EURO 2012

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 8 cze 2012, o 11:14

OBK H6 pisze:około połowa z tych 90 mld to dofinansowanie z UE.
To co UE wsadziła w nasz kraj przez ostatnie parę lat, z nawiązką pokrywa "straty" związane z kasą którą trzeba dać do UEFA.
Z wiesz w ogóle skąd się bierze budżet UE?

Zdajesz sobie sprawę jakie Polska płaci składki do UE oraz jakie ponosi dodatkowe koszty związane z obsługą europejskich "dotacji"?
Poczytaj:
http://nczas.com/wazne/polska-dolozy-do ... a-zlotych/

Żeby była jasność, ja nie jestem przeciwnikiem integracji europejskiej.
Chodzi mi jedynie o to aby nie patrzeć zbyt naiwnie na bilans ekonomiczny tego przedsięwzięcia.

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 cze 2012, o 11:18

So What! pisze:I co z tego? Są pilniejsze potrzeby niż stadiony piłkarskie.
Otóż to.
So What! pisze:Swoją drogą ciekawe, czy obiekty te będą rentowne.
Bardziej precyzyjnie zadane pytanie brzmi: czy będą bardzo nierentowne czy może ogromnie nierentownie?
Bo na jakąkolwiek rentowność nie ma najmniejszych szans.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 cze 2012, o 12:07

Лукашэнка pisze:
So What! pisze:Swoją drogą ciekawe, czy obiekty te będą rentowne.
Bardziej precyzyjnie zadane pytanie brzmi: czy będą bardzo nierentowne czy może ogromnie nierentownie?
Bo na jakąkolwiek rentowność nie ma najmniejszych szans.
A czy muzea są rentowne? Czy Opera Narodowa jest rentowna? Pewnie tak samo będzie ze Stadionem Narodowym.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 8 cze 2012, o 12:12

Лукашэнка pisze: Z wiesz w ogóle skąd się bierze budżet UE?
ja wiem, ja wiem.

jest taki dziadek z dużym workiem pieniędzy i on nas wszystkich kocha :giggle:
So What! pisze: A mnie wkurza ogrom wydatków na infrastrukturę sportową do mistrzostw w piłce kopanej.
e, to moja działka. ;-)
ale ok, narazie postanowiłem odpuścić, na chwilę ;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 8 cze 2012, o 12:29

Лукашэнка pisze: Z wiesz w ogóle skąd się bierze budżet UE?
nie wiem - a to nie jest tak, że nam dają i dają a my nie musimy nic im dawać? :giggle: :giggle: :giggle:
równie dobrze można znaleźć szereg artykułów, z których wynika, że Polska jest beneficjentem netto przez ostatnie kilka lat - więc spierał się nie będę, bo ani Ty ani ja nie znamy do końca prawdy, a redaktorów co się na wszystkim najlepiej znają jest mnóstwo ostatnio - włącznie z 31 letnim "specjalistą" od pisania przemówień pewnemu prezydentowi, co nie wiedział kto w II wojnie po której stronie stał
Koszty urzędników i biurokracji? to jest wszędzie, nawet wliczone jest to w cenę papieru toaletowego który kupujesz - za dużo wodzów, za mało indian - takie czasy. :cofee:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 8 cze 2012, o 12:48

OBK H6 pisze: takiej impry w Polsce nie było od czasu Zjazdu Gnieźnieńskiego w 1000 roku
Była jeszcze bitwa grunwaldzka po drodze - zjechało się kupa luda z całej Europy i nawet troszku spoza.
W dodatku - w przeciwieństwie do Euro - wtedy to była elita elit :-)
So What! pisze: Są pilniejsze potrzeby niż stadiony piłkarskie. Swoją drogą ciekawe, czy obiekty te będą rentowne.
Nie będą.
Ale co tam, co się stało to się nie odstanie, więc na razie się cieszmy i budujmy ducha 8-)
Лукашэнка pisze: Chodzi mi jedynie o to aby nie patrzeć zbyt naiwnie na bilans ekonomiczny tego przedsięwzięcia.
Ano, wlasnie.
Dotyczy zarowno UE, jak i E2012.
Konto usunięte pisze: czy muzea są rentowne? Czy Opera Narodowa jest rentowna? Pewnie tak samo będzie ze Stadionem Narodowym
Ja osobiście wolałbym więcej muzeów, mniej stadionów (opera może zostać, jak jest) - ale nieważne. Jesli obywatele-podatnicy będą za budowaniem sobie ultradrogich i nierentownych obiektów dowolnego typu, nie ma sprawy. Gorzej, kiedy się im publicznie wciska kit, że te stadiony bedą potem zarabiać na siebie... i że nie trzeba będzie do ich utrzymania dokładać.
Trochę więcej, niż do muzeów, obawiam się.
Ale - spox, pozyjemy, zobaczymy, nie ma co się martwić na zapas... :cofee:
OBK H6 pisze: za dużo wodzów, za mało indian - takie czasy.
Oj tak, oj tak...
Podpisano:
czarownik :evilgrin:

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 cze 2012, o 14:46

Widzę tylko jedną możliwość, abym machął ręką na tą rozrzutność:

- chcę zobaczyć bardzo dobry turniej w wykonaniu polskiej drużyny!

To taki cel ogólny.

Ale mam też jeden warunek szczególny:

- Musimy dołozyć minimum 3:0 кацапом!!

Jeśli to się powiedzie, to daję słowo: machnę ręką na te cholerne stadiony!!
:mrgreen:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 8 cze 2012, o 14:49

A ja uważam, że gdyby nie Euro, to na autostradę do Berlina czekalibyśmy jeszcze jakieś 15 lat (patrząc na prędkość rozwoju infrastruktury w ciągu ostatnich 15 lat). Korzyści z autostrad będziemy mieli jeszcze przez wiele lat, to nie była inwestycja na tydzień. Z autostradami w pakiecie były stadiony, nie dało się inaczej.
A skoro już są, to cieszmy się z tego, zamiast ciągle szukać problemów dookoła 8-)
Jasne, pewnie można było inaczej, taniej, rentowniej. Ale powiem Wam szczerze. Jak widzę to http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,12 ... 51054.html
to http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,12 ... 50994.html
to http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,12 ... 50955.html
i to http://bryla.gazetadom.pl/bryla/51,8530 ... 6.html?i=0
to nie mogę się przestać cieszyć, że to Euro jednak mamy, a ludzie chodzą i się śmieją i bawią. I jestem zakochana w Polsce i Warszawie dzisiaj :loving:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 8 cze 2012, o 14:52

Лукашэнка pisze:Jeśli to się powiedzie, to daję słowo: machnę ręką na te cholerne stadiony!!
:mrgreen:
A jak nie, to dopiero zrobisz z tym wszystkim porządek? :-)
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 8 cze 2012, o 15:26

no to zaczynamy kokokoko :thumb: :thumb: :thumb: :thumb:

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 8 cze 2012, o 15:29

bilecik jest :thumb:
prezent od żony :thumb: :thumb:
będę oglądał sąsiadów :-)

mały 5150
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne Zło
Polubione posty: 1 raz

Re: EURO 2012

Post 8 cze 2012, o 16:06

vibowit pisze: A jak nie, to dopiero zrobisz z tym wszystkim porządek? :-)
Nie On, Ja :!: :mrgreen:
Kiedyś miałem żonę... teraz mam Subaru :-d

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 8 cze 2012, o 16:47

leon pisze: Bardziej idiotyczny jest nagły wybuch "patriotyzmu", niestety dość powierzchownego.
to jest mega odpustowe i porażające
kilka tysięcy osób przypomniało sobie jak flaga wygląda lub bandera marynarki wojennej :lol:

-------------

jest git podczas naszego hymnu czapki na głowach - brawo :wall:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 8 cze 2012, o 16:49

Właśnie wróciłem ze Strefy Kibica pod PKiN. Niesamowita atmosfera i kupa ludzi. Trochę się zdziwiłem, bo miałem bardzo duży problem z wniesieniem lustrzanki :roll: Ochrona nie chciała mnie wpuścić i kazała oddać sprzęt do depozytu. Udałem się w jego kierunku, a potem po prostu zwiałem, więc moje dzieciaki mają jednak zdjęcia ze strefy ;-)

Piwo na żetony (po 8PLN, dostępne w kasach) leje się strumieniami. Głośno jak cholera, sporo różnych atrakcji w namiotach sponsorów. Dużo namiotów z jedzeniem, ale ich właściciele chyba sami strzelili sobie w kolano cenami... W związku z tym największe wzięcie ma strefowy MCDonald's. I przy okazji jest w nim niezła impreza.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2012, o 19:49

barbie pisze: I jestem zakochana w Polsce i Warszawie dzisiaj :loving:

I ja też, też, też :loving:

...mimo tego koszmaru, który jeszcze trwa a ja już nie mam serca katować moich bliskich kolejnymi wybuchami mojego totalnego żulerstwa. No klnę przeordynarnie.
.... Dlaczego ? :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

Pozdrawiam
Grzegorz

EDIT. o rany, koniec ;-( ;-( ;-(
Jeden promyczek - trener Greków jest moim Hero. Tak znudzonego wszystkim gościa nie widziałem dotychczas nigdy i nigdzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Brak podpisu.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 8 cze 2012, o 20:42

We Wrocławiu wylądowało 50 prywatnych samolotów z " Matuszki Rosiji " :o
Z rozmachem :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2012, o 20:44

Na okeciu stoja 4 wielkie prywatne, takie transoceaniczne. i kilka mniejszych P.Jow.
kilka godz temu żem widział.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 67 razy
Polubione posty: 74 razy

Post 8 cze 2012, o 20:47

Piter 35 pisze:We Wrocławiu wylądowało 50 prywatnych samolotów z " Matuszki Rosiji " :o
Z rozmachem :idea:
sie ma
sie gra :lol:

Tusku powiedział że "zabrakło zawodowych kibiców"
Brawo za odkrycie :thumb:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 cze 2012, o 22:41

Ruskie mocne, oj mocne. Ciemność widzę... :-(
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 cze 2012, o 23:15

Grzesiek_67 pisze:Ruskie mocne, oj mocne. Ciemność widzę... :-(
Nie kracz bo nie spełni się marzenie prezesa Jarosława żebyśmy wygrali z Rosją i Niemcami.

Ale Ruscy są mocni bez dwóch zdań. Będzie ciekawie

Gootek
6 gwiazdek

Post 8 cze 2012, o 23:21

mały 5150 pisze:
vibowit pisze: A jak nie, to dopiero zrobisz z tym wszystkim porządek? :-)
Nie On, Ja :!: :mrgreen:
No właśnie, wygląda na to, że porządki trzeba będzie tak czy siak zrobić:

http://www.rp.pl/artykul/17,889153-Ukry ... m.html?p=1

:cofee:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 8 cze 2012, o 23:54

tak się zastanawiam czy Ruskie takie mocne czy Czesi tacy słabi ,prawa strona obrony Czechów to był śmiech na sali ,atak nie istniał. Szkoda bo kibicowałem knedlom :-/ i liczyłem po cichu na 2-2
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2012, o 00:00

burat,
niestety, moim zdaniem Ruskie takie mocne. Całe szczęście, że w dużych turniejach lubią grać bardzo niestabilnie, obok rewelacyjnych meczyków (takich jak ten z Czechami), zdarzają im się całkiem słabiutkie. I tu jest jedyna szansa. Więcej niet.

Drugie "niestety" - Czesi chyba też są poza naszym zasięgiem. No chyba, że gra naszych będzie przez 90 minut taka, jak była przez pierwsze 25-30 minut meczu z Grekami.

Grecy są beznadziejni. Ten mecz powinniśmy wygrać w tzw. cuglach...

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 9 cze 2012, o 00:21

Grzesiek_67, jak grecy zdobyli mistrza wtedy też każdy mówił ,że grają beznadziejnie i następni ich napewno rozjadą i było zdziwko ogólne ,nie są strasznie mocni ale mają paskudny styl i zobaczysz ,że z nimi wszyscy będą się tak męczyć. Czesi nie są mocni dziś zagrali naprawdę nie ciekawie i nie bardzo widzę ich dalej. Nasi jednak chyba trochę stresa złapali, za mocno chcieli i trochę się odsłonili no i potem nerwówkę złapali , ale mam nadzieję ,że pierwszy mecz za nimi i trochę z tego balonika zejdzie powietrze ,ale pożyjom uwidim ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 9 cze 2012, o 00:24

Grzesiek_67 pisze: Grecy są beznadziejni. Ten mecz powinniśmy wygrać w tzw. cuglach...

a mogło być 3:1 dla Greków :mrgreen: , więc ten remis to taka ucieczka spod gilotyny ;-)

A teraz taka garstka moich dywagacji/obserwacji:
Polacy pierwszą połowę zagrali fantastycznie, przyjemnie się oglądało, było tempo, celne podania i odpowiednia motoryka... Być może to efekt tego, że większość kadry gra za granicą (a tam trochę inaczej myślą niż poczekaj, poczekaj te 2 metry i piłka sama do Ciebie podelci -> taka polska myśl szkoleniowa) i liderzy są ze sobą grani i coś potrafią (grają w Borussi i za frytki ligi nie wygrali). Aż prosiło się by przycisnąć i zdobyć gola na 2:0. Grecy nie istnieli... Druga połowa to dramat, oddanie inicjatywy, zwłaszcza że drużyna grała ciągle z przewagą jednego zawodnika... Potem obroniony karny i dalej nie przyniosło to zmiany stylu gry a szkoda... Prosiło się o zmianę (a było jej brak). Momentami odnosiłem wrażenie, że chłopcy się ugotowali pod tym dachem i nie mieli sił. A Grecy nie grali na kontrę, bardziej na podanie do skrzydłowego, który potem miał zagrać na "aferę" w polu (jakaś wrzutka czy coś w ten deseń) i może coś się urodzi w tym zamieszaniu

Mecz Rosja: Czechy to poezja... tempo, waleczność i gole petardy dla sąsiadów ze wschodu... Jeśli tak zagrają z Nami we wtorek to będzie 2:0 dla nich

No i generalnie to będzie fajnie jeśli w grupie będą emocje do końca... Aczkolwiek puszczając wodzę fantazji to po drugiej kolejce może być wszystko jasne... Grecy wygrywają z Pepikami, Rusowie z Naszymi. I wtedy Mecz Polska - Czechy w trzeciej rundzie fazy grupowej jest już tylko grą o honor/prestiż ;)
Ostatnio zmieniony 9 cze 2012, o 00:45 przez barton, łącznie zmieniany 3 razy.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

ODPOWIEDZ