Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach
Re: Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach
subarutux, ile przejechałeś już swoim Forkiem?
Oczywiście.subarutux pisze:
Dla pewności - mówimy o ciągnięciu przy pełnym zasprzęgleniu? Bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem...
Niestety ale społeczeństwo jest coraz bardzie upośledzone motoryzacyjne i wymaga mocniejszych sprzęgieł i innych dupereli - firmy oszczędzają gdzie się da i wkładają takie gówno

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Niestety to sit i to drogi!!! Choć juz powoli sie przyzwyczaiłem to na bank nie kupie juz nigdy zadnego disla 

ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Dlaczego?cerbera pisze: Choć juz powoli sie przyzwyczaiłem to na bank nie kupie juz nigdy zadnego disla![]()
No na bank nie plaskacza i w manualu,teraz mysle cos pt. f250 lub ram bo mi sie stado jeszcze powiekszy. A tez mi troche przeszkadza ze disel sie tak dlugo nagrzewa 

ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru 

Załóż piec. Większość nowoczesnych diesli ma w standardzie założone np. Webasto. Po kilku minutach leci ciepłe powietrze do kabuny. Silnik nagrzewa się w try miga.cerbera pisze: A tez mi troche przeszkadza ze disel sie tak dlugo nagrzewa
Widać, że subaru nie ma nowoczesnego diesla...

Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
powaga? Kupujesz jakiegoś golfa albo paska tdi i ma webasto?FUX pisze: Większość nowoczesnych diesli ma w standardzie założone np. Webasto.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A to webasto jest wyznacznikiem nowoczesności lub nie silnika???? 

VW nie wiem; bawarki mają, zreszta jedne z najlepszych silników D na świecie...remek pisze: golfa albo paska
jarmaj, to już nadinterpreatcja...

2kpln za podgrzewacz silnika to chyba nie jest kwota rujnująca.
Ale w takiej Fabii pewnie tak.
OBK/Legacy/Forester widać podąża ta samą drogą kosztem trwalości silnika i komfortu podróżowania...
Dolce far niente 

Wszystko co europejskie ma webasto w opcji, Skoda, VW, BMW. Diesel w zimie bez tego lekko uciążliwy w uzytkowaniu, szczególnie w zakorkowanym mieście.
Azrael, ja mam w serii.
Webasto do podgrzewania silnika, a ogrzewanie postojowe kabiny to dwie różne bajki...
W każdym razie u mnie.
W bawarkach, zdaje się, także.
Webasto do podgrzewania silnika, a ogrzewanie postojowe kabiny to dwie różne bajki...
W każdym razie u mnie.
W bawarkach, zdaje się, także.
Dolce far niente 

FUX, w wielu modelach jest tak ze sam piecyk jest w aucie a za dopłata jest tylko sterowanie do pracy na postoju.
no a wrx jest cieply po 3 min 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
FUX pisze: Większość nowoczesnych diesli ma w standardzie założone
FUX pisze: 2kpln za podgrzewacz silnika to chyba nie jest kwota rujnująca.
Azrael pisze: Wszystko co europejskie ma webasto w opcji
no właśnie mi chodziło o to magiczne słowo w standardzieFUX pisze: Azrael, ja mam w serii.

ja chyba też mam w standardzie, bo jakoś szybko się nagrzewa i nie mam 2.5T

Ja bym sprawdził, czy Ci silnika ostatnio nie pomnienilremek pisze: ja chyba też mam w standardzie, bo jakoś szybko się nagrzewa

Dolce far niente 

-
subarutux
- 2 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0D 09
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Dopiero 25 k. Jakoś tak mizernie wyszło, choć przewidziane było więcej...j33mbo pisze:subarutux, ile przejechałeś już swoim Forkiem?
No to jeszcze wszystko przed nami ja mam cos kolo 40kksubarutux pisze:Dopiero 25 k. Jakoś tak mizernie wyszło, choć przewidziane było więcej...j33mbo pisze:subarutux, ile przejechałeś już swoim Forkiem?

Witam wszystkich,
Dołączę się to tej miło ciągnącej się od kilku lat dyskusji :)
- ok. 6km przy 60km/h Mieszkam na wschodzie Polszy, a tu w zimie zimno jak w zamrażalniku ( i -30 się trafia :)).
Melduję posłusznie, że :
1.Sprzęgło działa (jeszcze ?!!). Zrobiłem ponad 75kkm. Zim przejechałem ze dwie mocno śnieżne, zaspy głębokie do lamp przednich (zaśmierdło sprzęgło :)).
Na początku sprzęgło śmierdziało przy wjeździe do garażu - krawężniczek - ale jak załapałem co jest przyczyną to wcześniej puszczam sprzęgło i nie śmierdzi. Na początku myślałem, że to może "konserwacja" silnika (takie niebieskie "g" wszędzie na elementach metalowych) się wypala :)
2.Filtr DPF działa - lampka nigdy się nie zaświeciła, ale chyba działa - lampka :P
3.Felgi - naokoło kapsli przy felgach, chyba pojawiła się korozja - mhhh chyba trza zareklamować
4.Hamulce - klocki zmieniane raz, tarcze przód do zmiany, ale klocki dobre to powiedzieli w serwisie, że dobić klocki :)
Ktoś wspominał o sposobie dystrybucji Subaru. Z tego co mi jest wiadome to są co najmniej dwa niezależne kanały dystrybucji Subaru w Europie (tak było w 2009 :)). Jeden to Niemcy, drugi to Szwecja. Trzeci to niepotwierdzony przechodzi przez Włochy. Ja mam auto z "przerzutu" :) Szwedzkiego.
Uwaga teoria spiskowa: Może to jest jakiś powód tego, że sprzęgło działa !!!?
Ja ruszam z pod świateł w 80% przypadków w ten sposób, aby wszyscy byli za mną - czuję się wtedy bezpieczniej
Ale ... :) niedawno zaobserwowałem nieciekawe zachowanie Forka. I tu proszę Szacowne Gremium o pomoc dla lajkonika. Otóż stałem na skrzyżowaniu i chciałem dynamicznie ruszyć. Ja w pedał a tu przód samochodu do góry parę razy się podniósł i nie zamierza do przodu jechać. Asfalt suchy, samochód z czterema osobami, stałem na torowisku, ale wydaje mi się, że co najmniej 3 koła były na asfalcie (nie wychodziłem i nie sprawdzałem :)) . Głupio mi się zrobiło. Kupiłem Subaru, aby takich sytuacji nie mieć, a tu dupa :) - poprzednio miałem golfa w dieslu i to było częste :). W ASO gość coś ściemniał o tym, że moment za duży był i wiskoza odłączyła i że różnicówka musi być itp. itd. - no nie wierzę mu :P
Podpowiedzcie, czy cosik nie działa, czy też może rzeczywiście może tak być.
Pzdr.
Jacek
Dołączę się to tej miło ciągnącej się od kilku lat dyskusji :)
Ja tam nie wiem co do mojego Forka D włożyli, ale u mnie nagrzewa się szybkoFUX pisze:Załóż piec. Większość nowoczesnych diesli ma w standardzie założone np. Webasto. Po kilku minutach leci ciepłe powietrze do kabuny. Silnik nagrzewa się w try miga.cerbera pisze: A tez mi troche przeszkadza ze disel sie tak dlugo nagrzewa
Widać, że subaru nie ma nowoczesnego diesla...![]()

Melduję posłusznie, że :
1.Sprzęgło działa (jeszcze ?!!). Zrobiłem ponad 75kkm. Zim przejechałem ze dwie mocno śnieżne, zaspy głębokie do lamp przednich (zaśmierdło sprzęgło :)).
Na początku sprzęgło śmierdziało przy wjeździe do garażu - krawężniczek - ale jak załapałem co jest przyczyną to wcześniej puszczam sprzęgło i nie śmierdzi. Na początku myślałem, że to może "konserwacja" silnika (takie niebieskie "g" wszędzie na elementach metalowych) się wypala :)
2.Filtr DPF działa - lampka nigdy się nie zaświeciła, ale chyba działa - lampka :P
3.Felgi - naokoło kapsli przy felgach, chyba pojawiła się korozja - mhhh chyba trza zareklamować
4.Hamulce - klocki zmieniane raz, tarcze przód do zmiany, ale klocki dobre to powiedzieli w serwisie, że dobić klocki :)
Ktoś wspominał o sposobie dystrybucji Subaru. Z tego co mi jest wiadome to są co najmniej dwa niezależne kanały dystrybucji Subaru w Europie (tak było w 2009 :)). Jeden to Niemcy, drugi to Szwecja. Trzeci to niepotwierdzony przechodzi przez Włochy. Ja mam auto z "przerzutu" :) Szwedzkiego.
Uwaga teoria spiskowa: Może to jest jakiś powód tego, że sprzęgło działa !!!?

Ja ruszam z pod świateł w 80% przypadków w ten sposób, aby wszyscy byli za mną - czuję się wtedy bezpieczniej

Ale ... :) niedawno zaobserwowałem nieciekawe zachowanie Forka. I tu proszę Szacowne Gremium o pomoc dla lajkonika. Otóż stałem na skrzyżowaniu i chciałem dynamicznie ruszyć. Ja w pedał a tu przód samochodu do góry parę razy się podniósł i nie zamierza do przodu jechać. Asfalt suchy, samochód z czterema osobami, stałem na torowisku, ale wydaje mi się, że co najmniej 3 koła były na asfalcie (nie wychodziłem i nie sprawdzałem :)) . Głupio mi się zrobiło. Kupiłem Subaru, aby takich sytuacji nie mieć, a tu dupa :) - poprzednio miałem golfa w dieslu i to było częste :). W ASO gość coś ściemniał o tym, że moment za duży był i wiskoza odłączyła i że różnicówka musi być itp. itd. - no nie wierzę mu :P
Pzdr.
Jacek
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
jacek2v pisze: Ale ... :) niedawno zaobserwowałem nieciekawe zachowanie Forka. I tu proszę Szacowne Gremium o pomoc dla lajkonika. Otóż stałem na skrzyżowaniu i chciałem dynamicznie ruszyć. Ja w pedał a tu przód samochodu do góry parę razy się podniósł i nie zamierza do przodu jechać. Asfalt suchy, samochód z czterema osobami, stałem na torowisku, ale wydaje mi się, że co najmniej 3 koła były na asfalcie (nie wychodziłem i nie sprawdzałem :)) . Głupio mi się zrobiło. Kupiłem Subaru, aby takich sytuacji nie mieć, a tu dupa :) - poprzednio miałem golfa w dieslu i to było częste :). W ASO gość coś ściemniał o tym, że moment za duży był i wiskoza odłączyła i że różnicówka musi być itp. itd. - no nie wierzę mu :P
Zablokowany Hill Holder?
- So What!
- 6 gwiazdek
W dieslu?Godlik pisze: Zablokowany Hill Holder?
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
A to zależy od silnika? Nie wiedziałem...So What! pisze: W dieslu?
- So What!
- 6 gwiazdek
Godlik, reduktor montowany był tylko w połączeniu z silnikami wolnossącymi.
So What!, reduktor i holl-holder to różne systemy.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Reduktor to wiem, ale ja pisałem o hill holderze