Wydarzyło się 20 czerwca...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Dman666
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: rekin z zółtymi papierami
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Wydarzyło się 20 czerwca...

Post 23 cze 2010, o 10:45

vibowit pisze:
ky pisze:Czyli, w imię ideologii, gotów jesteś wybrać faceta, który się na to stanowisko nie nadaje, natomiast serwuje dużo obietnic, których nie będzie w stanie spełnić.
Wskaż mi kandydata, którego powyższe zdanie nie opisuje.
To moze ja ;-)
Zaryzykowalbym Olechowskiego bo IMO jest reprezentatywny na arenie miedzynarodowej a obietnic raczej nie zaserwowal...i tu byc moze jest przyczyna, ze umoczyl ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 cze 2010, o 10:52

Dman666, Olechowski jest IMHO w porządku. Gdyby nie to, że mam wrażenie szybko nudzą mu się przedsięwzięcia, które zapoczątkował ;-) Nie znam go zbyt dobrze, ale z mojego punktu siedzenie wygląda na mało konsekwentnego w działaniu

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 23 cze 2010, o 10:57

Konto usunięte pisze: Gdyby nie to, że mam wrażenie szybko nudzą mu się przedsięwzięcia,

po każdym jego kampanijnym wystapieniu pozostawał mi taki przekaz: ale mu się k. nie chce :-)

co do serwowania obietnic to chyba tylko Bronek nic poza wycofaniem z Afganistanu ( i to akurat może spełnic) nie obiecał :whistle:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2010, o 11:34

esilon pisze: co do serwowania obietnic to chyba tylko Bronek nic poza wycofaniem z Afganistanu ( i to akurat może spełnic) nie obiecał

Ale drugi z kandydatów zafundował już trzem Polskom przynajmniej siedem rocznych budżetów. Ma gest chłop. Ernesto, czy Ty aby nie reflektujesz na jakieś Inflanty ? Jak tak to proszę bardzo, już je będziesz miał :-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Dman666
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: rekin z zółtymi papierami

Post 23 cze 2010, o 11:40

Prawda jest taka, ze konstytucyjnie Prezydent jest od dobrego wrazenia...Olechowski w swoim programie wyboczym napisal, ze "pomoze w tym, pomoze w tamtym..." co oznacza, ze udziela swojego poparcia a nie zasuwa z lopata jak inni kandydaci. IMO przekaz adekwatny do mozliwosci urzedu, ale w tym kraju takiego myslenia nikt nie kupi ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 23 cze 2010, o 12:15

vibowit pisze:
ky pisze:Czyli, w imię ideologii, gotów jesteś wybrać faceta, który się na to stanowisko nie nadaje, natomiast serwuje dużo obietnic, których nie będzie w stanie spełnić.
Wskaż mi kandydata, którego powyższe zdanie nie opisuje.
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 80#p180080
ky pisze: Jeśli chodzi o obietnice, to chyba tylko Olechowski w swoich spotach podkreślał cechy, których potrzebuje Prezydent RP (tak, wiem, to jest marketing polityczny).
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 cze 2010, o 12:56

ky pisze:Jeśli chodzi o obietnice, to chyba tylko Olechowski w swoich spotach podkreślał cechy, których potrzebuje Prezydent RP (tak, wiem, to jest marketing polityczny).
Tak. Zwłaszcza jego slogan wyborczy był bardzo sensowny.
Jaki wpływ ma Prezydent na mój dobrobyt?
czarne jest piękne...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 cze 2010, o 13:00

A za face lifting JK płacila Kancelaria Sejmu czy Mamusia? ;-)
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 cze 2010, o 13:05

A czy FUX uczciwie zarobił na Disco? ;-)
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 23 cze 2010, o 14:10

vibowit pisze: A czy FUX uczciwie zarobił na Disco?

pokaz lekarzu co masz w garażu , to juz chyba było ;-)

teraz jeszcze Prezes powinien pokazac sie z Kulczykiem i ma wygrana w kieszeni ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 cze 2010, o 14:12

Jeżeli fajna muza to i dyskoteka fajna... ;-)
Dolce far niente ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 cze 2010, o 17:18

ky pisze: Czyli, w imię ideologii, gotów jesteś wybrać faceta, który się na to stanowisko nie nadaje, natomiast serwuje dużo obietnic, których nie będzie w stanie spełnić.
robią to wszyscy politycy i jakoś nie stanowi to zazwyczaj problemu :wall: a prezydent całkowicie niezwiązany z bieżącymi interesami politycznymi i biznesowymi potrafiłby być na tyle przykry że rząd musiałby się z nim dogadać. a to że wyprowadziłby nas z Unii, NATO czy ONZ to takie pobożne interpretacje tak jak to że nie potrafiłby się zachować w towarzystwie.
a i może wartałoby tej bandzie zakłamańców parę słów prawdy powiedzieć, n`esc ce pas?
ky pisze: Ostatnio mi się obiło o oczęta, że wg JKM w cenie benzyny jest jakieś 70% podatków. No to liczmy: 4.7*0.3=1.41PLN, resztę kradnie państwo. Baryłka ropy Brent w tej chwili to jakieś $75*3.29=246.75PLN. Baryłka to 159 litrów. 246.75/159=1.55PLN.
to jest ogólna średnia ale tak to można się do każdego przyczepić. cena galona 2,7 USD, kurs NBP 3,3 PLN za USD, cena galona to 8,91 co daje 2,35 za litr na stacji przy obecnym kursie. może być?
FUX pisze: A za face lifting JK płacila Kancelaria Sejmu czy Mamusia? ;-)
Pan, Pani, społeczeństwo. z dotacji budżetowych których notabene PO się brzydziła ale jednak wzięła. a za instrukcje dla działaczy PO robionych przez centrum informacyjne rządu to może sami płacą :giggle:
FUX pisze: A za face lifting JK płacila Kancelaria Sejmu czy Mamusia? ;-)
a to są pieniądze prywatne i dopóki ktoś nie udowodni że coś jest nie tak to stanowi prywatną sprawę FUXa.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2010, o 18:00

inquiz pisze: prezydent całkowicie niezwiązany z bieżącymi interesami politycznymi i biznesowymi potrafiłby być na tyle przykry że rząd musiałby się z nim dogadać.
1. Veto prezydenckie jest do przejścia, tylko Zgromadzenie Narodowe musiałoby spinać pośladki. Natomiast ładnie wydłuża proces stanowienia prawa.

2. Radosne blokowanie ustaw/inicjatyw na dobre Polsce jakoś nie wychodziło. Dobrze, że nie mamy podziwianego przez JKM liberum veto, bo byśmy mieli powtórkę sprzed wieków czyli paraliż całkowity. Ostatnia rzecz, która jest nam potrzebna, to właśnie paraliż decyzyjny. Zresztą dlatego uważam, że urząd prezydenta, jako instancja blokująca w zgodzie z czyimś interesem (niekoniecznie ogółu), jest nam w ogóle niepotrzebny.
inquiz pisze: a to że wyprowadziłby nas z Unii, NATO czy ONZ to takie pobożne interpretacje
Pierwszy z brzegu przykład: http://europarlament.pap.pl/palio/html. ... =204237860

Na szczęście jest jeszcze art. 133.3 Konstytucji.
inquiz pisze: tak jak to że nie potrafiłby się zachować w towarzystwie.
Dałem już przykład, w jaki sposób zachowuje się kandydat na najwyższe, reprezentacyjne stanowisko w kraju. Powtarzam: re-pre-zen-ta-cyj-ne.
inquiz pisze: a i może wartałoby tej bandzie zakłamańców parę słów prawdy powiedzieć, n`esc ce pas?
Był już taki co powiedział parę słów, tak od serca. Potem, przez długi czas, mogliśmy sobie nasze mięso w sempiternę wsadzić.

r.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 cze 2010, o 21:20

ky, politycznie jesteśmy za daleko aby był sens się wzajemnie przekonywać. Ja bym też od Unii i tego Euro trzymał się z daleka ale wiem że jestem w mniejszości. Ale jak doczekamy prawdziwego kryzysu finansowego jak zadłużony budżet państwa i ZUS się rozpadną to porozmawiamy.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:02

inquiz pisze: Ale jak doczekamy prawdziwego kryzysu finansowego jak zadłużony budżet państwa i ZUS się rozpadną to porozmawiamy.

inquiz, z całym szacunkiem...ale co do tego ma Unia i ewentualne przyjęcie EUR. Bo albo ja głupi jestem albo kończyliśmy zupełnie inne szkoły ale ni ku-ku związku złapać nie mogę/nie umiem.

Rządzimy się (wewnętrznie) po prostu beznadziejnie, spory polityczne blokują istotne reformy i tyle. A nie Unia i EUR. Ja wiem, zawsze jest tak cieplej znaleźć milion przyczyn zewnętrznych słabej/katastrofalnej sytuacji gospodarczej niż poszukać ich ot tu, na własnym podwórku. A może by tak zacząć od popędzenia w plener tej armii niepiśmiennych darmozjadów pt. związku zawodowe...no ?

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:10

Unia ma do tego tyle, że Euro jest na krawędzi zapaści. Wchodzenie w strefę euro w chwili obecnej ma słaby sens. Tak przynajmniej zrozumiałem inquiza. Moim zdaniem też nie ma się co spieszyć, chodź z drugiej strony złotówka jakaś szczególnie mocna też nie jest

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:22

Konto usunięte,
absolutnie tak i nikt z obecnych decydentów już tak nie pili, jak jeszcze rok-dwa lata temu. Nie teraz i jest to oczywiste.

Nie można jednak sprawy zapaści ZUS i dziurska budzetowego tak upraszczać, tj. szukać przyczyn głównych w UE i EUR. To się działo i dzieje a o ile mnie pamięć nie myli EUR wciąż nie jest naszą walutą. Więcej, nie będąc wcześniej w EU, mieliśmy takie same, jak nie większe problemy z jednym i drugim.

Warto by poznać ostatnie dane dotyczące kwestii bycia płatnikiem/biorcą netto środków z EU. Jeżeli chodzi o nadzór i monitoring wykorzystania środków unijnych to z własnego doświadczenia (firma IT, działająca w formie spółki akcyjnej, zatrudniająca ok. 60 pracowników) mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jest wzorowy. Wreszcie kasa nie jest w kompletnie niegospodarny sposób marnotrawiona w procesach inwestycyjnych, zaś stałe kontrole doraźne i roczne audyty tworzą naprawdę szczelny system. Kasa unijna idzie na to, na co miała być wydana. Brawo.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 24 cze 2010, o 09:24

Swoją drogą ciekawe, jak to będzie z tym Euro. Niektórzy twierdzą, że długo się nie ostanie.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:25

Ja bym jeszcze chciał zapytać, gdzie byśmy byli, gdyby nie zastrzyk kasy, który pojawił się w 2004/5 roku. Akurat pamiętam ten czas, bo przez parę miesięcy szlifowałem bruk. A potem niemalże nagle, pojawiło się ożywienie.

r.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:29

Grzesiek_67 pisze: Nie można jednak sprawy zapaści ZUS i dziurska budzetowego tak upraszczać, tj. szukać przyczyn głównych w UE i EUR. To się działo i dzieje a o ile mnie pamięć nie myli EUR wciąż nie jest naszą walutą. Więcej, nie będąc wcześniej w EU, mieliśmy takie same, jak nie większe problemy z jednym i drugim.

Ja tak tego nie zrozumiałem, może autor doprecyzuje. To by była dość karkołomna teza. Stan systemu emerytalnego i budżetu wynika IMHO głównie z niegospodarności naszych misiów u koryta. I kogokolwiek byśmy nie wybrali jakoś nie wydaje mi się, żeby to uległo zmianie.

Przydałaby nam się kurde polska Margaret Thatcher.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:30

So What!,
wspólna waluta w ramach wspólnego obszaru gospodarczego (kapitał, praca, dobra) jest niegłupim pomysłem. Jedynie ten obszar i jego wspólnota muszą być rzeczywiste a nie żądaniowe, państwa członkowskie powinny reprezentować jak najbardziej zbliżony potencjał gospodarczy. Obecnie EU spełnia raczej rolę dobrego, starszego brata (stary skład Wspólnoty), który próbuje ciągnąć za uszy (poprawić) niesfornych młodszych braci (nowych państw członkowskich). I oczywiście w tym sensie Wspólnota nie wypełnia tego głównego, wyżej wymienionego, postulatu sprawnie (w sensie ekonomicznym) funkcjonującego organizmu gospodarczego. Jak będzie, zobaczymy.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:40

Grzesiek_67, to wszystko jest jasne. Problem w tym, że w najbliższym (rozsądnym) czasie zapewne nic się nie zmieni. Będą zwoływać różne szczyty, narady, okrągłe stoły, a wszystko zostanie po staremu. Ewentualnie zaczną markować jakieś reformy, które i tak niczego nie zmienią. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby wnioski wyciągnięte z kryzysu greckiego przełożyły się na konkretne i, co najważniejsze, kompleksowe działania. Pęd do władzy i strach o utratę stołków skutecznie blokuje wszelkie konkretne działania niezależnie od tego, czy mówimy o poszczególnych krajach członkowskich UE, czy też o samej UE. Nic też nie wskazuje na to, żeby to się miało zmienić.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:48

So What! pisze:Grzesiek_67, to wszystko jest jasne. Problem w tym, że w najbliższym (rozsądnym) czasie zapewne nic się nie zmieni. Będą zwoływać różne szczyty, narady, okrągłe stoły, a wszystko zostanie po staremu. Ewentualnie zaczną markować jakieś reformy, które i tak niczego nie zmienią. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby wnioski wyciągnięte z kryzysu greckiego przełożyły się na konkretne i, co najważniejsze, kompleksowe działania. Pęd do władzy i strach o utratę stołków skutecznie blokuje wszelkie konkretne działania niezależnie od tego, czy mówimy o poszczególnych krajach członkowskich UE, czy też o samej UE. Nic też nie wskazuje na to, żeby to się miało zmienić.
Tak, jak wyżej napisałem - zobaczymy, zakładać się, dawać głowy absolutnie nie mam zamiaru (w sensie, że będzie inaczej). Diagnozujesz, moim zdaniem, bardzo trafnie. Niestety.

Wiesz, z tą EU jest chyba tak, jak z demokracją - wszyscy znamy jej wady ale (chyba) nikt, niczego sensowniejszego na ten moment nie wymyślił. Jednego nie chcę i nie mogę sobie wyobrazić - bycia Polski poza tą Wspólnotą. Mówiąc wprost, nie ufam sam sobie i moim pobratymcom w kwestii skutecznego samozarządzania gospodarką Polski. Wiem, brzmi to niemalże obrazoburczo ale tak właśnie myślę i czuję.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 09:56

Konto usunięte pisze: Przydałaby nam się kurde polska Margaret Thatcher.
Racja. Niestety najpierw musi coś konkretnie pierdyknąć.
Grzesiek_67 pisze: Wiesz, z tą EU jest chyba tak, jak z demokracją - wszyscy znamy jej wady ale (chyba) nikt, niczego sensowniejszego na ten moment nie wymyślił. Jednego nie chcę i nie mogę sobie wyobrazić - bycia Polski poza tą Wspólnotą. Mówiąc wprost, nie ufam sam sobie i moim pobratymcom w kwestii skutecznego samozarządzania gospodarką Polską. Wiem, brzmi to niemalże obrazoburczo ale tak właśnie myślę i czuję.
Najbardziej przeraża mnie tendencja do zastępowania reform PR'em, debatami, komisjami, radami, naradami itp. Wystarczy publicznie zapytać któregokolwiek polityka, co należy zrobić, to odpowie, że konieczna jest publiczna debata na ten temat i wspólna praca ponad podziałami dla naszego dobra. Sratatata, rzygać się chce...

esilon
6 gwiazdek

Post 24 cze 2010, o 10:03

So What! pisze: Sratatata

w kontekście tegoż zawsze uważałem, że wybrany na posła powinien przez conajmniej 1 rok wcześniej , w ramach przygotowania i praktyki obowiązkowo ! założyc i poprowadzić działalnośc gospodarczą w Polsce, potem może sie mondrzyc..............

związkowcy tez powinni spróbowac np poprezesować ( ale taczki niech od razy ze soba zabiora do gabinetu)

ODPOWIEDZ