnym wymiarze. 14V też, ale częściej trzeba było mieć narzędzie na kablu. I tak są używane w mojej rodzinie na dziesiątkach budów, od parunastu lat.
DeWalt i Makita później długo długo nic i jakieś tam inne. Poszukaj na Youtube co bezprzewodowe DeWalty potrafią ;-)
FUX pisze: czy gdzieś, podobny zestaw na 230V za 300pln.
nie chcę zestawu za 300 pln. Nie jest podobny, nie stał koło takiego, nie ma nic wspólnego. :razz:
rrosiak pisze: Alan, jeżeli nowe to wg faktury. A doliczą Ci na pewno Vat do całości tzn. razem z cłem i kosztami wysyłki.
czyl razem ze 2k pln, a graty warte więcej - impact gun sam chyba z 1.2kpln widziałem.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 wrz 2012, o 17:59

Arno pisze:Fido_, starzejesz się i zamieniasz we mnie. czytasz tylko pierwsze 8 słow. On chce na KASZUBY!
Masz mnie :thumb: :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 19:06

Alan, Alan, Alan! pisze: nie chcę zestawu za 300 pln. Nie jest podobny, nie stał koło takiego, nie ma nic wspólnego.
Ależ ja Ci nie każę kupować.
Stwierdziłem tylko, że do baaardzo sporadycznych potrzeb wystarcza... ;-)
Też mam na półce dalmierz na 1,5km oraz taki trochę mniej zasięgliwy do liczenia powierzchni lub kubatury.
Rzadko, ale jednak używany. Ten pierwszy za kilka tysi to się w jeden tydzień zwrócił... :giggle:
Podobnie, jak szwajcarski scyzoryk, piła łańcuchowa, czy narty... ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 19:20

FUX pisze: Stwierdziłem tylko, że do baaardzo sporadycznych potrzeb wystarcza...
Taki zestaw za 300 pln gdzie zeszlifowanie z obudowy lini podziału formy podwoiłoby koszty produkcji jest super do wkręcenia dwóch śrubek na rok. ;-)

Ale jest zupełnie czym innym niż zestaw, który sobie rozłożę na podłodze i odświętnie pomacam se. Niestety znalazłem inny bardziej odpowiadający (zamiast grindera wolę jigsaw albo curcular saw), tylko nie wysyłają go poza USA, muszę przemyśleć opcje ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 23 wrz 2012, o 19:24

Alan, Alan, Alan! pisze: który sobie rozłożę na podłodze i odświętnie pomacam se.

Ale z Ciebie gadżetonanizator. :giggle:

Gorszy ode mnie. :cofee:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 23 wrz 2012, o 19:27

Alan, Alan, Alan! pisze: kompletnie nie są mi potrzebne, ale chcę je mieć i oglądać raz w miesiącu.

Coś w tym jest :thumb:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 19:31

Alan, Alan, Alan!, Makita. Resztę sobie podaruj. Drogo, ale wypaśnie.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 23 wrz 2012, o 19:52

FUX pisze:Alan, Alan, Alan!, Makita. Resztę sobie podaruj. Drogo, ale wypaśnie.
Od paru lat używam elektronarzędzi HILTI . Jeśli chodzi o zwykłe narzędzia to kupuję BAHCO .
Z tymi tanimi to jest duże uproszczenie . Co z tego że tanie i potrzebujesz dwa razy w roku , skoro po pół roku bateria nie daje się naładować albo nie trzyma prądu ?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 23 wrz 2012, o 21:42

Alan, Alan, Alan!, retail therapy jest pięknym wynalazkiem
wiem bo też uprawiam :thumb: :thumb: :thumb:

a co do marki - też mam słabość do DeWalta - wiertarkę mam w chacie od kilkunastu lat - nie do zajechania
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, o 21:51 przez busik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 23 wrz 2012, o 21:46

O Hilti mogę powiedzieć tylko jedno - najwytrzymalsze narzędzia jakimi dane mi było pracować.
To było dwadzieścia parę lat temu więc mogło się zmienić.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 28 lis 2012, o 22:06

Jak w prosty sposób pozbyć się letniego płynu do spryskiwaczy ze zbiorniczka pod maską? :whistle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 lis 2012, o 22:09

So What!, wypsikać :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 28 lis 2012, o 22:11

Chloru, co Ty nie powiesz :mrgreen:
A co powie pompka na "wypsikanie" ok. 5 l płynu? :whistle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 28 lis 2012, o 22:13

My w Kongresówce lejem zimowy cały rok, na okrągło, i nie mamy problemu.

Ale jakby co, to bym:
- albo po prostu intensywnie wypsikał (przynajmniej tyle, żeby mozna dolać sporo zimowego - na temperatury ok. zera powinno spokojnie być Ok); pompka wypsikanie połowy lub więcej w ciągu np. godziny powinna spokojnie znieśc, przecież nie raz w trasie się tak zdarza;
- albo kupił dużą strzykawę, uzbroił w kawał gumowej rurki i odciągał - trochę zachodu z tym bedzie, ale za to można odciągnięte zmagazynować sobie w butelce i na wiosnę będzie jak znalazl... 8-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 28 lis 2012, o 22:16

So What!, ja bym się nie stresował tylko kupił zimowy koncentrat i dolewał sukcesywnie. Ja tam jakoś panicznie do tematu nie podchodzę bo auto stoi w garażu i nawet jak jest letni to mi nie zamarza. Jak się zaczynają pierwsze przymrozki to dolewam zimowego i jest luz.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ