No tak....cegłówka spada z nieba w biały dzień na równej drodze.....OK.So What! pisze:Równie dobrze rajdy mogły go uratować przed wypadkiem na przejeździe kolejowym.stach22 pisze:Rozumiem,że jesteś zdania,że podjęcie ryzyka startów w rajdach nie zwiększyło ryzyka wystąpienia wypadku i kalectwa Kubicy?vibowit pisze:stach22, to jakie to prawdopodobieństwo Ci wyszło?
Rajdy 2015
- stach22
- 6 gwiazdek
- Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
- Polubił: 203 razy
- Polubione posty: 485 razy
Re: Rajdy 2015

- stach22
- 6 gwiazdek
Zgoda,ale nie wolno kusić losu.
No ale to są jedynie moje opinie i nikt nie musi się z nimi zgadzać.

Ciekawe czy ta większość piałaby z zachwytu, gdyby Bob w walce o majstra F1 popisałby się jakimś manewrem rodem z rajdów... I byłoby pitolenie, że uniwersalny kierowca albo, że "nasz" drajwer to taki prawdziwy as a nie jak te wymoczki ze świata aktualnej F1 co tylko tor i luksusowe życie...
no ale jest jak jest, więc ta wieśzość można sobie pokrzyczeć: gdyby nie rajdy to byłby mistrz w F1....
no ale jest jak jest, więc ta wieśzość można sobie pokrzyczeć: gdyby nie rajdy to byłby mistrz w F1....
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
Re: Odp: Rajdy 2015
Napisałeś, że możemy określić prawdopodobieństwo, więc się zastanawiam jakie Ci wyszło.stach22 pisze:Rozumiem,że jesteś zdania,że podjęcie ryzyka startów w rajdach nie zwiększyło ryzyka wystąpienia wypadku i kalectwa Kubicy?vibowit pisze:stach22, to jakie to prawdopodobieństwo Ci wyszło?
A statystycznie to więcej kierowców ginie w F1 niż w rajdach.
czarne jest piękne...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
No właśnie. W WRC nie było ostatnio tragedii a w F1 i owszem.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
kierowcy wyczynowi przecież z definicji są ryzykantami, są agresywni (niekoniecznie na codzień) i zawzięci. Nie jeździłby w rajdach to by sobie coś znalazł innego. Gdzieś ta adrenalina musi się podziać.
- stach22
- 6 gwiazdek
Re: Odp: Rajdy 2015
Otóż nie jestem statystykiem.vibowit pisze:Napisałeś, że możemy określić prawdopodobieństwo, więc się zastanawiam jakie Ci wyszło.stach22 pisze:Rozumiem,że jesteś zdania,że podjęcie ryzyka startów w rajdach nie zwiększyło ryzyka wystąpienia wypadku i kalectwa Kubicy?vibowit pisze:stach22, to jakie to prawdopodobieństwo Ci wyszło?
A statystycznie to więcej kierowców ginie w F1 niż w rajdach.
Gdybym zaś nim był,to chcąc określić stopień prawdopodobieństwa wystąpienia urazu u Roberta Kubicy w F1 vs Rajdy ,znając dzisiejszą sytuację,brałbym pod uwagę stosunek ilości i jakości jego dzwonów w obu dyscyplinach,stopień zabezpieczenia bolidu F1 i rajdówki,ciężar urazu po dużym dzwonie w F1(patrz Kanada) oraz tym w Fabii,stopień umiejętności i przygotowanie do rajdów vs wyścigi-biorąc pod uwagę zaawansowanie RK w obu dyscyplinach.
No teraz nic tylko można siąść i liczyć,choć czasem warto po prostu trochę pomyśleć i wyciągnąć wnioski.

- stach22
- 6 gwiazdek
Dlatego też wielu ich pracodawców wprowadziło klauzulę do kontraktów o czym mówiłem wcześniej.Alan, Alan, Alan! pisze:kierowcy wyczynowi przecież z definicji są ryzykantami, są agresywni (niekoniecznie na codzień) i zawzięci. Nie jeździłby w rajdach to by sobie coś znalazł innego. Gdzieś ta adrenalina musi się podziać.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Jakbyś znał dzisiejszą sytuacje to te wszystkie obliczenia mógłbyś sobie wsadzić tam gdzie "możesz Pana Majstra w dupę pocałować";)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
no.stach22 pisze: Dlatego też wielu ich pracodawców wprowadziło klauzulę do kontraktów o czym mówiłem wcześniej.
I dlatego żaden z nich:
- nie ma własnego auta,
- nie jeździ na nartach,
- nie lata samolotem, helikopterem,
- nie ma roweru, motoru
- nigdy nie pija borwara, wódki, a zwłaszcza z RedBullem,
- nie uczęszcza na siłownię,
- nie posiada łodzi,
- nie jada żeberek!

...
Dzwon Kubicy z tak poważnymi konsekwencjami nie był spowodowany tym, że jechał w rajdzie, a tym, że to był... dzwon.

- stach22
- 6 gwiazdek
Może to postać z Władcy Pierścieni
A tak w ogóle to nie popadaj w paranoję

A tak w ogóle to nie popadaj w paranoję

Gratulacje dla Kajto i Jarka
Link: https://www.youtube.com/watch?v=N76K4Nl27bc
Link: https://www.youtube.com/watch?v=G9yrn07QUmc
a to jeszcze piękniejsze niż wynik:
http://www.sport.pl/Rajd/1,131932,18651 ... estwo.html
Brawo

Link: https://www.youtube.com/watch?v=N76K4Nl27bc
Link: https://www.youtube.com/watch?v=G9yrn07QUmc
Brawo

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Byłem, widziałem - wielkie gratulacje dla Kajtka.
W zeszłym roku zdecydowanie odstawał od czołówki Czechów (wiem że różne tego były powody, ale taki był fakt), w tym zupełnie inna jazda.
Teraz tempo Kajtka było świetne patrząc na nie na żywo - było co oglądać na odcinkach!
Trzymam kciuki, wierzę że tytuł będzie w tym roku!
W zeszłym roku zdecydowanie odstawał od czołówki Czechów (wiem że różne tego były powody, ale taki był fakt), w tym zupełnie inna jazda.
Teraz tempo Kajtka było świetne patrząc na nie na żywo - było co oglądać na odcinkach!

Trzymam kciuki, wierzę że tytuł będzie w tym roku!

Ja niestety nie mogłem pojechać. Niewielką rekompensatą był nasz lokalny Rajd Doliny Krzemionki, na który zabrałem dzieciaki w sobotę.jarmaj pisze:Teraz tempo Kajtka było świetne patrząc na nie na żywo - było co oglądać na odcinkach!![]()
Ale cóż, takich przejazdów tu nie widziałem...
Link: https://www.youtube.com/watch?v=7R_j_5MW_YU
Zadzwoń i mu to powiedzstach22 pisze: Zgoda,ale nie wolno kusić losu.

"„Kiedy rywalizujesz w sporcie wkładasz w to dużo energii i pasji, i staje się to częścią twojego życia. Życie nie zawsze jest jednak łatwe, czy komfortowe lub relaksujące. Gdybym nie miał pasji do rajdów nie byłoby mnie tutaj. Wybrałbym łatwiejszy i zyskowniejszy sposób na wykorzystanie moich umiejętności.” - powiedział wrc.com, Robert Kubica"
http://www.wrc.com/pl/wrc/news/august/k ... 2-12-.html
Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty – dla szybkich kierowców. Colin McRae
- stach22
- 6 gwiazdek
nieeee,no przecież to jest wypowiedź obecna a rozmawialiśmy o niefortunnej w moim mniemaniu decyzji bawienia się w rajdy podczas sezonu F1 co skutkowało tragedią.ryjeks pisze:Zadzwoń i mu to powiedzstach22 pisze: Zgoda,ale nie wolno kusić losu.
No ale to są jedynie moje opinie i nikt nie musi się z nimi zgadzać.![]()
"„Kiedy rywalizujesz w sporcie wkładasz w to dużo energii i pasji, i staje się to częścią twojego życia. Życie nie zawsze jest jednak łatwe, czy komfortowe lub relaksujące. Gdybym nie miał pasji do rajdów nie byłoby mnie tutaj. Wybrałbym łatwiejszy i zyskowniejszy sposób na wykorzystanie moich umiejętności.” - powiedział wrc.com, Robert Kubica"
http://www.wrc.com/pl/wrc/news/august/k ... 2-12-.html
Ale czyli ,że co? Rajdy były większą Jego pasją niż wyścigi na torze??? To czemu nie wybrał rajdów od razu?
To proste,bo wyścigi na torze były dla niego wszystkim a rajdy zachcianką,przygodą i czymś dodatkowym w czym chciał się sprawdzić.
Teraz oczywiście może już bez reszty oddawać się swojej drugiej pasji czyli rajdom,choć ja wierzę ,że wróci na tor gdzie jest jego miejsce.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
bardzo pozytywny człowiekЛукашэнка pisze:
Brawo

to akurat tylko bardzo dobra znajomość przepisów przez Jarka Barana i zachowanie procedury wypadkowej , dla mnie Pecha powinni jakoś zdyscyplinował jeśli olał sprawę nie widząc OKeiki
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
a może robi, co sobie lubi robić????!!!!??? nie każdy urodził się teoretykiem.stach22 pisze: Ale czyli ,że co? Rajdy były większą Jego pasją niż wyścigi na torze??? To czemu nie wybrał rajdów od razu?
To proste,bo wyścigi na torze były dla niego wszystkim a rajdy zachcianką,przygodą i czymś dodatkowym w czym chciał się sprawdzić.
no i Bryan Bouffier w aucie klasy proto wygrał kolejny rajd w Polsce (61 Rajd Wisły)...
Ciekawe czy ta klasa Proto utrzyma się w regulaminach na sezon 2016

Ciekawe czy ta klasa Proto utrzyma się w regulaminach na sezon 2016

"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Chodzą słuchy, że nie bardzo ...barton pisze: Ciekawe czy ta klasa Proto utrzyma się w regulaminach na sezon 2016![]()