F1 2008

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Re: F1 2008

Post 9 cze 2008, o 15:01

Gal pisze: Ja oczywiście nie wiem czy i na ile taktyka jazdy zastosowana przez Heidfelda była wynikiem team order.
Też tego nie wiem. Nie widziałem po prostu przekonujących argumentów przemawiających za tym, że jednak zastosowano team order. Być może to kwestia tego, że bardziej kibicuję Robertowi :roll:
Gal pisze: A poza tym, to wkurza mnie lekceważenie Heidfelda jako kierowcy "gorszego".
Brawo Gal. Nie każdy Polak jest w stanie docenić Heidfelda :!:
damaz pisze: można było zauważyć, że "wydarzenie" miało miejsce gdy samochód jechał prosto. zupełnie nagle rzuciło tył.
No właśnie moim zdaniem nie jechał prosto. To była sekwencja szybkich zakrętów - prawy-lewy. Wypadł pod koniec prawego. Cholera wie, czy to był problem techniczny, czy też błąd kierowcy. Trochę mnie jednak dziwi, że w komunikacie Renault, do którego link wyżej podawałem, nie ma ani słowa o usterce technicznej w bolidzie Alonso.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 9 cze 2008, o 16:11

Szacunek się Heidfeldowi zdecydowanie należy - widzieliście w jakim stanie były jego opony na mecie ? Wyglądały jak gładkie slicki - zero rowków, nie mówiąc już o "białym paseczku" :o

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 17:19

Pozwolę sobie wrzucić link do zapisu konferencji prasowej po GP Kanady: http://www.f1ultra.pl/news-GP-Kanady--W ... 9,151.html

Zwłaszcza końcówka jest ciekawa w kontekście dyskusji z Gal'em

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 9 cze 2008, o 17:59

So What! pisze: Zwłaszcza końcówka jest ciekawa w kontekście dyskusji z Gal'em
Czyli nie tylko ja miałem wrażenie, że (być może) BMW pracuje zespołowo. ;-) ..
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 18:02

Gal pisze:
So What! pisze: Zwłaszcza końcówka jest ciekawa w kontekście dyskusji z Gal'em
Czyli nie tylko ja miałem wrażenie, że (być może) BMW pracuje zespołowo. ;-) ..
BMW pracuje zespołowo, ale nie stosuje team order ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 18:05

No siur!
Przecież są zabronione...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 9 cze 2008, o 19:32

EterycznyŻołądź pisze: Pamiętaj, że tak się potocznie mówi, a w rzeczywistości nie ma jakiejś przepaści między "ich" refleksem, a "naszym".
Eteryczny, blad. sa ludzie majacy niebywale szybki refleks. Sa ludzie kroycy mozgi sa wielo zadaniowe. I sa tacy, ktorych czas reakcji jest beznadziejny i ktorzy umieja tlko jedno robic naraz/.
Drogi Etereyczny, osobnik w F1 jest przez 2 godziny skoncentroany, jak chyba nikt na swiecie, predkosci pod trzysta, presja, ataki...
Wyobrazasz to sobie? Ja nie bardzo.
jesli chcesz sprawdzic swoj refleks wzgledem refleksu kolegow zrob test linijki.
reszta kiedys Clarkson mial program w ktorych badal kierowcow F1, piolotow mysliwcow itepe... Niezle rzeczy tam powychodzily.

Osiagniecie Kbicy, to tak jakby Polak byl na ksiezycu, mniej wiecej.
Tio jest chyba najwieksze osiagniecie Polskiego sportu w historii ( no moze poza osmiotysiecznikami).
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 cze 2008, o 19:56

Arno pisze:
EterycznyŻołądź pisze: Pamiętaj, że tak się potocznie mówi, a w rzeczywistości nie ma jakiejś przepaści między "ich" refleksem, a "naszym".
Eteryczny, blad. sa ludzie majacy niebywale szybki refleks. Sa ludzie kroycy mozgi sa wielo zadaniowe. I sa tacy, ktorych czas reakcji jest beznadziejny i ktorzy umieja tlko jedno robic naraz/.
Drogi Etereyczny, osobnik w F1 jest przez 2 godziny skoncentroany, jak chyba nikt na swiecie, predkosci pod trzysta, presja, ataki...
Wyobrazasz to sobie? Ja nie bardzo.
jesli chcesz sprawdzic swoj refleks wzgledem refleksu kolegow zrob test linijki.
reszta kiedys Clarkson mial program w ktorych badal kierowcow F1, piolotow mysliwcow itepe... Niezle rzeczy tam powychodzily.

Osiagniecie Kbicy, to tak jakby Polak byl na ksiezycu, mniej wiecej.
Tio jest chyba najwieksze osiagniecie Polskiego sportu w historii ( no moze poza osmiotysiecznikami).
Arno
Napisałeś to o 18:32, a sprawia wrażenie, jak 8 godzin poźniej + jakaś zagrycha.... :roll: :whistle:
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 21:23

Arnold akurat ma rację.
Czas reakcji kierowców z czołówki sportów motorowych (nie tylko F1) jest około dwa razy krótszy niż przeciętna u zdrowego 24-latka.
W F1 jest inna dziwna rzecz - dynastyczność. Villeneuve, Rosberg, Piquet, za chwilę młody Senna - trochę dużo potomków dawnych mistrzów jak na przypadek. Pewne cechy się dziedziczą, ale prawdziwy talent się nie dziedziczy - to zbyt złożona sprawa.

F1 to cyrk - firma zarabiająca pieniądze...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 21:26

Gal
arnolda zrozumiałem; chodzi mi połykanie literek i pisanie, ech.... :cofee: ;-)
Dolce far niente ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 21:30

FUX pisze: chodzi mi połykanie literek i pisanie,
Bo mu jeszcze ręce latały po upalaniu X3 3.0d biturbo...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 9 cze 2008, o 21:38

Gal pisze:
FUX pisze: chodzi mi połykanie literek i pisanie,
Bo mu jeszcze ręce latały po upalaniu X3 3.0d biturbo...
:o :o :o
Moze podeślę dane do faktury na drugiego....
Na pierwszego bedzie miał zniżkę, a ja bede miał nową furę.... :cofee:
Dolce far niente ;-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 9 cze 2008, o 22:20

Arno pisze:( no moze poza osmiotysiecznikami).
To nie sport.

konferencja pisze:NH: Już mówiłem, wszystkiego po trochu. Oczywiście cieszę się, że Robert wygrał, wspaniałe osiągnięcie. Zasłużył na to, ale jaki byłby ze mnie ścigant, jeśli ścigając się dla tego samego zespołu będąc tak blisko zwycięstwa nie czułbym rozczarowania?
Jak ladnie powiedziane...

g.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2008, o 11:48

Jeszcze wybrany fragment z prasy niemieckiej odnośnie statusu kierowców w BMW-Sauber:
"Kubica, der im zarten Alter von 14 Jahren seine polnische Heimat verließ, um in Italien zum perfekten Rennfahrer zu reifen, ist sich seiner Stärke bewusst und hat kein Problem, auch die Hilfe seines Teamkollegen Heidfeld einzufordern. BMW-Chef Theissen vermeidet zwar, einen Nummer-1- und Nummer-2-Status zu vergeben, die Kräfteverhältnisse sind jedoch eindeutig. Kubica hat 14 WM-Punkte mehr als Heidfeld auf dem Konto, die Bilanz in den Qualifying-Duellen lautet 7:0 für den Mann aus Krakau. Klarer geht es nicht.
Heidfeld, mit 31 Jahren der Formel-1-Routinier, wird wohl zum Helfer des erst 23-jährigen Kubica abgestellt. Das wird Heidfeld garantiert nicht schmecken. In der vergangenen Saison hatte ’Quick Nick’ seinen Teamkollegen locker im Griff. Für dieses Jahr war klar anvisiert, dass Heidfeld es sein wird, der BMW die erste Pole und den ersten Sieg bescheren wird. Stattdessen ist er jetzt die Nummer zwei und zum Edelhelfer abgerutscht."

Po naszemu znaczy to mniej więcej: "Kubica, który w wieku 14 lat opuścił ojczyznę, aby stać się perfekcyjnym kierowcą wyścigowym, jest świadomy swojej siły (wartości). Nie ma żadnego problemy z tym, aby poprosić o pomoc swojego kolegi z zespołu Heidfelda. Wprawdzie szef BMW - Theisen - unika przydzielenia w zespole statusu kierowcy nr 1 i 2, to jednak rozkład sił jest jednoznaczny. Kubica ma na koncie o 14 punktów w mistrzostwach więcej od Heidfelda. Bilans w zakresie pojedynków w kwalifikacjach to 7:0 dla krakowianina. Klarowniej się nie da.
Heidfeld, 31-letni rutyniarz F1, stanie się pomocnikiem ledwie 23-letniego Kubicy. Z pewnością nie będzie tym zachwycony. W zeszłym sezonie Quick Nick utrzymywał bez problemu w szachu swojego kolegę z zespołu. Na ten sezon bez wątpienia oczekiwano, że to Heidfeld będzie kierowcą, który zdobędzie pierwsze Pole Position oraz odniesie pierwsze zwycięstwo. Zamiast tego jest on jedynie "numerem drugim". Spadł (stoczył się) do roli "szlachetnego pomagiera".

Więcej: http://sport.rtl.de/formel-1/formel1_84 ... a=galerie2

Podoba mi się wyważony ton wypowiedzi. Smutek z niej przebijający jest w pełni zrozumiały. Niemcy nie mają po prostu następcy Michaela.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 10 cze 2008, o 12:41

So What! pisze: Niemcy nie mają po prostu następcy Michaela.

A oni liczyli na Heidfelda faktycznie ? Ja na ich miejscu to bym bardziej skupił się na Vettelu, bo on moim zdaniem ma faktyczne szanse bycia "on top".

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2008, o 12:46

WRC fan pisze: A oni liczyli na Heidfelda faktycznie ? Ja na ich miejscu to bym bardziej skupił się na Vettelu, bo on moim zdaniem ma faktyczne szanse bycia "on top".
Rzeczywiście zdają sobie sprawę, że Heidfeld ma swoje lata i starają się skupiać swoje nadzieje na młodszym pokoleniu. Niemniej jednak to właśnie Heidfeld jest w mocniejszym zespole i odnosi, póki co większe sukcesy od każdego z pozostałych niemieckich kierowców, a więc Vettela, Rosberga i Sutila. Siłą rzeczy wiążą więc pewne nadzieje z Heidfeldem. Zwłaszcza, że, jak pisałem, liczyli na to, iż Nick utrzyma zeszłoroczną przewagę nad Robertem. A tu taki Zonk :giggle:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 10 cze 2008, o 13:09

So What! pisze: Rosberga
O właśnie - o nim zapomniałem.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 cze 2008, o 14:42

WRC fan, tak właśnie myślałem, że zapomniałeś, że Fin jest Niemcem ;-)

Dość luźno związane z tematem, ale co mi tam.
- Nick w M5:
- Robert w M5:
:giggle:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 18 cze 2008, o 14:48

No proszę, Bernie czasem powie coś mądrego :-)

http://www.f1.v10.pl/Ecclestone,Kubica, ... 14231.html

korwin
0 gwiazdek

Post 18 cze 2008, o 14:52

gdyby babcia miała wąsy... :-p

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 18 cze 2008, o 16:40

Bardziej chodziło mi o potwierdzenie przez Berniego, że Fernando nie był traktowany na równych warunkach z Pupiltonem w zeszłym sezonie.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 21 cze 2008, o 15:28

:-( :evil:
Niemiecki paść... Zamiast zbliżać się do merca, zbliża się do renault.

Brawo dla Alonso.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 30 cze 2008, o 15:00

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Nienajgorsza asterka

Post 30 cze 2008, o 15:48

R. Kubica zaczyna wymyślać?
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

Dłubię to, dłubię tam to. :)

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator

Post 30 cze 2008, o 16:15

Chloru pisze: http://sport.onet.pl/74455,1248769,1774 ... omosc.html

Ciekawe skąd onet ma te newsy.

gimof pisze: R. Kubica zaczyna wymyślać?
Co wymyślać ?

ODPOWIEDZ