Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Zlituj się, już teraz w litrze paliwa jest więcej podatku niż benzynygootek pisze:Tak jakby podatek wliczony w cenę paliwa nie mógł zawierać w sobie jakiegoś haraczu ekologicznego?

Żeby tak samochody mogły jeździć na podatek to była by prawdziwa rewolucja techniczna

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Dokładnie tak.Azrael pisze:Spece od produkcji twierdzą ze jest inaczej i metody zarządzania, produkcji, całe koncepcje funkcjonowania fabryk z Japonii w ogóle nie sprawdzają się w Europie włąśnie ze względu na mentalośc i kulturę.Arno pisze: Nie dlatego ze japoniec sam z siebie swietnie pracuje.
Tzn absolutnie wszystkie koncerny motoryzacyjne obecnie kopiują z większym lub mniejszym powodzeniem japońskie systemy produkcji, bez ich stosowania nikt nie utrzymał by się na rynku, ale generalnie wychodzi to dużo gorzej niż w Japonii.
A to właśnie z powodu innej mentalności, nie tak poddańczej i pełnej bezgarnicznego oddania dla koncernu/shoguna/cesarza czy kogo tam jeszcze.
TPS, znaczy? Genialny pomysł pana Taiichi Ohno?
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Tak - Toyota Production System dał poczatek wszystkim innym systemom "produkcji odchudzonej", bo tak najczęściej tłumaczy się u nas Lean Manufacturing, które starają się kopiować nie tylko samą wizję, ale też i większość konkretnych rozwiązań.devlin pisze:TPS, znaczy? Genialny pomysł pana Taiichi Ohno?
Arno, tak się składa, że przegląd polskiego przemysłu to akurat mam niezły. nie będę teraz opowiadał/odpowiadał na temat Okęcia (wykonawstwa, nie projektu) ani o szybowcu (nie za komuny. 10 lat po "komunie") itp itd.Arno pisze:damaz, trujesz. OKECIE - to wina projektantow, nie wykonawcow. Jakis debil zaprokektowal, ze ladujac, najpierw idziesz po schodach na dol, potem na gore i jeszcze raz na dol.
Autostrada, DAMA, czy to wina wykonawcow, czy cwaniakow ktorzy oszczedzali na betonie czy czyms tam?
napiszę natomiast, że bardzo zadowolony jestem z faktu naprowadzenia Cię na słuszne wnioski.

w polskim przemyśle (niebezpieczne uogólnienie, ale trudno) problemy mamy dwa: brak nadzoru/kontroli, co jest mocno związane z brakiem dobrych zarządzających i bardzo niska kultura techniczna (spadek po PRL)
a co do elektrowni: gdyby na plac budowy wpuszczano tylko ludzi z dyplomem inżyniera lub wyżej, to może byłbym spokojny. niestety, jeśli kiedyś zacznie się budowa, to zacznie się tak jak wszystkie inne budowy: od przetargu. jeśli chodzi zaś o kontrole itp to taka przypowieść o hali mi się kojarzy:
była sobie hala. zaprojektowana w Hiszpanii. miała pławić się w słońcu i ciepełku. jakiś przedsiębiorczy postanowił jednak zaprojektowaną już halę postawić w Katowicach. i postawił. w dodatku znalazł architekta, FACHOWCA, który podpisał własnym nazwiskiem, że hiszpańska hala będzie się świetnie w Katowicach miała. niestety, przyszła zima (nie, nie TA zima, tylko wcześniejsza). spadł śnieżek, oprószył halę i hala (która miała się pławić w ciepełku) się wygła. przyszedł nadzór budowlany, obejrzał i podpisał, że hala (trwale odkształcona) może sobie stać dalej. przyszła kolejna zima, spadł śnieżek i hala pier..... bo musiała. z metalem tak jest, że jak raz go wygniesz trwale, to już nigdy nie osiągniesz pełnej wytrzymałości.
morał: przy całym naszym sprawnym systemie kontroli
- sprawdzony, zatwierdzony i zrealizowany został projekt, który nie powinien być zrealizowany
- dopuszczono do dalszej eksploatacji zniszczoną (z punktu widzenia budowlańców) konstrukcję
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
damaz pisze: z metalem tak jest, że jak raz go wygniesz trwale, to już nigdy nie osiągniesz pełnej wytrzymałości.
A to jest tylko półprawdy

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
damaz, nie patrzac na to czy masz racje ty czy ja, od atomu nie uciekniemy, bo nie mamy wyjscia. atom musi byc i koniec.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Wyszedłem sobie byłem ostatnio przed dworzec lotniczy, bo na samolot czekałem, zapalić się chciało, a w środku nie wolno.WiS pisze:Karboreksja
No to zapaliłem.
W odległości kilku metrów ode mnie stał sobie facio. Na widok papierosa zrobił minę taką

Mało mi papieros z ręki nie wypadł.
No bo jakby mu się coś w tym galopie stało? Potknąłby się i nogę złamał albo kark skręcił? To przecież byłby ostateczny dowód na śmiertelne skutki palenia.
I to biernego...
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Gal pisze:śmiertelne skutki palenia.
Ale skąd! To nieprawda!
Nawet sam, mimo żem wróg zajadły palenia, muszę zrewidować poglądy.
Parę dni temu, u mnie w robocie, podczas rozbudowy tłoczni przewrócił się 50 tonowy element prasy. Goście którzy go ustawiali i cały czas kręcili się w miejscu, gdzie żelastwo potem wylądowało, minutę (dosłownie!) wcześniej poszli na palarnie na fajkę. Więc palenie uratowało im życie!
I jak tu wierzyć stereotypom?

jarmaj pisze: minutę (dosłownie!) wcześniej poszli na palarnie na fajkę. Więc palenie uratowało im życie!
zawsze jest opcja, że jakby mysleli o robocie o a nie o tym jak bardzo im sie chciało jarać, to może lepiej by wypoziomowali

pozdrawiam
palacz

Bo stara prawda mówi, że wędzone dłużej trzyma!jarmaj pisze: Więc palenie uratowało im życie!
Ale nie zawsze.
Mój brat starszy, starszy od dinozaura o lat 10, jeszcze załapał się na wykłady profesora patologii, który zwykł był palić w czasie wykładów (takie jaja były w prekambrze, drogie dzieci). I tenże profesor, w przerwach między kolejnymi niuchami, mówił:
Niektórzy twierdzą... pfff... że palenie powoduje raka oskrzeli... pfff... ale ja nie jestem o tym przekonany... pfff...
Zmarł akurat na raka oskrzeli, ale chłop ogólnie w życiu lekko nie miał, więc kto wie skąd ten rak się u niego wziął - może miał azbest w ścianach...

się człowiek stara, wychodzi ze skóry, kombinuje, edytuje, upraszcza, spłaszcza...Chloru pisze: A to jest tylko półprawdyOczywiście komu jak komu ale Tobie o umocnieniu odkształceniowym(plastycznym) pisać nie trzeba
wszystko, co tylko, żeby - broń Boże - interlokutorzy nie musieli słowników tudzież podręczników przeglądać. żeby wyjść na technicznego z ludzką twarzą (językiem, znaczy).
i co?
uznanie?
docenienie?
a gdzież skąd znowu jakżeby !
w gębę co najwyżej Bauschingerem zarobić można.

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
damaz pisze: żeby wyjść na technicznego z ludzką twarzą (językiem, znaczy).
Nie da sie :D
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Gal pisze: chłop ogólnie w życiu lekko nie miał, więc kto wie skąd ten rak się u niego wziął
Miałem kiedyś znajomka.
Zdrowo się gościu nosił. Nie pił. Nie palił. I umarł, zanim skończył dwa lata...

No o tym mówię; przypadki chodzą po ludziach.WiS pisze:Gal pisze: chłop ogólnie w życiu lekko nie miał, więc kto wie skąd ten rak się u niego wziął
Miałem kiedyś znajomka.
Zdrowo się gościu nosił. Nie pił. Nie palił. I umarł, zanim skończył dwa lata...
Żył chłop zdrowo, a go dachówka zabiła...
Ja przynajmniej wiem na co umrę. I dlaczego.
Trzeba żyć świadomie!
A nie jak zwierzę.
- Chloru
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: Da się![]()
Zapytam standardowo... chcesz mentosa ?!

Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, o 02:26 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.
a ja zrozumiałem (z powyższego), że trzeba świadomie umierać . nie jak zwierzę.Gal pisze:Ja przynajmniej wiem na co umrę. I dlaczego.
Trzeba żyć świadomie!

OT administracyjny:
czy tylko mój napalony lis pokazuje, że Chloru w poście wyżej prowadzi sam ze sobą dianolog?
i co na to jarmaj?

Ostatnio zmieniony 9 lis 2008, o 12:16 przez damaz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Nie oczekiwał bym od nich aż tak dużo. To jest niemiecki wykonawca...esilon pisze:jarmaj pisze: minutę (dosłownie!) wcześniej poszli na palarnie na fajkę. Więc palenie uratowało im życie!
zawsze jest opcja, że jakby mysleli o robocie o a nie o tym jak bardzo im sie chciało jarać, to może lepiej by wypoziomowali![]()

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
nie tylko Twojdamaz pisze: czy tylko mój napalony lis pokazuje, że Chloru w poście wyżej prowadzi sam ze sobą dianolog?

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Chloru to już sam siebie cytujeChloru pisze:Chloru pisze: Da się![]()
Zapytam standardowo... chcesz mentosa ?!

Najwyraźniej lubi porozmawiać, co jakiś czas, z kimś inteligentnym 

http://wwojnar.com/