Kącik hipochondryka

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Kącik hipochondryka

Post 8 sty 2010, o 18:00

Bilex pisze:Co robić, by zachować zdrowie.

Po 20. roku życia:

Umawiaj się na badania kontrolne co pięć lat. Powinny obejmować:
[...]
itd itd...

Przecież to jest bez sensu. Od badania się nie będę zdrowszy. Co najwyżej wcześniej się mogę dowiedzieć, że jestem chory, a to znowu może spowodować, że się załamię i dopiero wtedy się naprawdę rozchoruję. Wolę tego unikać. Pewnie jakieś 90% problemów zdrowotnych ma swoje źródło w podświadomości. Stare porzekadło mówi "w zdrowym ciele zdrowy duch", ale wydaje się, że ta relacja jest obustronna. ;-)

Życie w nieświadomości jest łatwiejsze i przyjemniejsze. :mrgreen:
Poza tym normę badań dla wszystkich facetów z tego forum wyrabia sam Bilex.

czarne jest piękne...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 8 sty 2010, o 19:07

vibowit pisze: Poza tym normę badań dla wszystkich facetów z tego forum wyrabia sam Bilex

Taki z Niego hipochondryk ? :mrgreen:

Vibek, ja też unikam badań jak ognia ;-) A nuż bym musiał przestać piwo pić :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 8 sty 2010, o 19:12

LouCyphre pisze: A nuż bym musiał przestać piwo pić :mrgreen:

No ostatnio jak Ci powiedzieli, że nie możesz to wino Cię wyleczyło i długie spacery :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 8 sty 2010, o 20:01

vibowit pisze:

Przecież to jest bez sensu. Od badania się nie będę zdrowszy. Co najwyżej wcześniej się mogę dowiedzieć, że jestem chory, a to znowu może spowodować, że się załamię i dopiero wtedy się naprawdę rozchoruję. Wolę tego unikać. Pewnie jakieś 90% problemów zdrowotnych ma swoje źródło w podświadomości. Stare porzekadło mówi "w zdrowym ciele zdrowy duch", ale wydaje się, że ta relacja jest obustronna. ;-)

A potem jak w szpitalu pytamy kiedy zaczęły się objawy i pacjent odpowiada "2 m-ce temu", a zgłosił się do szpitala 3 dni wcześniej to trzeba zaciskać zęby, żeby nie odpowiedzieć "to masz na własne życzenie"... :roll:
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Post 8 sty 2010, o 20:09

owoc666, a nie wpadłeś jeszcze na to, że może by takich pacjentów bić? :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 8 sty 2010, o 20:09

owoc666 pisze: trzeba zaciskać zęby, żeby nie odpowiedzieć "to masz na własne życzenie"...
Dobra, już wiem, doktory, żeby Wam nigdy prawdy nie mówić :evilgrin: A najlepiej, to się nie zbliżać na długość szabli... :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 8 sty 2010, o 20:30

Każdy jest chojrak i badań nie robi dopóki go jakieś poważne choróbsko nie przyciśnie...a potem jest plucie sobie w brodę, że jednak się tych badań wcześniej nie zrobiło...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 sty 2010, o 20:45

WRC fan to prawda ale mnie by trafiło gdybym się stosował do wklejonej listy.

aczkolwiek lecząc się kroplami żołądkowymi jak już się dałem namówić na wizytę w szpitalu to pomaszerowałem od razu na salę operacyjną, a tak musiałbym czekać w jakiejś kolejce.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 20:45

WRC fan pisze: Każdy jest chojrak i badań nie robi dopóki go jakieś poważne choróbsko nie przyciśnie...a potem jest plucie sobie w brodę, że jednak się tych badań wcześniej nie zrobiło...

Otóż to.

A jak ktoś przeczyta przeżycia pięcioletnie przy nowotworach to też mięknie.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 8 sty 2010, o 20:54

owoc666 pisze: A potem jak w szpitalu pytamy kiedy zaczęły się objawy i pacjent odpowiada "2 m-ce temu", a zgłosił się do szpitala 3 dni wcześniej to trzeba zaciskać zęby, żeby nie odpowiedzieć "to masz na własne życzenie"... :roll:

Wiesz z drugej strony jak się zgłaszasz z każda dziwną rzeczą która Ci się przydarza to patrzą na Ciebie jak na debila i kosmitę. Np. ja czasem tracę czucie w rękach jak się nie ruszam przez dłuższy czas np. siedzę i czytam i się neurolodzy dziwią że mnie to martwi.

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 8 sty 2010, o 21:17

owoc666 pisze: A potem jak w szpitalu pytamy kiedy zaczęły się objawy i pacjent odpowiada "2 m-ce temu", a zgłosił się do szpitala 3 dni wcześniej to trzeba zaciskać zęby, żeby nie odpowiedzieć "to masz na własne życzenie"... :roll:
Taak?? No cóż za troska :roll: . A co w sytuacji, jeśli cała rzesza lekarzy przez 6 lat nie potrafiła rozpoznać u mojego dziecka zwykłego wodonercza? Na własne życzenie?
:evil:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 21:35

Doxa pisze:
Taak?? No cóż za troska :roll: . A co w sytuacji, jeśli cała rzesza lekarzy przez 6 lat nie potrafiła rozpoznać u mojego dziecka zwykłego wodonercza? Na własne życzenie?
:evil:

To jest zupełnie coś innego. Swoją drogą - dla mnie lekko dziwne.

Azrael pisze: Wiesz z drugej strony jak się zgłaszasz z każda dziwną rzeczą która Ci się przydarza to patrzą na Ciebie jak na debila i kosmitę. Np. ja czasem tracę czucie w rękach jak się nie ruszam przez dłuższy czas np. siedzę i czytam i się neurolodzy dziwią że mnie to martwi.

Ja chyba niekoniecznie mogę wchodzić w tą dyskusję, bo ona może się wydać okrutna dla większości tutaj obecnych.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 sty 2010, o 21:35

Taaa. Płaci się ZUS-u, KRUS-y, dodatkowo zdrowotne od każdej działalności, a jak co do czego przychodzi, to do endokrynologa, prywatnie!, kolejka 3 miesiące...
Toż to kpina. Gdzie ta kasa jest?
Jak tutaj o profilaktyce mówić...
Z innej beczki. Preparaty antykoncepcyjne/m-ąc to ca 50pln.
Dlaczego te rzeczy nie są dotowane. Niechciane dzieci kosztuja mieszięcznie więcej...

Ok. Chce sobie zrobic przegląd, jak w samochodzie.
Nie ma gdzie pójść na okresloną godzinę, aby w jednym miejscu, za określoną kwotę, np. 500-1000pln, zrobic kompleksowe badania.
Znacie takie miejsce, gdzie nie trzeba 300km jechać????
Dolce far niente ;-)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 21:44

FUX pisze: Nie ma gdzie pójść na okresloną godzinę, aby w jednym miejscu, za określoną kwotę, np. 500-1000pln, zrobic kompleksowe badania.

Tzn. co chcesz za to 500PLN zrobić? Człowiek jest trochę bardziej skomplikowany niż samochód i wiedza jednego "mechanika" może nie wystarczyć.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 sty 2010, o 21:45

FUX pisze: Preparaty antykoncepcyjne/m-ąc to ca 50pln.
Dlaczego te rzeczy nie są dotowane.
a ciąża to jakaś choroba żeby z moich składek dotować antykoncepcję?

zasiłki dla "samotnych matek" także.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 8 sty 2010, o 21:47

FUX pisze: Preparaty antykoncepcyjne/m-ąc to ca 50pln.
Dlaczego te rzeczy nie są dotowane. Niechciane dzieci kosztuja mieszięcznie więcej...
Antykoncepcja jest be gdyż nie jest w zgodzie z tradycją judeochrześcijańską oraz gusłami propagowanymi przez panów w sukienkach.
FUX pisze: Ok. Chce sobie zrobic przegląd, jak w samochodzie.
Nie ma gdzie pójść na okresloną godzinę, aby w jednym miejscu, za określoną kwotę, np. 500-1000pln, zrobic kompleksowe badania.

W Wawie jest kilka takich miejsc. We Wrocławiu i Poznaniu może też są.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 21:48

inquiz pisze: a ciąża to jakaś choroba żeby z moich składek dotować antykoncepcję?

a kościół kat. to jakaś choroba, żeby z moich składek dotować tą instytucję? :mrgreen:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 22:03

inquiz pisze: a ciąża to jakaś choroba żeby z moich składek dotować antykoncepcję?
Nie inquiz, ale chore jest to, że ludzi nie stać na to, żeby się zabezpieczać przed niechcianą ciążą i wtedy każdy z nas dokłada później do kolejnych zasiłków na kolejne niechciane, żyjące w biedzie dzieci.

Pewnie najłatwiej byłoby biedocie zakazać uprawiania seksu. Masz pomysł jak to wyegzekwować?
Może przymusowa kastracja/sterylizacja zależna od dochodu mniejszego niż określona wartość na osobę w rodzinie? Chociaż nie, bo to też kosztuje podatnika...
Czarownica prawdę Ci powie :D

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 22:07

Jest parę rzeczy, na które bardziej brakuje pieniędzy niż akurat antykoncepcja.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 sty 2010, o 22:08

owoc666 pisze:
FUX pisze: Nie ma gdzie pójść na okresloną godzinę, aby w jednym miejscu, za określoną kwotę, np. 500-1000pln, zrobic kompleksowe badania.

Tzn. co chcesz za to 500PLN zrobić? Człowiek jest trochę bardziej skomplikowany niż samochód i wiedza jednego "mechanika" może nie wystarczyć.
No tak. Pazerność konowałów trzeba by poskromić i wlaścicieli laboratoriów oraz tomografów i innych takich...
Nie lepiej robic dobrą diagnostykę, niż później delikwentów po kilka/kilkanascie tygodni na oddziale trzymać.
A i jeszcze wziątka za wolne łóżko by odpadła... ;-)

No ale wszystko kosztuje. Szkolenia i konferencje na Kajmanach, lanczyki w scheratonach, narty w Kaprun, tzn. szkolenia, konsultacje i wymiana doświadczeń oraz opinii o ergonomii sprzetu... :giggle:
Dolce far niente ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 22:08

Owoc, jasne. Na przykład brakuje kasy i checi na ucywilizowanie relacji producenci lekow - wladni za refundacje :>

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 22:18

owoc666 pisze:Jest parę rzeczy, na które bardziej brakuje pieniędzy niż akurat antykoncepcja.
Ja owoc wiem. Miałam kiedyś do czynienia z naszą służbą zdrowia całkiem sporo od tej drugiej strony niż pacjent.
Do tego stopnia mi to obrzydło, że zmieniłam profesję, ale przynajmniej strój na bal przebierańców został ;-)

Tylko co to zmienia, że brakuje na więcej rzeczy, albo brakuje bardziej? :whistle:
Czarownica prawdę Ci powie :D

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 8 sty 2010, o 22:19

Niestety więcej niż 300km, więc raczej w ramach ciekawostki. Kilka dni temu byłem z dzieciakami w Medicover i zwróciłem uwagę na ulotkę z ofertą takiego 'przeglądu'. Nazwali to 'screening stanu zdrowia':
http://www.medicover.com/plpl/szpital/7 ... drowia.htm
Uruchomili niedawno wypasiony prywatny szpital w Wilanowie i tam właśnie robią te badania. Myślę, że to kwestia czasu jak takich szpitali pojawi się więcej i prywatne kliniki będą oferować abonamenty z opcją szpitalną.

Ceny nie znam, ale pewnie trochę to kosztuje... Przykładowo, za poród życzą sobie 12k... :whistle:

EDIT: O, jest cena. 6.900 PLNów... Minus 15% dla klientów...

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 22:25

FUX pisze:
No tak. Pazerność konowałów trzeba by poskromić i wlaścicieli laboratoriów oraz tomografów i innych takich...
Nie lepiej robic dobrą diagnostykę, niż później delikwentów po kilka/kilkanascie tygodni na oddziale trzymać.
A i jeszcze wziątka za wolne łóżko by odpadła... ;-)

Widać, że kompletnie nie masz pojęcia ile kosztuje badanie. Taka anegdotka:

Wchodzi gość do gabinetu i chce sobie zrobić EKG. Lekarz, proszę bardzo, nie ma problemu. Podłącza elektrody i po chwili jest wydruk. Lekarz wręcz wynik i mówi:
- 100 PLN.
A pacjent:
- Co ?! jak to 100? Panie, przecież to kawałek świstka jest?!? Parę minut, jak to 100?!?
Chwila ciszy.
- ok, 1,20pln (koszt papieru)
Podaje pacjentowi EKG, a facet:
- no dobra, a co tu jest napisane?
- to kosztuje 98,80PLN. ;)

To oczywiście dla rozluźnienia, ale w jakiś sposób oddaje całość. Opowieści o lekarzach jeżdżących Mercedesami za wystawianie zwolnień znam. Temat staje się mocno nieaktualny.

Część badań jest zwyczajnie kosztowna, obsługa sprzętu, jego serwis - to wszystko kosztuje.
Tanie badanie to USG/EKG, badanie ogólne moczu, morfologia, RTG i parę innych.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 sty 2010, o 22:26

zofija pisze: Tylko co to zmienia, że brakuje na więcej rzeczy, albo brakuje bardziej? :whistle:

Zupełnie nic. Taka jest bolesna, polska rzeczywistość, z którą - albo trzeba się pogodzić, albo wyjechać.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

ODPOWIEDZ