Nowy Forester - oficjalnie.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Nowy Forester - oficjalnie.

Post 5 lis 2012, o 13:54

Konto usunięte pisze:Co by nie mówić, np. tylko w Subaru lakier metalik jest w cenie (poza ofertami brokerów), a wszędzie trzeba dopłacić. Bo jakby doliczyć od razu te 5 czy 8 tys do ceny to już nie byłoby tak atrakcyjnie.
Z tym lakierami metalic to w ogóle ciekawa sprawa, w Audi dopłata wynosi 3850zł, a w tej samej wielkości Skodzie 1950zł.
Choć jak sądzę, beczki z lakierami jakich używają wyglądają dokładnie tak samo, podobnie zresztą jak lakiernie, w których odbywa się zabieg.
:roll:
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 13:57 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Boombastic
4 gwiazdki
Auto: Forester 2,5 XT MY2008 z 2007 r. już sprzedany
Polubione posty: 0

Post 5 lis 2012, o 13:56

Лукашэнка pisze: Jeśli pojawi się nowy Forester ze stosunkowo mocnym silnikiem turbobenzynowym 2.0, to będzie to ciekawa propozycja.

Mam dokładnie takie samo zdanie odnośnie konkurencji (brak mocnych silników) jak i oczekiwań co do nowego Forestera.
A co do wyjazdów zagranicznych to miałem takie śmieszne zajście na parkingu pod hotelem w Chorwacji. Spytałem się gdzie stoi mój Forester a odpowiedź padła że oczywiście w lesie (angielska gra słów, auto rzeczywiście stało w zalesionej częsci parkingu). I to pokazuje pozytywne emocje innych w stosunku do marki, bo nawet ze 2 lata temu na austriackiej stacji benzynowej zagadnął mnie jej pracownik wypytując o Forka. A takich Q5 to jak psów :-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 5 lis 2012, o 14:00

Лукашэнка pisze: Z tym lakierami metalic to w ogóle ciekawa sprawa, w Audi dopłata wynosi 3850zł, a w tej samej wielkości Skodzie 1950zł.
Choć jak sądzę, beczki z lakierami jakich używają wyglądają dokładnie tak samo, podobnie zresztą jak lakiernie, w których odbywa się zabieg.

Już kiedyś to wyjaśniałem obszernym postem, jak to z punku widzenia procesu produkcyjnego wygląda (nie chce mi się go szukać...)

W skrócie, wysokość dopłat za lakier jest kwestią wyłącznie polityki cenowej.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2012, o 14:04 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 lis 2012, o 14:01

Лукашэнка pisze: Z tym lakierami metalic to w ogóle ciekawa sprawa, w Audi dopłata wynosi 3850zł, a w tej samej wielkości Skodzie 1950zł.

Też tak myślę :-) Nie wiem co prawda jak to wygląda z częściami zamiennymi, ale pewnie przysłowiowy filtr powietrza do Audi kosztuje 2 razy tyle, co do Skody z takim samym silnikiem.
Лукашэнка pisze: Jeśli pojawi się nowy Forester ze stosunkowo mocnym silnikiem turbobenzynowym 2.0, to będzie to ciekawa propozycja.

Podobno ma być BRZ z silnikiem 300 KM, więc jest nadzieja na przeszczep :->

Boombastic
4 gwiazdki

Post 5 lis 2012, o 14:01

Лукашэнка pisze:Z tym lakierami metalic to w ogóle ciekawa sprawa, w Audi dopłata wynosi 3850zł, a w tej samej wielkości Skodzie 1950zł.
Choć jak sądzę, beczki z lakierami jakich uzywają wyglądają dokładnie tak samo, podobnie zresztą jak lakiernie, wktórych odbywa się zabieg.
To jest po to byś mógł sobie szybko policzyć ile kosztuje marka "premium" :-)
Dlatego podoba mi się podejście Japończyków: my sprzedajemy auta gotowe do jazdy.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 5 lis 2012, o 14:40

Boombastic pisze: To jest po to byś mógł sobie szybko policzyć ile kosztuje marka "premium"
Dlatego podoba mi się podejście Japończyków: my sprzedajemy auta gotowe do jazdy.

kwestia potrzeb. ja po przesiadce do premium nie chce juz wsiadac w japonczyka wcale..
ale to nie temat na to forum :mrgreen:
fajne jest to, ze mamy ogromny wybor i kazdy by dzisiaj znalazl cos dla siebie nawet w ramach jednej marki, a co dopiero na calym rynku..
o innych userach audi sie nie wypowiadam, bo to naprawde skrajnosci sa. imho nie ma juz czegos takiego jak spojny obraz uzytkownikow marki.
znam tylu nieciekawych emerytow w subaru, ze szkoda gadac ;) tu przynajmniej na forum sa fajni ;) w audi jest niestety czesto odwrotnie..

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 lis 2012, o 14:52

gregski pisze: po przesiadce do premium

Może zdefiniujemy premium. Kiedy po 5 minutach od siedzenia w Jaguarze wsiadłem do BMW, to poczułem się jak w Dacii. W której też siedziałem. Kiedyś.

Dlatego też marki mainstreamowe "wiodących niemieckich producentów" określałbym raczej jako "premium" a nie premium. Za premium bez cudzysłowów trzeba jeszcze sporo dopłacić.

A mój sąsiad powiedział na temat wykończenia wnętrza w swoim Legasiu: może i plastiki twarde, ale jak przetrę mokrą szmatką to wygląda jakby dopiero co wyjechał z salonu. Tak więc każdemu według potrzeb, zgadzam się w całej rozciągłości.

gregski
6 gwiazdek

Post 5 lis 2012, o 14:56

No dokladnie. Co do premium to jednak pozostane przy swoim, wyzsza polke od szkopskich mainstreamow nazywajac luksusowa. Choc to tez oczywiscie umowne i czepial bym sie slow, wiesz o co cho ;)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 lis 2012, o 15:09

Zawsze można się czepiać określeń, bo dla jednego luksus to bułka z masłem a dla drugiego kawior astrachański z bieługi ;-)

Oczywiście wygląd wnętrza jest ważny, bo na to głównie się patrzy przy eksploatacji samochodu. Niektórym jednak wystarcza dobrze zaprojektowany obrotomierz :giggle:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 5 lis 2012, o 15:36

gregski pisze: kwestia potrzeb. ja po przesiadce do premium nie chce juz wsiadac w japonczyka wcale..

Ja jeżdżę stosunkowo mało (jakies 15 000 rocznie) i do tego głównie Warszawa. Miałem okazję jeździć wieloma autami klasy premium i "premium" i owszem, pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne, ale gdy minie pierwszy szał to zaczyna docierać obraz auta może dosyć dobrego (ale zwykle maksymalnie spasionego i by jechało to musi mieć olbrzymie silniki), ale wyposażonego w masę bajerów i gadżetów których na co dzień się nie wykorzysta lub wręcz nigdy, a kosztujących krocie przy zakupie. A awaryjność? Moi klienci jak i koledzy narzekają na BMW czy tak modnego obecnie Range Rovera.
Napisałeś że po premium nie chcesz wsiadać do japończyka. To oznacza według ciebie że nie ma japończyków w klasie premium?
Wracając do tematu porównania potencjalnego nowego Forestera z obecnym Q5. Nie wydaje mi się bym był gotów wydać 100 000 zł więcej na Q5 i nie jest to kwestia posiadania czy nie posiadania środków, ale bardziej kalkulacji czy taka dopłata ma swoje uzasadnienie czy nie. Być może wynika to z mojego zawodu gdzie mam z podobnym zagadnieniem do czynienia na codzień, ale nie żyjąc w środowisku oceniającym ludzi po autach nie miałbym potrzeby kupowania nowego auta premium, szczególnie że tracą one bardzo na wartości w ciągu pierwszych 3 lat. Dokonując zakupu zwykle dokładnie wszystko kalkuluję i tylko sporadycznie nie jestem zadowolony. I nie chodzi o kwestię zamożności lecz o kwestię wyrzucenia w błoto części środków, które można w lepszy sposób zagospodarować. To jest tylko samochód, kóry po 3 latach będzie wart max połowę ceny zakupu. Subaru można kupić w atrakcyjnej cenie za granicą a i spadek wartości jest o wiele mniejszy.
Jak ten nowy będzie w Polsce mieć ten mocniejszy silnik to oczywiście jako jeden z pierwszych będę starać się go przetestować. Jak nie to dalej będę jeździć obecnym modelem, biorąc szczególnie pod uwagę obecne modyfikacje i w dalszym ciągu satysfakcję z modelu (choć po 5 latach nieco się już opatrzył i coraz częsciej daję nim jeździć żonie, która jest zachwycona m.in. czasem wyprzedzania).

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 5 lis 2012, o 15:56

Boombastic pisze: Miałem okazję jeździć wieloma autami klasy premium i "premium" i owszem, pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne, ale gdy minie pierwszy szał to zaczyna docierać obraz auta może dosyć dobrego (ale zwykle maksymalnie spasionego i by jechało to musi mieć olbrzymie silniki), ale wyposażonego w masę bajerów i gadżetów których na co dzień się nie wykorzysta lub wręcz nigdy, a kosztujących krocie przy zakupie. A awaryjność? Moi klienci jak i koledzy narzekają na BMW czy tak modnego obecnie Range Rovera.

Amen.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 5 lis 2012, o 16:02

Konto usunięte pisze: dla jednego luksus to bułka z masłem a dla drugiego kawior astrachański z bieługi
musi być masakryczna bieda, żeby rybie jaja jeść. Nawet kury nie majo?

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 5 lis 2012, o 16:14

Konto usunięte pisze: Nie wiem co prawda jak to wygląda z częściami zamiennymi, ale pewnie przysłowiowy filtr powietrza do Audi kosztuje 2 razy tyle, co do Skody z takim samym silnikiem.
Bliżej trzech razy tyle, za dwa jest do VW i Seata :mrgreen:
Mówiąc serio, nie ręczę za proporcje, ale co do samego mechanizmu - potwierdzam, w oparciu o wiedzę wyniesioną niegdyś ze Skody w ramach "pogłebionej przyjaźni" ;-)
Alan, Alan, Alan! pisze: musi być masakryczna bieda, żeby rybie jaja jeść. Nawet kury nie majo?
:mrgreen: jak się kupi markę premium, to już potem na inne rzeczy czasami nie starcza ;-)
Podobno niektóre, panie, to też na gaz potem nie mają i te ryby (już bez jajec) ino na surowo żrą :o
FUX pisze: raptem 30kpln różnicy.
Znaczy, mniej-więcej jeden yeti. Forek wtę, forek wewtę... kto by się przejmował :giggle:
Konto usunięte pisze: nie wiem, patrząc po YT Forki są całkiem popularne w Rosji.
Potwierdzam, ale przebitka cenowa (koszt kradziezy i legalizacji vs cena auta legalnego) pewnie za mała, zeby złodziejski proceder dotyczył tej marki na jakąś szerszą skalę.
Chyba, że za jakiś czas zaczną kraść na cześci - ale to raczej odpowiednio starsze sztuki, w miarę zapotrzebowania...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 5 lis 2012, o 16:22

WiS pisze: Podobno niektóre, panie, to też na gaz potem nie mają i te ryby (już bez jajec) ino na surowo żrą

Ja tam słyszałem, że na sałatę nie mają i w jakieś glony to dodatkowo zawijają... :?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Boombastic
4 gwiazdki

Post 6 lis 2012, o 11:44

Лукашэнка pisze:Boombastic,
mocno uprzedzony jesteś, nie koniecznie słusznie...
;-)
A jak jest z kosztami serwisowania Audi? Z tego co mi klienci mówią to koszty utrzymania Q7 są po prostu horrendalne. A nie są to osoby mało zamożne i nie są to ich jedyne auta a mimo tego uważają że jest to najbardziej kosztowne w utrzymaniu auto. Częsta wymiana klocków razem z tarczami, wymiana słabych wahaczy i inne pierdoły. Jak Q5 jest tak samo kosztowne w utrzymaniu jak Q7 to dziękuję.

gregski
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 11:59

Od subaru na pewno drozsza nie jest ;)

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 6 lis 2012, o 12:04

Boombastic pisze: Od subaru na pewno drozsza nie jest ;)
Q7 w serwisowaniu :?: Gregu proszę Cię :-/ Ceny serwisów audi , są można powiedzieć astronomiczne :idea:

Boombastic
4 gwiazdki

Post 6 lis 2012, o 12:35

gregski pisze:Od subaru na pewno drozsza nie jest ;)
Po pięciu latach użytkowania i serwisowania w ASO nijak nie mogę potwierdzić obiegowej opinii o wyjątkowo wysokich kosztach serwisowania Subaru. Raczej niczym nie odbiega od podobnych marek. Jedynie pewne prace mogą być bardziej kosztowne jak wymiana rozrządu, ale do tego ASO nie jest już zwykle potrzebne bo auto jest już po gwarancji.

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 13:00

W cenach serwisu, to audi , bmw czy merc to są na pewno premium :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lis 2012, o 13:26

Piter 35 pisze: Ceny serwisów audi , są można powiedzieć astronomiczne

ale mozna na przykład w dieslu zwiekszyć przebieg miedzyprzeglądowy , za dodatkową opłata ale jednak :->

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 13:30

esilon pisze:
Piter 35 pisze: Ceny serwisów audi , są można powiedzieć astronomiczne

ale mozna na przykład w dieslu zwiekszyć przebieg miedzyprzeglądowy , za dodatkową opłata ale jednak :->
Esilon,
można też w ogóle nie serwisować.
Ewentualnie, jakies ubytki oleju silnikowego samemu uzupełniać, albo klocki samemu wymienić gdy się skończą.
Wbrew pozorom, jeśli się nie trafiło na jakiś naprawdę felerny egzemplarz, to można w ten sposób całkiem długo i nie drogo...
;-)

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 13:31

esilon pisze: ale mozna na przykład w dieslu zwiekszyć przebieg miedzyprzeglądowy , za dodatkową opłata ale jednak
Czyli jak nam dopłacisz, to przyjedź na przegląd np:co 40 tysi lub więcej a jak nie to wpadaj co 20-lub 30 tysi będziemy Cię golić z kasy :idea: . A jak przyjdzie co do czego to i tak Cię wypałujemy :giggle:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 6 lis 2012, o 13:32

Лукашэнка, ale oni oficjalnie w serwisie oferuja : tańszy przegląd na mniejszy przebieg lub droższy na wiekszy, ja tego nie wymysliłem :->
Piter 35 pisze: A jak przyjdzie co do czego to i tak Cię wypałujemy
tego w cenniku nie było
:giggle:

Piter 35
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 13:35

esilon pisze: tego w cenniku nie było
Bo to jest gratis :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 6 lis 2012, o 13:41

esilon pisze:Лукашэнка, ale oni oficjalnie w serwisie oferuja : tańszy przegląd na mniejszy przebieg lub droższy na wiekszy, ja tego nie wymysliłem :->
No OK.
To co proponują jest nawet logiczne.
Zaskakujące byłoby dopiero gdyby oferowali klientowi do wyboru: droższe przeglądy częściej lub tańsze rzadziej.
;-)

ODPOWIEDZ