Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Auto dla dziada

Post 12 kwie 2015, o 21:12

Лукашэнка pisze: Ale w ruchu miejskim (zatrzymanie, ruszanie, zatrzymanie, ...)
Nie do końca. Na Puławskiej było sprawnie. Tragedia dot. dojazdu do zawinięcia.
Tam już tyle wyskoczyło. W sumie to było puszczanie hamulca i toczenie się bez dotykania gazu.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 kwie 2015, o 22:34

Лукашэнка pisze: Mercedes w nowej klasie C zmniejszył standardowy zbiornik paliwa do 41 litrów pojemności.
Dzięki temu odchudzili samochód o 12 kg.
No a jeśli taka pojemność baku komuś nie wystarczy, to ma możliwość (oczywiście za dodatkową opłatą) zamówić zbiornik normalnej wielkości. ;-)
Zminiejszyli zmniejszyli, żeby im lepsze CO2 wychodziło. Ja mam za to 66l. Za straszną dopłatą 200 pln na oko.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2015, o 22:35

FUX pisze:
Лукашэнка pisze: Ale w ruchu miejskim (zatrzymanie, ruszanie, zatrzymanie, ...)
Nie do końca. Na Puławskiej było sprawnie. Tragedia dot. dojazdu do zawinięcia.
Tam już tyle wyskoczyło. W sumie to było puszczanie hamulca i toczenie się bez dotykania gazu.
FUx, ale jak zwykle porównujesz jakbłka z pomarańczami. Ja mam benzynę a ty diesla...
No i ja nie jechałem autostreadą ale przez wsie i przysiółki...

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 13 kwie 2015, o 00:53

Лукашэнка pisze:
FUX pisze:Byłem w czwartek w W-wie.
Do 140 na autostradzie na temp. pokazało 7,9; pewnie trzeba litr doliczyć.
Od Okęcia i do centrum już sie zrobiło 8,5.Do połowy Puławskiej 45 min. :wall:
Ciężki pojazd.
Ma to niewielkie znaczenie podczas ruchu z dość jednostajną prędkością na trasie.
Ale w ruchu miejskim (zatrzymanie, ruszanie, zatrzymanie, ...) - sam widzisz, fizyka jest bezlitosna.

Dlatego wszyscy odchudzają jak potrafią.
Mercedes w nowej klasie C zmniejszył standardowy zbiornik paliwa do 41 litrów pojemności.
Dzięki temu odchudzili samochód o 12 kg.
No a jeśli taka pojemność baku komuś nie wystarczy, to ma możliwość (oczywiście za dodatkową opłatą) zamówić zbiornik normalnej wielkości. ;-)
Zawsze mogles dokupic wiekszy bak w juz w cklasse. Nic nowego.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 kwie 2015, o 13:23

Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 13:48 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2015, o 13:47

dziwne testy on robi.

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 29 kwie 2015, o 14:10

Szczególnie testy spalania na odcinku 5-10km :cry:

Samsung&tapatalk

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 29 kwie 2015, o 15:59

Ta generacja Sti, mimo swoich niedoskonałości i tak jest najlepsza, z "dziadkowego" punktu widzenia.
To jeden z tych samochodów, którym wybaczam nawet brak wersji A/T.
Jednak niestety obecnie będę miał bardzo ograniczony wybór jeśli chodzi o kolejny samochód.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że przybiję piątkę z Arno.
:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 2 maja 2015, o 19:19

No dobra, teraz ja wracam z tematem.

Służbowe auto dla dziada ma spełniać następujące warunki:

1. Być jednej z poniższych marek
AUDI
BMW
FORD
Mercedes
VOLVO
VW
Mitsubishi
Peugeot
Mazda
Nissan
Skoda

2. Mieścić się w emisji CO2
- 140 g/km dla diesla
- 160 g/km dla benzyny

3. Mieścić się w kwocie brutto 145 tys (po rabacie dla leaseplanu)

To było z firmowego "must have".

Teraz z moich kryteriów:
4. Być wyższe, żeby mi się wygodnie wsiadało. A więc podwyższona osobówka, albo SUV
5. Mieć kopa nie gorszego niż 10sek do 100 km/h
6. Raczej manual (lubię wachlować wajchą)
7. Być wygodne i nie ciasne (Audi Q3 jest mega ciasne dla mnie)

Pierwsza przymiarka na papierze -
- Volvo XC60 albo wersja 2WD z lepszym wyposażeniem (D4 DRIVE-E, 2.0D MT, 190KM, Momentum, 400NM/1750, 8.1s 0-100), albo biedna wersja AWD (D4, 2,4D, 190KM MT, Kinetic, 420NM/1500, 9.6s 0-100)
- Mazda CX-5 AWD w najbogatszej wersji SkyPassion (2.2D MT, 175KM, 420NM/2000, 8.8s 0-100) ze wszystkim co tylko sobie można wyobrazić

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 2 maja 2015, o 20:18

Mazda.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 2 maja 2015, o 20:34

Mocna Octavia awd, w sensie taka wyższa.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 2 maja 2015, o 20:45

Nie wiem jak tam rabaty Leasplanu w VW, ale Golf R z DSG ma emisję 159g/km :whistle:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 2 maja 2015, o 21:06

Szkoda, że musi być wyższe.
Octavia RS 230?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2015, o 22:33

Fido_, tak się cieszę, że znowu ktoś wybiera.
Martwi mnie niestety twoje podejście, że musi być wyższy. Samo wisadanie zajmuje na ogół jakąś jedną tysięczną czasu spędzonego w aucie.
Nie demonizowałbym tego elementu.
145 daje ci wiele możliwości.
BO MERC BMW 2.0 się mieszczą z palcem i pewnymi dodatkami.
Zapytaj pan w Volvo o zniżki.
Czy auto musi być wielkie?
Golf R - ekstra, ale trzeba dowalić trochę niezbędników...
Ale może Golf GTI - wtedy pełen wypas...
Albo Audi A3...

Fido_ takie małe pseudo terenowe to są takie trochę babskie. Kiwa się to na zakrętach... Po co ci metroseksualny pojazd mechaniczny?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 2 maja 2015, o 23:20

Arno pisze: Albo Audi A3...

Czy A3 jest jeszcze mniejsze niż A4? Bo ja ze swoim niecałym 180cm dotykam prawie głową sufitu w A4. To jest malutkie i ciasne auto.

Auto nie musi być wielkie, ale jestem chyba już za wygodny, żeby się gnieździć w ciasnym samochodzie, zwłaszcza kiedy ktoś inny za nie płaci. Ma być wystarczająco dużo przestrzeni na moje 90kg, bo dygam W-Wa Kraków dwa razy w tygodniu i jest to męczące zajęcie.

W XC70 czuję się fajnie... i nawet mi nie przeszkadza że się buja na zakrętach. Ale nie chcę tego samego, skoro mogę mieć coś innego. W maździe, jak ją testowałem 1,5 roku temu czułem się bardzo fajnie. Było i wysoko i dość sztywno, fajny kompromis, trochę jak w starym forku.

Ale czemu się nie pobrandzlować z kolegami nad wyborem, potestować i w końcu wybrać coś fajnego. Zwłaszcza, że nie za swoje...
Godlik pisze: Octavia RS 230?
Nie, skoda odpada. Wiem, że to stereotypy, ale jeżdżąc sporo, nie znoszę kierowców skód. Skoda nie wchodzi w grę. Żadna.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2015, o 23:32

Se Fido_ zobacz to ci ci napisałem na PW. Ja mam 182 ( miałem za młodu, teraz nie wiem) i się mieszcze. W trasie bardzo wygodne.

lukass
5 gwiazdek

Post 2 maja 2015, o 23:33

Wal stereotypy i bierz R-kę. Cennikowo za 5d z DSG wychodzi 160 tyś. W tej cenie masz chyba wszystkie podstawowe do jazdy gadżety - biksenony, climatronic, fotele sportowe. Nawigacji nie ma , ale czy to wada? Za 2,5 tyś kupisz w Compotach stage 0,5 i będziesz miał 380 koni i osiągi supercara :idea: - przed przeglądem odłączysz i wyjmiesz ;)
I najlepsze w tym, że za jazdę takim pociskiem będzie pąłcić firma. Mam podobne gabaryty jak Ty - 181cm i 100kg. Dla mnie w S3 nie było żadnych problemów - nawet w kasku się zmieściłem. Bez szyberdachu jest wystarczajaco przestrzennie, a i z tyłu miejsca nie brakuje.
Kurcze jak bym stał przed takim wyborem tu juz bym pisał maila do "lizplanu" z pytaniem ile rabatu maja w fałweju :-d

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 maja 2015, o 23:58

lukass - brałem to rozwiązanie tęż pod uwagę, ale jednakowoż rozmiary psa zdecydowały o innym kierunku

lukass
5 gwiazdek

Post 3 maja 2015, o 00:04

Fido nic o psie nie pisał na szczęście.
Jeździć autem robiacym setkę w mniej niż 4,5 sekundy (po stage 0,5) za firmową kasę to czysta przyjemność. A i trasa do KRK zrobi sie przyjemniejsza i aż sie człowiek modli o auta do wyprzedzania :evilgrin:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 3 maja 2015, o 00:27

lukass pisze:Fido nic o psie nie pisał na szczęście.
Jeździć autem robiacym setkę w mniej niż 4,5 sekundy (po stage 0,5) za firmową kasę to czysta przyjemność. A i trasa do KRK zrobi sie przyjemniejsza i aż sie człowiek modli o auta do wyprzedzania :evilgrin:
No i to jest piękne, że się tak pięknie różnimy.

Gdyż chyba mój kryzys wieku średniego nie osiągnął jeszcze takiego poziomu, żeby iść w golfa R. W ogóle mnie nie kręcą szybkie, sztywne auta, w których wytrząsa mi całą zawartość żołądka. Bardzo za to przepraszam szanownych kolegów i poproszę o jakieś bardziej komfortowe propozycje ;-)

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Auto dla dziada

Post 3 maja 2015, o 08:25

Komfort z poczuciem przestrzeni. Q3 czy A4 ciasne nie sa, tylko maja dopasowane wnetrza. Ilosci na nogi czy glowe nie brakuje, ale deska, tunel wypelnia cala reszte miejsca. Bmw zauwazylo, ze nie kazdy to lubi (a lubic bmw ma kazdy) i w nowej trojce deska jeszcze mniejsza... Przeciwienstwem sa wszystkie auta projektowane jako fwd gdzie miejsca na wzdluzny silnik nie potrzeba i walka w klasie polega wlasnie na zaoferowaniu tzw przestrzeni - pasaty mondea superby.
Z tym komfortem jazdy trzeba uwazac, bo im wyzej tym sztywniej..
XC60 kiedys z fordem kuga robili w Belgi, right? Wcale niezle to grzalo po autobahnie 180kmh, praktycznie w ciszy.. Skoro xc70 Ci pasowalo to ustawiaj jazde testowa.. Dilerow w stolycy macie chyba dostatek?

Btw: jak by mi firma za auto placila to z tymi kryteriami poszedl bym do francuzow sprawdzic co u nich slychac.. Np taki DS 5...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2015, o 18:19

gregski pisze: Btw: jak by mi firma za auto placila to z tymi kryteriami poszedl bym do francuzow sprawdzic co u nich slychac.. Np taki DS 5...
Achtung, DS5 to podobno przepakowany DS4.
Volvo jeśłi ci Fido_ pasowało to ja bym brał. Jeźdzłlem na próbę. Cudo. Dla mnie miało wadę, pozycja na fotelu - ale to są kwestie indywidualne.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 3 maja 2015, o 20:20

Właśnie jeździłem przez tydzień DS3. Zrobiłem nim prawie 1,5 tys. km i poza kilkoma detalami nie zauważyłem na czym ma polegać, że to marka "premium" :roll: Natomiast jakość montażu taka, że w Dacii by mi przeszkadzało - ciągle jakieś dziwne dźwięki z różnych miejsc.

Jak patrzę na kryteria, to dla mnie chyba tylko Volvo zostaje. Jest u nich takie cosi pomiędzy osobówką a SUV-em - V60 Cross Country. Ceny, silniki, wyposażenie analogiczne jak XC60, z tym, że jednak trochę mniejszy, ale w trasie pewnie zgrabniejszy.

Fido, z czystej ciekawości - skąd warunek emisji CO2?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 maja 2015, o 20:45

Konto usunięte, nie wiem, gdzie Fido_ pracuje, ale masa korporacji zagranicznych ma takie wymagania. Po pierwsze to hipokryci, po drugie może wierzą w bajki, po trzecie - pracownicy biorą tańsze samochody, po czwarte możliwe, że u nich w UK na przykład podatek od tego zależy i przekłada się to na całą firmę.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 3 maja 2015, o 21:10

Arno pisze:Konto usunięte, nie wiem, gdzie Fido_ pracuje, ale masa korporacji zagranicznych ma takie wymagania. Po pierwsze to hipokryci, po drugie może wierzą w bajki, po trzecie - pracownicy biorą tańsze samochody, po czwarte możliwe, że u nich w UK na przykład podatek od tego zależy i przekłada się to na całą firmę.
Tak przypuszczam, natomiast skoro kosztowo/podatkowo u nas póki co normy emisji nie mają znaczenia, to ciekaw jestem, czy to moda, pośrednie wskazania poziomu spalania, czy faktycznie są już firmy, które wprowadzają sobie takie ograniczenia wewnętrznie ze względów np. PR.

ODPOWIEDZ