Fabia vs. Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Re: Fabia vs. Subaru

Post 20 wrz 2011, o 14:14

Ja tam nie wiem w której Warszawie Arno spędził ostatnią zimę, ale w tej, w której ja mieszkam 4x4 przydało się w zeszłym roku wielokrotnie ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:14

ło jezu znowu Xmas vs Easter :evilgrin:
tak, przyjmujemy do wiadomości po raz 23345689709, że jest do dupy, nieprzydatny i wogle PiS.

a i tak lubimy i se będziemy lubić do jutra do 15:28 albo przez następne 13 lat 12 miesięcy :cofee:

:mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 20 wrz 2011, o 14:16

esilon, czy pamiętasz pod Kielcami. Mówię ci, że przed Subaru nie widziałem potrzeby, mając SUBARU sobie innego napędu nie wyobrażałem, a teraz po SUBARU też nie widzę potrzeby. bardzo duże znaczenie ma autosugestia. Jak to było w Asterixie pisane: la guerre psychologique.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:19

barbie, mysle, ze roznie interpretujecie przydalo sie. Owszem przydalo sie co nie znaczy, ze bylo niezbedne.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:19

Arno pisze: bardzo duże znaczenie ma autosugestia.
zapewne autosugestia ma duże znaczenie, nawet bardzo czasami. I to właśnie czyni, że mi się wygodnie tym autem jeździ, a teoretycznie lepiej jeżdżącym wcale nie koniecznie - bo będzie mi brakowało czegoś, a to już wpływa na to co autem wyprawiam. Bo ja mam zaprogramowane awd. I mi z tym dobrze ;-)
esilon pisze: chcesz nam powiedziec że subaru z tym swoim symetryczny jest przereklamowane czy jak ?
ta, jeden poznaniak tak stwierdził i się wszystkim rzuciło. :evilgrin:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:30

Chloru pisze:barbie, mysle, ze roznie interpretujecie przydalo sie. Owszem przydalo sie co nie znaczy, ze bylo niezbedne.
Myślę że różnie interpretujemy "niezbędne".
Ja kilka razy spotkałabym solidny krawężnik gdyby nie awd. Kilka razy też nie wyjechałabym z garażu albo z parkingu pod pracą, gdzie niektóre auta (ośki) zostawały na tydzień, bo nie dawało rady. Czy to zasługa wyłącznie awd? Nie wiem. Ale wiem, że w Polsce mamy takie zimy, że AWD naprawdę nie jest wydumką, tylko sensownym rozwiązaniem. Oczywiście możemy sobie tłumaczyć, że nie, bo tysiące ludzi jeżdżą ośkami i żyją. Tysiące ludzi też nie jeżdżą samochodami wcale, a inne tysiące nie wychodzą z domu zimą. Ale dla mnie to nie jest argumentacja. AWD zwiększa komfort przemieszczania się zimą i nie widzę powodu, żeby z niego rezygnować tylko dlatego, że większość aut go nie ma i nie jest "niezbędne".

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:31

tysiące much nie mogą się mylić :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:31

barbie pisze: nie wiem w której Warszawie Arno spędził ostatnią zimę, ale w tej, w której ja mieszkam 4x4 przydało się w zeszłym roku wielokrotnie
W moich Kielcach natomiast, raczej ciut bardziej od Warszawy śnieżnych i stromych ("...tu wszędzie jest pod górkę!" - jak słusznie zauważyło rrosiakowe potomstwe :thumb: ), jakoś wystarczają dobre zimówki plus odrobina taktyki i techniki jazdy, dobranej do warunków*.
Natomiast - o ile nie skapitulowałem przed warunkami atmo - chyba pokonają mnie drogowcy.
Wskutek tego, że budowa nowego wylotu na Lublin odbywa się się na progu mojego miejsca pracy, i jedyny dojazd jest przez plac tejże budowy, na razie zaprzestałem jazdy yarkiem (koleiny są za glebokie, wyryp za duży, a niekiedy trzeba lawirować pomiędzy cięzkim sprzetem jadąc po całkiem niedrogowym terenie, czyli np. w poprzek kolein :wall: ) na rzecz wyżej zawieszonego SXa.
Gdy zaczną padac porządniejsze deszcze, chyba jednak bedę musiał rozejrzeć się za czymś naprawdę terenowym... albo zastrajkować :whistle:

* edit, odpowiedź na ostatni wpis Marty: co oczywiście nie zmienia faktu, ze z AWD jest łatwiej i fajniej; na pytanie, czy ta "fajnosc" rekompensuje pewne inne wady / koszta, oczywiście każdy odpowiada sobie po swojemu.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 14:34 przez WiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:32

Arno pisze:No dobra, ale se wyobraźmy że jednak napadało. I co? Ostatnia zima była dość dramatyczna i ani razu się nie zakopałem, ani razu nie miałem problemu z ruszaniem. Zrobiłem po śniegu całą drogę do Austrii 1200km i nie było problemu.
Arno, no dobra, ale dlaczego najczęściej gdy jest ślisko i trochę pod górkę to właśnie auta rwd blokują przejazd wyczyniając jakieś harce na jezdni albo stoją po prostu w bezruchu aż ktoś się nie zlituje i popchnie toto do przodu. Elektroniczna kontrola trakcji trochę niektórym pomaga, ale nie zawsze. Może bardziej - Twój patent z beczką wody, nie wiem.

W każdym razie to, że jeździłeś bez problemu nie oznacza, że rwd jest fajne w zimie, tylko raczej, że Ty sobie z nim dzielnie dajesz radę. 8-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 20 wrz 2011, o 14:35

barbie, oczywiście masz rację.
Ale to przecież oczywiste, że życie to sztuka kompromisów i każdy musi sobie sam zdecydować co dla niego jest najistotniejsze. Dla wielu z nas AWD jest najważniejsze niezależnie od tego czy argumentacja jest sensowna, czy nie. :evilgrin:

Ja tam i tak uważam, że jeśli Subaru to tylko Impreza i tylko z wiatrakiem. Pozostałe mogą dla mnie nie istnieć i nie będę tęsknił. :whistle:
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2011, o 14:42 przez vibowit, łącznie zmieniany 1 raz.
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:37

vibowit pisze: Dla wielu z nas AWD jest najważniejsze niezależnie od tego czy argumentacja jest sensowna, czy nie.
i to jest prawdziwy argument. :evilgrin:

Gootek
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:40

WiS pisze:Gdy zaczną padac porządniejsze deszcze, chyba jednak bedę musiał rozejrzeć się za czymś naprawdę terenowym... albo zastrajkować
to może porozmawiaj o cenie tutaj:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 40#p251240
:cofee:

albo faktycznie zastrajkuj ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:41

Arno pisze: esilon, czy pamiętasz pod Kielcami
pod częstochową chyba ;-)
Arno pisze: mając SUBARU sobie innego napędu nie wyobrażałem, a teraz po SUBARU też nie widzę potrzeby
i ja Ci wierzę
Arno pisze: bardzo duże znaczenie ma autosugestia
z tym też się zgadzam, idźmy lekko dalej: złej baletnicy to i rąbek spódnicy itp,.............ale jest jedno ale ,
nigdy w żadnym innym jakkolwiekm drogim, wyskórowanym nieceratowo, przepięknym naprawde, pojeździe z hiperdieslem turbo5sekund 5litrów/100 nie poczułem się tak jak w Foresterze ( przypomniało mi się to uczucie ostatnio w yachrance w Źle Małego), nie wiem czy to napęd 4x4 ,symetryczny, ze szperą, bez szpery( w legasiu) nie wiem czy to układ kierowniczy podobno nieidealny, nie wiem czy to dźwięk silnika( bez pistonslapu), moc( która i takmogła być większa), nie wiem czy świst turbiny ( wstającej dopiero przy3000) nie wiem konkternie co to jest/było, ale kurde w tej pokrace stylistycznej czułem gdzie jade, jak jade i że ten samochód jest zaprojektowany do prowadzenia , dla kierwocy a nie do tego aby prowadzic kierowce a poniewaz lubie jeździc samochodem, nawet bardzo kurde lubię to nie mysląc jakie sa powody w postaci mechanizmów metalowych lub gumowcyh ( bo się nie znam)tej przeogromnej przyjemności to uwielbiam te wózki
legacy jest zdecydowanie grzeczniejszy ale nić turboducha nie została zerwana, pod częstochowa, u Ala byłem pełen zachwytu co ta słabizna może............ja po prostu mam ogromną przyjemność z jazdy moim subaru, z ciekawością oglądam inne pojazdy, przyznaje że jeźdż aczęsto zaskakująco świetnie( patrz Żmija) alre to nie dla mnie, może i na razie ale nic na to nie poradzę, przyjemności z jazdy( jako kierowca)porównywalnej jeszcze nie zaznałem .

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:44

vibowit pisze: Ja tam i tak uważam, że jeśli subaru to tylko Impreza i tylko z wiatrakiem. Pozostałe mogą dla mnie nie istnieć i nie będę tęsknił.

Jak miałem legacy, to liczył się tylko legacy. Potem liczył się tylko forester. A impreza.... mogłaby dla mnie nie istnieć i nie będe tęsknił :giggle:

To trochę tak jak z mieszkaniem w jednym miejscu. Jeśli jest fajnie, to za nic w świecie nie chcesz się przeprowadzić do nieznanego miasta. A często się okazuje, że w tym nowym tajemniczym jest po jakimś czasie jeszcze fajniej ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 20 wrz 2011, o 14:47

Лукашэнка, strajk wyjdzie jednak taniej i przyjemniej :mrgreen: A jakby co, to jeszcze po drodze spróbuję się przez błota przedzierać Ignisem :mrgreen:
esilon pisze: nigdy w żadnym innym jakkolwiekm drogim, wyskórowanym nieceratowo, przepięknym naprawde, pojeździe z hiperdieslem turbo5sekund 5litrów/100 nie poczułem się tak jak w Foresterze (
vibowit pisze: jeśli Subaru to tylko Impreza i tylko z wiatrakiem. Pozostałe mogą dla mnie nie istnieć i nie będę tęsknił.
Cholera, z całym szacunkiem do Legacy - ale muszę przyznac, ze gdy ostatnio w odstępie niedługiego czasu wsiadłem do nowego nabytku SoWhata! i do starego, ALowego GTeka, i tym drugim się w dodatku trochę przejechałem, to... coś zrozumiałem 8-)
Ewentualnie, sobie przypomniałem.
Pytanie, czy uda mi się znów zapomniec, czy nie ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:49

Konto usunięte, to niezupełnie tak.
Ja o takim samochodzie marzyłem na dłuuuugo przedtem zanim mnie było na niego stać i inne modele mnie zupełnie nie interesowały. Także wcale nie chodzi o to, ze jest najlepszy bo go mam. Zresztą wiem, że niekoniecznie jest najlepszy. Dla mnie Subaru to synonim Imprezy turbo i tyle.
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 14:51

WiS pisze: Pytanie, czy uda mi się znów zapomniec, czy nie

kup legacy to będziesz pamiętał codziennie , duch jest ten sam 8-)
bo to podobnie jak z duchem Vw w skodzie, w jednym i drugim wali cholernym rozsądkiem :mrgreen:
vibowit pisze: Dla mnie Subaru to synonim Imprezy turbo i tyle.
Vibek ale czy poza gt WRX może być czy tylko sti ? ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 15:27

esilon,
z tymi synonimami to jest tak, że w USA synonimem Subaru pewnie będzie Outback.
W Polsce przed lat Subaru były tak koszmarnie drogie, że stać na nie było tylko naprawdę świrniętych facetów - mówię o Imprezach.
To, plus wielkie zainteresowanie w Polsce rajdami budowało sobie kult.
Dziś masy sprowadzanych lawetami Imprez prawdopodobnie ten kult lekko niszczą.
Ale postawmy pytanie - dlaczego Arno kupił pierwszą Imprezę. A bo tak jak każdy widział rajdy. Pewna niedostępność, tęz sprawiała, że samochód był niszowy. Mój sąsiad dał mi się kiedyś przejechać Bugeyem STI, po przejażdżce kiedy od przyśpieszenia ryj mi się roześmiał - bo trudno jest człowiekowi jeżdżącemu wtedy autami z przyśpieszeniem 9 - zrozumieć, że 5 jest w ogóle możliwe.

I kupiłem. I pojechałem tym na narty. Udało mi się na tych nartach wykopywać po opadzie śniegu pod górkę bez użycia łopaty czy łańcuchów. Duża istotnie satysfakcja. Potem kupiwszy STI. Jeszcze milej, choć auto mniej praktyczne. Ale jaka byla największa zaleta tych dwóch aut w stosunku do poprzednika czyli SAABa Aero? Ano to, że się nie psuły. Nie stanęły, nie zlazł lakier...
W STI co prawda trzeba było wymieniać te odwrócone amorki, ale ogólnie rzecz biorąc BEZ PROBLEMU.
I to jest następna rzecz która ludzi kusi w tych autach.

W 1995 roku na oko moi starzy wracali z Norwegii. Kupowali tam samochód - na wywóz, bez podatku> czasy wiadomo jakie były, ciężkie, liczył się kazdy grosz. Ale wtedy w Norwegii powiedzieli im, że to najtrwalsze auta na rynku. Gdyby wtedy wzięłi, pewnie by do dziś stary tym, jeździł, jak go znam. teraz ma Forestera.

Przykre jest to, że SIP na własną prośbę - a to amortyzatory odwrócone, gadające po 10kilo km, a to sprzęgła w dieslach - sprawia swoim zachowaniem, że na przekór się nie kupi.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 15:28

barbie pisze:Ja tam nie wiem w której Warszawie Arno spędził ostatnią zimę, ale w tej, w której ja mieszkam 4x4 przydało się w zeszłym roku wielokrotnie ;-)
Tak i ani razu nie miałem problemu. Ja mówię o średnich zimach przez ostatnie wiele lat. Teraz następuje ochłodzenie klimatu więc i zimy będą inne. Ale za mojego dzieciństwa zimy były ciężkie, za mojej młodości też i się jeździło ładami

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 15:31

esilon pisze:Vibek ale czy poza gt WRX może być czy tylko sti ? ;-)
Od biedy może. :-)
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 15:38

Arno pisze: Ale za mojego dzieciństwa zimy były ciężkie, za mojej młodości też i się jeździło ładami

a mi babcia mówiła jak zbierałem z trudem na Favoritkę że szkoda pieniędzy na głupoty bo ona bez samochodu całe zycie i była zadowolona ;-)
Arno pisze: Przykre jest to, że SIP na własną prośbę - a to amortyzatory odwrócone, gadające po 10kilo km, a to sprzęgła w dieslach - sprawia swoim zachowaniem, że na przekór się nie kupi.
to chyba przykład pewnogo rodzaju auto-sugestii :-) lub szukania uzasadnienia pozakupowego :evilgrin:
vibowit pisze: Od biedy może
a mysałem że od biedy to lanos :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 15:41

esilon pisze:
vibowit pisze: Od biedy może
a mysałem że od biedy to lanos :mrgreen:
Widzisz ile tych odbiedów się robi. Nie jest źle. :-)
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 20 wrz 2011, o 15:48

barbie, oczywiscie masz racje. Nigdzie nie nazwalem AWD wydumka, doskonale rozumiem roznice. Ba mam nawet zajebiaszczy wyjazd z garazu i jakos zyje... Pytanie ile z tych porzuconych na tydzien aut mialo sprawne zimowe opony a ile sie po prostu powiesilo na podwoziu (tutaj subarowe AWD tez moze nie pomoc). ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 16:00

Arno pisze: Teraz następuje ochłodzenie klimatu więc i zimy będą inne.
to chyba trochę sprzeczne z Twoim wypieraniem AWD ;-)
Arno pisze: Ale za mojego dzieciństwa zimy były ciężkie, za mojej młodości też i się jeździło ładami
Jakież to szczęście, że urodziłem się obrzydliwie bogaty i na komunię już latałem STi :evilgrin:

Ładą się po górach latało, na prawym, bo nie sięgałem do pedałów ;-)
Chloru pisze: Pytanie ile z tych porzuconych na tydzien aut mialo sprawne zimowe opony a ile sie po prostu powiesilo na podwoziu (tutaj subarowe AWD tez moze nie pomoc).
co za różnica, Marty auto pojechało inne nie. Zadbała o zimówki i na wyrost o dobry napęd, w życiu trzeba se ułatwiać, a nie rozbijać na atomy i szukać na siłę dowodów na 'nie' :razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 20 wrz 2011, o 16:06

Alan, Alan, Alan!, mam wrazenie, ze ktos tu na sile szuka dowodow na tak :razz:

ODPOWIEDZ