Obywatelu, wspieraj Rząd - przekraczaj prędkość!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Obywatelu, wspieraj Rząd - przekraczaj prędkość!

Post 29 kwie 2012, o 00:18

Gal pisze: Warszawa jest pełna (i zawsze była) ludzi z całej Polski dlatego, że Polska jest i była zawsze scentralizowana, a wśród piaskarzy z Powiśla trudno było znaleźć kogoś kto mógł zrobić coś więcej niż tylko ciągnąć ciężkie wiadro z piachem.
no ale jednak dawna Warszawa to nie jedynie Heniek Zdankiewicz zPowiśla, ale parę innych przyzowitych dzielnic. Trochu pan naginasz.
A że za caratu wypuszczanych z więzień osiedlano od młocin do Czosnowa, to też miało pewien wpływ na struktruę społęczną. A że po wojnie postanowiono Kraków i Warszawę uzdrowić i zafudnowano im huty....
I żeby nie było, ja stolicy nie gloryfikuję, to straszne miasto.
Ja jedynie piszę, że obrzucanie tego miasta błotem... to bezsens, bo większość tu jest z prowincji. A pouczucie lepszości daje się zauważyć chyba w każdym więkzym mieście . Karaków i 3M brylują.

A wyprowadź się bracie z Warszawy na wieś, i zobacz po ilu latach będziesz swój.

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 kwie 2012, o 07:00

To nie dlatego, że to Warszawa czy słoiki. Żyje się szybciej, trzeba walczyć o przyzwoity czas powrotu do domu (stań i przepuść i stoisz godz dłużej). Auta przyjezdne czy to chwilowo czy to na dłużej także starają się dopasować do tłumu, bo naprawy drogie, a jeszcze jakiś taksiarz obtrąbi. To napędza się samo. Nie przez nowych, ale przez tych, którzy tu już są.

To co nie Warszawiacy, a Polacy mamy to ważność: bo mam z 5.5 na rękę, albo lekko śmigniętą BMW, albo milion powodów. I ja tu ważny teraz jestem. W Warszawie jest po prostu więcej aut, to i bardziej widać.

W piątek musiałem trochę pojeździć. Szlaban przed parkingiem się zaciął, widzi jełop że kombinuję z ochroniarzem, to trąbi, wymachuje. Na Neste stoję w kolejce, pierwszy już. I co chwilę jakaś gapa, nie zauważa iluś aut czekających tylko wali prosto pod dystrybutor. Jeden zobaczył mnie dopiero jak ruszyłem prosto w niego i mu pod drzwiami się zatrzymałem. To mnie opieprzył, że co to za kolejki sobi tu robimy. Na parkingu pod centrum pomagam wyjechać jednemu, bo ciasno (jakiś imbecyl stanął w alejce). I już trąbienie, a może ze 3 minuty operacja trwała. Żona jegomościa oczywiście opieprza go także, bo nie umie wyjechać. Za chwilę, w tej samej alejce zatrzymuje się ktoś ważny i blokuje wyjeżdżające auto, bo on tylko na chwilę, se poczekaj. etc etc.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 kwie 2012, o 15:16

jarmaj pisze: Ogólnie stosowanie się do tego zatrzymywania się bezwzględnie przed pasami to bezsens, a cały ten przepis jest głupi.

Coś przegapiłem, czy mówicie o przepisie, którego nie ma :? Nie kojarzę aby był gdzieś zapis o bezwzględnym zatrzymaniu się przed przejściem celem umożliwienia pieszym przejścia na drugą stronę (za wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej).
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 17:41

A.A.A. ważność jest najważniejszą ze sztuk. Albo jesteś gość, albo jakiś śmieć.
I albo sobie umiesz poradzić z nadmiarem pieniędzy, albo ci się na łeb rzuca. A to trudne, tak jak sława. Stajesz się celebrytką, jeździsz Jaguarem i możesz robić co chcesz.

No ale czy w Krakowie słynnym z korków jest podobnie z niewpuszczaniem? Mam wrażenie, że tutaj w Warszawie jest już nieco lepiej. Ale na chamstwo i głupotę rady nie ma, w żadnym mieście. W Moskwie jest podobnie jak we Warszawie. Ale dlaczego na zachodzie ta ludność się wpuszcza i jakoś generalnie mniej emocji na drodze?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 29 kwie 2012, o 17:59

Bo im się mniej spieszy i mandaty maja wyższe...
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 29 kwie 2012, o 18:28

A jak idzie o te różnice W-wa i reszta kraju, to ja widzę jedynie dwie:

- w W-wie większość kierowców jeździ o wiele szybciej niż gdzie indziej (to różnica na +), nie ma tyle ciot drogowych trzymających się durnych przepisów

- w W-wie nagminne jest jeżdżenie na czerwonym świetle (to na -), nie dziwię się przez to, że tyle tam materiału to programów w rodzaju wypadek-przypadek

Poza tym miasto jak miasto. Normalne, jak każde inne.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 29 kwie 2012, o 19:09

jarmaj, ja obserwuję gwałtowny wzrost liczby osób jeżdżącej 50kph.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 19:13

jarmaj, tak bez parcia...
Kiedy ostatnio byliście w CZ, A, D, hm? ;-)
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 19:20

A co to jest "CZ, A, D, hm"?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 19:25

Kiedy ostatnio Kolega poruszał się samochodem w Czechach, Austrii, Niemczech?
Oprócz autostrad oczywiście, choć tam również się speed limity pokazują...
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 19:33

Ostatnio pewnie z rok temu.

Ogólnie koszmar. Wszyscy wleką się jak ślimaki, ryzyko jak się będzie złapanym to zabór moich ciężko zarobionych pieniędzy i policyjny terror na drogach. Ogólnie beznadzieja.

A o co chodzi w pytaniu?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 19:40

OO to, że dlaczemu tam jedziemy, jak jedziemy, a w RP jednak nie... ;-)

Po ostatnim wyklepaniu klapy bagażnika jednemu kapeluszowi przez czołg, z lekka zaczyna mi się odmieniać.
Po drugie, kręcąc sie wokół komina na wsi, jadąc w promieniu ca. 100km zaobserwowałem, że średnia podróżna spadła do tempa ciężarówki lub traktora.
Natłok na drogach w obu kierunkach jest załamujący!
Nawet szybsza fura nie pozwala na skakanie do przodu.
Podkreślę fakt, że na ciągłych, skrzyżowaniach, zakazie wyprzedzania nie wyprzedzam.
Do ograniczeń innych podchodzę dość wstrzemięźliwie...

:giggle:
Dolce far niente ;-)

jarmaj
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 19:58

FUX pisze: Podkreślę fakt, że na ciągłych,
A czemu? :?

Przecież to tylko farba na asfalcie. Większości nie ma nic wspólnego z niemożnością wyprzedzania. Warunki są, widać czy jest miejsce, po jaką cholerę zajmować się kreską na jezdni?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 20:26

+ parę nieszczęsnych punktów.
A na marginesie zaobserwowałem, że z roku na rok ich długość się zwiększa., nie wiadomo po co i na co... :wall:
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 20:55

jarmaj pisze: Przecież to tylko farba na asfalcie. Większości nie ma nic wspólnego z niemożnością wyprzedzania. Warunki są, widać czy jest miejsce, po jaką cholerę zajmować się kreską na jezdni?

Osttanio w wielu cześciach polski lubią ją urozmaicać róznymi słupkami, kraweżnikami i innymi cudami, np. na trasie Wawa - Lublin jak przejedziesz ciągłą to duże ryzyko że nie będzie jak wrócić.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 21:06

Azrael, jada 50 - bo benzyna droga.

Azrael
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 21:21

Arno, wydaje mi sie że nie tylko. Ja też po Wawie bardzo zwolniłem bo ilośc miejsc gdzie mogą się kryć z laserem ogromna. Oczywiście nadal mi się zdarza jechać gruuubo ponad, ale raczej nie na pustej ulicy w nocy, np. na Puławskiej w nocy jade wolniej niż po Wawie w dzień.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 29 kwie 2012, o 21:33

jarmaj pisze:
FUX pisze: Podkreślę fakt, że na ciągłych,
A czemu? :?

Przecież to tylko farba na asfalcie. Większości nie ma nic wspólnego z niemożnością wyprzedzania. Warunki są, widać czy jest miejsce, po jaką cholerę zajmować się kreską na jezdni?
Kiedyś już o tym dyskutowaliśmy. W większości przypadków da się wyprzedzić na ciągłej bezpiecznie dysponując samochodem o przyspieszeniu nieco większym niż przeciętna (co jest pewnie typową sytuacją na tym forum) - ale nie zawsze.
Niewidoczne skrzyżowania z drogami gruntowymi, skrzyżowania za zakrętem i chyba najczęstsza sytuacja - niewidoczne zagłębienia terenu (drogi), to są wszystko okoliczności w których stwierdzenie, że "przecież widać czy jest miejsce" nader często owocuje dzwonem.
Najgorsze, że nigdy nie wiadomo, czy ta ciągła jest w danym miejscu z powodu nadmiaru ostrożności i obliczania drogi wyprzedzania dla Żuka, czy z innego - prawdziwego.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2012, o 07:34

Azrael, nie mam nocnego doświadczenia. Ale z tymi radarami to coś jednak jest.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 30 kwie 2012, o 10:19

Zaczyna się robić tak, że trzeba do paliwa doliczać koszt mandatów + ewentualnego kursu/egzaminu prawa jazdy. Wszyscy się albo wloką jak ostatnie pizdy, które trzeba wyprzedzać, albo policja stoi na pustych drogach, czając się w krzakach z radarami. A hitem było jak mnie dorwali i wyzywali od piratów, bo ja jechałem 9X (na 70 w mieście), a obok mnie facet 7X i razem wjechaliśmy na przejście dla pieszych (na dwupasmówce). I co? I prędkość i wyprzedzanie na przejściu.

Przez ostatnie 5 miesięcy zapłaciłem ponad 2k pln mandatów i zebrałem 22pkt karne. To te oficjalne kontrole. Dodam, że od 3 m-cy EVO jeździłem może ze 3 razy.

Jakiegoś mocnego niefarta mam chyba ostatnio.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2012, o 10:33

owoc niestety poruszył bolesny temat: a mianowicie wyprzedzanie na pasach.
powstaje pytanie, czy dwa samochody jadące obok siebie na drodze dwu/trzy pasmowej rożnymi prędkościami się wyprzedzają? Przecież nie następuje zmiana pasa ruchu?
Jaka jest definicja wyprzedzania - czy nie wymaga wyprzedzanie zmiany pasa ruchu aby? Kto ostatnio zdawał i wie?
Jeśli jazda lewym pasem szybciej niż kolega na psie środkowym i szybsze wjechanie na pasy w takiej sytuacji to wykroczenie karalne, to mamy do czynienia z niezłym absurdem.

Azrael
6 gwiazdek

Post 30 kwie 2012, o 10:36

Arno, jest dokładnie jak Owoc napisał. Zdaniem mądrców w białych czapkach to jest wyprzedzanie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 30 kwie 2012, o 11:27

Arno pisze: Jeśli jazda lewym pasem szybciej niż kolega na psie środkowym i szybsze wjechanie na pasy w takiej sytuacji to wykroczenie karalne, to mamy do czynienia z niezłym absurdem.

Nie chciałbym być złośliwy, ale w Szwecji takie wyprzedzanie 90/70 jest nie do pomyślenia :mrgreen:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 30 kwie 2012, o 12:06

Arno pisze: Jeśli jazda lewym pasem szybciej niż kolega na psie środkowym i szybsze wjechanie na pasy w takiej sytuacji to wykroczenie karalne, to mamy do czynienia z niezłym absurdem.
Tak też niestety jest. W Krakowie w ostatnim czasie jest nagonka na wyprzedzających na pasach, często w towarzystwie telewizji.

http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... tart_rec=8
http://www.tvp.pl/krakow/jak-uniknac-ma ... sa/6619763
http://www.tvp.pl/krakow/jak-uniknac-ma ... ej/6367276

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 30 kwie 2012, o 14:47

Z tymi reklamami na początku to są jakieś jaja, nie zdzierżyłem.

Ja to przestępstwo popełniłem ~23, dość często tamtędy jeżdżę - również w ciągu dnia - i nigdy pieszych nie widziałem.

O tej godzinie, to można tam spotkać chyba tylko adeptów seminarium, pomykających wieczorem na panienki :mrgreen: .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

ODPOWIEDZ