Huk, dym, smród...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: 3TURBO
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 20 sty 2008, o 18:32

WiS pisze:
LORD VADER pisze:a jak z pozwolenstwem na to
Nijak.

I w tym cały urok ;-)

Repliki i broń historyczna, ładowane odprzodowo i na czarny proch, byle model był sprzed 1850 - są w Polsce bez pozwolenia.

W sklepie trzeba przedstawić dowód osobisty.

To bierze się stąd, że taka spluwa jest mało praktyczna jako sprzęt zaczepno-obronny (przez parę lat był w PL chyba tylko jeden "wypadek" w domu - brat stuknął brata...; użycia do napadów kryminalnych chyba brak; nielegalna TTka z bazaru dużo lepsza).
Jest wiec nadzieja, że ustawodawca nie zaostrzy...

Data jest niestety trochę sztuczna, co sprawia, że np. bardzo fajny (dużo celniejszy od Coltów) Remik 1851 jest już w Polsce "niekoszerny" i wymaga pozwolenia.
ooo fajosko

jakies fora, gieldy czy cus takiego jest u nas ?

to juz wiem co bedize moim nastepnym prezentem :mrgreen:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 20 sty 2008, o 18:54

Lordzie Plastikowy Hełm !

Na poprzedniej stronie WIS podawał konkretne linki ;-)

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 sty 2008, o 19:12

Louis Cyphre pisze:Lordzie Plastikowy Hełm !

Na poprzedniej stronie WIS podawał konkretne linki ;-)
Te Cyferka Ludwisia nie podskakuj :-P

se zara poszukam

[ Dodano: 2008-01-20, 18:34 ]
nie do konca czaje akcje z rocznikami - czy bez pozwolenia mozna miec bron sprzed 1850 r czy tez replike takiej broni ?

Intak_i_nie
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 20 sty 2008, o 22:00

Zubi pisze:Jak Lucek pukawkę kupi, to już z nim nie piję :mrgreen:
Ja też !

Widziałem co zrobił w domu z telewizorem... jak miał wiatrówek. :evilgrin:

Po prostu z trwogą czytam ten wątek :!:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 sty 2008, o 22:34

LORD VADER pisze:nie do konca czaje akcje z rocznikami - czy bez pozwolenia mozna miec bron sprzed 1850 r czy tez replike takiej broni ?
1 i 2 ;-)
Intak_i_nie pisze:Widziałem co zrobił w domu z telewizorem... jak miał wiatrówek.
Nic nie poradzę, to jakiś zwariowany telewizor, prosto pod lufę wbiegł :mrgreen:

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 20 sty 2008, o 22:41

Louis Cyphre pisze:
LORD VADER pisze:nie do konca czaje akcje z rocznikami - czy bez pozwolenia mozna miec bron sprzed 1850 r czy tez replike takiej broni ?
1 i 2 ;-)
Intak_i_nie pisze:Widziałem co zrobił w domu z telewizorem... jak miał wiatrówek.
Nic nie poradzę, to jakiś zwariowany telewizor, prosto pod lufę wbiegł :mrgreen:
oki to szukam sobie repliki peacemakera :evilgrin:

co do strzelania - to kiedys ze znajomym rodzicow urzadzilismy polowanie na porcelanowego swiniaka w salonie - nad telewizorem stal :mrgreen: telewizor tez swoja dawke srutu przyjal :evilgrin: :mrgreen:

[ Dodano: 2008-01-20, 22:00 ]
takie cus znalazlem i mi sie podoba ;) co prawda nie peacemaker ale juz wiem na co przeznacze kolejna wolna gotowizne :evilgrin:

http://www.radex.mil.pl/sklep/rewolwer- ... p-993.html

MSK
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 20 sty 2008, o 23:44

LORD VADER pisze:co do strzelania - to kiedys ze znajomym rodzicow urzadzilismy polowanie na porcelanowego swiniaka w salonie - nad telewizorem stal :mrgreen: telewizor tez swoja dawke srutu przyjal :evilgrin: :mrgreen:
Kiedyś "dostałem" (ojciec sam sobie kupił de facto :lol: ) S&W na kulki pod choinkę. Bombkom życie skracaliśmy w sposób dość gwałtowny :mrgreen: .

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 20 sty 2008, o 23:46

LORD VADER pisze:takie cus znalazlem i mi sie podoba ;) co prawda nie peacemaker ale juz wiem na co przeznacze kolejna wolna gotowizne :evilgrin:
Kaliber odpowiedni dla Ciebie :mrgreen:
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

LORD VADER
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 21 sty 2008, o 00:06

hogi pisze:
LORD VADER pisze:takie cus znalazlem i mi sie podoba ;) co prawda nie peacemaker ale juz wiem na co przeznacze kolejna wolna gotowizne :evilgrin:
Kaliber odpowiedni dla Ciebie :mrgreen:
przeciwwaga odpowiednia :mrgreen:

Paweł_BB
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Evo VIII GT340

Post 21 sty 2008, o 09:27

MSK pisze:Bombkom życie skracaliśmy w sposób dość gwałtowny :mrgreen: .
Normalka, ja strzelałem z procy haczykami i śrutami z wiatrówki, dużych liści na kwiatkach też nie oszczędzałem :evilgrin:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 21:40

Pytanko do znawców. Czy pozwolenie na broń (do ochrony osobistej) obejmuje również , broń długą (pompka, sztucer, PM?, AK-47 ?) ???? :-D

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 22:04

Cele posiadania broni palnej:

Ustawa z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji nie zawiera zamkniętego katalogu celów, w jakim osoba ubiegająca się o pozwolenie na broń może ją posiadać, wymieniając jedynie przykładowe.

Pozwolenie na broń może być w szczególności wydane w celu:

1. ochrony osobistej,

2. ochrony innych osób,

3. ochrony mienia,

4. łowieckim,

5. sportowym,

6. kolekcjonerskim,

7. pamiątkowym,

8. szkoleniowym.

Na posiadanie broni i amunicji szczególnie niebezpiecznej pozwolenia nie wydaje się , osobom fizycznym w ogóle, a przedsiębiorcom i jednostkom organizacyjnym, którzy na podstawie odrębnych przepisów powołali wewnętrzne służby ochrony oraz przedsiębiorcom, którzy uzyskali koncesje na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług ochrony osób i mienia, konwojującym wartości pieniężne, inne przedmioty wartościowe lub niebezpieczne, a także organizatorom kursów pracowników ochrony fizycznej można pozwolenie wydać jedynie na pistolety maszynowe .

Pozwolenie na broń palną używaną do celów ochrony osobistej może być wydane na:

1. broń palną bojową,

2. broń palną gazową,

3. broń palną alarmową

w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm (0,38")

Pozwolenie na broń palną używaną do ochrony innych osób może być wydane na:

4. broń palną bojową,

5. broń palną gazową,

6. broń palną alarmową

w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm (0,38")

Pozwolenie na broń palną używaną do celów ochrony mienia może być wydane na:

1. broń palną bojową, gazową, alarmową w postaci pistoletów i rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm (0,38"),

2. pistolety sygnałowe o kalibrze 26 mm,

3. pistolety maszynowe o kalibrach od 6,35 mm do 9,65 mm,

4. strzelby powtarzalne o kalibrze wagomiarowym 12,

z tym, że pistolety maszynowe i strzelby , o jakich mowa wyżej, mogą być stosowane wyłącznie do ochrony konwojowanych wartości pieniężnych oraz innych przedmiotów wartościowych lub niebezpiecznych, wykonywanej przez specjalistyczne uzbrojone formacje ochronne (SUFO) na podstawie przepisów o ochronie osób i mienia.

Pozwolenie na broń palną używaną w celach łowieckich może być wydane na broń palną , z wyłączeniem:

1. broni automatycznej,

2. pistoletów i rewolwerów,

3. broni wojskowej, która stanowiła lub stanowi uzbrojenie wojska, policji i innych formacji uzbrojonych,

4. broni bocznego zapłonu,

5. broni o lufach gwintowanych przeznaczonej do strzelania amunicją charakteryzującą się energią pocisku mniejszą niż 1000 J w odległości 100 m od wylotu lufy,

6. broni z lufą wkładkową zmieniającą kaliber tej broni, z wyjątkiem przypadków, gdy lufa wkładkowa stanowi dodatkowe fabryczne wyposażenie danego egzemplarza broni.

Pozwolenie na broń palną używaną w celach sportowych może być wydane na:

1. małokalibrową broń palną bocznego zapłonu,

· pistolet sportowy i pistolet standardowy , to jest pistolety i rewolwery o kalibrze 5,6 mm (0,22") przeznaczone do strzelania amunicją "long rifle", o ciężarze wraz z rozładowanym magazynkiem nie przekraczającym 1400 g, długości lufy nie przekraczającej 153 mm oraz odległości między muszką a szczerbinką nie większej niż 220 mm, oporze języka spustowego nie mniejszym niż 1000 g, mieszczące się w pudełku o wewnętrznych wymiarach 300 mm x 150 mm x 50 mm,

· pistolet szybkostrzelny , to jest pistolety o kalibrze 5,6 mm (0,22") przeznaczone do strzelania amunicją "short", o ciężarze wraz z rozładowanym magazynkiem nie przekraczającym 1260 g, dowolnym oporze języka spustowego, mieszczące się w pudełku o wewnętrznych wymiarach 300 mm x 150 mm x 50 mm,

· pistolet dowolny , to jest pistolet jednostrzałowy o kalibrze 5,6 mm (0,22"), o dowolnych wymiarach i ciężarze oraz o dowolnym oporze języka spustowego,

· karabinek sportowy , to jest karabiny jednostrzałowe o kalibrze 5,6 mm (0,22") przeznaczone do strzelania amunicją "long rifle", o ciężarze nie przekraczającym 8000 g oraz dowolnym oporze języka spustowego,

2. broń palną centralnego zapłonu

· pistolet centralnego zapłonu , to jest pistolety i rewolwery o kalibrze od 7,62 mm do 11,43 mm (0,45"), o ciężarze wraz z rozładowanym magazynkiem nie przekraczającym 1400 g, oporze języka spustowego nie mniejszym niż 1360 g, długości lufy nie przekraczającej 153 mm oraz odległości między muszką a szczerbinką nie większej niż 220 mm, mieszczące się w pudełku o wewnętrznych wymiarach 300 mm x 150 mm x 50 mm,

· karabin sportowy centralnego zapłonu , to jest karabiny sportowe o kalibrze nie przekraczającym 11,43 mm (0,45"), dowolnym oporze języka spustowego, ciężarze całkowitym nie przekraczającym 8000 g,

3. gładkolufowa broń śrutowa, to jest strzelby o kalibrze wagomiarowym nie większym niż 12, z komorą nabojową o długości do 76 mm,

4. w pełni funkcjonalne kopie zabytkowej broni palnej ładowanej odprzodowo na nabój niescalony:

· pistolety i rewolwery o kalibrze do 0,58" o dowolnym oporze języka spustowego,

· karabiny o kalibrze do 0,58" o dowolnym oporze języka spustowego.

Pozwolenie na broń palną w celach kolekcjonerskich może być wydane na:

1. broń palną w postaci pistoletów, rewolwerów i karabinów, z wyłączeniem broni opracowanej konstrukcyjnie po roku 1945 oraz broni automatycznej i karabinków strzelców wyborowych,

2. w pełni funkcjonalne kopie zabytkowej broni palnej ładowanej odprzodowo, wytworzone po roku 1850,

3. broń myśliwską, z wyłączeniem sztucerów opracowanych konstrukcyjnie po roku 1945.

Pozwolenie na broń palną w celach pamiątkowych może być wydane na:

1. broń palną w postaci pistoletów i rewolwerów,
2. broń myśliwską.

Pozwolenie na broń palną w celach szkoleniowych wydawane organizatorom kursów kształcącym w zawodzie pracownika ochrony może być wydane na broń palną każdego rodzaju oraz na broń szczególnie niebezpieczną.

Pozwolenie na broń palną w celach szkoleniowych wydawane szkołom celem realizacji zajęć przysposobienia obronnego może być wydane na broń palną w postaci karabinków bocznego zapłonu o kalibrze 5,6 mm (0.22").

Pozwolenie na broń palną w celach szkoleniowych wydawane innym podmiotom może być wydane na broń palną każdego rodzaju.
Doradca Finansowy

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 22:11

hogi, No to pompki też nie mogę mieć ani pistoletu .45 ? Ale lipa :roll:

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 22:20

Moje cacko. :mrgreen: Obrazek Obrazek
Prawie jak Subaru...

[ Dodano: 2008-01-21, 21:22 ]
Louis Cyphre, mój kumpel do filmów wypożycza różne jednostki.
Pistolety i karabiny maszynowe ma tylko na ogień pojedynczy. :-(
Doradca Finansowy

Zubi
3 gwiazdki

Post 21 sty 2008, o 22:27

Louis Cyphre, mówiłem, że najlepiej w korkowca zainwestuj :mrgreen:
Albo myśliwym zostań, ale tam trzeba trochę pracować, ambonę zrobić, paśnik i takie tam. Ale za to imprezy są pierwsza klasa.
Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica...

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 22:34

hogi pisze:Pistolety i karabiny maszynowe ma tylko na ogień pojedynczy
Spoko się przerobi :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 21 sty 2008, o 22:43

Louis Cyphre pisze:
Co chcesz atakować ogniem ciągłym...? :evilgrin:

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 22:52

Gal pisze:Co chcesz atakować ogniem ciągłym...?
Lista jest długa i niekoniecznie "co"

To akurat był żart. ;-) Niemniej szkoda, że nie mogę mieć np. Desert Eagle albo pompki :(

Zubi
3 gwiazdki

Post 21 sty 2008, o 22:54

Gal pisze:
Louis Cyphre pisze:
Co chcesz atakować ogniem ciągłym...? :evilgrin:
Pewnie wilki i Cisnej, może jeszcze wiewiórki ;)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 21 sty 2008, o 23:03

Zubi pisze:Pewnie wilki i Cisnej, może jeszcze wiewiórki ;)
Skłonność płeci niepięknej do wszelkiego rodzaju pukawek, ze szczególnym uwzględnieniem pukawek głośnych, robiących dużą dziurę i/lub strzelających szybko, jest nie-do-opanowania.
Pancernik Bismarck dla każdego! :mrgreen:

No to niech mi ktoś powie, co mam sobie kupić?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 21 sty 2008, o 23:08

Gal pisze:Pancernik Bismarck dla każdego!
Eeee... Ten wodny merol?
Gal pisze:niech mi ktoś powie, co mam sobie kupić?
Yamato i Musashi były wyposażone w dużo fajniejsze pukawki. Poza tym, made in Japan.

Więc wybór chyba prosty, nie?

Zubi
3 gwiazdki

Post 21 sty 2008, o 23:14

Jak Louis Cyphre kupi pukawkę, to ja też sobie kupię. Lucek, ale do siebie nie strzelamy?! OK!!!

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 23:22

Zubi pisze:Lucek, ale do siebie nie strzelamy?! OK!!!
Przynajmniej na trzeźwo :D

Zubi
3 gwiazdki

Post 21 sty 2008, o 23:38

Louis Cyphre, Jak popijemy, szybciej jaja sobie odstrzelisz, niż trafisz we mnie

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 sty 2008, o 23:58

O widzisz już wiesz dlaczego potrzebuję coś szybkostrzelnego :mrgreen:

ODPOWIEDZ