Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 18 gru 2009, o 13:52

WRC fan pisze:Ja staram się nie zostawiać odstępu większego niż metr i nie mam problemu z płynnym ruszaniem.
Debil! :mrgreen:

WRC fan, bez urazy. Też tak mam i zupełnie nie zrozumiałem o co chodzi FUXowi.
Problem jest zdecydowanie bardziej złożony. Główne grzechy to:
1. szukanie biegów, gdy już dawno pali się zielone
2. za wolne opuszczanie skrzyżowania
3. za duże odstępy między autami, przez co mniej aut może zjechać ze skrzyżowania, a przy ciągu skrzyżowań z sygnalizacją ma to niemałe znaczenie
...
...

czarne jest piękne...

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 18 gru 2009, o 14:11

FUX pisze:
ky pisze:
FUX pisze: Do szału doprowadzają mnie debile, ktorzy zatrzymuja się 50cm od mojego tylnego zderzaka
A ile powinien?

r.
Zostawienie 2-3m chroni mi tylny zderzak a innemu przedni.
Przy takich dystansach mozna ruszać w tym samym momencie, kiedy zapala sie zielone światło bez ryzyka, że komuś się władujesz w kufer.
Niestety u nas najczęściej obserwowane zjawisko to: pierwszy rusza, drugi, wciska sprzęgło, trzeci konczy malować oko, czwarty szuka biegu, itd.

Zobacz, jak np. ludzie w Niemczech zatrzymują sie pod światłami i ruszają...
Różnica znaczna i przepustowość także.
Wprawdzie jak jest ślisko to zawsze zostawiam trochę więcej miejsca w obawie, że jak mi ktoś wjedzie w tył, to żeby nie zmasakrować też przodu... ale 2-3m? To prawie długość samochodu! W Warszawie takie stawanie oznaczałoby po 1. że natychmiast ktoś Ci się tam wpasuje i zajedzie drogę, a po 2. ilość aut mieszczących się na odcinku między kolejnymi światłami, a tym samym ich przepustowość zmniejszyłaby się o min. połowę :?

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 gru 2009, o 14:20

się na FUXa uwzięli, ja tez zostawiam 2-3metry jak za eLką stoję :mrgreen:

przeciez wiadomo, że odstep zostawia sie adekwatny do warunków (pogodowych i drogowych), ja tam zostawaim sobie taki dystans, żeby nie musiec cofać w przypadku gdy ten z przodu zapomni ruszyć :-) , a jak trzeba zrobic komus miejsce na "schowanie się" to i do zderzaka dojadę, taki ze mnie debil :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 gru 2009, o 14:25

Myślę, że FUX'owi chodziło o warunki takie jak wczoraj. Ja też zostawiam sobie 2-3m właśnie po to, żeby dać szansę na drugie życie temu z tyłu i sobie. W sytuacji gdy on już dojedzie, normalnie podjeżdżam na 0,5m i staję się wtedy debilem :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 18 gru 2009, o 14:43

FUX pisze:Zostawienie 2-3m chroni mi tylny zderzak a innemu przedni.
Ja tam zostawiam tyle gdy jest gorąco, te sześć cylindrów produkuje trochę ciepła, więc niech chociaż ma czym oddychać ;) I to jest jeden z dwóch przypadków, gdy mam w pompie to, że ktoś może się nie zmieścić na tym odcinku ulicy (drugi jest, gdy stoję pod światłami, nigdy nie dojeżdżam do linii zatrzymania się, chyba że taka pozycja zapewnia mi komfortową widoczność sygnalizatorów, co się bardzo rzadko zdarza). Ale...
Przy takich dystansach mozna ruszać w tym samym momencie, kiedy zapala sie zielone światło bez ryzyka, że komuś się władujesz w kufer.
...uważam, że na szybkie ruszanie większy wpływ ma obserwacja świateł i drogi przed poprzednikiem (w czym np. wybitnie przeszkadzają gangstersko czarne szyby), niż odstęp od poprzednika. Są tacy, którzy zostawiają i dziesięć metrów, a będą szukać biegu dopiero gdy ten przed nimi ruszy.
Niestety u nas najczęściej obserwowane zjawisko to: pierwszy rusza, drugi, wciska sprzęgło, trzeci konczy malować oko, czwarty szuka biegu, itd.
Na co nie ma wpływu odstęp. Po prostu ludzie się nie nauczyli, że na zielonym mają mieć wbitą jedynkę i mają być gotowi do ruszenia. Bo nikt ich tego nie nauczył.

Ale...
Wściekli kierowcy czekali w gigantycznych korkach. Wściekli podróżni czekali po kilkadziesiąt minut na spóźnione autobusy. A zirytowani piesi brnęli po ulicach w pośniegowej brei. Tylko policjanci byli zadowoleni: - Nareszcie ludzie wolno jeżdżą - mówili
Innego zdania są policjanci: - Lepiej stać w korku, niż wylądować w szpitalu - mówi młodszy aspirant Marcin Polak z łódzkiej drogówki. - Przy takiej prędkości stłuczka skończy się najwyżej wizytą u blacharza.
Źródło: http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7377 ... _Lodz.html

Jak czytam takiego pajaca, to mi się rzygać chce. Nieważne, że ludzie tracą cenny czas, że bezsensownie zużywają benzynę/mazut i kopcą w niebo. Ważne, że wolno jeżdżą. Konon wiecznie żywy.

To czemu się jeszcze dziwisz, że ludzie nie potrafią sprawnie ruszać, jak opiekunowie ruchu drogowego mają w pompie nadrzędny cel, do którego środki transportu zostały wymyślone?

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 18 gru 2009, o 14:47

ky pisze:(w czym np. wybitnie przeszkadzają gangstersko czarne szyby)
Lepiej mieć gangsterskie szyby, niż gangsterski cały samochód. :razz:
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 18 gru 2009, o 15:06

WRC fan pisze: nie mam problemu z płynnym ruszaniem
Ty i ja nie...
Popatrz na innych...
Wbrew pozorom 2-3 to nie tak wiele. Spod światel więcej, niż 5-10, no czasami kilkanaście, samochodow i tak nie pojedzie. Zaobserwowane. W każdym razie u mnie na wsi takie sa cylke na jednym pasie.
Dolce far niente ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 gru 2009, o 15:10

ky pisze: ...uważam, że na szybkie ruszanie większy wpływ ma obserwacja świateł i drogi przed poprzednikiem (w czym np. wybitnie przeszkadzają gangstersko czarne szyby), niż odstęp od poprzednika. Są tacy, którzy zostawiają i dziesięć metrów, a będą szukać biegu dopiero gdy ten przed nimi ruszy.
Święta prawda.
Natomiast co do odstępów - zdrowy rozsądek i konkretna sytuacja na drodze. Inaczej (ciasno) stanę w mieście w korku, inaczej (z zapasem) na szosie, przed robotami drogowymi - żeby mieć manewr na wypadek gapiszona nadjeżdżającego z tyłu.
ky pisze: Jak czytam takiego pajaca, to mi się rzygać chce.
Gdybym miał rzygać z powodu ludzkiej głupoty, już dawno by mi kwasy żołądkowe przełyk przepaliły ;-)
Aspirantu Marcinu Polaku winszujemy, jego rodzinie współczujemy.
Jedyna nadzieja, że rodzeństwo się bardziej udało... :whistle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 18 gru 2009, o 16:32

korki, to nie jest kwestia odstępów, tylko braku obserwacji i reagowania, jak wspomniał ky. Japońce zrobili kiedyś eksperyment nt. towrzenia się korków:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=Suugn-p5C1M
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 16:39

Ale mozna się zgodzić, iż równoczesna ruszanie kilku samochodow po zapaleniu się zielonego światła, zwiększa przepustowość i zmniejsza ryzyko kolizji.
Dolce far niente ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 18 gru 2009, o 16:49

no jasne, dokładnie to chciał powiedzieć ky i tego samego dowodzi filmik
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 18 gru 2009, o 17:27

FUX, jeśli w normalnych warunkach drogowych zostawiasz 2-3 metry przed swoim samochodem to masz tytuł kapelusza roku w garści. Nic tak mnie nie wkurwia jak koleś dojeżdżający do świateł w tempie żółwia z połamanymi łapami i jeszcze w bonusie zostawiający miejsce na dostawczy samochód przed sobą. W większości przypadków takie typy gdy się zaświeci zielone czekają z zapartym stolcem aż zielone będzie bardziej zielone.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 18 gru 2009, o 17:42

Jarmaj dostał podwyżkę, nawet media o tym pisały :thumb:

Fajnych macie związkowców :giggle:
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 17:44

Przeczytaj, co napisaleś.
Wolę mieć 2-3m przed maską, niż milicjanta, któremu sie biegi popieprzyły i na stopie zamiast do przodu, pojechał do tyłu...
We mnie. Przód skasowany.
Co do zieloności zielonego, to problemów z oczmi jak na razie brak.

Rozumiem, że Ty preferujesz piłowanie na 1 biegu, max. 2, od świateł do światel i wymiane kolocków co 7kkm... ;-)
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 18 gru 2009, o 17:56

FUX, milicjanci to żyli sto lat temu. Cały czas masz taką traumę? ;-)

Gdyby każdy wolał coś na drodze z powodu jego wcześniejszych przeżyć, to mielibyśmy jeden wielki chaos. Idąc wcześniejszym tokiem rozumowania, opieprzasz tych co z tyłu do Ciebie podjadą za blisko, bo nie ufasz swoim umiejętnościom i boisz się, no wiesz, wstecznego zamiast jedynki? :o

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 gru 2009, o 17:56

FUX pisze: Rozumiem, że Ty preferujesz piłowanie na 1 biegu, max. 2, od świateł do światel i wymiane kolocków co 7kkm...

jak obok trafi sie jakis mocno ambitny to ja jeszcze wkładam 3 :mrgreen:

w takiej pipidówce jak moja to zmiany swiateł na kolejnych skrzyzowaniach mam obcykane o każdej porze dnia :-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 18:20

I znowu mnie zgadaliście... ;-(

;-)
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 18 gru 2009, o 19:32

FUX pisze: I znowu mnie zgadaliście... ;-(
"a ja drogi panie, nazywam się Baton" :mrgreen: ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 19:33

FUX, w mieście w normalnych warunkach zatrzymujesz samochód przed światłami zostawiając 3 metry przed sobą wolne do następnego pojazdu?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 19:55

Może z tymi 3-ma przegiąłem, ale ponad metr zawsze.
Zrób sobie test, ile ty stajesz. Do mwtra daleko nie będzie. 25cm to kartka papieru A4...
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 19:57

FUX pisze: 25cm to kartka papieru A4...
:mrgreen:

albo 21 albo 29.7

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 18 gru 2009, o 20:17

remek pisze:
FUX pisze: 25cm to kartka papieru A4...
:mrgreen:

albo 21 albo 29.7
Albo jakieś 0.03 :mrgreen:

Ale tak dojechać do przeszkody, to tylko Grisza Saakaszwili potrafił, Rudym :whistle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 gru 2009, o 20:31

WiS pisze:
Albo jakieś 0.03 :mrgreen:
taki zwykły biurowy 0.1mm ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 18 gru 2009, o 22:47

vibowit pisze:
ky pisze:(w czym np. wybitnie przeszkadzają gangstersko czarne szyby)
Lepiej mieć gangsterskie szyby, niż gangsterski cały samochód. :razz:
Moje gangsterskie? Chyba Chinach, bo nic europejskiego do bagażnika mi się nie zmieści ;))
FUX pisze: Ale mozna się zgodzić, iż równoczesna ruszanie kilku samochodow po zapaleniu się zielonego światła, zwiększa przepustowość i zmniejsza ryzyko kolizji.
Ale ruszyć do powolnego toczenia się można mając i metr odstępu. A potem po prostu ten odstęp wydłużać.

Ale jest jeszcze coś, co psuje przepustowość krzyżówek: torowiska rodem z księżyca. Nikomu się nie chce napędzać wiedząc, że na tym wyrypie i tak muszą zwolnić do pięciu na godzinę...

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 19 gru 2009, o 12:25

FUX pisze: Zrób sobie test, ile ty stajesz. Do mwtra daleko nie będzie. 25cm to kartka papieru A4...

Fuksiu, nie będę robił na Twoje życzenie testów ile staję - taki test robię chwilowo tylko i wyłącznie na zlecenie Zośki :-p

ODPOWIEDZ