o idealnych modelach tego zupełnie nieidealnego świata

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: o idealnych modelach tego zupełnie nieidealnego świata

Post 12 lut 2010, o 12:38

Bilex pisze: I tak nie dojdziemy do porozumienia kto jest "be" a kto "cacy".
WiS, przecież ewidentnie dał do zrozumienia kto jest kto.
Bilex pisze: Zdanie WiSa jest zatem jego prywatnym zdaniem - i jeżeli się komuś nie podoba to ma kolejny kamyczek do ogródka pod nazwą "mój obraz WiSa".
Prywatne zdanie, gospodarza forum...

Obrazek
Obrazek

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 12:41

michal pisze:Pomyślności i buziaki/M
I na wzajem!

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 12 lut 2010, o 12:42

gootek pisze: to tak jakbyś tą swojąniepotrzebną pralkę wywalił przez okno z 6 piętra i poczuł, że spełniłeś dobry uczynek, bo sąsiad z parteru mówił kiedys, że potrzebowałby pralki...

absudryzujemy ? ok

to jest tak, że dałem pralke organizacji (wyszukałem informacje o najbardziej odpowiedniej dla celu) która przekazała ją potrzebującym, niestety w rodzinie potrzebujących był pijak który upłynnił datek, czy nadal zrobiłem to tylko dla własnego ego ? bo nie sprawdziłem czy organizacja sprawdziła czy konkubent pani z siedmiorgiem dzieci nie jest alkoholikiem ? no sorry

sytuacja jest klarowna, ktos załozył fundacje wspomagającą potrzebujące rodziny Poległych Policjantów, jeżeli uważasz, że to oszuści to chcąc zrobic coś dla innych sprawdź jak funkcjonuja, racjonalny donator przyda się grupie gorących serc

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 12 lut 2010, o 12:42

Niedźwiedź pisze:
Bilex pisze: I tak nie dojdziemy do porozumienia kto jest "be" a kto "cacy".
WiS, przecież ewidentnie dał do zrozumienia kto jest kto.
Bilex pisze: Zdanie WiSa jest zatem jego prywatnym zdaniem - i jeżeli się komuś nie podoba to ma kolejny kamyczek do ogródka pod nazwą "mój obraz WiSa".
Prywatne zdanie, gospodarza forum...
Nadal poruszasz się jedynie w świetle wypowiedzi WiSa.
Rada składa się z kliku osób + modowie i admin. Jakoś nie widzę ich zbiorowego podpisu pod postami WiSa. Nie wspominając o innych użytkownikach...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 12:47

esilon pisze:absudryzujemy ? ok

to jest tak, że dałem pralke organizacji (wyszukałem informacje o najbardziej odpowiedniej dla celu) która przekazała ją potrzebującym, niestety w rodzinie potrzebujących był pijak który upłynnił datek, czy nadal zrobiłem to tylko dla własnego ego ? bo nie sprawdziłem czy organizacja sprawdziła czy konkubent pani z siedmiorgiem dzieci nie jest alkoholikiem ? no sorry
Nie, oczywiście, że nie. Przecież nie jesteś jasnowidzem. Nie jesteś w stanie wszystkiego przewidzieć. Dlatego nie uogólniłem, tylko odniosłem się do jednej bardzo konkretnej wypowiedzi:
"Ja naprawdę nie chcę, nie będę dochodził ile z tej kasy w sposób efektywny dotrze do rodziny zabitego człowieka. Mnie to w ogóle nie interesuje. Interesuje mnie tylko to, że ktoś dał mi możliwość przesłania tych pieniędzy."
Do tej konkretnej. Rozumiesz?

esilon
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 12:53

gootek pisze: Rozumiesz?

rozumiem to tak:

jest organizacja , pomaga rodzinom poległych , ten przypadek mnie bardzo poruszył, nie znam nr konta tej rodziny: ten człowiek zachował się imponująco, konsekwencje poniosła rodzina, jest organizacja pomagająca bo okazuje sie, że częściej zdarzaja sie taki przypadki, jeżeli całość mojej wpłaty nie trafi pod konkretny adres to nie będę miał żalu bo czasem organizacja pomagająca lepiej wie jak zagospodarowac środki, ten konkretny przypadek był tylko impulsem jakże poruszającym.....................pisac dalej ?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 12:56

gootek pisze: "Ja naprawdę nie chcę, nie będę dochodził ile z tej kasy w sposób efektywny dotrze do rodziny zabitego człowieka. Mnie to w ogóle nie interesuje. Interesuje mnie tylko to, że ktoś dał mi możliwość przesłania tych pieniędzy."
Bo zakładam, że dotrze.
Dajesz datki na WOŚP? Bo ja daję. I mało mnie obchodzi ile na tym zarabia pan O.
Ważne, że lwia część tych pieniędzy trafia do potrzebujących.
podobnie jest z wieloma fundacjami. Dlaczego akurat ta ma być inna?
Wierzę, że te pieniądze trafią (przynajmniej większość) do rodziny tego policjanta - więc wpłacam.
Mam im audyt robić potem żeby mieć pewność czy co?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 12 lut 2010, o 12:56

Bilex pisze:
Nadal poruszasz się jedynie w świetle wypowiedzi WiSa.
No masz rację. Tylko, że ja nie znając wszystkich Rad, kółek wzajemnej adoracji itd , odczułem Jego słowa o gospodarzu, prywatnej inicjatywie itd, jako słowa "Krzysztofa Jer(ż)yna ze Szczecina". Zrobiło się przez Jego słowa niefajnie - a dokładniej - ja poczułem się niefajnie, uważam , że strzelił z grubej armaty i w dodatku "z partyzanta".
Bilex pisze: Jakoś nie widzę ich zbiorowego podpisu pod postami WiSa. Nie wspominając o innych użytkownikach...
Ale też nie widzę skomentowania wypowiedzi (oprócz Remka). Co do innych użytkowników - podpisów nie ma, ale może dlatego, że jesteśmy tu tylko gośćmi? Kilka osób wydaje się też być choć trochę zniesmaczonych, a ja staram się podpisać pod "ja tak nie chcę, protestuję".
Obrazek
Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 lut 2010, o 12:57

Bilex pisze: Jakoś nie widzę ich zbiorowego podpisu pod postami WiSa. Nie wspominając o innych użytkownikach...
właśnie brak podpisu świadczy o tym, że była to prywatna wypowiedź WiSa.

Gootek, a tak na prawdę - co za różnica jakie wielkie cele przyświecają wpłacaniu na fundacje? Liczy się efekt końcowy, że ktoś otrzyma pomoc nawet jeżeli zostanie ona uszczuplona. Inaczej mówiąc ok, nie musisz wpłacać. Jeśli się poczuwasz daj zainteresowanym prosto do ręki i koniecznie wpadaj na herbatkę co tydzień.
Jeżeli się nie poczuwasz, to olej, ale nie rób zamętu, bo to nie dywagacje nt A/T M/T tylko w sumie przykra sprawa. Chciałbyś, być kiedyś w sytuacji poszkodowanego i żeby ktoś tak rozstrząsał zasadność takich akcji w Twoim przypadku? Ja bym się czuł co najmniej niezręcznie.

Michał zainteresował się do kogo się zwrócić i wrzucił tutaj info. Dzięki temu postowi, może pare osób puści. Wpadłbyś na to, żeby puścić stówę na konto sam? Ja nie.

Po co to całe filozofowanie. Jest sprawa się robi, albo nie. To na prawdę nie jest skomplikowane.

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:06

Bilex pisze:
gootek pisze: "Ja naprawdę nie chcę, nie będę dochodził ile z tej kasy w sposób efektywny dotrze do rodziny zabitego człowieka. Mnie to w ogóle nie interesuje. Interesuje mnie tylko to, że ktoś dał mi możliwość przesłania tych pieniędzy."
Bo zakładam, że dotrze.
Dajesz datki na WOŚP? Bo ja daję. I mało mnie obchodzi ile na tym zarabia pan O.
Ważne, że lwia część tych pieniędzy trafia do potrzebujących.
Czyli jednak intersuje Cię, co sie z tymi pieniędzmi dzieje?
Uważasz, że to ważne, że lwia część trafia do potrzebujących.
OK.
Ja też tak mam.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:08

To dlaczego uważasz, że fundacja wspierająca rodziny poległych policjantów nie jest wiarygodna?

esilon
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:10

gootek, moim zdaniem spinka i czepianie się wybranych zdań bez oglądu ogólenego polega w dużej mierze na tym, że Michał napisał(by) pewnikiem że rozbijasz gówno na atomy albo cos podobnego, w takim stwierdzeniu jest pewna zaczepka/przytyk i pojechałeś

to moje zdanie ;-)
pozdrawiam
e

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:21

remek pisze:Michał zainteresował się do kogo się zwrócić i wrzucił tutaj info. Dzięki temu postowi, może pare osób puści. Wpadłbyś na to, żeby puścić stówę na konto sam? Ja nie.
Remek, nie czytasz wiadomości?
Tutaj na forum dowiedziałeś się o tym zabójstwie?
Tojest temat, kóry poruszył cały kraj.
Wpisz sobie na google "pomoc dla zabitego policjanta" to juz w pierwszym linku znajdziesz:
"Każdy kto zechce wspomóc rodzinę policjanta, może wpłacić na jedno z kont dowolną kwotę. Do dyspozycji są dwa: Banku Śląskim 29 1050 1025 1000 0023 0731 9943 z dopiskiem "dla dzieci Andrzeja z KSP", lub na konto PKO BP VI O/Warszawa nr 74 1020 1068 0000 1802 0059 9167, z podobną adnotacją."

Przecież nie deprecjonuję tego co zrobił Michal.
To super, że podał tego linka z pomocą.
To super, że ludzie chcą pomagać.

Problem w czym innym.
Gdy się ośmieliłem odpowiedzieć na chamskie uwagi Michala, dostałem opieprz z samej góry jakbym podniósł rękę na forumową świętość...
A ja nic nie wiedzialem o pozycji św.Michala... na tym forum.

Remek, co puścisz i komu to Twoja sprawa.
Podobnie jak to co ja puszczam i kiedy.
Możemy kiedys porozmawiać o tym, gdy sie spotkamy.
Zapewniam Cię, jednak, że pomoc jakiegoś wulgarnego człowieka, ktorego znam jedynie pod nickiem "Michal" na forum-subaru, w tym zakresie jest mi zupełnie zbędna.

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:24

Bilex pisze:To dlaczego uważasz, że fundacja wspierająca rodziny poległych policjantów nie jest wiarygodna?
Bilex, jaja sobie robisz?
Gdzie napisałem, że ta fundacja nie jest wiarygodna?
Zacytuj dokładnie, proszę, bo chciałbym to zobaczyć.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:27

gootek pisze: Gdy się ośmieliłem odpowiedzieć na chamskie uwagi Michla, dostałe opieprz z samej góry, że podnosze rękę na forumową świętość...
No cóż za słabo znałem tutejsze układy.
to, że nie napisałeś nic wyraźnie chamskiego nie znaczy, że nie sprowokowałeś.

Świętości forumowych tutaj nie ma. Podobnie układów.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:28

WIS a sprawa POLSKA
KLU programu leż w zdaniu gootka: załóż prywatne forum. I od tego trzeba zacąc, potem zobaczyć na jakim poziomie emocji i o jak delikatnej sprawie tczyła się dyskusja a potem dopiero gadać o chichocie historii.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:34

remek pisze:to, że nie napisałeś nic wyraźnie chamskiego nie znaczy, że nie sprowokowałeś.
Nie chciałem nikogo sprowokować.
Absolutnie nie miałem takiego zamiaru.
Nawet potem doszedłem do wniosku, że niepotrzebnie wpisałem ten post, który był wynikiem jakiejś ogólnej myśli, do tego wątku dotycząceno konkretnej, bardzo przykrej sprawy.
Przeprosiłem za wpis w tamtym wątku.
Jeśli powinienem Twoim zdaniem zrobić w tej sprawie coś więcej, to mi daj znać.

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:36

Arno pisze:KLU programu leż w zdaniu gootka: załóż prywatne forum.
Znajdź ten cytat, bo nie przypominam sobie, abym coś pisał o prywatnym forum.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 12 lut 2010, o 13:37

stejtment będzie:

Dysklejmer:
- Dementuję, że niniejsze forum jest prywatną własnością Wisa, Remka, Rady Starców, moją czy czyjąkolwiek inną.
- Rozumiem postawę WiSa acz nie nie zgadzam ze sposobem wypowiedzi w duchu rogalizmu, traktuję witkową wypowiedź jako jego prywatne zdanie a nie _oficjalne_stanowisko_Rady_Starszych.
- Jednocześnie nie życzę sobie tekstów, że jestem czyimkolwiek wspólnikiem tudzież świętym.
- Bez tabuna ludzi zaangażowanych w to przedsięwzięcie nie byłoby ono takim fajnym miejscem jak jest.

Stejtment:
Niniejsze forum nie jest prywatną własnością kogokolwiek. Jest bytem tworzonym, zarządzanym kolektywnie przez grono ludzi i jak we wszystkich gronach, każdemu zdarza się mieć poglądy inne od ogółu co jest niewątpliwą zaletą. Co do forum i składowych, bez których nie ono by nie istniało:
- forumiczów
- Remigia - bez admina i jego zajebistej hobbystycznej roboty nic by nie działało
- Rady Starców, która radzi i jest głosem rozsądku
- kolegów, którzy czujnie zanabyli domeny

Utrzymajmy to forum i jego atmosferę w dobrym albo nawet lepszym stanie a nie rozbijajmy wiecie czego na wiecie co :-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 13:41

+1

dokładnie tak samo traktuję to miejsce.

esilon
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 14:00

czyli buzi buzi a WiS niech armatę przyniesie na bal :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 12 lut 2010, o 14:19

esilon pisze: a WiS niech armatę przyniesie na bal
To to chyba nosi zawsze... :oops:

:giggle:
Dolce far niente ;-)

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 14:25

FUX pisze: To to chyba nosi zawsze... :oops:

Fuxiu, no bój się Boga... :-)

Pozdrawiam
Grzegorz

PS. I tak to z tematyki o idealnych modelach tego zupełnie nieidealnego świata, gładko przeszliśmy (forumowa specjalność) do tematyki "armat" :-)
Brak podpisu.

Gość
5 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 14:37

remek pisze:dokładnie tak samo traktuję to miejsce.
Remek, nie pisałem o tym wcześniej, ale naprawdę doceniam czas, pracę, serce... i co tam jeszcze... włożone przez Ciebie i całe grono osób zaangażowanych w funkcjonowanie tego forum.
Efekt jest naprawdę na piątkę!

Jednak po tym ostatnim zamieszaniu, czuję, że nie dokładnie wiem jak to miejsce traktować.
Jeden (tylko jeden) aspekt podoba mi się bardziej u mitsumaniaków, gdzie bywam z tytułu posiadania traktora.
Wpłacamy tam od czasu do czas parę złotych, żeby pokryć podstawowe koszty funkcjonowania forum.
Jak ktoś kiedyś powiedział: there's no such thing as a free lunch.
W związku a tym czuł bym się jednak znacznie lepiej gdybym jako szeregowy forumowicz też miał możliwość wspierania w jakiś sposób tej bardzo fajnej inicjatywy, jaką jest forum-subaru.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 lut 2010, o 14:39

michal pisze:stejtment będzie:

Dysklejmer:
- Dementuję, że niniejsze forum jest prywatną własnością Wisa, Remka, Rady Starców, moją czy czyjąkolwiek inną.
- Rozumiem postawę WiSa acz nie nie zgadzam ze sposobem wypowiedzi w duchu rogalizmu, traktuję witkową wypowiedź jako jego prywatne zdanie a nie _oficjalne_stanowisko_Rady_Starszych.
- Jednocześnie nie życzę sobie tekstów, że jestem czyimkolwiek wspólnikiem tudzież świętym.
- Bez tabuna ludzi zaangażowanych w to przedsięwzięcie nie byłoby ono takim fajnym miejscem jak jest.

Stejtment:
Niniejsze forum nie jest prywatną własnością kogokolwiek. Jest bytem tworzonym, zarządzanym kolektywnie przez grono ludzi i jak we wszystkich gronach, każdemu zdarza się mieć poglądy inne od ogółu co jest niewątpliwą zaletą. Co do forum i składowych, bez których nie ono by nie istniało:
- forumiczów
- Remigia - bez admina i jego zajebistej hobbystycznej roboty nic by nie działało
- Rady Starców, która radzi i jest głosem rozsądku
- kolegów, którzy czujnie zanabyli domeny

Utrzymajmy to forum i jego atmosferę w dobrym albo nawet lepszym stanie a nie rozbijajmy wiecie czego na wiecie co :-)
Stek kłamstw od początku do końca.
To forum to maszyna do zarabiania mliardów przez uprzywilejowaną grupkę.
Rozpirzyć!
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ODPOWIEDZ