Auto dla dziada
Re: Auto dla dziada
firmy podpsują umowy z firmami flotowymi, jedną na całą Europę. I stosują jeden model dla wszystkich. Bo przecież ile by kosztowało napisanie trzech dodatkowych pism...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Widziałem, że mazda ma w tej chwili w ofercie CXa z wolnossącym benzynowcem 2,5 litra, w bogatej specyfikacji - patrzyłeś czy się mieści w kryteriach? Bo jesli tak, to bym się nie zastanawial...Konto usunięte pisze: Mazda CX-5 AWD w najbogatszej wersji SkyPassion (2.2D MT,
Jeśli znajdziesz chwilę, aby przejechac się nową poliftingową CX-5, to najprawdopodobniej właśnie zdecydujesz się nie na XC60 tylko na CX-5.Konto usunięte pisze:Pierwsza przymiarka na papierze -
- Volvo XC60 albo wersja 2WD z lepszym wyposażeniem (D4 DRIVE-E, 2.0D MT, 190KM, Momentum, 400NM/1750, 8.1s 0-100), albo biedna wersja AWD (D4, 2,4D, 190KM MT, Kinetic, 420NM/1500, 9.6s 0-100)
- Mazda CX-5 AWD w najbogatszej wersji SkyPassion (2.2D MT, 175KM, 420NM/2000, 8.8s 0-100) ze wszystkim co tylko sobie można wyobrazić
Gdybyś chciał benzynę, to wybór mógłby być odwrotny, bo Mazda proponuje wolne ssaki. Widzę jednak, że stawiasz na diesla.
Więc ja stawiam tym razem na Mazdę.

PS
Jeśli w sprawie jazdy próbnej będziesz dzwonił do salonu w Kielcach, to rozmawiaj z panią Agatą.

Ja się nawet taką Mazdą z tym silnikiem przejechałem kiedyś, w Kielcach zresztą.WiS pisze:Widziałem, że mazda ma w tej chwili w ofercie CXa z wolnossącym benzynowcem 2,5 litra, w bogatej specyfikacji - patrzyłeś czy się mieści w kryteriach? Bo jesli tak, to bym się nie zastanawial...
I stwierdzam, że jest to bardzo dobry silnik.
Tylko tyle, że wolnossący.
A skoro na rynku są dostępne silniki turbodoładowane, to po co brać wolnossący?
Nie jesteś już zadowolony z 2.0XT? Myślisz o czymś "spokojniejszym"?

- WiS
- 6 gwiazdek
Ja nie, ale Tomek najwyraźniej takЛукашэнка pisze: Nie jesteś już zadowolony z 2.0XT? Myślisz o czymś "spokojniejszym"?

Nie jezdzil by nim tylko po Paryzu z otwartymi wszystkimi oknami lacznie z wielkim dachowym, co sprawialo by, ze nie zwracal by uwagi na jakiestam dzwieki? A to nie polecam Citroena ;)Konto usunięte pisze:Właśnie jeździłem przez tydzień DS3. Zrobiłem nim prawie 1,5 tys. km i poza kilkoma detalami nie zauważyłem na czym ma polegać, że to marka "premium"Natomiast jakość montażu taka, że w Dacii by mi przeszkadzało - ciągle jakieś dziwne dźwięki z różnych miejsc.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Coś było o trasie Warszawa - Kraków 2x w tygodniugregski pisze:Nie jezdzil by nim tylko po Paryzu z otwartymi wszystkimi oknami lacznie z wielkim dachowym, co sprawialo by, ze nie zwracal by uwagi na jakiestam dzwieki? A to nie polecam Citroena ;)Konto usunięte pisze:Właśnie jeździłem przez tydzień DS3. Zrobiłem nim prawie 1,5 tys. km i poza kilkoma detalami nie zauważyłem na czym ma polegać, że to marka "premium"Natomiast jakość montażu taka, że w Dacii by mi przeszkadzało - ciągle jakieś dziwne dźwięki z różnych miejsc.

na tej trasie to chyba najlepsze pierdolino?Konto usunięte pisze:Coś było o trasie Warszawa - Kraków 2x w tygodniu

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Ale nie mieści się w podanych przez Fido kryteriach zakupuЛукашэнка pisze:na tej trasie to chyba najlepsze pierdolino?Konto usunięte pisze:Coś było o trasie Warszawa - Kraków 2x w tygodniu

- WiS
- 6 gwiazdek
Przede wszystkim - nie zapewnia wajchy do machaniaKonto usunięte pisze: nie mieści się w podanych przez Fido kryteriach zakupu

Biorąc pod uwagę miejscówkę FIDO_ w mieście stołecznym, pociąg czasowo by się w ogóle nie opłacał.
Weźmy na ten przykład mnie. Do Krakowa. A Konstancina. To muszę wyjść z domu ok godzinę wcześniej. Potem ten pociąg jedzie 2:30.
2:30+1+30= 4. A autem ode mnie na oko też jest 4. A ale jest ryzyko, że przy powrocie, stanę w durnym korku z centrum w Warszawie, bo będzie wypadek na Siekierkowskim, albo masa krytyczna.
A jeśli jedzie się np w trzy osoby - a tak jeżdżę do Krk to się i finansowo nie kalkuluje. Nawet jazda jednoosobowa wychodzi w pieniądzach tak samo. Zależnie od agresji na drodze.
Co więcej, w pociągu może być wagon pełen rozwrzeszczanych bachorów.
Weźmy na ten przykład mnie. Do Krakowa. A Konstancina. To muszę wyjść z domu ok godzinę wcześniej. Potem ten pociąg jedzie 2:30.
2:30+1+30= 4. A autem ode mnie na oko też jest 4. A ale jest ryzyko, że przy powrocie, stanę w durnym korku z centrum w Warszawie, bo będzie wypadek na Siekierkowskim, albo masa krytyczna.
A jeśli jedzie się np w trzy osoby - a tak jeżdżę do Krk to się i finansowo nie kalkuluje. Nawet jazda jednoosobowa wychodzi w pieniądzach tak samo. Zależnie od agresji na drodze.
Co więcej, w pociągu może być wagon pełen rozwrzeszczanych bachorów.
Konto usunięte pisze: W maździe, jak ją testowałem 1,5 roku temu czułem się bardzo fajnie. Było i wysoko i dość sztywno, fajny kompromis, trochę jak w starym forku.
to jaki kolor wybrałeś ?

z przedwczoraj na wczoraj machnąłem 1400 km beemka z przymusowo ( awaria auta towarzyszącego) zamontowanym boksem, powyżej 140km/h hałas jak w SUVie bez boksa

spalanie autostradowe przy pełnym obciążeniu z boksem przy prędkościach przelotowych 100-130km/h : 8/100 , średnia z całej trasy 3000km 10/100
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Konto usunięte pisze: Fido, z czystej ciekawości - skąd warunek emisji CO2?
Dokładnie tak jak napisał Arno. Po pierwsze hipokryzja, a po drugie mocniejsze silniki nie spełnią wymagania i firma nie będzie miała dodatkowych wydatków na paliwo, a pracownicy nie będą szaleć z mocnymi silnikami, bo to wiadomo kłopot.... Choć np. patrzyłem na subaru i tych wymagań nie spełnia ani benzyna ani diesel (sic!). Jedynie najsłabsze 2.0 AT w benzynie łapie sie na 150 g/km.Arno pisze: Konto usunięte, nie wiem, gdzie Fido_ pracuje, ale masa korporacji zagranicznych ma takie wymagania. Po pierwsze to hipokryci, po drugie może wierzą w bajki, po trzecie - pracownicy biorą tańsze samochody, po czwarte możliwe, że u nich w UK na przykład podatek od tego zależy i przekłada się to na całą firmę.
Ha ha ha, bardzo zabawneWiS pisze:
Лукашэнка napisał(a):
Nie jesteś już zadowolony z 2.0XT? Myślisz o czymś "spokojniejszym"?
Ja nie, ale Tomek najwyraźniej tak![]()

Лукашэнка pisze: Jeśli znajdziesz chwilę, aby przejechac się nową poliftingową CX-5, to najprawdopodobniej właśnie zdecydujesz się nie na XC60 tylko na CX-5.
Arno mnie kusi na PW mercedesem. Może faktycznie się trochę pobrandzluję jazdami testowymi

-
lukass
- 5 gwiazdek
- Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
- Polubił: 8 razy
- Polubione posty: 146 razy
Wątpię - szlag by trafił wszystkie tabelki stworzone w "liżplamie" do liczenia rat za wynajem ;)esilon pisze:Konto usunięte, a czy auto musi być nowe ? czy demówka wchodzi w grę ?
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD
Ja czasami dla ciekawości albo po prostu gdy mam chwilę wolnego czasu robię sobie jazdy testowe. Ale tak się jakoś składa, że potem wybieram (albo los mi wybiera) takie samochody, którymi nie jeździłem.Konto usunięte pisze:Arno mnie kusi na PW mercedesem. Może faktycznie się trochę pobrandzluję jazdami testowymi
Teraz też los chce mnie uszczęśliwić C-klasą w sedanie (która mnie martwi małym bagażnikiem)
i żeby się dodatkowo nie denerwować nawet się nie wybrałem do salonu, zeby zobaczyć to auto na żywo, nie mówiąc już o jakiejś jeździe testowej.
Bo i po co?
W to, ze ten samochód ma wygodny fotel i że się dobrze prowadzi wierzę bez sprawdzania.
W końcu gwiazda na masce do czegoś zobowiązuje.

ale Arno chwali również ten standardowy (chyba)?gregski pisze:Za wygodny fotel sie w klasie premium doplaca - przypomniam ;)
dopłata za fotel komfortowy minimalna.
różnica jest taka, że wygodniejszy ma regulację lędźwi i wysuwany kawał pod udem i szerzej węziej.
teraz mam podstawowy i nie narzekam.
Fido_, co ci zależy spróbuj.
Jak chcesz pogadam z człowiekiem
różnica jest taka, że wygodniejszy ma regulację lędźwi i wysuwany kawał pod udem i szerzej węziej.
teraz mam podstawowy i nie narzekam.
Fido_, co ci zależy spróbuj.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Arno pisze: Fido_, co ci zależy spróbuj.
Spróbuję, spróbuję... Dostałem dziś listę rabatów od cen katalogowych i w Volvo mam -20-22%, w mercedesie -17%, w BMW -12-16%, w mazdzie -6%.
To daje mi trochę więcej możliwości.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Tak na szybko z innej beki: Arno, ty kupowales XV 2.0 cvt? Siostra sie zaczyna za autem rozgladac...