Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 25 kwie 2009, o 11:03

Konto usunięte pisze: Czy orientujecie się jak jest ze ściąganiem simlocka po upływie umowy? Czy nasi operatorzy wykonują taką operację?
Powinni. I to chyba za darmo. Z tego, co pamiętam przynajmniej Plus tak robił. Ale szczegóły masz pewnie w regulaminie promocji/umowie o świadczeniu usług telekomunikacyjnych.
Które na pewno wywaliłeś, no bo po co komu makulatura :mrgreen:

Zadzwoń do BOKu, tam Ci powinni pomóc.

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 25 kwie 2009, o 13:24

ky pisze: to Android nie ma sensownego systemu uprawnień (szczegółów niestety nie pamiętam, a gazetkę pewnie szlag trafił, bo składał ją młody nerd, a nie dtp-owiec :).
Chodzi Ci pewnie o możliwość dostępu do systemu plików z telefonów w wersji tzw. developerskiej. Dla nich Google zablokował możliwość pobrania/zakupu oprogramowania chronionego przed kopiowaniem.

System zabezpieczeń jest taki, jaki oferuje jądro Androida, czyli Linuks, a ten jest zupełnie wystarczający. Każdy uruchamiana aplikacja uruchamiana jest z właściwym tylko sobie identyfikatorem użytkownika (lub nie, zależy od twórcy aplikacji), itd. itd.

Problem, o którym piszesz polega tylko na tym, że jeżeli uda się komuś dostać do systemu plików (a w telefonie w wesji dla programistów to jest możliwe) to może skopiować sobie aplikację, zwrócić ją do sklepu (tym samym odzyskać pieniądze), po czym zainstalować z lokalnej kopii. I ma on niewiele wspólnego z sensownością uprawnień, raczej ze sposobem przechowywania aplikacji w systemie. Ale jak wspomniałem sytuacja (oficjalnie) dotyczy telefonu, który sprzedawany jest programistom w kilkunastu krajach - w tym w Polsce.

BTW, słyszeliście pewnie o aktualizacji dla iPhone w wersji 3.0. Ma mieć bluetooth, tak? Jeżeli Apple to coś nazywa mianem bluetooth, to ja się w ogóle cieszę, że z tego tel. można dzwonić. Licencja SDK nie pozwala dyskutować publicznie na temat API, więc nie będę się rozwijał. Aha, Android też na razie nie ma sensownego wsparcia dla bluetooth (raptem dwa obsługiwane profile).

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 25 kwie 2009, o 21:15

Powinni wszyscy ściągać locka, ale jak się pojawiłem z zabytkowym telefonem w erze to mi powiedzieli że formalnie tak ale teraz to sobie nie poradzą.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 25 kwie 2009, o 22:38

Konto usunięte pisze:Czy orientujecie się jak jest ze ściąganiem simlocka po upływie umowy? Czy nasi operatorzy wykonują taką operację?
Wystarczy umowa i telefon. Zależnie od modelu, albo kodem zdejmują na miejscu, albo karzą czekać kilka dni. :)
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 26 kwie 2009, o 01:02

inquiz, jak to jakies leciwe urzadzenie to może da się wyguglać kod w sieci ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 kwie 2009, o 02:11

Są generatory. Problem jest tylko taki, że np. generator wypluje Ci pięć różnych kodów, nie każdy musi działać, a masz trzy próby, potem pewnie pozostaje reflash.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 26 kwie 2009, o 12:11

ky, jakąś swoją nokię sam kiedyś odkodowałem. Nie pamiętam ile kodów było, warto jednak doczytać.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 26 kwie 2009, o 12:29

W motoroli przy zmianie softu od razu kasował się simlock :)
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 26 kwie 2009, o 21:29

Konto usunięte pisze:Czy orientujecie się jak jest ze ściąganiem simlocka po upływie umowy? Czy nasi operatorzy wykonują taką operację?
ERA napewno. Trzeba było tylko zgłosić 2-3 dni wcześniej. :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 27 kwie 2009, o 09:32

Zadzwoniłem dziś do Orange i mało nie umarłem ze śmiechu.

Ile życzy sobie Orange za zdjęcie simlocka po upływie umowy? No ile?

600zł kochani, 600zł

Brawo ta sieć!! Nie mają kompletnie propozycji co zrobić z moimi zaoszczędzonymi 2 tysiącami minut, teraz jeszcze to. Czas się z niej zabierać...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 10:07

Konto usunięte pisze: Brawo ta sieć!! Nie mają kompletnie propozycji co zrobić z moimi zaoszczędzonymi 2 tysiącami minut, teraz jeszcze to. Czas się z niej zabierać...
http://www.przejdzdoplay.pl

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 27 kwie 2009, o 14:49

Godlik, bo Cię zrobią na pomarańczowo. :mrgreen:
czarne jest piękne...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 15:03

vibowit pisze: Godlik, bo Cię zrobią na pomarańczowo.
No co... Ja tylko niosę pomoc.

BTW, moim zdaniem fajnie zrobiona stronka. I z jajem.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 kwie 2009, o 16:38

Mam w telefonie internet ( przez Wi-Fi) , chciałem sobie wejść na internet jak byłem poza domem i sprawdzić łódke jak płynie i co :!: dupa , nie mogę się zalogować na moje konto :wall: , nie chce otworzyć strony z hasłem ( telefon HTC Diamond ) :arrow: poradzicie coś :?: :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 27 kwie 2009, o 16:40

Piter 35, IMHO to kwestia tego, że przeglądarka nie obsługuje Ci flasha

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 kwie 2009, o 16:41

A na telefon można to ściągnąć ?

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H
Polubione posty: 3 razy

Post 27 kwie 2009, o 17:23

Piter 35, NA Tacz Dajmondzie jest chyba Windows Mobile ? Jeśli tak to możesz sobie ściągnąć inną przeglądarkę, która obsługuje flesza.

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 27 kwie 2009, o 19:11

Konto usunięte pisze:Zadzwoniłem dziś do Orange i mało nie umarłem ze śmiechu.

600zł kochani, 600zł

Brawo ta sieć!! Nie mają kompletnie propozycji co zrobić z moimi zaoszczędzonymi 2 tysiącami minut, teraz jeszcze to. Czas się z niej zabierać...
:o w erze nie miałem nigdy problemu z tym.
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 27 kwie 2009, o 19:15

Piter 35, jeżeli masz tam Windows Mobile, to pewnie masz też Pocket IE. Nie próbowałem, ale to powinno wystarczyć: http://www.adobe.com/products/flashplay ... layer.html. Wg adobe
Once you’ve installed Flash Player 7 you will be able to use Pocket IE to view Flash content embedded in web pages.

Sławek
3 gwiazdki
Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
Polubił: 2 razy

Post 27 kwie 2009, o 20:22

Konto usunięte pisze:Zadzwoniłem dziś do Orange i mało nie umarłem ze śmiechu.

600zł kochani, 600zł

Coś może być nieteges. Może nie zaznaczyłeś, że chodzi o zdjęcie simlocka po zakończeniu umowy. W ERZE też są/były różne stawki w trakcie umowy a po jej zakończeniu to free. :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 27 kwie 2009, o 20:28

Kończy mi się umowa i coś pewnie wezmę . Zastanawiam się na G-1 używa ktoś :?:
Czy może MDA ?
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 kwie 2009, o 00:32

Kruszyn pisze:Kończy mi się umowa i coś pewnie wezmę . Zastanawiam się na G-1 używa ktoś :?:
Czy może MDA ?
W praktyce to wszystko jest to samo różni się tylko ilością guzików. Najlepiej samemu iść i organoleptyczne obadać :)
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 06:46

Sławek pisze:Coś może być nieteges. Może nie zaznaczyłeś, że chodzi o zdjęcie simlocka po zakończeniu umowy. W ERZE też są/były różne stawki w trakcie umowy a po jej zakończeniu to free. :mrgreen:
Teges teges. Myk polega na tym, że mają zróżnicowane opłaty dla taryf indywidualnych i taryf dla firm. Indywidualnego to kosztuje coś koło 70 zł. Natomiast dla taryf biznesowych (którą posiadam), tak jak napisałem - 6 stówek.

Jeśli to ma być informacja zachęcająca mnie do przedłużenia umowy, to mnie skutecznie zniechęciła ;-) Za rogiem zdjąłem tego simlocka za 40zł. Po co wprowadzać takie opłaty skoro nikt z nich nie korzysta, a wizerunkowo.... hmmm no tylko wq.... abonentów. Autor pomysłu jest bez wątpienia geniuszem marketingowym.

huzar105
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 28 kwie 2009, o 20:35

Konto usunięte, a przeczytaj w umowie jak to masz z simlokiem rozwiązane. Ja nie rozumiem jak po skończeniu umowy kiedy telefon jest całkowicie Twój orange ogranicza jego działanie.
Akuro Kazuyoshi
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 kwie 2009, o 20:47

huzar105, napisałem nawet zapytanie do UKE, bo temat mnie zaintrygował. I co się okazało?

Kod: Zaznacz cały

Szanowny Panie,

w odpowiedzi na Pana zapytanie skierowane do Urzędu Komunikacji Elektronicznej pragnę przedstawić następujące wyjaśnienia.

Usługa zdjęcia blokady simlock nie jest usługą telekomunikacyjną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.).

Jednakże należy podkreślić, że warunki zawieranej umowy są, co do zasady, swobodnie kształtowane przez strony, które zawierają tą umowę. Swobodę kształtowania treści umów zobowiązaniowych określa art. 3531 Kodeksu cywilnego. Swoboda ta może być ograniczana w poszczególnych dziedzinach lub wobec poszczególnych typów stron umowy w drodze regulacji ustawowych lub orzecznictwa sądów. I tak np. stosowanie pewnych typów postanowień umownych jest zakazane w umowach, gdzie jedną stroną jest konsument (klauzule abuzywne), inne postanowienia są zakazane, ponieważ wywołują negatywny skutek dla konkurencji na rynku (czyny ograniczające konkurencję - wskazane w ustawie o ochronie konkurencji i konsumentów) lub są nieuczciwe wobec innych przedsiębiorców i klientów (ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji). 

Operator ustalając poszczególne oferty swoich usług (w tym również ceny ich świadczenia) musi uwzględniać sytuację na rynku oraz własną politykę marketingową. Aktualna oferta dla klientów może zawierać więc zróżnicowane cenniki adresowane do poszczególnych grup klientów. Należy pamiętać, że na rynku telekomunikacyjnym panuje konkurencja (może nie w stopniu idealnym, ale dobrym i dalej się rozwija) i klient ma możliwość dokonania świadomego wyboru oferty. Z drugiej strony operator jak i każdy przedsiębiorca ma prawo stosować oferty specjalne dla wyodrębnionej grupy nabywców. Jednocześnie pragnę wskazać, iż Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej nie odpowiada za politykę marketingową operatorów. 

Pragnę także zauważyć, iż Prezes UOKIK podjął działania mające na celu obniżenie opłat za zdjęcie blokady simlock. W konsekwencji operatorzy obniżyli cenę za tę usługę dla konsumentów. Należy przy tym podkreślić, że Prezes UOKIK podejmował działania w zakresie swoich kompetencji, tj. wyłącznie w stosunku do konsumentów. Osoba, która prowadzi przedsiębiorstwo, nawet jednoosobowe nie jest konsumentem, wobec czego nie jest chroniona w sposób szczególny, tak jak ma to miejsce w stosunku do konsumentów.

Liczę, iż przedstawione przeze mnie wyjaśniania okażą się dla Pana pomocne. 
W przypadku pytań bądź wątpliwości zapraszam do kontaktu z naszym Centrum Informacji Konsumenckiej UKE 0801-900-853 lub 022 53-49-174 (koszt połączenia wg taryfy operatora lokalnego) lub mailem [email protected]

(informacja przygotowana przez Departament Detalicznego Rynku Telekomunikacyjnego)

Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata (nazwisko usunąłem)
Gabinet Prezesa
Urząd Komunikacji Elektronicznej
ul. Kasprzaka 18/20, 01-211 Warszawa
Swoją drogą to mój drugi kontakt z UKE i muszę przyznać, że jestem mile zaskoczony profesjonalizmem tam pracujących. Zawsze się odnoszą do zagadnienia i robią to naprawdę wyczerpująco.

ODPOWIEDZ