Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Lokalizacja: Wrocław
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 26 paź 2009, o 16:57

Miałem Ci ja mniej-więcej dwuletni epizod w życiu, pracując jako 'ten do komputerów' w "wihajstrze", czyli Wojewódzkim Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Panie i Panowie Inspektorzy badają tam wszystko, co ma trafić na nasz rynek. Zdumiewające, bo badają gruntownie. W łapę też podobnież nie biorą. I ISO wprowadzają.

W takich to okolicznościach przyrody ciekawych rzeczy o "jedzeniu" można się dowiedzieć.

Na ten przykład.
Przepisy określają, ile owych dobroci ma Inspektor wziąć w ramach próbki. Zwykle się okazuje, że większa część próby nie została zużyta podczas badań i resztę próby sobie taki Inspektor zjada (a to niespodzianka, hihi). Na spółę z innymi Inspektorami. A czasem z tym od komputerów też.
Zauważyłem Ci ja ongiś, że zawsze jak zostają po badaniu jakieś winogronka, to panie Inspektorki przed nabożnym spożyciem myją je godzinami, długo miętoląc każde winogrono pod strumieniem wody, jakby Bógwico od tego zależało. Zapytałem więc.
Okazało się takoż, że winogrona przypływają do Polski zanurzone w czymś-w-rodziaju-roztworu siarki. Po prostu. Stąd te dziwne opakowania z dziurami, bo jak przypływają, to się je po prostu wyciąga z tego roztworu, a dziurki są po to aby wszystko ładnie spłynęło/ulotniło się. I to, co brałem wcześniej za kutykulę (wosk) pokrywający winogrona, było w rzeczywistości pozostałością po owym diabelskim płynie.



esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 26 paź 2009, o 17:46

Bergen pisze: resztę próby sobie taki Inspektor zjada (a to niespodzianka, hihi). Na spółę z innymi Inspektorami.

uspokojony sie czuje, że solidnie badają, na ludziach



p.s. duża rotacja w tym" wihajstrze" ? :-)

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Lokalizacja: Wrocław
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 27 paź 2009, o 09:37

esilon pisze: duża rotacja w tym" wihajstrze" ? :-)
To znaczy? Czy się często inspektorzy zmieniają? A to różnie. Niektórzy pracują tam całe życie, a inni dopiero co przyszli, jeszcze inni dopiero co odeszli...

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Boat City
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 27 paź 2009, o 13:00

Znaczy czy ci, co pracują tam całe długie życie, są albo odporni, albo wiedzą co kontrolować, żeby przeżyć? ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Spa
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 27 paź 2009, o 13:34

Gal pisze: Modyfikacje genetyczne roślin i zwierząt to tylko wprawka - celem jest człowiek.
Nowy Wspaniały Człowiek...
ja wole Nowego Czlowieka, niz zanik czlowieka w wyniku powdyzszanie cen energii z powodu C02 lub z powodu Efektu carringtona - marzenia terroekologów.
http://www.survivalblog.com/2009/10/get ... _or_a.html
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Boat City
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 27 paź 2009, o 13:36

Poza tym, nie oszukujmy się. Nam bycie nowym człowiekiem już nie grozi ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

zbigr
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy GX 2.2 4WD 1992
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 27 paź 2009, o 18:54

Dido pisze:
Bilex pisze: Gdzie kupować?

-targ w Błoniu (mnóstwo warzyw i owoców od rolników a nie handlarzy) i sklep mięsno-wędliniarski na rynku (jestem skłonna założyć się, że szynka, polędwica, kabanosy i wszystko inne zadowoli nawet Bilexa :-d )
Popieram targ w Błoniu, a jeszcze bardziej wspomniany sklep mięsny. Ale: na targu ma stoisko gość, którego widuję dzień wcześniej w błońskim Tesco, kupującego pełne wózki zieleniny południowej(ananasy, pomarańcze itp), zwłaszcza, jak przeceniona nieco. Tak więc uważać również należy na cwaniaków (ceny, jak można się nieśmiało domyślać, ma wyższe, niż teskowskie), chociaż większość targowiczan ma swoje lub z giełdy (Bronisze). A mięso - poza cienką kiełbasą, której sam nie zrobię - pozostaje mi pieczony boczek, schab, karkówka i inne miąska, robiące za wędlinę. I jakoś nie chcą mi się znudzić...

Co do modyfikacji genetycznych: krzyżując różne odmiany/rasy i gatunki roślin i zwierząt przez wieki doszliśmy do wydajności niemożliwej do osiągnięcia w naturze. Tylko to daje możliwość wyżywienia ludności Świata. Co gorsza, "naturalne" krzyżówki roślin niemodyfikowanych metodami inżynierii genetycznej mają swoje możliwości zwiększania plonu prawie na wyczerpaniu. Następny skok ilościowy (a jakościowy również) wydaje się możliwy tylko przy użyciu manipulacji genetycznych. Albo będziemy (globalnie, w skali świata, nie lokalnie) narzekać na braki żywności. Dużo nas...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 3 lis 2009, o 13:15

oz pisze: o smaku, który wyda Wam się dziwny

Aha.

Jak upiekłem chleb, to małżonka się krzywiła że za bardzo mączny i takie tam.

To dolałem 50% wody więcej niż trzeba i już smakuje jak ze sklepu - czyli beznadziejnie. Ale małżonka sobie chwali. :roll:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 3 lis 2009, o 13:19

Bergen pisze: Okazało się takoż, że winogrona przypływają do Polski zanurzone w czymś-w-rodziaju-roztworu siarki. Po prostu. Stąd te dziwne opakowania z dziurami, bo jak przypływają, to się je po prostu wyciąga z tego roztworu, a dziurki są po to aby wszystko ładnie spłynęło/ulotniło się. I to, co brałem wcześniej za kutykulę (wosk) pokrywający winogrona, było w rzeczywistości pozostałością po owym diabelskim płynie.

O Matko Boska :o

Ale podobna historia jest z jabłkami - koleżanka z zagłębia jabłczanego czyli z Grójca twierdzi, że jak się jabłka nie popryska trzy razy siarką to miałoby wielkość rajskiego jabłuszka...

Śmieje się też z reklam soków, bo mówi że na soki idą najgorsze spady i zgniłki, nikogo nie stać na pakowanie deserowych jabłek do sokowników.

Smacznego ;-)

Gość
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 3 lis 2009, o 14:09

Konto usunięte pisze:Ale podobna historia jest z jabłkami - koleżanka z zagłębia jabłczanego czyli z Grójca twierdzi, że jak się jabłka nie popryska trzy razy siarką to miałoby wielkość rajskiego jabłuszka...
Jabłonie wymagają w sezonie co najmniej 20-25 oprysków pestycydami, przeciw chorobom i szkodnikom.
Inaczej nic ze zbiorów nie będzie.
Konto usunięte pisze:Śmieje się też z reklam soków, bo mówi że na soki idą najgorsze spady i zgniłki, nikogo nie stać na pakowanie deserowych jabłek do sokowników.
Za kilogram jabłek przeznaczonych na sok w tym sezonie zakłady przetwórcze płacą nie więcej niż 0,15 zł/kg.
Za bardzo dobrej jakości jabłka deserowe sadownik może dostać wielokrotnie więcej.
Ale musi też ponieść więcej kosztów.
25 oprysków pestycydami, o których pisałem wcześniej, to może być za mało.
:cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 3 lis 2009, o 14:38

gootek, ja się na tym nie znam ale rozumiem że od siarki rosną i są takie duże i ładne. Inne opryski też trzeba robić, jasne.

Gość
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 3 lis 2009, o 15:37

Konto usunięte pisze:gootek, ja się na tym nie znam
Konto usunięte, ja też się na tym znam zaledwie odrobinę.
Więc nie ma przeszkód, żebyśmy sobie szerzej w tym temacie podyskutowali.
:mrgreen:

Konto usunięte pisze:ale rozumiem że od siarki rosną i są takie duże i ładne. Inne opryski też trzeba robić, jasne.
To czy jabłka rosną dużo zależy od ich cech genetycznych (odmianowych) oraz warunków pogodowo-glebowych.
Siarka ma za zadanie zahamować rozwój chorób grzybowych aby jabłka nie sparszywiały...
ale to akurat nie jest aż tak bardzo szkodliwe dla nas, bo siarkę dodaje się też np. do czerwonych win, jako środek konserwujący...
nawet do bardzo markowych francuskich win... nie tylko do tanich jaboli ;-)
kwestia w ilości tej siarki... :roll:

Trochę gorzej jest ze środkami owadobójczymi, którym opryskuje się jabłonie aby jabłka nie były robaczywe oraz żeby chronić również same drzewa, które są atakowane przez różne owady.
Te środki są niestety też (mniej lub bardziej) szkodliwe dla ludzi.
Szczegónie gdy nie przestrzega się odpowiedniej karencji między terminem zastosowania chemii a przeznaczeniem owoców do spożycia.
Ale ten problem dotyczy w mniejszym stopniu jabłek, a w większym różnych wczesnych owoców np. czereśni.

Smacznego ;-)

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 4 lis 2009, o 01:54

gootek pisze: nawet do bardzo markowych francuskich win... nie tylko do tanich jaboli


Ja tam się nie znam, ale ktoś obeznany w winach coś kiedyś napisał na tym forum, że te dobre wina zawierają siarczyny, a więc związki siarki, a nie bezpośrednio siarkę jak ich odpowiedniki z demoludu ...

Gość
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 4 lis 2009, o 09:01

LouCyphre,
"siarka" to skrót myślowy.

Siarki jako substancji nigdzie do wino nie dodawało się ani się jej nie dodaje. Bo jest w takiej formie nieaktywna.
Właściwości odkażające i konserwujące, które wykorzystuje sie w produkcji wina i czasem piwa, ma dwutlenek siarki.
Ale to jest gaz, więc substancja niedogodna w stosowaniu.
Dlatego w winiarstwie stosuje się pirosiarczyny potasu lub sodu (czasem też siarczyny), które w roztworze ulegają hydrolizie i w kontakcie w kwasami zawartymi w winie zostaje uwolniony dwutlenek siarki.

To się fachowo nazywa siarkowanie i zasadniczo ta technologia nie różni się czy to w demoludach czy w Bordeaux.
Tyle, że w PRL był obowiązek podawania na etykiecie win owocowych dodatku SO2, a francuscy winiarze takiego obowiązku nie mieli.
:->

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: Gdańsk
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 11 lis 2009, o 11:16

gootek pisze:LouCyphre,
"siarka" to skrót myślowy.

tyle, że w PRL był obowiązek podawania na etykiecie win owocowych dodatku SO2, a francuscy winiarze takiego obowiązku nie mieli.
:->
UE chce wprowadzić przepis (podobno są juz dyrektywy), aby na wszystkich winach produkowanych w Europie był na etykiecie zapis o ilości SO2.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 20:24

Gdzie w wawie kupić dobre oliwki?

Wszystkie ze słoików są słone jak diabli i po prostu przez to niedobre. Nawet te drogie. Te z Samiry też się nie umywają do tych, które nasza somsiadka przywozi z hiszpanii. Te się chce jeść garściami.

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Forek S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 20:54

Konto usunięte chyba wszystkie co w słoiku czy w puszce są strasznie słone. Jak ostatnio byłem na Krecie to faktycznie różnica kolosalna na plus. Może spróbuj gdzieś na wagę kupić w jakim dobrym sklepie. W Łodzi np. jest http://www.toscana.pl/ z włoskim wędlinami, winami itp. to może w Wawie też się znajdzie coś podobnego.
vel misza, Pozdrawiam!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 21:59

Konto usunięte pisze: Wszystkie ze słoików są słone jak diabli i po prostu przez to niedobre.
:?
No popatrz, a ja specjalnie szukam oliwek anchois, żeby były słone :giggle:
Suprajz! Te wielkie oliwki z Lidla są super. Mało słone, smaczne i w dobrej cenie. Kurcze, nie mam słoiczka, żeby spisać nazwę :-/. Ale z tych "śliwkowatych" to oni mają chyba tylko jeden rodzaj Obrazek
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Forek S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:07

Z anchois też lubię :-) W puszce są w realu pod nazwą "Jolca". Też słone ale OK.

A do Lidla się przejdę chyba, bo dawno nie jadłem tych dużych.
vel misza, Pozdrawiam!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:20

miszozon pisze: W puszce są w realu pod nazwą "Jolca".
Te w Lidlu są w słoiczku... no zabij, zapomniałam nazwy, ale chyba nie Jolca :wall: . Chociaż... ? :?

Fido, na święta mam świeżą dostawę oliwek prosto z Hiszpanii, więc jakbyście potrzebowali jakieś konkretne, to wiesz... ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Forek S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:22

takie?

Obrazek
vel misza, Pozdrawiam!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:25

miszozon, nie, w takim prostym, większym, wysokim słoiczku :mrgreen:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Łódź
Auto: Forek S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:29

To pobiegam po lidlu i znajdę. :-)

Kiedyś jadłem takie jak na zdjęciu i były genialne ale po ostatnim zakupie stwierdzam, że się schrzaniły.
vel misza, Pozdrawiam!

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Lokalizacja: z krzesła
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:35

miszozon pisze: To pobiegam po lidlu i znajdę. :-)
No koniecznie :giggle: . Pamiętam, że oni z tych dużych mają tylko jeden rodzaj, taki spory słoiczek to koszt rzędu 9,99 zł ;-)

Koniecznie wklej zdjęcie słoiczka, bo się wścieknę chyba, nie mogę sobie nazwy przypomnieć :lol:
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: DC
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Dlaczego pomidor smakuje rybą czyli: czy wiesz co jesz?

Post 20 lis 2009, o 22:38

Konto usunięte, próbowałeś tych z Samiry ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ