Kupuję pierwsze Subaru - 3.0 spec b...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Kupuję pierwsze Subaru - 3.0 spec b...

Post 22 wrz 2009, o 12:32

To już od Ciebie zależy, mnie po prostu po Łodzi wychodzi lekko +2-3litry w stosunku do normy fabrycznej, przynajmniej w tygodniu. W weekend, bez zbędnego napinania, schodzę w okolicy tego, co powiedziała fabryka, ale w weekend u nas się jedzie, a w tygodniu kibluje w korkach.

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Ajem77
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0D MY08

Post 22 wrz 2009, o 14:07

burat pisze:
Ajem77 pisze: samochód nie rzuca się w oczy, co dla mnie jest równie ważne.
poseł :?: :mrgreen:
:) byłbym mile zaskoczony widząc posła w takim aucie:)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 22 wrz 2009, o 14:13

ky pisze: Dolicz ze 2-3 litry do tych 13-u :P
Spec B z ręczną skrzynią ma katalogowe spalanie w cyklu miejskim na poziomie 17,7 l/100 km ;-)
http://www.subaru.de/fileadmin/download ... gacy06.pdf
Swoją drogą zastanawiam się, skąd się bierze różnica aż 3 l/100 km w cyklu miejskim na korzyść wersji AT.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 22 wrz 2009, o 14:28

So What!, z jakiegos idiotycznego powodu związanego z regułami testu, już nie pamiętam, ale kiedys było o tym na kropce.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:29

Azrael, czyli w rzeczywistości, przy takiej samej jeździe, spalanie będzie takie samo w AT i MT :?:

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:31

So What!, nie koniecznie. AT ma 5 biegów, i jak to AT ma pewnie kompletnie inaczej zestopniowane więc pewnie zależy od sposobu eksploatacji. 6tka skrzynia znowu dłuższa więc lepiej na autostradzie.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:34

Azrael, tak, czy siak, wygląda na to, że różnice są czysto teoretyczne i, co za tym idzie, pomijalne :?:

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:41

So What!, nie mam bladego pojęcia zuzycie paliwa dla mnie ma sens podawać tylko w zestawie samochód + kierowca + miejsce/sposób eksploatacji.

Mnie to samo auto pali kilka litrów więcej w Wawie niż na Śląsku, to co tu porównywać?

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:45

Azrael, to oczywiste. Tyle, że tu nie chodzi o "to samo auto" ;-)

Ajem77
0 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:54

Ktoś z Was miał przyjemność:) posiadać/jeździć spec b? Bo niestety ale im dalej w las, tym więcej drzew, a ja mam już poważną zagwostkę: czy spec b jest dobrym wyborem? Nie chcę się mądrować, ale Si-Drive w położeniu Inteligent chyba nie generuje spalania na poziomie 17,7 Pb, a i nikt o zdrowych zmysłach nie będzie urządzać toru wyścigowego z łódzkiej Al. Włókniarzy chociażby:)

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 14:56

SI-drive to pic na wodę, różni się tylko wychyleniem przepustnicy względem wychylenia pedału gazu i obrotów, poza tym nic się nie zmienia.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 wrz 2009, o 15:12

Ajem77, nie chcemy Cię straszyć, bo to świetny samochód, ale ostrzegamy żeby nie było potem na nas. :mrgreen:

W Warszawie 18l/100 km w H6 nie jest wyczynem. Przynajmniej takie spalanie wychodzi rrosiakowi i Galowi w outbackach.
Ludzie sobie wmawiają, że są w stanie jeździć oszczędnie, a potem są zdziwieni.
Jeśli nie ma dla Ciebie większego znaczenia, czy auto spali w mieście 13l czy 18l, na trasie 12l czy 15l, to bierz Spec B. Jeśli jednak maksymalne wartości spalania, które podałem przerażają Cię, to przemyśl wybór jeszcze raz.
czarne jest piękne...

Ajem77
0 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 15:17

vibowit pisze:Ajem77, nie chcemy Cię straszyć, bo to świetny samochód, ale ostrzegamy żeby nie było potem na nas. :mrgreen:

W Warszawie 18l/100 km w H6 nie jest wyczynem. Przynajmniej takie spalanie wychodzi rrosiakowi i Galowi w outbackach.
Ludzie sobie wmawiają, że są w stanie jeździć oszczędnie, a potem są zdziwieni.
Jeśli nie ma dla Ciebie większego znaczenia, czy auto spali w mieście 13l czy 18l, na trasie 12l czy 15l, to bierz Spec B. Jeśli jednak maksymalne wartości spalania, które podałem przerażają Cię, to przemyśl wybór jeszcze raz.
VIBOWIT,
różnica paru litrów nie przeraża - inaczej nie zdecydowałbym się na auto 3.0:) Świadomie podejmuję wybór, niemniej jednak warto wiedzieć z czym przyjdzie mi się "mierzyć".

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 22 wrz 2009, o 15:19

Ajem77, to nie kombinuj tyle, tylko sprawdzaj dokładnie auto i kupuj. Oczywiście 6MT :mrgreen:
czarne jest piękne...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 16:23

Ajem77 pisze: nikt o zdrowych zmysłach nie będzie urządzać toru wyścigowego z łódzkiej Al. Włókniarzy chociażby:)
Nie wiem jak Ty, ale ja sobie kupiłem 2.5 litra po to, żeby czasem przycisnąć :P (choć głównie po to, żeby móc jeździć z przyzwoitym tempem bez wydeptywania dziury w podłodze).

r.

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 16:27

Robert, no i jak tam? Zakupiłeś już strój odpowiedni do pojazdu? Jak się jeździ? ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 22 wrz 2009, o 16:33

podobno zamówił na allegro dres z czterema paskami (jeden w bonusie oraz szelest w gratisie) a teraz czyha na szklane drzwi do compacta :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 16:36

No co Ty? Przecie pisałem, że się wykosztowałem, chleje toto piętnastaka, a dobry dresik kosztuje. Zbieram pieczołowicie, na nitkę do wyhaftowania łyżwy już mam :)

Jeździ się fajnie (zobaczymy, jak będzie zimą, bo RWD nie jeździłem jakieś 10 lat). Miał być dupowóz z opcją możliwości szybkiego i fajnego przemieszczenia się i chyba udało się ten cel osiągnąć. Teraz jeszcze czeka go parę poprawek pozakupowych (jakieś płyny, filtry, świece, może czyszczenie przepustnicy, przejrzenie silentblocków) i latamy dalej.

r.

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 22 wrz 2009, o 16:38

Ajem77 pisze: :) byłbym mile zaskoczony widząc posła w takim aucie:)
Ziobro jeździ Foresterem :wall: :wall:
Słynny "rajd" z trójmiasta do Warszawy przed bodajże zaprzysiężeniem rządu albo na rozmowy koalicyjne (nie pamiętam) Nowaka i Tuska, po ktorym dziennikarze pytali jak jest możliwe pokonanie zgodnie z przepisami tej trasy w ciągu 4 godzin odbył się pożyczonym od jednego ze znajomych obu dżentelmenów Foresterem 2,5XT.
Jeszcze ktoś jeździ subarami z tego towarzystwa ale teraz nie pamiętam kto - tak czy inaczej poseł w subaru nie jest aż tak niespotykanym widokiem

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 22 wrz 2009, o 16:40

A już pamiętam!!! i to a propos Łodzi ;-)) poseł Jagiełło zwany "full wypas" miał imprezę wrx - nawet wystąpił do Sejmu o zapomogę argumentując brakiem środków na utrzymanie auta ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 16:59

ex-poseł Andrzej ,,chcę mietka z firankami'' Pęczak. Ale już się przesiadł na coś konkretniejszego (bodajże siódemkę).

r.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 22 wrz 2009, o 17:00

Alek pisze:Słynny "rajd" z trójmiasta do Warszawy przed bodajże zaprzysiężeniem rządu albo na rozmowy koalicyjne (nie pamiętam) Nowaka i Tuska, po ktorym dziennikarze pytali jak jest możliwe pokonanie zgodnie z przepisami tej trasy w ciągu 4 godzin
Nie to, żebym tego pana jakoś lubił (jest mi kompletnie obojętny, jak i cała polityka), ale co w tym złego, że trochę pocisnął - czyt. pojechał normalnie?
A ze pismaki pokroju autorów durnego „uwaga pirat” jakieś aj-waj z tego robią, to nic się na to nie poradzi.

warp9
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX

Post 22 wrz 2009, o 17:13

Azrael pisze:6MT i Spec.B all the way.
True that.
Azrael pisze:gootek, ostatnio wymienialiśmy sprzęgło w Spec.B - przebieg grubo ponad 100kkm, jaki w tym widzisz problem?
Jeśli masz na myśli moje, to było coś ca 120 tys. chyba i jak na pierwsze sprzęgło w historii auta to chyba nie można narzekać, prawda ?
Ajem77 pisze:które amory wytrzymują na polskich drogach przebiegi powyżej 100 tkm bez ich wymiany?
W moim na przykład. A serwis w Zerkopolu w razie czego wszystko wymieni (byłem, stwierdzili, że są ok i nie ma czego ruszać).
Ajem77 pisze:automat "kastruje" świetne osiągi silnika, to już ustaliliśmy.
Oczywiście i tego trzeba się trzymać.
Ajem77, zapomnij w ogóle o SI Drive i tak będziesz jeździć tylko w jednym trybie. Czy muszę podpowiadać jakim ? ;-)
It's evolution ...
Obrazek

Azrael
6 gwiazdek

Post 22 wrz 2009, o 17:18

warp9, nie da się na stałe odpalić Sport-Sharp w SI-drive ;)

warp9 pisze: A serwis w Zerkopolu w razie czego wszystko wymieni (byłem, stwierdzili, że są ok i nie ma czego ruszać).

Nie byłem pewien czy te ze Spec.B sa serwisowalne, jak są to w ogóle nie ma problemu. Cos koo 350zl kosztuje remont amora.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 22 wrz 2009, o 17:36

Azrael pisze: 6tka skrzynia znowu dłuższa więc lepiej na autostradzie

5 w AT jest dłuższe niż 6 w MT :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ