Piękny dzień dziś mamy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Piękny dzień dziś mamy

Post 25 paź 2010, o 21:51

barbie pisze: Beret to by właśnie całe zużył!

Oni mają klocki na 140kkm :giggle:

Dolce far niente ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 25 paź 2010, o 21:52

Chyba przebiję stawkę ;-)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 25 paź 2010, o 22:05

FUX pisze: Jaka jest żeńska odmiana kapelusza?
Beret?
Moher?
Toczek :evilgrin:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 25 paź 2010, o 22:28

barbie pisze:A Subarbie pojechało na przegląd... i trzeba mu było przeczyścić hamulce bo są nieużywane :-d
A jak Ci je testowali? Na płytach, czy mieli rolki na obie osie? Bo w przeciwnym wypadku.... :-(
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 25 paź 2010, o 22:34

eMTi, no my zaciongli renczny, zapuścili rolki i hamowali ze paki dwadzieścia :roll:

:mrgreen:

Przegląd nie diagnostyczny tylko na 60kkm ;-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 22:40

a... :-)
Tak się pytam, bo ja ostatnio robiłem u siebie w sumie pierwszy raz po 2 latach i jakoś kompletnie zapomniałem o tym, że subaru nie można testować na rolce na 1 oś... Sprawa wyszła dopiero jakiś czas później po rozmowie z sidorem i zacząłem się zastanawiać, ile rolek było na tej stacji.. Ale bałem się podjechać, żeby sprawdzić... ;-) Natomiast z zachowania fury w trakcie latania bokami wnioskuję, że jednak wiskoza to badanie przeżyła :thumb:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 22:50

eMTi, te rolki na przeglądzie jak zrobią delikatnie nie powinny nic popsuć.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 25 paź 2010, o 22:56

Niedawno robiłem przegląd rejestracyjny Legasiowi. Podjeżdżam na stację i tłumaczę kolesiowi, że to 4x4, nieodłączalne, można zepsuć i w ogóle.
- A wjeżdżaj pan, zobaczymy...
Przeciągnął autko po ścieżce diagnostycznej, oczywiście tak jak zwyczajną ośkę, po czym zadowolony:
- Widzisz pan, odłączył napęd! ...Bo wiesz pan, niektóre te to takie som, że się nie da, nic się nie da zrobić... i nie odłączają, na stałe som.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 23:05

remek pisze: jak zrobią delikatnie
ale co to znaczy? Ponoć do pewnej prędkości nie jest to jakieś mocno niebezpieczne... Pytanie tylko, czy te rolki mają regulowaną prędkość... :roll:
Godlik i co? Pozostawiłeś to bez komentarza?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 25 paź 2010, o 23:08

No a co miałem zrobić... Nie chciało mi się wdawać w dyskusje ze starszym Panem, który sprawiał wrażenie jakby miał co najmniej doktorat z motoryzacji.
Pamiętam, że na kropce temat pojawiał się wielokrotnie, i zawsze padało stwierdzenie że zimą podczas kręcenia bączków (czy to na placu, czy na jakimś 'poważniejszym' upalanku) napędy dostają mocniej w dupę, niż na tych rolkach.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 25 paź 2010, o 23:20

W stacjach okręgowych mają przynajmniej rolki, które kręcą się przeciwnie. Przy otwartych dyfrach niweluje to wszelkie napięcia.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 25 paź 2010, o 23:21

Raczej nic się stać nie powinno. Ale. No właśnie, zostaje ale, że gdyby jednak dyfer się rozleciał, to kto płaci?
Ja bym nie pojechał na taką stację. Raz chcieli mi auto wrzucić na rolki, to objechałem gościa i pojechałem gdzie indziej.

eMTi, nie ma żadnej granicznej prędkości. Im szybciej i dłużej, tym bardziej wiskoza dostaje w dupę. A im wolniej i krócej to mniej.
Eeee, to znaczy jest graniczna. Zero. :-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 23:40

Konto usunięte pisze: W stacjach okręgowych mają przynajmniej rolki, które kręcą się przeciwnie
no właśnie coś gdzieś słyszałem o jakimś takim patencie... Ale że niby co, że jak jest rolka na jedną oś i koła jednej osi kręcą się w przeciwną stronę, to tylne są nieurchome?? :? Ciekawe, jak się to ustrojstwo i samochód zachowuje po zblokowaniu kół, gdzie z normalnej rolki po prostu wyskakuje...
jarmaj pisze: Raz chcieli mi auto wrzucić na rolki, to objechałem gościa i pojechałem gdzie indziej.
czyli pojechałeś tam, gdzie mierzą na płytach?

jarmaj
6 gwiazdek

Post 25 paź 2010, o 23:49

eMTi pisze: no właśnie coś gdzieś słyszałem o jakimś takim patencie... Ale że niby co, że jak jest rolka na jedną oś i koła jednej osi kręcą się w przeciwną stronę, to tylne są nieurchome?? :? Ciekawe, jak się to ustrojstwo i samochód zachowuje po zblokowaniu kół, gdzie z normalnej rolki po prostu wyskakuje...
Koła na osi kręcą się w przeciwne strony. Jak dyfer na osi nie ma szpery, to się nic złego z nim nie dzieje. Satelity kręcą się jedynie wkoło swojej osi, talerz stoi w miejscu i żaden moment nie idzie na środkowy dyfer.
eMTi pisze: czyli pojechałeś tam, gdzie mierzą na płytach?
Pojechałem tam, gdzie jak widzą Imprezę to wiedzą o co chodzi i z uznaniem cmokają, pytają o modyfikacje, moc itp, sprawdzają jedynie na szarpaku zawieszenie, ogólnie oglądają auto i koniecznie chcą żeby dać im kluczyki, żeby mogli chociaż wyjeżdżając z hali się przejechać. ;-)

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 26 paź 2010, o 00:39

jarmaj pisze:...
Koła na osi kręcą się w przeciwne strony. ...
To estijajem tam nie pojedziesz.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

jarmaj
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 00:46

leon pisze:
jarmaj pisze:...
Koła na osi kręcą się w przeciwne strony. ...
To estijajem tam nie pojedziesz.

Serio?

:-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 02:53

no czyli w naszym przypadku pozostaje albo sprawdzanie na płytach, albo 2 rolki, albo pominięcie tego punktu przez diagnostę :-)

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 04:00

W sumie to ten mój wpis teraz powinien wylądować w "piękną noc dziś mamy", ale przecież nie będę nowego wątku zakładał :mrgreen: Właśnie wróciłem z garażu po długiej i nierównej walce z mocowaniami przekładni kierowniczej... Nierównej, ale wyszedłem z niej zwycięsko :thumb:
Natomiast sam mod.... Masakra jakaś totalna :o Czytałem na necie, że sztywniejsze mocowania poprawiają prowadzenie i że te oryginalne są totalnie do bani, ale nie sądziłem, że będzie tak kolosalna różnica :o :o :o Prowadzenie nabrało zupełnie innego wymiaru, jest ostre jak brzytwa, prawie jak w gokarcie :thumb: W trakcie jazdy próbnej miałem wrażenie, że przy dowolnej prędkości mógłbym samym gwałtownym ruchem kierownicy obrócić furę 360st w miejscu :thumb: Efekt jak milion baksów, a cena praktycznie pasztetowa... :thumb: :thumb: :thumb: Polecam każdemu!! 8-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 15:14

Subarbie odzyskało przednią rejestrację oraz hamulce oraz nabrało nowych płynów ustrojowych i tak mu się to spodobało, że bez pytania samo zamiotło mi dupką po rondzie zaraz po wyjeździe z serwisu. Chyba fajnie :thumb:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 16:47

barbie, slajdem po rądzie? ;-)
Czarownica prawdę Ci powie :D

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 17:01

barbie pisze: Chyba fajnie
sie przyzwyczajaj, niedlugo Szwarcwald - trzeba te Twoje Blizzaki zużyć wreszcie coś ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 17:05

zofija pisze:barbie, slajdem po rądzie? ;-)
Jak ten ostatni wieśniak :mrgreen:
remek pisze:
barbie pisze: Chyba fajnie
sie przyzwyczajaj, niedlugo Szwarcwald - trzeba te Twoje Blizzaki zużyć wreszcie coś ;-)
Już ja to widzę jak na dwa auta pojedziemy do Bielawy :whistle:

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 17:06

Arti wspominał, że Szwarcwald w remoncie!! :thumb:

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 26 paź 2010, o 17:08

eMTi, może chciałbyś "świetne dyskretne audio" zamontować. Firma jak widzę z Twoich rejonów :-d
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=1&t=5209

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 paź 2010, o 17:17

znam firmę, niezłe instalacje robią.. A instalacje dyskretne to only way to go jak dla mnie... Jeśli kiedykolwiek chciałbym zagłuszać boxera :lol:

ODPOWIEDZ