pytania z cyklu "dziwne"
Re: pytania z cyklu "dziwne"
Podnieś wycieraczki i zablokuj wajchę, ja pompkę do spryskiwaczy używałem do większej ilości płynu niż 5 litrów.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Odp: pytania z cyklu "dziwne"
<b>Chloru</b>, co Ty nie powiesz<br />A co powie pompka na "wypsikanie" ok. 5 l płynu?
Szymon a co? Letni nie działa? Macie już mrozy? Po co chcesz to wypsikac?
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
A tak bajdełej, dlaczego warto lać letni latem?
I kłopotać się poźniej wymianą, lub mieć problem z ewentualnym zamarzaniem?
Czy to jakaś istotna oszczędność, czy może ten zimowy latem stwarza niebezpieczeństwo, o którym nie wiem?
Czy może drogówka już wali za to mandaty, wedle jakichś nowych dyrektyw UE i ministra Rostowskiego...?
I kłopotać się poźniej wymianą, lub mieć problem z ewentualnym zamarzaniem?
Czy to jakaś istotna oszczędność, czy może ten zimowy latem stwarza niebezpieczeństwo, o którym nie wiem?
Czy może drogówka już wali za to mandaty, wedle jakichś nowych dyrektyw UE i ministra Rostowskiego...?

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
WiS pisze: A tak bajdełej, dlaczego warto lać letni latem?
Dobry letni ma dodatki ułatwiające zmywanie przyklejonych owadów.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Letni płyn ma to do siebie, że owadów nie usuwa... A już na pewno tych wtopionych w kilkudziesięciostopniowej temperaturze na szybie.
Jeżdżę na okrągło na zimowym.
A gdzie Wy w miastach macie owady?
A gdzie Wy w miastach macie owady?

Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 22:29 przez FUX, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślisz o tych kilkustopniowych mrozach jakie są zapowiadane za kilka dni?So What! pisze:Jak w prosty sposób pozbyć się letniego płynu do spryskiwaczy ze zbiorniczka pod maską?
Nie musisz wylewać płynu letniego, który ma nawet lepsze właściwości myjące szybę od płynu zimowego.
Wystarczy, że na 4 litry płynu letniego dolejesz 1 litr zimowego, albo nawet 0,5l tak zwanego "koncentratu" zimowego i spokojnie możesz używać takiej mieszanki aż Ci się nie skończy, albo sukcesywnie dolewać do tego kolejne porcje zimowego.
Zamiast "koncentratu" możesz dolać spirytusu (obojętnie czy spożywczego czy technicznego). Wystarczy pół litra na cały zbiornik.
Nie spodziewałbym sie ogromnych mrozów w najbliższych tygodniach.
Szymon, robisz tak:So What! pisze:Jak w prosty sposób pozbyć się letniego płynu do spryskiwaczy ze zbiorniczka pod maską?
Planujesz sobie wycieczkę do Leroy Merlin czy innego Obi i zakupujesz rurkę plastykową, dł. ok 1m, sztuk jeden. Z ową rurką jedziesz pod jakiś osiedlowy sklep "dla smakoszy" pod którym wartę sprawuje kilku entuzjastów alpagi. W tymże sklepie dokonujesz zakupu trunku dowolnego, najlepiej czystego, sztuk jeden, pojemność 0,5 l. Wychodzisz przed sklep i wręczasz rurkę jednemu z entuzjastów, uzgadniając z nim warunki transakcji typu win-win. Gość może sobie zabrać Twój płyn do spryskiwaczy za pomocą rurki, a jak zabierze to w bonusie otrzyma jeszcze butelkę czystej. Po problemie.

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Nie wiem, jak letni - ale mój zimowy płyn owady zmywa bez kłopotu.

vicu,

Oj, panie, od czasów tego Ziobry to podobno teraz wszędzie pluskwy - przynajmniej tak w jednej gazecie pisałoFUX pisze: gdzie Wy w miastach macie owady?

MarnotrawcaЛукашэнка pisze: dolać spirytusu

vicu,

Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 22:33 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
30-stopniowych mrozów raczej się nie spodziewamy, bez przesady... Kup koncentrat i dolewaj w miarę ubywania letniego.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
WiS pisze: mój zimowy płyn owady zmywa bez kłopotu.
No to nie ma już argumentów za letnim poza wspomnianą ceną

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

FUX,FUX pisze:Letni płyn ma to do siebie, że owadów nie usuwa... A już na pewno tych wtopionych w kilkudziesięciostopniowej temperaturze na szybie.
a ja zauważyłem, ze kiedy są dodatnie temperatury, a używam zimowego płynu do spryskiwaczy, to po umyciu szyba bardzo szybko ponownie pokrywa się brudem.... i trzeba w zasadzie spłukiwać ją raz za razem.... szczególnie dokuczliwe bywa to w okresach zimowych lub wczesnowiosennych odwilży.
Zauważyłeś takie zjawisko?
ilu potrzeba do wykręcenia żarówki czy tam spuszczenia płynu... temat ma potencjał 

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
vicu,
Лукашэнка, myślę, że to wynika najczęściej z nagromadzonego syfu na jezdni; resztki soli, etc.

Лукашэнка, myślę, że to wynika najczęściej z nagromadzonego syfu na jezdni; resztki soli, etc.
A który to jest ten dobry ? Owady po lecie znikały po pierwszym śniegu.rrosiak pisze:WiS pisze: A tak bajdełej, dlaczego warto lać letni latem?
Dobry letni ma dodatki ułatwiające zmywanie przyklejonych owadów.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Лукашэнка pisze: Zamiast "koncentratu" możesz dolać spirytusu (obojętnie czy spożywczego czy technicznego). Wystarczy pół litra na cały zbiornik.
Cóż za niegospodarność!

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Лукашэнка pisze: dolać spirytusu
WiS pisze:[Marnotrawca
Skoro już tylu to spragnionych niezamarzających płynów wysokoprocentowych...Chloru pisze:Cóż za niegospodarność!
to chyba naprawdę idzie na tęgie mrozy?

Ostatnio zmieniony 28 lis 2012, o 22:47 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.
zima ma być ciepła w tym roku - zostaw letni, bo ma byc plaga meszek w lutym 

"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
- rrosiak
- 6 gwiazdek
leon pisze: A który to jest ten dobry ?
Kiedyś kupiłem jakiegoś poleconego Sonaxa i faktycznie zżerał wszystko co wycieraczka na drodze spotkała.

Fakt, działa.FUX pisze:Sonax to dobra firma. Ma także Insekten Spray. Działa bez pudła.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
So What! pisze: A co powie pompka na "wypsikanie" ok. 5 l płynu?![]()
Nic, najwyżej zrób to w 2 ratach. A najlepiej zrób trochę miejsca i dolej zimowego, przecież nie zrobi się od razu -20.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
żeby szybko wypsikać płyn odłącz przewody od spryskiwaczy. Gdzieś w okolicach maski powinny być jakieś trójzłączki. Wystawiasz wąż za obrys i lejesz. Dużo szybciej niż normalnie, jak można się domyślać.
Przy okazji możesz nalać 0.5l octu do zbiornika to się przeczyści. Dokładnie tak musiałem przepompować ponad litr octu jak w Wiśni stary płyn wytrącił jakiś osad i zapchało przewody.
Mimo, że operacja trwała dość krótko, może parę minut, to robiłem ją w ratach, mając na uwadze, że taki silniczek prawdopodobnie nie był projektowany pod długie obciążenie. Ale to tylko środek ostrożności, kompletnie niepoparty niczym, żeby nie płynąć parę stówek zaraz.
Przy okazji możesz nalać 0.5l octu do zbiornika to się przeczyści. Dokładnie tak musiałem przepompować ponad litr octu jak w Wiśni stary płyn wytrącił jakiś osad i zapchało przewody.
Mimo, że operacja trwała dość krótko, może parę minut, to robiłem ją w ratach, mając na uwadze, że taki silniczek prawdopodobnie nie był projektowany pod długie obciążenie. Ale to tylko środek ostrożności, kompletnie niepoparty niczym, żeby nie płynąć parę stówek zaraz.
A dlaczego nie najprościej: grawitacyjnie?
Wsadzić rurkę w zbiornik, zaciągnąć i zlać do czegokolwiek?
Wsadzić rurkę w zbiornik, zaciągnąć i zlać do czegokolwiek?

Marcin
-_-
-_-
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Bo:WiS pisze:A tak bajdełej, dlaczego warto lać letni latem?
1) Letni jest kilkukrotnie tańszy niż zimowy
2) Latem raczej nie sprzedaje się zimowego (na pewno nie robią tego supermarkety, gdzie są najtańsze, czyli najlepsze, płyny)

Лукашэнка pisze: FUX,
a ja zauważyłem, ze kiedy są dodatnie temperatury, a używam zimowego płynu do spryskiwaczy, to po umyciu szyba bardzo szybko ponownie pokrywa się brudem.... i trzeba w zasadzie spłukiwać ją raz za razem.... szczególnie dokuczliwe bywa to w okresach zimowych lub wczesnowiosennych odwilży.
Zauważyłeś takie zjawisko?
Ja używam takiej niewidzianej ścierki w aerozolu . Po każdym myciu auta spryskuję szybę takim czymś i w czasie deszczy nie muszę nawet używać wycieraczki . Po takim zabiegu owady sie nie przyklejają tak mocno i nie widać rys na szybie .